Annons

Guide till de bästa vinglasen?

Förutom ett par glas från Efva Attling (som jag fick av min syster i examenspresent) har vi bara billiga "dussinvinglas" i våra skåp. Det har funkat alldeles utmärkt under studentlivet, men nu skulle det vara kul att hitta en serie riktigt tunna och fina glas att samla på. Frågan är bara vilka man ska bestämma sig för. Det är jättesvårt att välja. Vi har smalnat ner urvalet till fem: 1) Eva Solos vinglas med sluttande kant från 229 kr 2) Iittala Essence raka modell från 238 kr/2-pack 3) Nya Intermezzo Satin med vit droppe 549 kr/2-pack 4) Efva Attlings Amor Vincit Omnia med ring 1500 kr/2-pack eller 5) Vinprovarglas från Riedel som rekommenderas av finsmakare 570 kr/2-pack. Har vi missat någon annan sort ni gillar som inte finns med? Vilka glas har ni?

Kategorier:

Kommentarer

 • Vicke skriver:

  Vi har nummer två och önskar oss ännu fler av de gillar de jättemycket:)

 • bodil skriver:

  Vi har Iittala-glasen och är jättenöjda med dem. Jag tycker de är superfina i formen och passar i alla sammanhang. Dessutom är det ett hyfsat pris på dem. Rekommenderas varmt med andra ord. Kram, kram.

 • alacs skriver:

  Vi har Merlot från Orrefors (tyvärr ingen länk, men kolla Orrefors.se och Collection Merlot) – de stora vinglasen 60 cl, och de ordinarie (30??) plus vinkaraffen. Känns som att vi klarar oss långt på de storlekarna.

 • Jessica skriver:

  Vi har Iittala Essence, riktigt nöjda!

 • Lina i Umeå skriver:

  Jag har de blå Intermezzo men vill verkligen ha de vita/SATIN nu när de kommit. De blå dropparna känns så 90-tal och passar inte riktigt in nu när vi har en annan stil än vi hade när vi köpte dem. I övrigt är jag nöjd med modellen på Intermezzo (som jag antar är samma på den nya färgen) så jag rekommenderar dem verkligen. Sköna att hålla i och dricka ur!

 • Caroline skriver:

  Har ingen av dessa! Skulle dock välja antingen Eva Solos eller Iittala glasen! Vi huserar många av ikeas och åhléns glas, men nu när vi vuxna nog att ha något att samla på!

  /Caroline, drömlägenheten

 • Lovisa skriver:

  Vi har Ittala-glasen som ni kanske vet. Kom hem någon kväll och prova dem vetja! 😉

  Kram.

 • Annette skriver:

  Jag har bara billiga glas själv. Men jag tycker att nr 2 är snyggast.

  Kram Annette

 • Min favorit är Ittalas och har så varit i flera år. Fast jag har inte införskaffat några än. Men det står på den lååååånga önskelistan.

 • Lena skriver:

  Vi har Kosta Bodas Chateau-glas. Sambon har fått dem i present genom åren men jag tycker de är fina. Lite spröda sådär.

 • mona skriver:

  Jag har vatten, vit vins och rød vins glasen i Ittala, och tycker om dem.

  Nr 5 såg också fina ut, riktigt hærligt vin glas.

 • Mia skriver:

  2 an absolut! står högt på min önskelista iallafall:)

  Kram mia

 • Kerstin skriver:

  Vi har Kosta Bodas serie Line. Den är väldigt snygg och enkel.

 • anna skriver:

  ================================================

  ja har endast billiga glas i min familj….inte sa latt med en massa barn. Far nog vanta med att kopa dyra glas ett tag till

  krma

  anna

  ================================================

 • Åsa skriver:

  Synd att man inte ser droppen så tydligt på Intermezzo mot vit bakgrund, annars gillar jag den.

 • Fredrik skriver:

  Underskatta inte hur gott det är att dricka ur de – det är tråkigt när finglasen dukas fram till finvinet och det faller platt till marken. Av det skälet skulle jag satsa på Riedel. Deras chianti/riesling-glas är lagom stora.

 • mallan skriver:

  Iittala Essence är min favorit!

 • Eva skriver:

  vi har iittala essence, och är jättenöjda.

