Annons

Hur gör du?

Vi hade en ytlig men ändå ganska intressant diskussion på jobbet häromdagen som gav näring till dagens fredagsfråga. Åsikterna gick nämligen isär, kraftigt. Ska man, eller ska man inte pilla bort etiketterna på dricksglas, vaser och inredningsdetaljer? Vad tycker du? Låter du etiketterna sitta kvar på glas som dessa eller tar du fram skarpa föremål och lösningsmedel för att gnugga bort alla rester av märkningar från leverantören? Jag är nyfiken!

Kategorier:

Kommentarer

 • Anna Johansson skriver:

  Jag låter dem sitta. Håller de för diskning så borde det väl vara meningen att de ska vara kvar?

 • Caroline skriver:

  De tar jag bort såklart. Pinsamt med märkesskryteri, jag sprättar bort de lappar jag orkar från märkeskläder också.

 • Abbe skriver:

  Jag tillhör dem som alltid tar bort märken på glas och porslin. På kläder tar jag gärna bort om det går även om jag inte sprättar bort Lacostekrokodilen som jag gjorde förr:-)

 • Jeanette skriver:

  hm, jo,viktig viktig estetisk fråga. Jag låter märkena sitta kvar, förstärker orginaliteten i produkten, men om märkena är slitna tas de bort!

 • Abbe skriver:

  jag tar alltid bort klistermärken på glas och porslin. I coh för sig gärna på kläder också även om jag inte längre sprättar bort lacostkrokodilen.

 • Jag har nog inte tänkt så mkt på det, utan låter lapparna sitta kvar om de överlever diskmaskinen för som den tidigare kommentatören skrev: då är det nog meningen att de ska vara kvar. Blir de fula så tar jag ju bort dem dock. Det brukar ju lösa sig självt med att de åker av i diskmaskinen tycker jag.

 • Frida skriver:

  Jag har en salig blandning med glas hemma, och de dyrare glasens lappar låter jag sista kvar. Jag tycker de hör till glaset på något sätt. Har jag betalat en ganska rejäl summa ska det väl synas också – så man vet att det inte är någon kopia etc., tycker inte det är så mycket märkeshysteri över det…

 • Toby skriver:

  Jag håller med Caroline. Eftersom klisterlapparna sällan bidrar till att höja den estetiska känslan finns det bara en anledning till att behålla dem: skryt. Jag ser det så här: de personer som uppskattar bra kvalitet och fina märken kommer att notera att mina produkter är märkesvaror hur som helst. För de övriga, som inte bryr sig, spelar det ingen roll om de vet att glaset de dricker ur kostar 500 kr eller 25 kr.

  Men, precis som alla andra, lever jag inte alltid som jag lär 🙂 Det går säkert att hitta klisterlappar även hemma hos mig.

 • Det beror på. Oftast tänker jag att "de går bort med tiden" 😉

  Kram, kram!

 • Janne skriver:

  Jag har likadana glas som på bilden. IIttala "Kartio", supersnygga för övrigt. Men etiketten tar jag bort direkt!

 • Åsa skriver:

  jag låter de sitta kvar .

 • Finlandssvensk skriver:

  Nej, definitivt inte. På finska Iittala produkter ska märket sitta kvar! 🙂

 • Toby skriver:

  Husmusen/Frida, av kommentarerna här att döma måste du kanske ställa den här frågan istället: Köper ni märkesvaror för att imponera eller för att ni uppskattar god kvalitet?

  Om man köper märkesvaror för att imponera är det snarare ett tjänstefel att ta bort klisterlapparna eftersom god design oftast är tidlös och därmed ganska anonym.

 • Fyraihuset skriver:

  Jag låter dem vara.

  /Nina

 • Matilda skriver:

  Jag har kvar dem. Har jag köpt något så pass dyrt och fint märke så vill jag att det ska synas. Det finns så många liknande kopior på allt där ute, så jag vill inte folk ska tro att jag köpt Rörstrands-liknande produkter på typ Rusta.

 • NEJ NEJ NEEEJ!!!

  Ettiketten MÅSTE få vara kvar!!

  Oj vad jag å några vänner har diskuterat detta…..själv har jag kvar Ittalaglas från mamma å pappa å de har ettiketten kvar!!! I love it.

  Så nog är man lite märkesskadad inser jag 😉

  Ha en skön helg!

  Kram!!

 • På de flesta saker tar jag väck etiketter, en del sitter fast så hårt att man misstänker att tilverkarna har gjort det medvetet för att man inte ska få väck de, reklam till de !!!

  Ha en trevlig helg, hälsar Desajna

 • Nilla skriver:

  Det där tog diskmaskinen hand om på mina sådana glas…

 • Jag tar bort dem. Jag fick Ittala-ljuslyktor i julklapp av jobbet ett år och det första jag gjorde när jag kom hem var att ta bort lapparna. De är ju så mycket snyggare då!

