Annons

Funderingar över morgonkaffet

Dra mig baklänges och ge mig syrgas. Det ringde nyss en karl från Anticimex och meddelade att den nuvarande hyresgästen, i 4:an som vi ska flytta till på lördag, har problem med pälsängrar. Därför måste Mr. Jagringerochväckerdigmedhärliganyheter gå in och sanera hela lägenheten den 2 maj (1 maj är helgdag) vilket förskjuter vår flytt med…hm låt mig räkna.. Fyra Långa Dagar. Suck. Need less to say kunde dagen ha startat bättre.

25594-1581
Foto: Frida Berglund

Kategorier:

Kommentarer

 • sofie skriver:

  usch vad segt! – fast vilken tur att ni slipper dom krypen sen! ( :

 • Lisa skriver:

  Blä!! fast å andra sidan, då är de små äcklen borta när ni flyttar in!

 • SANDRA skriver:

  Sorry, men jag kan bara meddela att djuren kommer tyvärr komma tillbaka.
  De vandrar i väggarna/golven/taken.
  Dessutom kommer det in nya på somrarna när man har fönstret öppet.
  Det är små baggar som flyger in och lägger små äckliga ägg.
  Jag hade enorma problem i min förra lägenhet.
  Anticimex sa då som det var – det kan bli bättre, men de försvinner aldrig.

 • Jenny skriver:

  håller med sofi: jobbigt men å andra sidan skönt att slippa dem vid inflyttningen

 • Husmusen skriver:

  Sandra:
  Va, är det sant. Stab me where it hurts! 🙂 Jag dööör.

 • Linda skriver:

  Men usch, stackars er! Hoppas krypen försvinner i alla fall. Men så trist att behöva vänta i fyra dagar när man ser fram emot något så mycket.

 • Mimmi skriver:

  Hej vilken fin sida jag hittade här, nice!!!
  Satt & kollade in inredningstidiningar & kan inte detta vara lite kul https://www.yourwallpaper.se/

  Ha en bra dag!!
  Mimmi

 • Annika skriver:

  Nä, vad tråkigt! Men Anticimex är duktiga, de fixar säkert bort djuren för alltid! Och då kan du inreda din nya fina lägenhet!

  Snyggt foto, förresten!

 • Camilla skriver:

  Waaahh.. jag tror du har löst gåtan till varför jag har små små hål i mina tröjor.. Det är dom jävlarna!!
  Har sett baggarna lite här och var i lägenheten.. Men inte tänkt så mycket på dom som skadedjur.. Dom är ju så små och ganska få.

  Åhh.. neeeej.. jag vill inte tro att detta är sant.. *suuuuuuck*

 • Camilla skriver:

  Vad tråkigt… Hoppas de får bort alla småkryp! Det kommer gå bra! =)

 • Camilla skriver:

  Dumma djur. Jag får väl rensa ut i garderoben en dag och se om jag ser ngn äcklig larv.. 🙁

  Kul om anti ska komma hit då.. här är ju knappast tomt.. O_o

  Undra om vi som bor i hyresrätt får betala anitcimex själva eller om bostadsbolaget får stå för det..?

  Ja, min dag kunde ju också börjat bättre 😉

 • Zarah skriver:

  Vänta i 4 dagar…jag fattar!! jag jobbar som inredare åt företag och privata så jag vet vad 4DAGAR ÄR,lider med dig. Om du behöver hjälp med inredningen så hjälper vi dig/er gärna.Det är aldrig fel med en home make ower.Du har redan sett ett projekt vi gjort!! Kramar Zarah.:)

 • lina skriver:

  ajaj. inte kul! :/ hoppas helt klart att det löser sig och att de små krypen inte kommer tillbaks sen! jag hade problem med silverfiskar i en lägenhet jag bodde i för ett antal år sedan. skitäckligt! anticimex kom å sprejade lägenheten men det hjälpte bara ett kort tag. sen var krypen tillbaks igen. behöver jag säga att jag flyttade så fort jag fick tag på en ny lägenhet?