 • Emma skriver:

  Jag håller med Fredrik. välj vinglas som är goda att dricka ur, inte bara snygga att se på. Det ÄR skillnad även om man inte tror det.

  Jag har glas ut Riedels serie Ouvertyre och är mycket nöjd med dem. Tunna fina glas med vacker form.

 • Lizaloop skriver:

  Jag har jättesnygga vinglas från hör och häpna ICA… (3pack för 99:-)

  Annars tycker jag 1:an var snyggast men skulle nog föredra 3:an den ser mest stabil ut, tycker att det är så lätt att vinla omkull vinglas som är höga och smala!

 • Anonym skriver:

  Jag har länge samlat på Line glas. Tycker fortfarande de är enkla o fina om än lite 80tal. Det är en stor fördel att välja en sort som finns under MÅNGA år. Jag har kompletteringsköpt åtminstone 6 krossade eller naggade glas sedan 1988!

 • Terese skriver:

  Vi har Ingegerd av Ingegerd Rådman från Orrefors och är supernöjda! Särskillt läckra är rödvinsglasen, tycker jag. Rekommederas! Inte helt olika Iittalas ändå. Känns trevligt att ha lite finare glas än ikeas att sätta fram oxå! /Terese

 • Katja skriver:

  Vi har 24 stycken rödvinsglas av nummer 2. Även några vitvinsglas. Helt underbara tycker jag! Fast Eva Solo och Efva Attling är också jättefina! // Katja

 • Mrs. b skriver:

  Helt klart Essence! Har dom själv och är supernöjd, så stilrena och fina! Rödvinsglasen är rena baljor, så man behöver inte fylla glasen så mycket – det tycker jag är snyggt.

  Och priset är ju också bara att tacka och ta emot!

  Jag var lite tveksam själv innan vi bestämde oss, men nu är jag glad att vi valde att börja samla på Essence-glasen! 🙂

 • Maria skriver:

  Vi samlar på Essence serien och är jätte nöjda! Dessutom är de ganska kross tåliga om de skulle välta i diskhon : )

  Kram

  Maria

 • Mia skriver:

  Hej absolut iittala glasen dom har vi i alla möjliga versioner..vitt rött champagne mfl.

 • Designdrömmar skriver:

  Jag gillar nr 2 & nr 5 bäst, de är så olika i formen så jag kan inte bestämma mig för en. Här hemma har jag nyligen bestämt mig för Iittala glasen som kommer att införskaffas inom kort p g a av att de har ett bra pris och att de enligt uppgift går bra att diska i maskin vilket är ett måste hemma i vårat barnfyllda hem:-)

  Lycka till med ditt beslut.

  Kram Åsa

 • Vinets smak kommer bäst fram i vinprovarglas och det är viktigast för mig. Vi har Orrefors vinprovarglas (samt även Whiskyprovarglasen- rekomenderas varmt!) och jag är så nöjd med dem! Min svärmor var somelier och rekomenderade oss glasen.

 • Orrefors vinprovarserie heter Taste.

 • Minks skriver:

  Vi har Orrefors Dizzy Diamonds, som vi önskade oss i bröllopspresent!

  Annars är nr 2 från Iittala jättefina!!//M

 • Maria skriver:

  jag har underbara orrefors Balans serie. glasen är stora och tunna och karaffen är underbar och gör sig verkligen i namnet Balans då den har rundbotten. kolla in den!

 • Atena skriver:

  Vi har hur mycket glas som helst,men favoriterna är Ittalas och rödvinsglas från Rörstrand….jättegoda att dricka ur!

 • Åsa skriver:

  Min favorit som var en julklapp från jobbet till en början, är Erika Lagerbielkes runda glas Friday. Glaset känns lyxigt och det är utan fot, en klack i botten istället. Skulle man välta dem så vaggar bara glaset och vinet/ölen/vattnet ligger kvar i. Glas som vi har till mycket!Gillar dessutom den runda formen. Mvh Åsa

 • SMÄM skriver:

  jag dricker inte vin, men de här har jag och dricker mjölk i https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/50030212

  very classy 😉

 • Jag gillar tvåan, kan tänka mig att köpa dem själv. Vi har kristallglas som jag ärvt från min mormor och morfar, men de är så spciella, så de använder vi bara ytterst sällan. Och så har vi dussinglas, som DU säger. VI skulle också behöva nya vinglas.