 • Hallånet skriver:

  Petar inte bort dem, men kämpar inte för deras överlevnad på produkterna heller. Lossnar de så lossnar de.

  Istf att se lappen-kvar som skryt ser jag det som upplysning och bildning av gäster, vissa produkter känner alla till men kan sen inte nämna eller peka ut fler kollektioner av samma märke. Hos mej kanske de lär sej nåt nytt iom lapparna 🙂

 • Isabelle skriver:

  Just Iittalamärken har jag kvar på glasen för de verkar sitta som berg, tål hur många maskindiskningar som helst. Andra ramlar av med tiden eller pillas bort när de blivit lite fula. Men jag tar inte nyaköpta produkter och blötlägger bara för att få bort märkena. Och det gäller inte bara "fina" märken (vad nu det är) utan även Ikea och andra.

 • Camilla skriver:

  jag pillar inte utan de går bort när de åker in i diskmaskinen!

 • Lina skriver:

  bort, bort, bort! det är som att låta lappen sitta kvar på kavajärmen. det är fult och smaklöst. man köper väl något för att det är snyggt inte för att det är av ett visst märke?

  men… sen finns det ju de gånger man köper saker på loppis, då vill iaf min mamma att lappen ska sitta kvar som ett slags bevis.

  • David skriver:

   Då verkar det rimligt att behålla etiketterna om du någon gång skulle vilja sälja på loppis?
   Kanske är aktuellt nu över ett decennium senare… 😀

 • Vicky skriver:

  Jag tycker det är snuskigt och ohygieniskt att ha dem kvar så jag tar bort dem direkt. Tycker det är fånigt att låta dem sitta kvar, enda anledningen till att folk låter dem sitta är ju för att skryta med att man har "dyra" grejor. Pinsamt tycker jag.

 • Anna skriver:

  Ifall Iittala lappen inte finns med så betyder det här i Finland att glasen sålts som 2:a klass sortering. På äkta, felfria Iittala produkter sitter lappen kvar och har gjort så i urminnes tider.

 • Purple Area skriver:

  Kul fråga, jag gillar inte dem och tar bort dem. Ibland har jag tom bett butiken att ta bort dem direkt för att jag ska slippa stå och krångla hemma. Jag tycker att de stör designen, det ser plottrigt ut när man har många glas på bordet, dessutom vet jag ju redan var de kommer ifrån.

 • C skriver:

  detta har diskuterats flitigt hemma hos mig! jag instämmer med flera andra som har skrivit här – jag pillar inte bort lapparna utan låter diskmaskinen ta hand om det. pinsamt och märkesskryteri skulle jag knappast kalla det, snarare lathet 🙂

 • nina skriver:

  Jag har kvar mina, inte för att jag tycker det spelar ngn roll för andra vad jag har för glas, det är ju mina glas som köpt för att jag gillar dem. Jag har kvar dem utifall att jag får för mig att sälja dem vidare, då får man mer för dem än om man tagit bort etiketten.

  På nyare glas spelar det dock egentligen ingen roll för de är märkta i botten i presseningen, iaf Iittala som är det jag har.

  Jag har funderat på det här och faktiskt tänkt maila Magdalena Ribbing och fråga. 🙂

 • whynja skriver:

  Det är väl klart att man tar bort etiketterna!

  Håller fullständigt med Toby. Det är ju faktiskt för sig själv och inte för andra (eller??) som man väljer att köpa ett visst märke. Klassisk design och hög kvalitet känns igen, även utan etiketter.

  Vill minnas att Magdalena Ribbing i DN fått den här frågan någon gång. Tyvärr kan jag inte hitta svaret, men hon menade att etiketter ska bort. Likaväl som att man tar bort märkeslappen från kavajärmen.

 • Proforma skriver:

  Dom får sitta kvar till de lossnar själv eller blir fula. Då tar jag bort dom.

  Ett tips… klister efter sådana lappar och även efter prislappar tas lätt bort med munvatten…!

 • Kattis skriver:

  Märket får sitta tills det försvinner efter ett antal diskmaskinsvändor. Men jag har också undrat 🙂

 • Eli skriver:

  Jag håller med Lina och Vicky; det är ohygieniskt och smaklöst! Värst är det på Höganäs produkter, som har vita, tjocka lappar. Vad tycker du Frida?

 • InneoUte-Malin skriver:

  Här hemma sitter de kvar – på Iittala – på andra saker åker de bort! Just på Iittala tycker jag att de fina märkena är en del av designen.

 • Jag låter nog dem slitas bort med patina. Försvinner de så gör de det. När det gäller vaser och dyl så är jag nog inte så noga med att det ska synas utåt vad det är, mer intressant för mig själv. Dessutom så vet en intresserad person precis vad det är och då kan det bli både snack och en aha-upplevelse för alla!

