Annons

Beslutsångest

I samband med flytten tidigare i våras fick jag möjlighet att köpa ett exemplar av soffan Göteborg (min favoritsoffmodell från IKEA alla kategorier, som tyvärr utgått från deras sortiment) från en projektledare på Stendahls reklambyrå här i Göteborg. Överdraget var vitt, precis som jag ville ha det och soffan var i riktigt bra skick – minus ett lite hål på en av kuddarna. Jag beställde därför en hög med tygprover från Bemz eftersom jag är spekulant på ett nytt överdrag och ville dubbelkolla nyanserna innan. Och nu kan jag inte bestämma mig för vilket tyg jag vill ha. Typiskt! Visst vore det skönt med ett i Chenille, men det provet drar nästan lite för mycket åt det gula hållet. Så just nu lutar det åt tygprovet längst till höger. Soft white i belgiskt linne av Katarina Wiklund. Vad tycker ni? Har någon av er köpt överdrag från Bemz och har några goda råd på vägen?

Foto: Frida Berglund

Kategorier:

Kommentarer

 • Stämningsfullt skriver:

  Tycker också att det till höger var snyggast 🙂

 • Inspirera Mera skriver:

  Jag fastnade för den längst till höger. Den hade en fin nyans. Kram Sandra

 • Ja, vi har ju som Du kanske kommer ihåg, beställt tygöverdrga till just en Göteborg-soffa. Vi valde mullvadsfärgad, men nu vill jag ha vitt igen! 🙂 Så, om Du bir någon visare av Dina tygprover är jag jätteglad av att få höra vad Du tycker! 🙂

  Jag tror det till höger är lättast att tvätta av småfläckar på, det känns så att strukturen att döma.

 • Maria skriver:

  Vad sade magkänslan första gången du såg tygerna? Gå på den!

 • Lina i Umeå skriver:

  Tänk på att linne kan kännas strävt att sitta på!

 • Ylva skriver:

  Jag köpte ett överdrag i soft white i belgiskt linné i somras. Det är ursnyggt och hittills har jag inte behövt tvätta det märkligt nog (fast blå jeans-bakar får sitta på en pläd).

 • Josefine skriver:

  Det i chenille ser verkligen mysigt och skönt ut – hade nog varit mycket frestad att välja det MEN… i längden hade jag nog blivit irriterad över mitt val eftersom den högra hade varit en bättre nyans för mig.

  Men ett men igen… Hade jag haft ett hem som gick mer i skandinaviska toner (mer naturvitt/trä och inte det svart/grå/vita som nu…) så hade jag definitivt valt chenille och varit mycket nöjd med det.

  …det va mina "two pennies worth"… Hoppas du kommer fram till vad du kommer trivas bäst med!!

 • tina skriver:

  Jag har ingen erfarenhet av Bemz,men tygprovet till höger,det ser jättefint ut!

  =)

 • Vi köpte ett överdrag därifrån och kvalitén var tyvärr inge vidare, vi bytte soffa till slut eftersom vi var trötta på att köpa nya sofföverdrag. Det blir dyrt i längden. Men det bör tilläggas att vi ssliter mycket eftersom vi har djur.

 • Who knew choosing a white cover could be so complex? All three of these fabric samples offer a different texture and colour. I love the texture of the Chenille – it's really luxurious but if you want a "white" white I think the Linen is the way to go!

  Good luck – we look forward to finding out what your final choice is!

 • Hwita drömmar skriver:

  Hej!

  Jag har en Ikea-soffa som jag ville förnya och köpte ett överdrag från Bemz. Jag valde Soft White i Panama bomull efter att ha kikat på tygproverna som jag beställde hem. När jag fick överdraget så var det inte så vitt som jag hade tänkt mig, jag tyckte att det var lite vanilj-gult. Därför åkte faktiskt överdraget en sväng i tvätten med Klorin och det blev något ljusare. Men det är ju inte optimalt, då det sliter på klädseln..