 • Nina skriver:

  Riedel-glasen är både snygga och riktigt goda att dricka ur. Det blir i synnerhet skillnad på de vita vinerna! T.o.m. doften från vinet är annorlunda i de glasen!

 • Maria skriver:

  Absolut vinprovarglasen. Bra att dricka ur och tidlösa i design. Jag är inte så förtjust i "kantiga" eller för runda, bolliknande vinglas.

 • Pia skriver:

  Vi har Ittala Essence; rödvinsglas, vitvinsglas samt likörglas. Jag är jättenöjd med dem!

  De står snyggt tillsammans när man dukar. Trots att de är lite rakare i formen är de lite rundade nertill. Glasen har fått många positiva kommentarer av våra gäster.

 • || p e r l a n skriver:

  Åhh kommer inte ens ihåg vad våra heter.. Men fin glasen åker så sällan fram, så det kanske är därför jag glömt deras namn! 🙂

  kram

 • Anna-Karin skriver:

  Här hemma är det Sveriges vanligaste finvinglas som gäller, Chateau av Bertil Vallien från Kosta Boda. Men faktum är att vi trivs bra med dem trots alla år vi haft dem. Av dem du visar tycker jag bäst om Essence och det verkar många med oss också göra 😉

 • Karoleen skriver:

  Vi har Kosta Bodas Chateau glas som verkligen är väldigt vackra och eleganta, samt viktigast av allt tidlösa. Det tycker jag är väldigt viktigt när man väljer något som är relativt "dyrt" och man ska ha länge…

 • Anna skriver:

  Själv valde jag mellan Chateau & Line, det blev Line tillslut. Ångrar mig inte, tycker de är så fina!

 • Nilla skriver:

  Dags att önska sig vinglas i present? 😉 🙂

  Man skulle nog behöva provdricka dem för att kunna avgöra… 🙂 (och går det att diska dem utan att ta sönder?)

 • MO skriver:

  Ja du, inte lätt…kan bara säga att vi har Iittalas rödvinsglas…snygga (men stora…huj fyller man glaset går halva flaskan åt….), ha de fint

 • Daniel skriver:

  Ittalas glas härifrån Finland, köpta från Stockmans. De e fina!

 • Maja skriver:

  Visst finns det många snygga! Vi har Boda Novas "Select", tror aldrig att jag kommer att tröttna på dom glasen. Kram Maja

 • Jenny skriver:

  själv samlar jag inte på glas, har ju precis kommit ur min studenttid. men om jag får lägga in en åsikt så tycker jag nummer två var snyggast!

  /Jenny

 • Helen skriver:

  Har den blåa intermezzo och är nöjd med dem, gillar de olika modellerna; vi har rödvins, likör, whiskey, champagne, allglas och snapsglas.

 • Herr Herveus skriver:

  Vi har Lasse Åberg glasen för vin, öl, wiskey och drinkar om de räknas? 🙂 Annars var Ittalas sjukligt stilrena men samtidigt lite annorlunda. Hade jag helt klart kunnat tänka mig!

 • jannica skriver:

  allt bra med dig?

 • Elenore skriver:

  Vi har intermezzo med blå droppe. Fina glas men lite smala i öppningen kan jag tycka nu så här i efterhand.

 • Catarina skriver:

  Jag tänkte också börja samla så jag önskade mig Ittalas Essence i julklapp och fick 8 för rödvin och 8 vitvin. Så nu har jag samlat klart.

  Trodde det skulle ta flera år 🙂

  Jag är nöjd med dem, tycker att de är supersnygga. En liten nackdel skulle vara (Nu ska man ju inte köra finglasen i diskmaskinen men om man skulle vilja är det inte möjligt.) De är för höga för diskmaskinen.

 • Lina skriver:

  Nummer 3 och 4 är mina favoriter! Jag samlar på en jättefin serie från Kosta Boda, men jag vet tyvärr inte vad de heter. Får ett par av svärföräldrarna vid varje födelsedag så det har bara blivit så 🙂 Kul att du gillade mina träd!

 • Fia skriver:

  Vi har hela serien med Iittala glas. Modernklassisk design.