 • Hotness skriver:

  På dricksglas tar jag givetvis bort dem, på vaser låter jag dem vara kvar om de sitter längst ner på vasen och inte är störande för ögat. Att ha de kvar tycker jag är lite "in-your-face" för gäster och andra och lite fånigt. Jag vet inget som kan irritera mig mer än när jag är hemma hos någon annan, dricker ut ett glas som har en gammal skavig iitala-etikett som hänger sig fast för glatta livet.

 • Hotness skriver:

  På dricksglas tar jag givetvis bort dem, på vaser låter jag dem vara kvar om de sitter längst ner på vasen och inte är störande för ögat. Att ha de kvar tycker jag är lite "in-your-face" för gäster och andra och lite fånigt. Jag vet inget som kan irritera mig mer än när jag är hemma hos någon annan, dricker ut ett glas som har en gammal skavig iitala-etikett som hänger sig fast för glatta livet.

 • Malin skriver:

  Jag låter dem sitta, vare sig det är ittala, orrefors eller åhlens. Känns liksom som att det kvittar.

 • Piffiga Tjejen skriver:

  Jag tar bort dem! Håller med om att det stör designen på tex ett glas, det ska vara rent och enkelt. Den som vet vilken design det är, den vet…

 • ☆ m a l i n . skriver:

  Nämen vilken konstig diskussion 😉 självklart låter man dem sitta! Det är ju meningen, annars hade den suttit lite snett och med dåligt klister under produkten (som t.ex. prislappen).

 • Camilla skriver:

  Jag låter dem sitta kvar tills dem ramlar bort av sig själva..det är inte för SKRYT,,utan för att det ofta blir fula klisterrester kvar, jobbigt helt enkelt.

  På kläder sprättar jag ALDRIG bort märkena..

  Så svar NEJ tar inte bort

 • Josefine skriver:

  Alla klisteretiketter åker genast – speciellt Iittalaas som är så extremt tydliga. (Bensin/aceton är mkt effektiva om det blir klisterrester på glaset).

  Andra märken som sitter "fast" tar jag inte bort men det är mest för att jag inte vill riskera att förstöra något.

 • Inspirera Mera skriver:

  När det gäller glas så tas etiketterna bort, men är det ljuslyktor, vaser eller dylikt så får de vara kvar.

  När det gäller hur andra gör, så skulle jag aldrig döma någon annan som har kvar sina och kalla det för skryt. Då skulle jag känna mig väldigt oförskämd. Jag tycker snarare det är en smaksak som är upp till var och en att bestämma. Kram Sandra

 • Lena skriver:

  Jag tar inte bort klisterlapparna på dricksglas. Inte heller på porslinet från Höganäs heller faktiskt. Jag och min man har diskuterat hur vi ska göra men kom inte fram till nåt bra så de får vara kvar. Vissa försvinner ju av sig själva och det är helt okej men drygt att pilla bort dem.

 • Josefine skriver:

  Ang kopia/orginal debatten så syns det oftast ändå.

  Som på t ex Dukas gräsligt fula kopia av den mycket snygga Royal Cops Musselmega, eller Rustas Rörstrandkopior – och den som inte ser sånt, som ngn sa tidigare, bryr sig iaf inte så då är det ingen idé att ens försöka "impa" på dem med att påpeka att man har orginalen.

 • Marlene skriver:

  Etiketterna får sitta så länge dom finns på alla glas och muggar, så fort en ramlar av i disken tar jag bort på de andra. Det står ju ofta i botten vad det är för märke så för min del är det ingen märkeshysteri, jag köper märkesvaror för att jag gillar god design och inte för att imponera på andra. Sedan är det så att dricker någon ur glasen ser dom direkt vad det är för märke i alla fall.

 • Jonas skriver:

  Etiketterna skall självfallet tas bort!

  Samma sak med kläder, en del fattar inte att märket skall tas bort som sitter på kavajen, vid ärmslut, på finare märken.

 • Mikaela skriver:

  Intressant läsning, vi hade en stormig debatt om detta på landet en gång, är fortfarande osäker på hur man ska göra.

 • Malin skriver:

  På finare glas, låter jag dem sitta kvar, annars plockar jag bort dem.

  Gäller även ljuslyktor, tallrikar mm.

  Min mamma har lärt mig hur man ställer glas och tallrikar med märken på när man dukar. Det är väl därför jag har mina kvar. Men har egentligen inte tänkt på det tidigare. Ofta gör man kanske som man blivit lärd hemifrån.

  Något att tänka på inför sina egna barn!

 • Martina skriver:

  NEJ, märkena ska definitivt bort. Har aldrig upplevt att det blivit klister kvar…

 • För att förvirra. JAg tar bort märken generellt sett, utom på mina iitala glas

 • HELLO TIGER skriver:

  Jag tar bort märkena. Men en gång när jag pillade på ett löst märke hos en vän, så fick jag skäll. Hon ville absolut ha dem kvar, men kunde inte riktigt förklara varför.

 • Angela skriver:

  Jag tar bort dem.. har jag köpt något så är det för att jag tycker det är snyggt. Sak samma om det kommer från ittala eller rusta.

