Annons

Formex 2008 – Celebrating Traditions

Årets tema på Formex var Celebrating Traditions. Trendutställningen i entréhallen var sammanställd av Jan Rundgren och visade både nya och gamla produkter i en salig blandning av material och tidsepoker.

Den klassiska pinnstolen syntes på många ställen, i olika kulörer och modeller. Bilden ovan symboliserar mässans färgtema som gick från mörkrött till bubbelgumrosa, från indigoblått till lavendel och från mörkgrönt till gulgrönt.

De ursvenska dalahästarna hade en given plats i trendutställningarna. De stod på ståtlig parad, insprängda bland både nya produkter och moderna designklassiker.

En annan frekvent förekommande detalj var moderna näbbstövlar i skinn. Där fanns bruna, röda, naturfärgade och svarta som kompletterade mässans trend- och färgteman av inredningsprodukter.

En del gråbruna, jordfärgade och dova toner syntes också, här med inslag av renhorn och skinn. På bilden ovan skymtas Lisas moderna samlartallrikar, bruna näbbstövlar och kuddar från Bantie.


Återbruk och naturkänsla hade också fått plats i trendutställningen. I den här avdelningen skymtades bla. Tord Boontjes serie av återvunna flaskor och den här roliga pallen från Formission.

En av mina personliga höjdpunkter på mässan var när jag fick träffa superhypade formgivartalangen Lisa Bengtsson. Hon berättade lite bakgrundsinformation om de nya samlingstallrikarna hon har gjort. Bland annat att skorna på zebran, även återfinns i hennes populära tapet Svärmor.

Lisa som ni ser på bilden till vänster, visade också upp det nya mönster som hon tagit fram för Mairo, som nu finns på både kuddar, skoboxar, lampskärmar, gardiner och tyger.

Vi hann också lyssna till Lotta Ahlvar och Svenska Moderådets trendföreläsning. Alltid lika intressant. I samma veva som jag satte mig ner var det någon som knackade mig på axeln, nämligen inredningsbloggaren Margareta från Holmsund (där jag är född och uppvuxen). Kul! Vi utbytte snabbt våra bästa tips och guldkorn från mässan, innan vi pinnade vidare till de andra hallarna.

Ovan ser ni produkter från en annan formgivare som stod i Young Designers lilla område, nämligen norrländskan Malin Lundmark, som bla. gjort ett tidningsställ som jag har i vardagsrummet. Hon var också supertrevlig och visade mig sina nyheter för hösten 2008. Svarvade väggkrokar i trä, vilka såg ut som oversizade knoppar!

Årets vinnare i kategorin bästa produkt på Designtorget, formgivargruppen Fuldesign, fanns på plats och visade sina nya mönster och den supersmarta idén med en ”fyll-i-själv-broderi-mall” på en shoppingkasse. Den kan du brodera lite på när du sitter och väntar på bussen.

Populära Bantie hade så mycket kunder i montern att de inte hade tid att berätta mer om de nya textilierna, men de pekade ivrigt mot väggen när jag bad att få kika på de senaste produkterna. Här ser ni dem allihopa. Själv blev jag förtjust i det purpurlila tyget.

I Pappelinas monter satt ingen mindre än grundaren själv. Lina Rickardsson. Hon visade också upp flera roliga höstnyheter.

Bland annat mönstret Owen och en rad kökshanddukar med samma mönster som mattorna. Nu kan du med andra ord matcha ordentligt om du som jag har en Pappelina där hemma.

Svenska keramikföretaget Mateus firar 15 år i år och hade dukat upp i vitt med fjädrar och naturliga inslag av näverkorgar och bambuskålar på mässan. På andra sidan montern fanns en stor dukning med orientalisk inspiration.

Textilfavoriten Spira Inredning från Borås hade som vanligt en jättefin monter och många nyheter som fick hjärtat att picka lite extra. Som jag tidigare nämnt är nya Puls redan en hit.

I C-hallen visade Ulrica Messing upp sitt nya inredningsföretag Porthouse Interior, som snart slår upp portarna till sin fö
rsta konceptbutik på Kungsgatan i Göteborg. Hon har bland annat formgivit den här soffan i jeanstyg. Produkterna som går i New England-stil kommer att ha samma höga kvalitet som dyra märken i samma nisch, men betydligt lägre pris. Det ska bli spännande att se resultatet när de öppnar i slutet av oktober.

Mässans godaste snacks bjöd min gamla arbetsgivare More of Scandinavia och Cult Design för. De hade lagat till godsaker av Marcus Samuelssons egna kryddserie för Santa Maria. Lite kul är det också att jag numera jobbar på Valentin&Byhr, den reklambyrå som har tagit fram förpackningarna till Marcus nya kryddserie.

Innan vi promenerade hem såg vi till att teckna upp oss på flera av de många fantastiska prenumerationserbjudanden som branschens tidningar (som vanligt) lockade besökarna med alldeles intill utgången. Farligt, farligt men härligt, härligt för en tidningsjunkie som mig.

Kategorier:

Kommentarer

  • Designtjejen skriver:

    Vilken härlig sammanfattning du har gjort!!!

    Hoppas att du hade en jätte härlig helg i Stockholm!

