Annons

IKEA’s katalog

Visste ni att IKEA’s katalog är världens största kostnadsfria trycksak? Förra året togs det fram 160 miljoner kataloger som distribueras i 33 länder, på 25 olika språk och i  52 olika upplagor.

25594-1526
Foto: Privat – Husmusen

Kategorier:

Kommentarer

 • Sannossi skriver:

  Oj oj vilket jobb!

  Heter sakerna samma i alla länder!? Troligtvis inte.. Korva, Bästis o Knodd.. 🙂

 • Ida skriver:

  Jag tror att alla sakerna heter samma i alla länder. De hette i alla fall samma i Belgien när jag var på IKEA utanför Bryssel. Men det blir kanske lite konstigt när det är språk med annorlunda alfabet. Hur blir det då?

 • Benita skriver:

  Det kan bli lite crazy 🙂 Inte så mycket i katalogerna men på varuhusen. Där händer det att det blir skojiga stavningar. Jag jobbade för länge sen på Ikea i flera länder och skrattade gott ibland…

 • Nilla skriver:

  Visst är det samma produktnamn över hela världen. Det är ju det som är så bra, och kul!

 • Frida skriver:

  Jodå visst är det samma produktnamn över hela världen. Olika produkter har förutbestämda namn; tyger och gardiner får flicknamn, mattor får danska ortsnamn medan fåtöljer och soffor får svenska ortsnamn.

 • Sannossi skriver:

  Jaha. Va kul! Hade ingen aning.
  Danska ortsnamn… 🙂

 • Tesan skriver:

  Mycket roliga, obetydliga saker jag lärde mig av att läsa det här inlägget.. Kul! 🙂

 • Sofia skriver:

  Hej Frida

  Sen länge följer jag din blogg och blir så glad över alla bra och konstruktiva ider skriver om i dina poster. Jag är full av beundran över dessa..
  Men du hur kom på kom på namnet ” Husmusen”..?

  Mvh

  Sofia

 • gagga skriver:

  Har sett IKEA-annonser i arabiska dagstidningar. Häftigt med de töntiga namnen som vi förstår, blandat med vackra obegripliga tecken. Kan inte förstå varför jag aldrig får nån katalog på posten utan att jag får be om den. Trots att jag skickar efter på postorder år efter år. Med så många kataloger i farten, borde de väl kunna skicka en hit också. Gärna en kinesisk 😉

 • Frida skriver:

  Sofia;
  Namnet ”Husmusen” kom av att jag skulle skriva om inredning på Internet – det ska symbolisera en datormus med intresse för hem och hus. Dessutom ville jag ha ett kaxigt namn som folk kom ihåg. Det kanske är en långsökt koppling för vissa och jag vet att man lätt kan förknippa det med annat (se exempelvis http://www.husmusen.se) men å andra sidan har ju namnet funkat alldeles utmärkt än så länge, så jag kan bjuda på eventuella anspelningar.. 🙂

 • hannahsthlm skriver:

  åhh..där ser man=)!

 • Sofia skriver:

  ..tack för ditt svar!-och din förmåga att läsa frågan :-):-)” kan gå så där när man har brått att skriva”. Namnet käns inte alls långsökt utan välgenomtänkt. Det käns kul att veta dina tankar omkring namnet..

  /Sofia

 • Therese skriver:

  Jadå alla produkterna heter samma i alla länder. Lite kul känsla att som svensk gå runt på IKEA i utlandet och förstå namnen men inse att inga andra gör det.
  IKEA verkar väldigt populärt i många länder. Utländnska IKEA har ofta en mataffär med svensk mat. För oss svenskar i utlandet är det räddningen när suget efter svensk mat sätter in. I julas köpte vi glögg, skinka, pepparkakor och annat man behöver på julen.