  Min önskan var att få samma färg som Ikeas vita klädsel, men Soft White är lite mer vaniljfärgad.

  Mitt tips är att välja Soft White eftersom den är den ljusaste och vitaste. Jag valde Panama Bomull, vet inte om det kan skilja sig åt mellan material…

  Hur som helst är det svårt att uppskatta färg från ett litet tygprov, jag blev ändå hyfsat nöjd i slutändan!

  Soffan Göteborg är jättefin! Lycka till! Kram M

 • Hwita drömmar skriver:

  Hej!

  Jag har en Ikea-soffa som jag ville förnya och köpte ett överdrag från Bemz. Jag valde Soft White i Panama bomull efter att ha kikat på tygproverna som jag beställde hem. När jag fick överdraget så var det inte så vitt som jag hade tänkt mig, jag tyckte att det var lite vanilj-gult. Därför åkte faktiskt överdraget en sväng i tvätten med Klorin och det blev något ljusare. Men det är ju inte optimalt, då det sliter på klädseln..

  Min önskan var att få samma färg som Ikeas vita klädsel, men Soft White är lite mer vaniljfärgad.

  Mitt tips är att välja Soft White eftersom den är den ljusaste och vitaste. Jag valde Panama Bomull, vet inte om det kan skilja sig åt mellan material…

  Hur som helst är det svårt att uppskatta färg från ett litet tygprov, jag blev ändå hyfsat nöjd i slutändan!

  Soffan Göteborg är jättefin! Lycka till! Kram M

 • Skönt Hemma skriver:

  Min första tanke var att köra chenille överdraget i maskinen med klorin, men nja… tror inte det är att rekommendera. Sliter nog en hel del på tyget. Jag skulle nog valt det som du är lite inne på, tyget som är mest vitt av Katarina Wiklund längst till höger. Visst är det tur att vi har Bemz, jag menar, vem har inte en Ikea soffa? Och vem vill inte byta ut överdraget då och då? En fantastisk affärsidé! Synd bara att det inte var jag som kom på den ;o)

 • :.sara skriver:

  Själv skulle jag valt Katarina Wiklund-tyget, dels för att jag föredrar den krispigare vita nyansen (mot blått snarare än gult) men även för att texturen såg finast ut. Förstår att det är svårt men gu vilket underbart i-landsproblem 😉

 • Det i mitten eller längst till höger, det är jobbigt med beslutsångest ! hälsar DESAJNA

 • J skriver:

  Jag tycker den till höger var allra finast..

  Spana gärna in min nya blogg https://fastighetstjejen.blogg.se där jag bloggar om hus o fastigheter o allt annatsom hör dit!

 • Svårt val, Det längst till höger blir nog väldigt strikt och stilrent = perfekt om man vill piffa med en massa kuddar. Den åt det gula kan bli lite mjukare men även begränsa lite i färgval.

  Mitten känns lite mesig, jag gillar govheten i den till höger med.

  Lycka till

 • Marie skriver:

  Gillar den till höger.

  Perfekt att match in olika kuddar.

  Tänkte även passa på att meddela att jag har en tävling på min blog, där kan du vinna ett jättefint namnsmycke.

  Lycka till

 • agneta skriver:

  Hej

  Det till höger. Gillar strukturen och fräschören med den vita färgen.

 • msn00b skriver:

  Litet tips bara, linne sliter sig självt pga den grova strukturen vilket gör att det inte håller lika länge. Mina svensk tenn soffor med joseph Franck tyg (bara för att ge en vink om kvaliteten) slets på nolltid sett till tidsspannet jag tycker att jag borde kunna förväntat mig för det priset.

 • karola skriver:

  -har inte testat någon av tygerna tyvärr, men Bemz är ju bara toppen….och göteborgsoffan är en hit, den köpte jag till min rumskompis när jag flyttade från La (som tack för några månaders husrum…hon blev rätt glad…jag jobbade som inredare på ikea då, och det var mitt sista inköp med personalrabatt…)

  -vilket tyg du än väljer så kommer det garanterat bli snyggt 🙂 Lycka till!