    Kram

  • Livet i byn skriver:

    Vilka fina bilder, och lyllos dig som fått vara där :0)

    ~Livet i byn

  • Åsa skriver:

    Mera mera!! Det är så kul med bilder för oss som inte fick/kunde komma in!!

  • mariana skriver:

    jag håller med åsa: vill gärna höra mera!

    man blir lite avis, hoppas att ni fått härliga dagar!!

    ha de gott

    marianaskeramik

  • Så kul att du håller oss uppdaterade! Va roligt att se att Dalahästen är på stark ingång.

    Då var jag inte helt fel ute med min efterlysning i juli..

    https://ellasinspiration.blogg.se/2008/july/alskade-dalahastar-har-du-nagon.html

    Tur att jag har kvar mina som höll på att åka ut för ett par år sedan då de inte var "inne"… Nu har de istället utökats med en Silver-Culting och en grön loppis häst. Superkul!

    Kram Karin

  • anna skriver:

    ============================================

    ah vad det ser kul ut, jag vill se mera mera bilder.

    kram

    anna

    ==========================================

  • Proforma skriver:

    Vet inte vad jag tycker egentligen om denna "nya" trend på ingående med hemslöjd/hantverk/lantlig inredning. Givetvis nytt och spännande för den som inte haft det tidigare. Hade själv mycket av den stilen förr men har gått åt ett annat håll nu. Men det är ändå roligt att få se hur det blir i ny tappning… jag kanske får ett återfall 🙂

  • Camilla S skriver:

    Å, så roligt!!! Hur länge har Formex funnits tro? Blir den större och större med åren? Finns det någon motsvarighet i Göteborg? Vilken mässa för oss inredningstokiga som räknas till allmänheten finns det? Ja du hör att jag är både nyfiken och avundsjuk . . .

  • Annika skriver:

    Malin Lundmarks svarvade träkrokar i trä var en nyhet för mig! Jättefina! Både Malin och Lisa Bengtsson är verkligen högintressanta formgivare! Tack för en fin rapport!

  • Weronica skriver:

    Tack för rapporten! Jag är mycket förtjust i mycket som du visar upp här och gillar det övergripande temat på mässan. Hoppas på mera!

  • Vilket jobb du lagt ner på den här rapporten. Roligt att vi tittade lite på samma saker också. Vissa som Pappelinas handdukar hade jag dock missat :-)…

  • Isabels värld skriver:

    Åh vilken härlig inspiration. Kram Pernilla

  • Ulli skriver:

    Vad mycket snyggt! Jag föll för dalahästarna direkt. Vill ha!! Bilderna är kanonfina. Ser fram emot att se vad alla inredningsbutiker kommer ha att erbjuda i höst/vinter.

    Ha det så gott.

    Kram Ulli

  • Ljuvligt Hemma skriver:

    Vilka underbart inspirerande bilder du tagit… mässan var verkligen alldeles underbar 🙂

  • Vilken otroligt bra rapport! Det känns som om jag varit där lite grann genom Dig. Din bästa Formex-rapport Du gjort. Tack!

  • Anna skriver:

    Tack för en underbar rapport från Formex! 🙂

    Kram Anna

  • Rum skriver:

    Härlig inspiration och vilka fina bilder! Pappelina handdukarna ser fina ut!:)

  • Linda P skriver:

    Vilken suveränt trevlig rapport! Jag fastnade för Spira och Mateus- utifrån dina bilder 🙂

  • Jag orkade inte bära med migtidningarna 🙁 Jag tog så mycket kataloger så armarna blev som spaghetti! 🙂 Fina bilder!

  • Jenny skriver:

    verkligen mycket snyggt. måste varit super att gå där och gotta sig åt allt snyggt

    Ha det gott

    Kram

  • Rebecka skriver:

    Vilket härligt inlägg du har gjort, fina bilder, känns nästan som att man har varit där en sväng =)

    Ha en bra dag!

    Kram Rebecka

  • TACK för att du lägger så mycket tid på min mässa! Jättekul att läsa din rapport och se på alla fina bilder. Jag måste erkänna att du har hunnit se betydligt mer än jag gjort, trots att jag är projektledare och ansvarig för hela Formex och springer där nästan dygnet runt i en vecka! Jag uppskattar att du är med och gör branschen ännu mer kunnig och uppdaterad, många hälsningar Maria

  • Nilla skriver:

    Åå Frida vad roligt! Jättebra inlägg!

  • Sarah skriver:

    Oh du har fångat det precis, alla godbitarna! Gillade också de läckra träskrorna från IngafromSweden på Formex Cut och Marie-Louise Gustavssons superhärliga Mañana lampa för DesignHouse Stockholm men träskorna passar ju inte så bra i just en inredningsblogg kanske 😉

    Hoppas att du hade lika kul som jag i alla fall! Kram

  • Malin skriver:

    Formex var underbart:) Kram

  • Maria skriver:

    Kul att få en rapport från Formex! Speciellt för oss som inte varit där 🙂

  • Anonym skriver:

    Å så fina bilder 🙂

    Dom stora knopparna skulle jag vilja ha i mitt hem!

  • Vad kul att se! Önskar jag hade kunnat vara där.

  • Designtjejen skriver:

    Åh, vilket jätte fint reportage du gjort Frida!

    Kram

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.