  Men om man verkligen vill få ut all smak och doft ur vinet är det Riedelglasen som gäller för de har den rätta kupningen. De skaffar vi när vi får en riktig vinkällare någon gång. 🙂

 • Jo skriver:

  Vi har satsat på en doldis från Iittala: Senta. De är lite billigare än Essence, men jag gillar formen jättemycket. (https://www.finnishdesignshop.com/senta-red-wine-set-p-95.html?language=en&country=222)

 • /nina skriver:

  Orrefors Merlot, jag gillar dom jättemycket. Dom har funnits i sisådär 12-13 år nu och är verkligen superfina. Jag tykcer framförallt om att det finns STORA vinglas och seltersglasen är också suveräna. I år kom det även en karaff…. Jag har liite svårt för alla Kosta Boda-glasen med en massa dekorationer, droppar, linjer och tjafs. No frills, vill jag ha!

 • Ewalinda skriver:

  Vi har Kosta Bodas "Line". Jag tycker de har en snygg form. Men av dina utvalda ovan gillar jag nog 1:an, eller kanske 5:an bäst… Svårt val!

 • Malin skriver:

  Superfina glas du visar! Mina favoriter är nr 2 och 3. Kram

 • Anda skriver:

  I vitrinskåpet står ett gäng med Intermezzo med blå droppe (vitvin, rödvin, snaps och whisky). Riktigt fina och "drickvänliga". Men variation är bra, vi använder nu ett par vinglas från IKEA med riktigt stora kupor. :o)

 • Sarah skriver:

  Oh, vackra allihop men iittalas skiljer sig mest från mängden med sina raka linjer, jag älskar dem!!

  Kram!

 • Josephine skriver:

  Investera i Riedelglasen, definitivt. Gå först på en glasprovning, så får du själv märka vilken skillnad det är på glas och glas. Jag tycker om Grape-serien, som också är otroligt vackra glas. Riedel gör ju glas efter druvan, så då kan man välja vilken/vilka druvor man gillar bäst/dricker mest av och köpa glas därefter. Skillanden är ENORM på att dricka vin i "vanliga" glas och att njuta ett vin i ett Riedelglas. Kolla med butiken Good Living Home ute på 421 i Högsbo, de har glasprovningar med Riedelglas då man även får handla till rabatterat pris.

  Vin skall njutas!

 • Tinna skriver:

  Serien Orrefors Difference, av Erika Lagerbielke, har glas anpassade för olika viner, tex två glas för rödvin och två glas för vitvin. Vilket glas man väljer beror på vilken sorts vin man serverar.

  Samma vin smakar verkligen olika beroende på vilket glas man använder! Dessutom är de jättevackra, vi har samlat på oss hela serien sedan den kom för några år sedan och kommer aldrig att tröttna!

 • charlotte skriver:

  Oj vilket ebgagemang kring glas, kul! Ingen har nämnt min favoriter Merlot av Erika Lagerbielke (Orrefors). Rödvinsglasen är goda att dricka ur och vackra att se på. Vattenglasen är spröda och fina.

 • Nilla skriver:

  Nu har jag tittat runt lite och om vi skulle önska oss vinglas så skulle det var från Riedel.

 • Anna - frk Oliv skriver:

  Iittala glasen är super! Vi har de för rödvin och de är snyggast tycker jag.

 • Fia skriver:

  Det andra glaser var verkligen Skittuffft!

 • Frida/Husmusen skriver:

  STORT tack för alla svaren. Jag ska verkligen begrunda dem när jag funderar ett varv till kring valet av modell.

  Än en gång, jättetack. Jag har läst vartenda ett!

 • :.sara skriver:

  Vi har i flera år tittat på Essence (kommer aldrig till skott, likadant med bestick, alltid något som inte känns hundra när det är flera delar att ta hänsyn av). Vitvinsglaset är perfekt! men dessvärre tycker jag rödvinsglaset är lite "buffligt". Tycker inte om så jättestora glas. Här hemma har vi en konstig blandning av tyskt glas – Diva från Schott Zwiesel https://www.schott-zwiesel.com/de/produkte/diva.html och Experience från Stölzle Lausits https://www.stoelzle-lausitz.com/englisch/inhalt.htm Den sista påminner väldigt mycket om Essence faktiskt. Kan rekommendera Classico från Schott Zwiesel, var på ett bröllop dukat med hela serien… otroligt vackert! 🙂 Lycka till med valet!