 • Lizaloop skriver:

  Blev du nöjd med ditt frissa besök??

  Nu finns resultatet på min blogg!!

  Färggladare än så finns inte ;0)

 • Camilla skriver:

  Jag föll direkt för det till höger.. 😀

 • havis skriver:

  Känns det bara gulare bredvid det andra eller även när du ser det för sig själv? Jag hade vald det som är tåligast. En klumpig gäst på besök kan ställa till med fläckar…

 • Anna skriver:

  Jag hade åxå valt det tåligaste 🙂 Rätt som det är så skaffar du hund katt eller barn och soffan kommer behöva tvättas ofta 😛

  Kolla också hur lätt de drar åt sig damm etc det kan skilja mycket från tyg till tyg.

 • Tina skriver:

  Jag var också in och kollade på Bemz hemsida idag, ska beställa några prover. Förstår din beslutsångest. Kram Tina

 • Tina skriver:

  Jag var också in och kollade på Bemz hemsida idag, ska beställa några prover. Förstår din beslutsångest. Kram Tina

 • Tina skriver:

  Jag var också in och kollade på Bemz hemsida idag, ska beställa några prover. Förstår din beslutsångest. Kram Tina

 • Mrs. b skriver:

  Jag har ingen erfarenhet av Bemz-överdrag, och heller inga kommentarer ang. material. Det jag däremot kan säga om våra "vita" soffor här hemma är att dom drar åt det gula hållet och hade jag kunnat så hade bytt med en gång (till mer vita alltså). Vi har mycket annat vitt runt (vit matta, vit/svart Woods-tapet) och det blir då ännu tydligare med den lite gulare tonen.

  Lycka till i valet!

 • Malin skriver:

  Jag tycker helt klart det till höger! Kram

 • Proforma - Irene skriver:

  Utan tvekan den längst till höger! För det första så känns den mycket vitare och för det andra så är den grova strukturen bara så snygg! Tänk också på att det är skillnad på att se ett litet prov jämfört med en stor soffa. Allt förstärks mycket mer när man ser mer av det! Alltså… det gulare blir gulare om du förstår vad jag menar!

  Ingen tvekan… det högra!

 • Em skriver:

  Helt klart den i mitten Frida, om du frågar mig.

 • Margitha skriver:

  Jag har det längst till höger fast i en annan färg. Är verkligen supernöjd, har tvättat det en gång och passformen höll sig perfekt (till skillnad mot Ikeas som krympte).

 • Jag kikade på proverna först och läste texten sen och jag måste hålla med dig! Den till höger verkar ha "renast" färg. De andra kan nog gå lite för mycket åt gult..

  Ha en bra helg!

  Kram Karin

 • Malin Inspiration & design skriver:

  Hej! Det högra tror jag mest på. 🙂

  Och vilken tur du hade med soffan, kul!

  Trevlig helg på dig!

 • Louise skriver:

  Jag måste säga att även ifall den vänstra är mer åt det gula hållet så tycker jag att den är bäst. Den ger mer liv till soffan. Bemz är bra men de har, eller åtminstone hade, lite speciella "regler" med hur man skall hantera klädseln.

 • Frida skriver:

  Tack snälla för alla fina tips i kommentarer och mail!

 • Maria skriver:

  Hej!

  Jag tycker tygbiten längst till höger är snyggast och, både med avseende på färg och struktur. Lycka till och trevlig helg!

 • Filippa skriver:

  Jag har inga synpunkter på färgen men jag har beställt ett överdrag från Bemz till en gammal Ikeafåtölj som inte längre ingår i nåt sortiment, det blev ett auberginefärgat bomullstyg. Bemz var mycket serviceminded, hjälpte till med mått, tips och råd. Överdraget sitter bra, tyget håller fint och är lätt att tvätta.

