Annons

Lyx eller budget: vita bord

Nu är det dags att väcka liv i en gammal sovande kategori som jag själv är väldigt förtjust i, nämligen lyx eller budget. Utvalda designprodukter som är så snarlika att det är hugget som stucket om man väljer fina gatan eller det billigare alternativet. Först ut är mitt vita köksbord, gissa vilket jag har?

Lyx: Eeero Sarinens vita middagsbord, pris 8995 kronor. Budget: IKEA Docksta, pris 1395 kr.

Kategorier:

Kommentarer

 • Sandra skriver:

  Vilka lika bord, men det var stor skillnad på priserna. Kram Sandra

 • Anne skriver:

  Oj så lika. men IKEAs ser lite stabilare ut.

 • chaos skriver:

  Jag älskar den kategori, man blir helt förvånad över vilka prisskillnader som finns på snarlik vara!

 • Liza skriver:

  Otroligt lika!! IKEA har verkligen bra alternativ och numera snygg design på sina möbler! Vågar inte gissa vilket du har..

  KRAM!

 • Elin skriver:

  Jag gillar verkligen dessa bord.

  Vi hade ju tänkt ett sådant, från IKEA då, men det visade sig vara lite för litet för vår familj.

  Det blev ett annat vitt bord ifrån IKEA som vi är supernöjda med.

  En riktigt rolig kategori som jag gärna ser fler inslag av :-))!

  Ha det bra!

  KRAM // Elin

 • Linda P skriver:

  Hmmm, ja det är ju lite knivigt det där. Det är ju inte så positivt för den som lagt ner mycken möda och stort besvär på design & formgivning av en produkt att den sedan blir massproducerad… men å andra sidan- ska inte alla ha råd att köpa…!?!

 • anna.a skriver:

  Jag har Docksta..och jag tror att du också har det?!:)

  Kram anna.a

 • anna.a skriver:

  Hej Frida!

  Kan man skicka ett "privat" mail till dig angående en förfrågan…du kan maila mig på [email protected]

  /anna.a

 • Joanna skriver:

  Jag diggar den här kategorin! Snål som jag är ha ha!

 • Sussi skriver:

  Hej

  Kul att du hittade tillbaka till min blogg! Jag blev faktiskt inspirerad av dig att börja blogga igen.

  Kul, att du är tillbaka och bloggar igen, jag har saknat dig!

 • Petra skriver:

  Åh, min favoritkategori för oss med begränsad inredningsbudget!

  Kram P.

 • Proforma skriver:

  Tror på IKEAS. Oj så lika de är! Det är ju ingen som ser skillnad om man inte har båda bredvid som på bilden.

 • Pernilla skriver:

  Oj så lika och snygga!! Själv hade jag kört budgetvarianten. Trevlig kategori med lyx & budget. Ha det så bra! Kram Pernilla

 • Susanne skriver:

  JÖSSES så lika! Jag hade kört budgetvarianten direkt. Men man får ju göra som man vill (som tur är) så vilket Du har vet jag inte…

 • Mari i Marieholm skriver:

  Oj, ingen tvekan där. Jag hade köpt budgetbordet, helt klart.

 • PiM skriver:

  asså HALLÅ – vari finns skillnaden 😉 mer än avsaknaden av nåra lusentappar, när kortet drogs i automaten 🙂 Ha en underar dag PiM

 • Kattis skriver:

  Såg i ett designprogram att IKEA oftast vinner trädgårdstomten som delas ut varje år för bästa designkopia… det är däremot inte en ära utan för att dom ska skämmas. MEN det är kul för oss vanliga att kunna använda fin design utan 100 000-tals kronor i budget. 🙂

 • Lyx vs. Budget är alltid kul och uppskattat! Tack för alla bra tips! 🙂

 • Malin Inspiration & design skriver:

  I löööv lyx vs budget! =) Ha en trevlig helg!

 • Malin Inspiration & design skriver:

  I löööv lyx vs budget! =) Ha en bra dag!

 • Niclas skriver:

  Har själv haft Docksta bordet tidigare. Ett mycket stabilt och bra bord, dock lite oöm skiva tyckte jag som barnförälder. Ansåg också att foten borde haft en bättre finish eftersom den fick rengöras mycket noga. Men prisskillnaden gör ju inte valet svårt, om man nu inte väljer second hand vill säga! 🙂

 • Ursnygga båda två. Eero Aarinens är dock aningen graciösare. Men IKEAS ser stabilare ut. Nu blir jag nyfiken, vilket har Du? 😉

 • anna skriver:

  finns endast ett alternativ och det ar Eeros…..mycket vackrare och bordet ar sa otroligt smackert. IKEAS ar ok som en budget varient men skivan haller inte i langden. (har IKEAS, sparar nu till den andra istallet) Kan dock hitta fina second hand till billigt pris

  kram

  anna

 • Camilla skriver:

  Ahh.. detta är en av mina favoritkategorier.. 😀

  Båda borden är precis lika fina. Men skulle jag välja hade jag valt billigare alternativet.. Så har man pengar över, på köpet 😀

 • Paula skriver:

  det dyrare ser utan tvivel vackrare och smäckrare ut, men prisskillnaden är verkligen stor.

  håller med övriga om att lyx & budget är en kanonkategori, det är roligt att se likheter och olikheter.