 • lina skriver:

  jag säger som andra. merlot från orrefors. tar inte uppmärksamheten från de goda vinerna du ska dricka ur glasen 😉

 • jenny skriver:

  vi har Iittala Essences glas och älskar dem, började samla på en serie från orrefors som sedan utgick, de är lite tunnare i kanten och lite behagliare att dricka ur. kändes mer kvalitet än vad ittala glasen gör även om vi är väldigt nöjda med dem!

  kram

 • Mia skriver:

  Glas 2 och 3 får ju gärna stå på mitt middagsbord.

  Kram Mia

 • Hanna skriver:

  Vi har Line från Kosta Boda och jag älskar att titta på dem och de går finfint att dricka ur dem också! =)

 • Helena skriver:

  Orrefors Difference, säger jag bara …

 • Isabell skriver:

  Nummer två pryder mitt bord när det är findukat, även om de används väldigt mycket annars också. Älskar dem verkligen och ska köpa in resten av serien då jag bara har rödvinsglas och tumlare nu. Det enda man kan tänka på med rödvinsglasen är att de sväljer en hel del…det ser inte ut som att man hällt upp så mycket vin, men glasen lurar ögat vilket man märker när man tittar på flaskan. =)Hade velat ha Orrefors serie där du har olika glas beroende på vinets karaktär, ett för unga viner och ett för mer sofistikerade exempelvis. Ekonomin medger inte det just nu och då var Essence det bästa valet för min plånbok.

  Lycka till med valet. =)

 • Maggie skriver:

  Hej!

  Vi har Rosendahls grand cru crystal, vilket är en serie med flera olika glas i samma stil. Snyggt när man dukar till fest!

  Mvh Maggie

 • Johanna.B skriver:

  Jag har samlat på mig Iittalas Essence-glas (verkar va många andra som gjort det också). Fick bland annat några i studentpresent och sen några i födelsedagspresent så nu är samlingen fulltalig. Jag är jättenöjd med dom. Det bästa är att de fungerar lika bra till en fin romantiskt middag som till en myskväll framför tvn. 🙂

  Ha en bra dag!

  /Johanna

 • Axelina skriver:

  Ittala är mina favoriter och de står i mitt skåp. Ett tips är om man nu skulle ha vägarna förbi Tallin så är glasen väldigt billiga där! Men det kanske inte är så ofta man är där..:)

 • Ulrika skriver:

  Jag tycker om vinglas utan fot, det ger en mysigare och härligare vinupplevelse. Man kommer mer nära. Vi vann ett par glas från Orrefors, "Friday" designade av Erika Lagerbielke. Se blid på min blogg under Juli 2008. IKEA har ett mycket trevligt vingals utan fot "Skir" fördelen är att man kan dricka annat i dem och de går att maskindiska.

 • Ulrika skriver:

  Jag tycker om vinglas utan fot, det ger en mysigare och härligare vinupplevelse. Man kommer mer nära. Vi vann ett par glas från Orrefors, "Friday" designade av Erika Lagerbielke. Se blid på min blogg under Juli 2008. IKEA har ett mycket trevligt vingals utan fot "Skir" fördelen är att man kan dricka annat i dem och de går att maskindiska.

 • Martina skriver:

  Vi har nummer två! De är mycket goda att dricka ur och har en fantastisk design!! Vi har även dessertvins glasen i samma serie och det är riktigt festligt och snyggt att duka fram med! Kan varmt rekommenderas!

 • Anonym skriver:

  Jag röstar på Iiittala, precis som de skriver ovan så går de faktiskt att diska i diskmaskin (om man har en tillräckligt hög maskin). Det är du rätt tacksam för en lördagmorgon efter festen 🙂

 • Frida & Leo skriver:

  Vi har nr 2, Iittala Essence! Gillar dem. 🙂

 • e skriver:

  Jag säger som flera andra, Orrefors Merlot. Vi fick vin- och champagneglasen i bröllopspresent och de känns väldigt klassiska. Och så är de goda att dricka ur 🙂

 • Karin skriver:

  Snygga men för tunna har vi så man är nästan rädd för att använda dem tyvärr!