  Och jag tror inte att designern hade med ett rött ittalamärke i formgivning av glaset/vasen/skålen osv.

  Och ju längre märket sitter kvar är det svårare ett få bort det och man riskerar att det blir fula märken på prylen.

  Men om märket sitter där det inte syns så låter jag ofta det vara.

 • Madeleine skriver:

  En födel med att ha etiketter på produkterna är att om 20 år när ett arvegods går vidare kan man se vart den kommer ifrån, jag fick en vinkaraff av mina föräldrar för ett par år sedan som dem i sin tu fick i lysningspresent, den har en sliten "Boda" etikett på sidan som åkte av vid första disken men det ligger sparad i mitt skåp, det är (som någon skrev tidigare) ett sätt att förstärka varumärket på, och jag kan vara ärlig och säga att det är klart det är kul att se vart sakerna kommer ifrån, annars hade alla vart som IKEA hem, opersonligt och anonymt.

  Bara min tanke =)

 • Isabella skriver:

  De flesta åker bort direkt för att jag inte tycker det är särskilt snyggt med dessa klistermärken. Men har egentligen inte tänkt över att det kan vara "rätt eller fel" i denna frågan. Alla måste ju göra det som känns bra för dem!

  Min njutning av mina märkesglas och liknande produkter sitter absolut inte i dessa etiketterna utan i god kvalitet som betyder något för MIG. Jag är säker på att 80% av mina gäster inte vet vilka märken jag serverar ur, men det gör mig ingenting!! Om någon skulle veta och har lust att prata om det/ imponeras eller vad man ska kalla det så är det ju jättekul. Men det är absolut inte grunden till att jag köpte produkten.

 • Linda skriver:

  På iittala-glasen sitter de kvar och lossnar de i diskmaskinen så lossnar de vilket de gör förr eller senare. Antar att de mest sitter kvar för jag tycker om den röda lilla lappen och att den sitter rätt hårt! Däremot så åker etiketter på Höganäsprodukterna snabbare än kvickt, de känns varken snygga, fräscha eller tänkta att ha kvar.

 • Cecilia skriver:

  Jag får panik på superfula streckkoder på glas och tallrikar och dylikt så dessa åker bort med en gång – även om det betyder att man måste ställa dem i varmt vatten, pilla och skrubba, ställa i vatten igen och pilla och skrubba mer – men på finare saker får de gärna sitta kvar! Dock dör man ju inte om de skulle ramla av i disken av misstag…

  Tack för en bra blogg! =D

 • Lena. J skriver:

  Vilken intressant fråga!!!

  Tycker inte att Ittalamärket är särskilt snyggt så det pillar jag absolut av direkt, gör för övrigt det på allt porslin och glas. Har sett att en del folk låter klistermärkena på Cult sitta kvar oxå, tycker det förstör sakerna. Ser slarvigt ut!! Så bort, bort, bort med alla klisterlappar!!!

  //Lena J

 • jenny skriver:

  Jag förstår inte varför man ska låta etiketterna sitta kvar. Ser ju inte klokt ut, och då är det ju bara för att "skryta" med märket. Om det är en bra design så talar den för sig själv, och frågar någon så svarar man vem som har designat o skapat glaset, vasen eller vad det nu är. Jag behöver väl inte en etikett för att komma ihåg vem som har gjort något, o andra sidan skulle jag aldrig köpa något bara för att det är gjort av en känd designer, måste ju vara snyggt o tilltalande också! Dyrt eller billigt spelar ingen roll sålänge det är snyggt!

 • Marianne skriver:

  Jeg tar bort alle etiketter fordi jeg synes de blir et forstyrrende element på designet, særlig på glass som jo er ment å være gjennomskinnelige.

  Iittala-merket synes jeg dessuten er stygt (er ikke glad i rødt).

 • Mirjam skriver:

  De små etiketterna skall sitta kvar!!!

  Funderar på hur jag skall kunna sätta tillbaka etiketterna (som förlorat sin klisteryta)på mina fina Mats Jonasson ljusstakar!

  I-lands problem, men ändå…

 • Lindas skriver:

  Etiketterna får vara kvar tills man diskar bort dem.

 • Doorknob skriver:

  Bort med skräpet!

 • Vilken rolig diskussion! Jag tar oftast bort etiketterna på mina glas, om det inte är väldigt fina etiketter. Hur gör du? Ha en trevlig helg! Kram

 • sunison skriver:

  defintivt bort! min mor hade alltid kvar sånt och det e så äckligt att dricka ett glas med sånt vid mungipan. urk.

 • :.sara skriver:

  Intressant fråga. Det beror på etikettens storlek, Iittalas små och IKEAs handblåstetikett stör inte så de får sitta kvar så länge de ser okej ut. Pappersetiketter har en tendens att se fula ut fort så de ryker oftast. Jag ser det inte som skryt utan snarare som en identifikation för framtida ägare att låte etiketten sitta kvar.