 • dahlarna skriver:

  Sååå kul med lyx vs budget. Mer sånt! 😉 Jag tror att du har Docksta. Jag hade valt det billigare alternativet tror jag, så kan man med gott samvete byta ut bordet när man har tröttnat på det. Köper man en lyxvariant kan man ju inte kasta ut det efter bara något år… Dock tänker jag nog annorlunda när det gäller kläder… KRAM!!

 • Malin skriver:

  Docksta står på min inköpslista till nya lägenheten. Vad har du för stolar till? Jag är sugen på Tulipstolar.

 • Soya skriver:

  Är ju ingen skillnad!

  Gillar runda bord 🙂

 • Anneli skriver:

  Med tanke på att du studerat en längre tid kan jag tänka mig att du har budget, men jag hoppas innerligt att det är lyx.

  Jag tror vi måste sluta tänka BILLIGT och börja fundera på vad vi konsumerar och hur det vi konsumerar tillverkas. Om någon har ritat och utvecklat en produkt och sedan har en tillverkning i rätt liten skala så känns det bättre i magen att köpa den än en produkt som tillverkats enbart för likna originalet och som troligen tillverkas på ett sätt som kanske inte är helt ok om man skulle granska det under miljölupp. Hellre då köpa ett begagnat i original kan jag tycka 😉 Kanske det du gjort?

 • Hanna-Sofia skriver:

  Jag antar att det skiljer sig en del på ytfinish om man granskar borden lite närmare. Jag kan bli jättesugen på Docksta men när jag ser det i verkligheten på IKEA så, nej tack. Så jag säger Sarinen.

 • Lina skriver:

  Jag ser nu Annelis kommentar och den hade lika gärna kunnat vara skriven av mig, typ. 🙂

  Jag slår också ett slag för klassisk design och miljöaspekten i att inte handla massproducerat. Sedan är det klart att vi inte alltid lever som vi lär, och att även solen har fläckar… 🙂

  Fast å andra sidan är det svårt att tro att du Frida har några fläckar. Du vet ju redan hur otroligt imponerad jag är av ditt jobb och din kreativitet!

  Stor kram från mig

 • Lina skriver:

  Jag ser nu Annelis kommentar och den hade lika gärna kunnat vara skriven av mig, typ. 🙂

  Jag slår också ett slag för klassisk design och miljöaspekten i att inte handla massproducerat. Sedan är det klart att vi inte alltid lever som vi lär, och att även solen har fläckar… 🙂

  Fast å andra sidan är det svårt att tro att du Frida har några fläckar. Du vet ju redan hur otroligt imponerad jag är av ditt jobb och din kreativitet!

  Stor kram från mig

 • Lina skriver:

  Jag ser nu Annelis kommentar och den hade lika gärna kunnat vara skriven av mig, typ. 🙂

  Jag slår också ett slag för klassisk design och miljöaspekten i att inte handla massproducerat. Sedan är det klart att vi inte alltid lever som vi lär, och att även solen har fläckar… 🙂

  Fast å andra sidan är det svårt att tro att du Frida har några fläckar. Du vet ju redan hur otroligt imponerad jag är av ditt jobb och din kreativitet!

  Stor kram från mig

 • Anneli sammanfattade mina åsikter väldigt bra här!

  Vill bara tillägga att skillnaden i kvalitet dessutom är enorm. Eeros bord håller en livstid, medan Ikeas blir fult på nolltid, vilket gör att man inte kan behålla det länge även om man skulle vilja. Alltså hamnar det på sopberget och ökar miljöpåfrestningen än mer.

  Och så vill jag lägga lite mer fokus på att det faktiskt är en KOPIA, ett plagiat av någon annans arbete. Hur kul känns det för en designer som lagt ner hundratals timmar på att utveckla något nyskapande, när någon plötsligt kommer och stjäl allt arbete man lagt ner, och dessutom tillverkar produkten på ett tveksamt sätt både kvalitets-, etik- och designmässigt…

 • Weronica skriver:

  Jag håller med Anneli! Jag har ingenting emot budget, men då i ny design och inte en replika. Väl talat.

