Annons

Lyx eller budget: Skalstolar

Skalstolarna från Eames har blivit omåttligt populära de senaste åren. Det går nästan inte att öppna en inredningstidning idag utan att få syn på Vitras designklassiker. Som alltid när något blir poppis kommer billiga efterföljare ut på marknaden. Här är en lyx eller budgetversion, som är skamligt lik. Ni vet ju själva vilken av dem jag föredrar.

Lyx: Vitras orginalstol är formgavs av Ray och Charles Eames redan på 50-talet och kostar idag ca: 2600 kr på ex. Illums Bolighus/Senab Budget: Vit skalstol  i liknande modell med ett kryssunderrede i aluminium, den versionen kostar 750 kr på Furniturebox/säljs om 2 st. Nästan oförskämt lika.

Kategorier:

Kommentarer

 • Sanna skriver:

  Godmorgon 🙂

 • Tjohalia skriver:

  Jag håller med att de var väldigt lika varandra, kram Sandra

 • Marie skriver:

  Vilka läckra stolar!

 • Weronica skriver:

  Min princip är orginaldesign, men det är ju en svår linje att följa om man faller för t ex Jacobsons Ägg som kostar hur mycket som helst. Här är dock prisskillanden relativt liten och då skulle jag definitivt spara mina slantar tills jag kunde köpa orginalet.

 • Föredrar lyxvarianten faktiskt av de du visar, betydligt snyggare. Men allra snyggast är din helt klart! Trevlig helg, kram!

 • Vicky skriver:

  Har varit jätte sugen på den där stolen ett bra tag. Var till och med förbi Furniturebox showroom för ett par veckor sedan för att spana in den, men otur som jag hade så hade dom sommarstängt under juli månad 🙁 Tänkte jag skulle sprungit upp till Nordiska galleriet där dom har orginalet och jämfört dom (butikerna ligger ju rätt nära varnadra). Men jag får ta och göra det en annan gång. Kanske gör ett inlägg om det på bloggen när jag varit där 🙂

  KRAM

 • Ellmania skriver:

  En ganska intressant aspekt är dock att orginalskalstolarna gjordes i glasfiber och inte polypropylen (som de nyproducerade stolarna). Vill man få tag på en glasfiberstol får man köpa stolar tillverkade innan 80-talet alternativt beställa från Los Angeles-baserade Modernica. De tillverkar skalstolarna på det gamla viset, men numera utan licens från familjen Eames. Själv är jag lite kluven: Jag tycker att glasfiberskalet är mycket vackrare än Vitras polypropylenversion, men håller med Weronica om att det generellt känns bäst att köpa äkta vara. Trevlig helg på er!

 • Lina skriver:

  Jag håller med dig och Weronica´, de är skrämmande lika och original är alltid mer känsla. Jag skulle aldrig köpa en exakt kopia, det är fel. Jag spar i min spargris till ägget men har inte kommit längre än till en miniatyr

 • Men gud va lika! Men originalet är allt snäppet snyggare!

  Ha en bra dag!

  Kram Karin

 • Martina skriver:

  Jag beställde kopian från furnirurebox för ca 1 år sedan, och det var en massa strul när dem kom efter flera månader var det fel stol som kom så jag skippade det helt. Men jag skulle helt klart vilja ha orginalet!

 • automatic skriver:

  Ellmania, Visst är glasfiber snyggare, anledningen till att de numera tillverkas i polypropylen är pga miljöskäl och ändringen gjordes med Ray Eames välsignelse.

  Modernica har fått mycket skit för sina kopior som de ofta försöker sälja som orginal. Så vill man ha glasfiber är vintage the way to go! Inte minst av miljöskäl.

 • Jag har också varit inne och kikat på Furniture Box sida och häpnar över kopiorna. S-stolen heter Uno, men Barcelona heter Barcelona. Vet att det fanns en artikel i Elle Interiör som visade skillnaderna mellan Barcelona-original och kopior.

  Jag gillar originalet bäst. Alla möjliga Eames-stolar är oerhört populära nu, verkar det som.

  Jag köpte köksstolar på Mio förra året. Först i efterhand har jag upptäckt att de är väldigt lika en stol som Arne Jacobsen gjort!

 • Miss Agda skriver:

  Gillar egentligen inte kopior, men måste säga att man knappt ser någon skillnad mellan dessa 2….

 • Camilla skriver:

  Verkligen lika.. Orginalet känns bara lite mer robust 🙂

 • jenny skriver:

  åhh dom är sååå snygg!!! ruskigt lika var dom också, ser ju nästan ingen skillnad. Trevlig helg/jenny

 • Anna skriver:

  Vart någonstans i hemmet tycker ni att stolen passar då? Bara vid skrivbordet eller även runt köksbordet?