 • Maria A skriver:

  Jag hade valt det högra tyget om jag var som du :o) Lycka till!!!

 • pernilla skriver:

  Vi har köpt ett överdrag från bemz för 2,5 år sedan och då valde jag det tyget längst till höger. Jag är supernöjd och har tvättat klädseln hur många gånger som helst. Den är fortfarande lika fin som den var när vi köpte den. Ett tips är flytande Vanish om det är svåra fläckar på.

  Tygprovet längst till vänster hade otroligt fin struktur…undrar lite hur gult det ser ut på en hel soffa?

 • Vi har köpt soft white till vår Tomelilla. Jag är jättenöjd!

  Kram // Elin

 • Åh, vad knäpp jag är då. Alla hette ju soft white, hm, hallå yxskaft :-)))!

  Vad jag menar är att vi har den till höger av Katarina Wiklund. Superfint, supertåligt tyg. Till saken hör att soffan är i barnens "TV-rum" och den känns fortfarande lika fräsch som när den var ny. Överdraget är garanterat över ett år gammalt!

  Kram // Elin

 • Jannice skriver:

  Det till höger… det andra såg nästan lite gula ut. Min väninna beställde och det blev superbra, snyggt och snabb leverans. Allt klickade. Hoppas det går lika bra med din beställning 🙂

  Kram o trevlig helg!

  Jannice

 • Emelie skriver:

  Det längst till höger, helt klart.

 • Åsa A skriver:

  Jag har precis fått hem mitt nya överdrag från Bemz. Det är oxå till modellen Göteborg 🙂 Vi valde Katarina Wiklunds "sand beige" och är supernöjda!

  /åsa

 • Pernilla skriver:

  Ville bara ge en liten varning ang. linne om du vill tvätta det. För vår del, och flera andra har jag förstått, så blev tyget till soffan förstört när vi tvättade det. Tyget blev flammigt och aldrig mer detsamma efter tvätt. Vet inte varför men nu när vi köpte ny soffa frågade vi först ang. linne och de sa att det ofta blir förstört vid tvätt. Inget mera linne för oss!

 • Tesa/Therese skriver:

  Tyget #3 påminner mycket om vår nya soffas klädsel, och jag stormtrivs med den, trots små barn hemma. Det har hänt en och annan olycka men jag har tvättat klädsel och den är som ny. Sen skiftar den i lite olika nyanser som lätt kan dölja ett litet missöde. Länk till min soffa

  https://tesapysslar.blogg.se/2008/september/soffan.html#comment

 • Sandra skriver:

  Hm, funderar överhuvudtaget varför du ska ha just vitt?

  Väldigt opraktiskt, ooriginellt..

  Tyget kommer bli gulare eftersom pga solljus det kan du inte komma undan. Har själv ett överdrag till klippan som ska vara helvitt, men nu är mer beige åt naturvithållet efter ett års användning.

  Har du beställt andra färger på tygprov?

  Hur ser det ut där du ska ha soffan?

 • Åsa skriver:

  För några år sedan sydde jag ett vitt överdrag till min urgamla Örgryte-soffa i ett naturvitt Kinnasand-tyg.

  Tyget har snarare bleknat än gulnat.

  Jag tycker att det är jättebra med en vit soffa (med avtagbart tyg), då man kan tvätta och bleka tyget om det blir fläckar.

  Det var inte speciellt svårt att sy överdraget själv, men det beror ju på soffans form.

 • Nu kanske jag är sent ute, men vi köpte tyget soft white till fåtöljen och är inte alls nöjda med det.. vet inte vad det är egentligen, det bara känns väldigt fel i materialet. så jag rekommenderar det inte. men du kanske redan beställt det och blir jättenöjd, vi har ju alla olika smak 🙂

  Har själv en göteborg-soffa (fast i originaltyget) och älskar verkligen modellen. är dock sugen på soffa med divan nu. aldrig blir man nöjd 😉

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.