 • Ja, jag håller ju också med Anneli. Och det Emma skriver om miljöaspekten.

 • Georgia skriver:

  Det många verkar glömma är att Eero Saarinens bord är originalet (designad 1956 för Knoll)och föregångaren till många kopior. Benet har väldigt noga uttänkta dimensioner, och täcker en stor nog yta av både golv och bords yta för att bli väldigt stabil. Dessutom är benet av gjutet aluminium med ett kraftigt rilsan lager över vilket har en härlig glans och skyddar mot det mesta. Detta hålls dessutom rent med bara en våt trasa. Docksta däremot av plast måste regelbundet skrubbas med såpa vatten. Priset reflekterar inte bara kvaliteten i material och produktion, utan också (tyvärr) det faktum att man betalar för namnet. Saarinen bordet fortsätter trotts allt vara en investering, och kommer behålla stil, form och värde även i framtiden, medan ett docksta bord inte har något andra hands värde att tala om.

 • Georgia skriver:

  Glömde säga, jag har Verner Pantons "Panton" stolar i vitt till mitt bord, fungerar elegant med formen (vill undvika massor med stolben som man kan snubbla över), och är inte lika förutspåbart som Saarinens "Tulip" stolar. Dessutom kostar stolarna (som Vitra har licensen att tillverka) ca £150, medan "Tulip" stolar kostar mellan £450 – £800 beroende på klädsel etc.

 • Annika skriver:

  Hej!

  jag har en rund fin bordsskiva. Skulle vilja köpa underrede som Ero Sarinens vackra bord "Tulip". Är det någon som vet var man kan hitta sep vita eller kromade liknande detta?

  Hälsningar Annika

 • anton skriver:

  Eeros bord är så mycket vackrare att de inte går att jämföra. Dels har det inga fula skarvar på foten. Mycket smäckrare fot och skivan (som förstås måste vara i marmor inte laminat, den blågröna är min favorit) är ju mer än hälften så tunn. Dessutom är ju bordet ur en serie med många varianter på skivor, storlekar och färg på underrede. Det är dyrt! Men allt behöver inte vara billigt vissa saker är härligt att gå och drömma om och så en dag slutligen få köpa och njuta av.

  IKEA borde sluta att kopiera som något nervöst MIO och satsa på unga hungriga bra designers. Bernstrand och hans bord Uddabo är ett underbart nyfiket och kul exempel. Mer sånt.

 • Fredric skriver:

  Vilket bord hade du? Men man får väl inget Tulip bord för 9000sek?

 • Jessica skriver:

  fortsätt med dom här inläggen, kul vilken stor skillnad i pris det kan vara! Inredning ska vara nåt för alla oavsett plånbok 🙂

 • Antioxidanten skriver:

  Gillar det här bordet väldigt mycket. det påminner om ett alvar aalto bord som är så vackert.

 • susanne skriver:

  Ja det låter på dig som att du inte tycker skillnaden är så stor så jag är nästan helt säker på att du valt Ikea bordet:)

  No offence, men jag själv tycker inte det finns någon som helst likhet mer än ett att de båda är pelarbord i 60-talsstil. Och att det ena är ett försök att mer eller mindre kopiera orginalet, eller om de bara är inspirerade av det är diskutabelt, men så arbetar ju ofta Ikea.

  Jag tycker valet är självklart om man vill ha ett snyggt bord, Eero Saarinens "Tulip" så klart. Det har ju en helt annan kvalitet och material än Ikeas. Ikeas är ren plast som antagligen kommer se smutsig och ful ut ganska snabbt. Andrahandsvärdet på Ikeabordet sjunker dessutom snabbbt och du kanske lär bara få ett par hundringar för det om du skulle tröttna och vilja sälja det. Medan bordet "Tulip" inte förlorar i värde så mycket, det har ett auktionspris, ett andrahandspris. Men jag skule u inte köpa ett nytt sådant utan försöka få tag i ett orginal från tiden.

 • Jacki skriver:

  Man får vad man betalar för. Massproducerat rangligt bord i plast som håller nått år eller ett massivt exklusivt bord i marmor som håller år efter år. Går inte att jämföra. Det är som att jämföra en tavla målad av van Gogh med en van Gogh-kopia som jag själv ritat på ett A4-papper. Sett ur miljösynpunkt är valet också ganska enkelt. Slit och släng vs Hållbarhet.

 • Ante skriver:

  Tycker nog faktiskt att nån borde stämma IKEA för detta. Saarinens original är i alla fall, som priset också visar, 7 gånger snyggare än kopian. Håller helt med Jacki.

 • Anonym skriver:

  Ett tränat öga ser skillnad!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.