Annons

Arne Jacobsen + Louis Poulsen = AJ Lamp

På tal om ”svarta listan” där Arne Jacobssens klassiska AJ Lamp för danska Louis Poulsen fanns med, så såg jag den modellen för första gången under en katalogfotografering hemma hos Magnus på Södra Vägen för ett par år sedan. Min omedelbara reaktion var inte jubel, snarare skeptisk nyfikenhet, men designkärleken till modellen har vuxit sig starkare med åren. Den senaste tiden har den dessutom dykt upp i mitt medvetande ideligen, efter att ha sett den på ett flertal ställen och i mängder av inredningstidningar (selektiv perception, någon som känner igen sig?). Och allra senast såg jag den faktiskt skymta hemma hos Ebba Von Sydow (hon har bra smak den tjejen). Så, efter moget överägande har jag faktiskt beställt ett eget exemplar i dagarna. I svart. Lustigt det där. Hur något man nästan tycker lite illa om till en början, kan växa och bli kärlek till slut.

Foto: AJ-Lamp från Louis Poulsen – pris 6250 kr. Bilder från Sköna Hem och Flickr

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna skriver:

  Oj mitt tidigare inlägg postade sig själv innan jag hann skriva ngt.

  Jag upplevde samma sorts selektiv perception för någon månad sen. Mormorsrutefiltar. De hade dykt upp nästan överallt utan att jag sett dom och helt plötsligt kom jag på mig själv med att vilja ha en.

 • Martina skriver:

  åh, shoppinglycka!:) Den är snygg på nåt konstigt sätt…

 • InneoUte-Malin skriver:

  Den är väldigt fin! Du kan dessutom känna dig trygg med att det är design som håller i längden. 🙂

 • Jonas skriver:

  Den är snygg!

  Själv drömmer jag om en Radon…

  https://www.danskdesign.nu/lightyears-radon-floorlight-white-p-2855.html

 • Daniel skriver:

  Dans design e fin!

  Dessutom e danska karar så snygga såå!

 • Helena skriver:

  Selektiv perception ja. Jag köpte en kopparfärgad lampa som jag tyckte var snygg i somras. Av en kompis som var på besök fick jag reda på att det tydligen var en Tom Dixon-lampa. Och nu ser jag den ÖVERALLT i alla tidningar!

  (den här alltså: https://www.tomdixon.net/en/products.html?Pid=31&Pic=1)

 • Proforma skriver:

  Mums, så fin! Du kommer inte att ångra dig, det är design som står sig! Inte alls avis…

  Trevlig helg!

 • Malin Björling skriver:

  Den lampan har varit min stora kärlek i många år efter att min kompis som är arkitekt skissade fram modellen i ett block för att visa den för mig och jag…föll pladask.

  Jag vill ha både golv och vägglamporna, i vitt, svart eller grått spelar kvitta. Love it.

 • Heidi skriver:

  Det är precis som med musik, man hör en låt man inte direkt gillar men när den spelas hela tiden i radion så nynnar man till den till slut 😉

  Själv vet jag inte om jag hade velat ha just denna lampa…men vem vet..!?

 • Caroline skriver:

  Så fin den var!

 • pernilla skriver:

  Vid sidan av studierna arbetar jag i kundtjänsten på ett ganska stort företag som har AJ-lampor på VARENDA skrivbord på företaget. Där sitter man och trånar efter lampan som man har drömt om i flera år och känner bara för att plocka med den hem. Tur att jag kan titta på den där i alla fall!

 • Erika skriver:

  Själv har jag mer fastnat för lampan i hörnet på första bilden, har för mig att den heter just "Corner lamp". Rolig design, men tyvärr inte helt gratis.

 • Bo skriver:

  Så speciell tycker jag inte att den är för atta vara värd de pengarna. Men en Svanen däremot, den hade man inte tackat nej till. Fick genast ett sug efter att ta in på Royal Hotel i Cph.

 • Sofie skriver:

  Jag bara älskar denna lampa, den är sååå fin.

  Var du än ställer den blir den ett konstverk i sig själv!

  Kram Sofie

 • Linda skriver:

  Ja den var ju spännande för 10-15 âr sedan…Nu känns det bara (som Sjuan stolarna och Ellipsborden) sâ fruktansvärt uttjatade och svenniga. "jag har ingen egen smak men gillar design sâ det här är väl korrekt"-typ…Nej fram med personligheten i hemmen istället för alla look a likes-hem!

 • Vickan skriver:

  Den är så jäkla snygg så att klockorna stannar! Vill åxå ha en, givetvis i svart! :o)

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.