 • Helena skriver:

  Etiketten sitter kvar på finglasen. Jag blir ju så glad då jag går i antikaffärer och hittar gamla glas med etikett. Kanske är det någon som hittar mina om så där 50 år och etiketten

  Sigvard Bernadotte finns kvar!

 • Annelie Swärd skriver:

  på glas som jag ska använda tar jag nog bort dem men på vaser o dylikt får det sitta kvar så länge det ser bra ut! Trevlig helg!

  Annelie

 • Katarina skriver:

  Det är tacky att inte ta bort etiketten. Det är som om man inte skulle klippa av prislapparna på kläder.

 • Jessica skriver:

  Jag har funderat på att ta bort Ittala-märkena sen jag läste/hörde nånstans om någon som gjorde det. Tycker det känns lite skitnödigt och snobbigt på båda hållen, faktiskt. Vem bryr sig och vem orkar fundera på vara eller icke vara? Jo, snobbar!

 • Anneli skriver:

  Det är klart man ska ta bort dem! Det är ju jättefult med lappar på glas och det spelar ingen roll om det är "fin"- eller "fulglas".

 • Johanna skriver:

  Tycker om att visa mina vänner att jag låter dem dricka ur "finglas", finns så mkt kopior nu för tiden. Men ramplar de lös eller blir fula är det klart de ryker… Tycker det är vädigt fånigt SVENSKT att kalla det för skryt dock!

 • Johanna skriver:

  Tycker om att visa mina vänner att jag låter dem dricka ur "finglas", finns så mkt kopior nu för tiden. Men ramplar de lös eller blir fula är det klart de ryker… Tycker det är vädigt fånigt SVENSKT att kalla det för skryt dock!

 • Cecilia skriver:

  Vem bryr sig om vad tillverkaren här tänkt när de valde ett starkt klister?

  Lapparna är fula, glaset är vackrare utan, alltså ska de bort! Om jag lagt mycket pengar på glasvaror är det för att de ska vara vackra och lapparna stör ögat.

 • Camilla skriver:

  Jag tycker inte man har något större val, de åker ju loss i diskmaskinen. Jag har Iittalas Essence, både dricks- och vinglasen och alla klistermärken har åkt bort. Annars gör de mig inget men det är snyggare när de fallit bort.

 • Karin skriver:

  Etiketterna på herrkostymer skall tas bort efter köp, dom är enbart till för att guida kunder och personal i butiken.

  Att köpa märkeskläder (ex pike el. skjorta) för att sedan sprätta bort logotypen känns onödigt, köp hellre märkeskläder utan synlig logga (tex Stenströms).

 • Em skriver:

  Vad är egentligen värst?

  Att vara en lurad "bratt" som bryr sig så mycket om att "inte bry sig" så att de sitter hemma och sprättar bort märken, eller att vara en lurad "medelmåtta" som tycker att det är jätteviktigt att identifiera sig med dyra grejer bara för att de är av ett visst märke?

  Är inte diskussionen den att: Varför köper du grejer? För att det känns lite bättre i hjärtat när det är så fin och dyrt, eller för att du verkligen gillade färgen/formen/desigen? Kom igen!?

 • Ingegerd skriver:

  Låter märket sitta kvar på mina glas från Orrefors och KostaBoda. Glasen är fint hantverk och märket hör till glasen. Kristallglasen diskar man inte i diskmaskin

 • kerstin skriver:

  Tittar mig runt… på dricksglasen verkar de ha lossnat med tiden, bra-ett tecken på att jag har fått användning av dem. På ljuslyktorna sitter de kvar – snyggt, jag gillar att kombinera kontrastfärgerna turkos och rött… och på Iittala får man ju det på köpet 🙂

 • Teresa skriver:

  Självklart tar jag bort alla lappar!

  Även på mina Iittala-glas, fast jag är finsk medborgare.

  Har läst nånstans för länge sedan att om man använder sina glas (och annat) ska lapparna bort. Man kan låta lappen sitta kvar om man inte ska behålla sina grejjor, tex om man ska sälja dom.

 • Linnea skriver:

  Designern ritade inte dit klisterlapparna när produkten formgavs.. Så för designens skull, så tycker jag de ska bort. Kvalitetsprodukter syns, man behöver inte ha klisterlappar för detta. Tycker jag!

 • Anette aka Netza skriver:

  Min första tanke: varför ens bry sig över lapparnas vara eller icke vara? Många tydligen. Nu har jag inga ittala-glas, utan bara skålar och annat och där sitter lappen kvar för jag har inte ens haft en tanke på att man ska ta bort dem. Personligen vill jag veta vart de kommer ifrån, och om nån annan stöts utav det måste jag säga att den personen är sjukt löjlig.

  På dricksglas kan jag tänka mig att det är skillnad och då hade jag nog brytt mig, för som nån annan skrev; inget jag vill ha i mungipan. Hade de suttit i botten dock hade jag inte brytt mig.