 • Lina skriver:

  Jag måste bara få passa på att berömma dig Frida för din blogg! Jag har följd den i ett par månader nu, och jag är imponerad av hur vaken och informativ du lyckas hålla dig! Jag ser fram mot att läsa din blogg på dagarna, mammaledig som jag är.
  Fortsätt så här!
  Mvh/Lina

 • Snäckan skriver:

  Jag är såå imponerad av IKEA och Ingvar Kamprad! Och gissa om köttbullar på IKEA var räddningen när man bodde utomlands och längtade hem.

 • Lotta skriver:

  Ja, jag vet! Ända sedan jag var 15 har jag haft en liten dröm om att en gång få jobba med layouten av IKEA´s katalog….

 • Frida skriver:

  Visst är det det gulblåa moderskeppet IKEA ett faschinerande företag, på många sätt. Nästa vecka ska jag till Peking för att se på öppningen av världens näst största varuhus efter Kungens Kurva. Det ska bli spännande!

  Lina:
  Åh tack så mycket 🙂 Den kommentaren gjorde min dag!

 • Linda skriver:

  har husmusen nån aning om det går att komma över gamla ikeakataloger? Från 70-talet typ?

 • Pernilla skriver:

  När jag var i Peking för några år sedan förklarade vår guide att IKEA som namn är extra lyckat i Kina, då det har en betydelse som jag har för mej var något i stil med ”ombonat hem”.
  Tala om lyckoträff då det egentligen är en förkortning på grundaren och platser i lilla Småland! 🙂

 • månbarn skriver:

  Jag har sett ett undantag nånstans för nån produkt i nåt land där namnet betydde nåt riktigt fult och anstötligt på deras språk, där bytte de ut det.

  Jag gillar verkligen IKEA! 🙂 Nästan allt vi har kommer därifrån, kanske mycket beroende på vår ekonomi men jag tycker de är toppen.

  Jag har alltid tänkt mig husmusen som att du är en söt liten tjej som tycker om ditt hem och att du pysslar och gör det trivsamt. Men det kanske inte var en allt för dum tolkning ändå. 🙂

 • Vega skriver:

  Japp, produkten ”Prick” gick inte hem i England, t.ex. så den fick byta namn till något annat.

 • Johanna A skriver:

  Visst gillar jag oxå IKEA, men man blir lite less..Jag vet att det snart öppnar en ny inrednings butik i min stad PITEÅ. Det skall tydligen finnas i alla prislägen. Där kommer jag att bo.

 • Ann-Charlotte Garherr skriver:

  Svar till Linda: Det är ganska lätt att komma över ikeakataloger. Gå in på ex bokborsen.se, blocket.se så hittar du massor. Men räkna med att du får bränna ca. 300 riksdaler för en från 70-talet.

  övrigt: ikea vill vara så svenskt som möjligt. så för att få det där lilla exotiska svenska över det hela så heter allt samma förutom vissa undantagsfall. mysigt! jag jobbar på ikea och många engelsmän kommer till oss och gör oftast en hel studie i hur alla namnen utalas och betyder. jättekul!

 • Don Giovanni skriver:

  Tänk så fint; Tonvis med regnskog, blekningsmedel, kemikalier, energi och avgaser som annars skulle ha gått till spillo.
  Det är tur att katalogen fortfarande bärs ut i pappersform.

 • R.Ljungberg skriver:

  hej. jag söker efter gamla IKEA-kataloger. Fick uppfattningen att du vet ngt. Jag letar efter uppgifter om ’Kroken’ liggfåtölj, ’Timmerman’ bokhylleserie, ’Halland’ soffa i läder + matbord, stolar etc köpta 1986. *Kan du hjälpa mig m tips?
  mvh
  r. ljungberg

 • Jan skriver:

  Hej!

  Samlar IKEA-kataloger till en sida på min sajt.
  Har gjort två sidor, en med Clas Ohlson och Tretorn kataloger

 • Josefine skriver:

  Hejsan!
  Vet du möjligtvis hur det fungerar med katalogerna? Är det samma katalog bara olika språk eller är det helt andra människor också? Min väns son har blivit fotad och ska vara med i vårens upplaga 2020 och skulle vara intressant att veta om han kommer synas i hela världen eller bara i Sverige ????
  Mvh Josefine

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.