 • De var väldigt lika. Trevlig helg! Kram

 • Maria skriver:

  Ja de är ju skrämmande lika…men priset var det ju lite skillnad på, ha en trevlig helg, kram

 • Åsa skriver:

  Vansinne! Man blir ju nästan arg 😉

 • dahlarna skriver:

  Ja, de var verkligen enormt lika! Men däremot var ju inte priset lika…. Undrar om det finns budget varianter av Ghost-stolarna (Kartell) också. Har hört att de blir lite repiga & då vill man ju inte betala dyra pengar. Men de är snygga, så jag skulle vilja ha sådana ändå, men gärna lite billigare som sagt… Hoppas att din dag är mysig! KRAM!

 • Benita skriver:

  Väljer absolut original. Jag har jättesvårt för kopior av vad det än månde vara. Köper hellre en pinnstol på loppis så länge tills jag har råd med the real thing. Köpte alldeles nyligen en Eames Pacc (kontorsstolsvarianten med armstöd på hjul) till min son och det riktigt känns att det är kvalitet. Visserligen svider det i plånboken (ouch!) men det är en klassiker som vi förmodligen alltid kommer att ha kvar. Skrev ett inlägg på min blogg för ett tag sen om vårt lyckade lyxköp:)

  https://chezlarsson.typepad.com/myblog/2008/07/charles-ray-and.html

 • SMÄM skriver:

  din är ju helt klart snygg må jag si.

 • Fredric skriver:

  automatic, Eames har inte godkännt att dessa skulle tillverkas i plast eftersom de var avlidna sedan länge när Herman Miller/Vitra satte dessa(plast- varianter) i produktion. Enligt mig så tycker jag att Vitras ser ut som en kopia om du sätter det brevid en orginalstol eller Mordernicas i glasfiber.

 • Proforma skriver:

  Föredrar lyxvarianten, den billiga ser så klen ut. Men lika är dom.

  Trevlig helg!

 • Anna-Karin skriver:

  2600:- är ganska dyrt för en såpass enkel stol. Men visst föredrar jag orginalet om plånboken tillåter.

 • Lilla jag skriver:

  Oj vad lika. Jag ser verkligen ingen skillnad. Med det gör säkert ett tränat öga!

 • Rebecka skriver:

  Den är ju så snygg, gillar verkligen den stolen!

  Har inte vetat att det fanns någon stol som var så lik.

  Kram Rebecka

 • Johanna.B skriver:

  Nästan lite väl lik..

  Kram

  /Johanna

 • Designdrömmar skriver:

  Innan vi köpte våra Plastic side chair stolar från Vitra kollade vi på kopian från Furniturebox som såg rätt bar ut på nätet men i verkigheten var det aldrig ett alternativ. De kändes rangliga och man satt inte alla lika bekvämt. Men det är klart att det är en otroligt stor prisskillnad.

  Tack för din kommentar hos mig tidigare.

  Kram Åsa

 • T O D A Y skriver:

  nei men fy… man kan vel ikke kopiere en design klassiker…

  jeg liker så klart orginalen best…

 • Anton skriver:

  Jag tycker glasfiber modellen från Herman Miller är den utan tvekan skönaste och snyggaste. Dessutom har originalen ett andrahands värde. Shoppa second hand för miljön och för det är så vackert och intressant

 • Lina skriver:

  Ett riktigt Spara & Slösa-exempel. Varför köpa den dyra när man kan få en i princip likadan mycket billigare.

 • Peter skriver:

  Jag föredrar originalformgivning på grund av att det inte blir samma linjer i formen med en kopia. Denna Eames-kopian är riktigt dåligt gjord tycker jag.

 • Marianne skriver:

  Hej,

  Kolla på http://www.retroworld.se där har de vintage Eames stolar!

 • Marianne skriver:

  Hej,

  Kolla på retroworld i Göteborg, http://www.retroworld.se , där har de vintage Eames stolar!

 • Jonas skriver:

  Jag har "originalet" från Vitra fast med träben. Kan hålla med om att glasfibervarianten från Herman Miller är snäppet snyggare men den är också stelare, du sitter mkt bättre i Vitras variant då den är lite flexibel.

 • maria skriver:

  jag tänkte köpa originalet från Vitra med träben. Har vitt i hela hemmet. Tänkte börja med 2 stolar eftersom jag inte har råd med fler. Hur tycker du jag skall göra? Olika färger eller vita rätt igenom? Kan man kombinera de med vita gamla pinnstolar? Kommer man tröttna på dem eller är de klassiska?

  tacksam för lite råd!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.