 • Malin Björling skriver:

  Lustig inställning som många har här, det är så rätt att säga att man självklart tar bort de "fula" etiketterna men tänk några steg längre fram, det här är morgondagens fynd på Tradera och antikhandlare, och en etikettmärkt vara är mer attraktiv för samlare. Tänk gamla Orrefors, Sea, Georg Jensen osv. Det är på etiketterna man även kan skilja på gammalt och nyproducerat många gånger. Självklart spelar det kanske inte så stor roll på nyproducerade dussinvaror. Bye bye

 • Lena skriver:

  Hahaha!

  Det här är en jättekul fråga!

  Jag har ju jobbat i diverse heminredningsbutiker och ofta fått just den frågan från kunder. Jag brukar svara att man får göra som man vill… Personligen tycker jag det är SJÄLVKLART att pilla bort etiketterna, även om jag inte ALLTID gjort det själv. Dels blir de ju rätt fula med tiden och dels är det ganska ohygieniskt att låta dem sitta kvar…

  En del är ju dock så oroliga att omgivningen inte ska förstå hur fina och dyra deras t.ex. glas är, så de låter etiketterna sitta kvar just därför. Det är ju okej om det handlar om en kruka eller liknande, men lite fånigt när det är grejer som ska diskas regelbundet. Orrefors t.ex. har ju varit smarta och börjat blästra in loggan så att folk inte ska behöva behålla den lilla klisterlappen. 🙂

  Ta bort eländet! Skarpa föremål brukar sällan behövas. Om etiketten inte vill släppa, blöt etiketten med lite vatten och vänta en stund! Hjälper inte det kan man skrapa av det som går och ta resten med rödsprit. Ev lacknafta. I allra värsta fall aceton. Men ta hänsyn till underlaget och pröva med det svagaste lösningsmedlet först!

  🙂

 • Anna skriver:

  Jag låter dem sitta kvar jag

 • Tess skriver:

  Pilla bort. Åtminstone på bruksföremål. En vas med Orrefors lilla klistermärke på gör detsamma.

 • Daniel skriver:

  Tror inte Kaj Franck hade velat att folk haft kvar klistermärkena på hans fantastiska glas.

 • Annica skriver:

  Jag hatar etiketter!

 • Maria skriver:

  Magdalena Ribbing har faktiskt svarat på denna fråga i sin spalt en gång!

  https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2008/10/29/glasetikettsetikett-514

 • Anna skriver:

  De kommer bort direkt! Det är ju glasen som är snygga och man skall låta dem komma till sin rätt utan etiketterna. Om man "visar upp" sitt porslin så vet nog en kännare vad det är utan att etiketten är kvar.

 • Mia skriver:

  Jag tar bort dem det första jag gör 🙂 Tycker att grejerna är så mycket finare utan dem!

 • Kakan skriver:

  De går bort direkt – tycker inte att det är skryt att ha dem kvar, men det är inte mina glas uppgift att visa hur dyra de är, utan att vara vackra och trevliga att dricka ur och det gör de bättre utan lappar.

  Det är lite som märkeskläde med loggan tryckt över hela tyget, det blir liksom bara sämre även om väskan/plagget var snyggt i modell och färg…

 • Jenny Lundqvist skriver:

  jag tycker dom är finare utan klistermärken. spelar ingen roll om det är dyra eller billiga glas! för mig handlar det inte om att visa upp vilka märkes-glas jag har. handlar det mer om designen och jag vill att folk ska se den å inte märket

  mycket bra blogg du har skapat!

 • Adele skriver:

  det är klart att man tar bort märkena!

 • Petra R skriver:

  Etiketterna ska bort, de hör ju inte till föremålets design!

 • Dahlarna skriver:

  Oj – det var en engagerande fråga 🙂 – vad många kommentarer du har fått! Tycker att det är upp till var & en – jag lägger ingen värdering i om de är kvar eller borta när jag kommer hem till någon.

  Själv låter jag dem sitta kvar, då det känns som att det är meningen (eftersom diskmaskinen skonar dem kvar efter en disk!). Men börjar de bli lite fula eller börjar släppa så tar jag definitivt bort dem.

  KRAMAR

 • HM skriver:

  Ja, på Ittala låter jag dem sitta kvar.

  Inte p g a ngt skryt som någon skrev

  utan för att det är en vacker röd detalj

  som blivit deras signum.

 • Lina skriver:

  Intressant diskussion – kan det kanske vara så att frågan engagerar så pass många eftersom det är en del av en större fråga?

  Det handlar förstås inte bara om en liten lapp. Är inte frågan, som tidigare nämnts, varför man köper designprylar?

  Jag har en liten teori: Att köpa designprylar grundar sig i en tro på designerns förmåga att skapa. Betraktar man skapelsen som ett konstföremål så skulle väl ingen komma på att försöka täcka över till exempel en namnteckning nere i högra hörnet av en litografi. Är det inte samma tanke som fått dig att köpa originalmärkeskappan istället för lindexkopian? Ett märke i kappan ska väl vara kvar då, och fungera lite som skaparens namnteckning?