 • Johanna skriver:

  jag har en serie som inte finns i butik Illaria heter den, tunna, starka som klarar maskindisk utan problem. Är gjord för att klara slitaget på restaurang utan att bli fula

  sen säger jag som Jens Dolk att Ikeas vanliga vinglas inte går av för hackor, bra form förhållandevis tunna och fantastiskt pris

  Av de glasen du föreslår är det inget klockrent för mig – utom provarglasen

  Attlings och intermezzon kräver fylliga mogna viner och Ittalan är för rak, Eva solon är snygg men efter att ha suttit och skvimpat med dom en kväll så är de inte så populära

  jag är inte van vid att behöva koncentrera mig på vilket håll jag tar glaset för att inte hälla utanför och inte få glaset i pannan (eller luta huvet rejält bakåt) när det börjar bli tomt

 • Ulrica skriver:

  Vi har Essence från Iittala och är väldigt nöjd med dem. Har än så länge vitvins och rödvins men vill jättegärna ha deras seltersglas också – jag tycker de är grymt snygga…

 • Kristina skriver:

  Varför nämner ingen Schott-Zwiesel?

  Väldigt proffsiga, hållbara (går sönder väldigt sällan pga tritan-crystall glas) kvalitetsglad men billigare än Riedel. Vi har hemma S-Z Diva och Vina, tycker väldigt mycket om dom både utseendemässigt och smakmässigt. Även om jag kanske borde beundra Iittala pga mitt hemland så tycker jag att Essence inte riktigt främjar vins bouquet, formen är inte rätt. Varför inte välja enligt vinsmakarnas tips, de vet ju bäst?

  e.htm” rel=”nofollow”>https://www.schott-zwiesel.com/indexe.htm

 • Kristina skriver:

  Jag läste kommentarerna tydligen för snabbt, det fanns ju något om Schott-Zwiesel här redan. 🙂

 • Stile Semeraro skriver:

  Letar ni efter unika handblåsta vinglas utan fot?

  Stile Semeraro's CUPA-DS är handblåsta av några av de skickligaste glasmästarna från byn Vinci. Vinci är hem till Leonardo da Vinci och ligger gömd mellan Toscanas kullar.

  Tack vare sin konformade botten så syresätter CUPA-DS vinet då de roterar på bordet.

  Läs mer på http://www.semeraro.se

  CUPA-DS säjls just nu i alla DesignTorgets butiker!

 • Johan skriver:

  Om du absolut ska ha svenska glas så är det väl Orrefors Difference som gäller. Annars skulle jag satsa på Riedels lite bättre serier. Kombinera Riedel Vitis Pinot Nior med Riedel Grape Riesling och Riedel Vitis Champagne så har du tre bra standardglas. Vitis ligger på lite drygt 500 spänn styck och Grape runt 400. Har du råd att slänga mellan 700 och 1100 spänn per glas så tycker jag att du ska kika på deras Sommelierserie.

 • Johan skriver:

  Det Riedelglas du nämner är från en simpel budgetserie som kallas Vinum, och det är definitivt inget "finsmakarglas". Skulle själv inte kunna tänka mig att dricka annat än billigt skräpvin i dåliga glas, men tanken är kanske att köpa "fyndvinerna" från DN?

  Alla glas i din första post är just dussinglas, men om du är för snål för att köpa lite dyrare instrument så kan du ju beställa Zalto. Handblåsta, snygga och tunna till ett riktigt bra pris.

  sort.php” rel=”nofollow”>https://www.zaltoglas.at/desort.php

 • Christer skriver:

  Ittalas är snyggast men glasen nr 3,4 och 5 ger den största vinupplevelsen eftersom vinets dofter bevaras bättre i dessa typer av glas.

 • Kalle skriver:

  Zaltos glas är fantastiska och sjukast av allt, de är relativt billiga. Deras Champagne är klassade som de bästa till och med före det klassiska no 5…

 • Maria skriver:

  Min man köpte Riedel glas i Tyskland, halva priset i mot vad de kostar i Sverige, samma sak med SPIEGELAU AUTHENTIS vitvinsglas, där får man 6 glas mot 2 glas här i Sverige..?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.