  Har du tagit dig råd (ja, det gäller hur rik du än är, även den med alla pengar i världen värderar ju varans värde och väljer efter prislappen i någon mån)kan ett märke fungera som en verifiering av varans äkthet och en signal om din tro på skaparen (ja, inte den allsmäktige då alltså). Man kanske kan kalla det skryt, men är det inte rätt sympatiskt också – att visa att man betalar uppfinnaren och inte den som sparat tid och pengar genom att tillverka en billigare kopia?

  Å andra sidan kan det handla om stora företag som du ska vara reklampelare åt. Fast har du inte i viss mån valt att vara det redan då du köper varan?

  För övrigt så förstår jag inte idén om att en diskad papperslapp skulle vara ohygienisk. Bakterier är bra. Letar du så kommer du att hitta dom överallt (på dina nytvättade händer också) och de flesta bakterier gör dig faktiskt inte sjuk, utan håller dig frisk.

 • Anna-Karin skriver:

  Jag som köper en del gammalt glas via tradera ser att andrahandsvärdet verkar vara högre när etiketten sitter kvar.

 • Hele skriver:

  Tar bort såklart! Ser ju hellöjligt ut med små klisterlappar på glasen. Dessutom är det ju inte skönt i handen för är glasen inte sprillans nya så börjar ju kanterna på klisterlapparna sticka ut lite.

  Att låta dem sitt kvar känns faktiskt som ett töntigt försök att imponera på nåt sätt. Jag blir impad av fin design och fin dukning – inte av små klisterlappar på glasen!

 • Hanna skriver:

  Köper man glasen som samlarföremål låter man etiketten sitta kvar. Men ska de användas tar man naturligtvis bort etiketten – väldigt stillöst annars…

 • Carina skriver:

  Jag låter dom sitta kvar.

  Varför ska jag inte visa att jag köpt dyrt och fint.

  …alltid retar det någon…

 • Hanna skriver:

  Spela roll! Men om man vill skryta med sina iittalaglas ska man ha kvar lappen för annars betyder det att det är andra sortering. Har aldrig tänkt tanken att man ska pilla bort lapparna. Använder man glasen till vardags så försvinner de ändå.. Jag köper iittala för kvalitens skull, inte för den lilla lappen.. Det är bra vardagsglas helt enkelt!

 • Hanna S skriver:

  Lapparna ska man självklart ta bort. Jag kan inte se estetiken med att ha dem kvar… Glas och porslin har ju stämpel på undersida som intygar äktheten. Sedan skriver en annan Hanna här att utan lappar är det andra sortering, men det stämmer inte heller. Jag har handlat vissa produkter på Fabriksbutiken och det är alltid lapp på. Så bort med de fula lapparna!

 • karola skriver:

  …mina sitter nog kvar tills de ramlar av…hm

  Kanske lathet..kanske är det att jag inte ids

  ta bort dom 🙂 ??

 • dottie skriver:

  Har man något slag genuint intresse för inredning och design så ska klister lapparna bort!

  Pinsamt, fult och tacky att ha dem kvar.

 • popeye skriver:

  om det är äldre glas så får man gärna behålla etiketterna då glasen inte alltid själva är märkta. nuförtiden är nästan allt som produceras märkt i själva foten och då är etiketten onödig att behålla. dvs, de ska bort!

  se etikettsspalten i DN. Om man samlar på glasen och inte tänker använda dem kan man låta etiketten sitta kvar, annars är det bara pinsamt och brackigt att låta sina gäster dricka ur glas med etikett…

 • Cajsa skriver:

  Av kommentarerna att döma så är det uppenbarligen en smaksak huruvida etiketten ska vara kvar. Ur vett och etikett-synpunkt så gäller dock att etiketten ska tas bort. Precis som märket på kavajärmen som några har påpekat ovan.

 • Mårten skriver:

  Att behålla etiketten är som att behålla prislappen.

  Märkvärdigt vad många som talar om Ittala som om det vore något unikt. Det är ju som IKEA fast dyrare. Lika tråkigt och förutsägbart. Satsa på en kul antik glasservis istället och ge lite stil och originalitet till ert superelipsbord med sjuanstolar.

 • Kajsa skriver:

  Jag tar bort dem på bruksföremål men på mina ljuslyktor tror jag att Iittalamärket är kvar, men jag tar helst bort allt sådant.

  När jag var liten var vi ett gäng tjejer hos en kompis och hade mysigt en kväll. Hennes familj var av den finare sorten, riktig överklass med andra ord. Utan att tänka på det så satt jag och pillade av alla klisterlappar från deras fina kristallglas. Oj, vad jag skämdes när någon helt plötsligt upptäckte det och jag förstod att de skulle vara kvar.

  Beklagar verkligen det jobbiga som händer i ditt liv.

 • Kristin skriver:

  Har aldrig ens tänkt på att ta bort eller inte ta bort lapparna, på mina Iittala-glas sitter de kvar trots disk i maskin mååånga ggr. Att jag skulle ha kvar dem för att skryta som många uttryck sig här är inte fallet, så jag får väl gå hem och plocka bort alla märken för att folk inte ska börja tro att jag är skrytsam 🙂

 • Kristin skriver:

  Har aldrig ens tänkt på att ta bort eller inte ta bort lapparna, på mina Iittala-glas sitter de kvar trots disk i maskin mååånga ggr. Att jag skulle ha kvar dem för att skryta som många uttryck sig här är inte fallet, så jag får väl gå hem och plocka bort alla märken för att folk inte ska börja tro att jag är skrytsam 🙂

 • anniskattis skriver:

  Oj, vilken kul fråga. Nu får jag äntligen veta vad allt tycker om det här. 🙂 Min röst går till att etiketterna ska bort, och det kvickt. Dock inte med vassa föremål men med en grundlig handdisk!

 • Peter skriver:

  BORT! Det finns dom som går med det lilla märket kvar på kavajärmen också…gosh!

 • Helen skriver:

  Ta bort!

 • Alexandra skriver:

  Jag tar bort de märken som är fula i sig själva. De som jag tycker är fina och ger "karaktär" åt bäraren låter jag sitta kvar.

 • Katy skriver:

  Vad är designprylar då? Allt är ju designat av någon. Det är bara billigare eller dyrare.

  Själv köper jag något som jag tycker om. Som är vackert och som jag kan ha kvar en längre tid. Ibland är de dyrare designprylarna av bättre kvalité eller med en form som kanske är mer klassisk och håller längre än för-dagen-design, ibland är det tvärt om. jag mår lika bra av att fynda en fin kudde på IKEA som att köpa en svindyr på Svensk Tenn.

  Men lappen åker alltid av. Alltid. På glas, vaser, tallrikar. En designer ritar inte till den på sitt formgivna glas. Det är en reklamgrej.

 • caroline skriver:

  jag är en sån som vill ta bort ettiketter men min sambo vill ha kvar dem på allt finare porslin så då låter jag honom ha det.

 • sofia skriver:

  För mig är det självklart att etiketten ska bort! Jag tycker det verkar skrytigt att ha den kvar, vilket känns extra pinsamt när det faktiskt är ohygieniskt att ha en gammal klisterlpp kvar på t ex dricksglas. Jag har faktiskt pillat bort ett mräke en gång hemma hos en bekant för jag trodde märket var bortglömt på just mitt glas och jag ville inte dricka ur det med märket kvar! För mig är det lika illa som om prislappen satt kvar. Sen upptäckte jag till min fasa att ALLA glas hade etiketten kvar.. Då kändes det lite genant att jag tagit bort den. Men jag fattar ärligt talat inte hur man tänker när man lämnar kvar dem. Det är väldigt äckligt att dricka ur glas med en gammal klisterlapp! På vaser, ljuslyktor osv spelar det kanske mindre roll men jag uppfattar det ändå som skryt och tycker inte att det är fint. Intressant att höra att de "ska" sitta kvar i Finland, det var något nytt.

 • Louise B skriver:

  Vilken rolig och lång diskussion 🙂 För oss har det alltid varit självklart att ta bort klistermärkena oavsett om glaset är dyrt eller ej. På de flesta glas står det ju ändå i botten, är man nyfiken får man väl vända och kika då!

 • Annapannacotta skriver:

  Svar på frågan från Magdalena Ribbing finns här:

  https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/09/16/glasbruksreklametikett-4715

  Lapparna ska bort! 🙂

 • Christoffer skriver:

  Vart kan man köpa dessa ittala-klistermärkena?

 • Philip skriver:

  Självklart tar man bort dom!! Det är iittala för 20 euro per glas. Skulle det vara en del av designen så skulle dom målat dit den!

 • Love Wallin skriver:

  Det var en gammal tråd men varför inte plocka upp den igen.
  I vårt hem åkte IKEA-servisen ut till förmån för daglig njutning av vackra saker i köket.

  Vår vardagsservis består nu av Rörstrands Ostindia och våra glas kommer från Iittala. Jag älskar vacker design och har längtat ända sedan jag var liten efter att njuta av dryck ur Ultima Thule. Jag hann passera 50 år innan jag äntligen förverkligade den drömmen.

  Men etiketter på sådant som ska användas i köket? Nej, aldrig. De tar jag bort.

 • Annika skriver:

  Ska precis diska lite äldre irish coffee glas med etiketter. Hittade denna tråd efter googling av nyfikenhet vad som gäller. Beslutet blir att låta sitta kvar. Ser ett värde och charm i att etikett fortfarande sitter kvar. Hade känts som lite snobberi att ta bort dem.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.