 • Lina skriver:

  Några tips om pälsängrar bara… från en som inför flytten till nytt hus tvättade det som gick och lade resten av kläderna i frysen. (Ett hett tips till dem du byter med).
  Jag tror som Sandra att de lär komma tillbaka. Bodde tidigare i en gammal lägenhet och bästa tipset för att hålla dem borta från kläderna är att måla om inne i gamla garderober och täta sprickorna med tex silikon.
  Kan också vara bra att lägga favoritylletröjan i en byrå istället.

 • Typiskt! Åh vad jag tycker synd om dig! Usch! Hoppas verkligen att det löser sig och att ni slipper de små terroristerna efter inflyttningen.

 • Hanna skriver:

  Trääääligt! Jag skulle få spader o vänta ännu längre. Skönt iofs att dom kom på det innan, men, om dom inte försvinner som Sandra skrev? Jises. Hoppas dom inte kommer till mig 😉 Lycka till!

 • Therese skriver:

  Hade pälsänglar ett tag när jag bodde i Göteborg. Astråkigt. Dom äter tyg. Dom verkar äta fort och mycket också Så har man otur kan man upptäcka hål på kläder och annat. Vi sanerade flera gånger men dom kom tillbaka. Så det var bara att flytta. Men jag hoppas det inte ska bli så för dig.

 • Marie skriver:

  Ta ett ordentligt snack med Anticimex. Som en del skriver försvinner i regel inte djuren för gott utan kommer tillbaka. Med tanke på ditt stora inredningsintresse………..du kan få det mesta uppätit…….Att vänta 4 dagar i detta sammanhanget är ingenting. Ni kanske borde fundera om ni sak flytta in i lägenheten överhuvudtaget

 • Frida skriver:

  Det känns verkligen inte roligt alls, problemet är dessutom att vi har bytt hyresrätter inom Bostadsbolaget redan och kan inte ta tillbaka uppsägningen/bytet, eftersom en ny hyresgäst ska in här den 6 maj.

 • Pernilla skriver:

  ”den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”, Ibland kan man inte riktigt se att alla organismer har en fuktion här i världen:( Jag lider med dig…

 • Anna skriver:

  Tyvärr har Sandra rätt. Det är nästan omöjligt att bli av med dem, sanering eller inte.

  Se till att du förpackar dyrgripar (kläder) som du inte använder ofta i papperspåsar eller ordentliga klädpåsar.

  Diverse småhål kan man väl stå ut med, men när man hittar hål i finklänningar och arvegods vill man bara gråta. Dessutom är det bra att dammsuga ur garderoberna noga då och då. Eller rättare sagt, oftare än vad man brukar göra…

 • Snäckan skriver:

  Nej men fy attan!

 • Marie skriver:

  OK, jag förstår. Men ta ett samtal med bostadsbolaget redan nu för att tydliggöra att du är mycket medveten om problematiken med dessa små djur OCH bekymrad för framtiden. Diskutera ommålning av garderober och skåp. Kan dom stå för det? Jag vill inte skrämma dig eller förstöra lyckan över lägenheten men du/ni får ett helsicke med djuren på sikt om inte åtgärder sätts in nu. Anticimex räcker inte. Man måste täta och måla om. Tyvärr.

 • Sussie skriver:

  Ihhh, i min enfald trodde jag att sådana där saker enbart levde söder om ekvatorn typ.

  Men ni kan ju vända på det och se det från den positiva sidan, med en massa husdjur behöver man aldrig känna sig ensam!

 • Daga skriver:

  Finns det inget medel som man kan spruta ihjäl rackarna med själv? Jag menar något som är fräscht och inte får fler än krypen att vilja flytta. Doftpåsar, är de bara till för att få kläderna att lukta gott? Är malkulor det enda självrådiga botemedlet?

  Jag har föklarat krig mot de små kryp som vågat sig in i min garderob.

 • Marie skriver:

  Sorry! Malkulor hjälper inte mot pälsänglar. Det finns inget som hjälper. Anticimex sprutar och dom försvinner för ett tag men vips är dom tillbaka. Det beror på att de finns i fastigheten och kryper runt i alla hålrum. Möjligen kan det fungera om Anticimex sprutar i hela fastigheten och man därefter tätar garderober och målar om i dessa.

 • Camilla skriver:

  Vad finns det man kan göra själv..?
  Visst kan man måla och täta i garderober.. Men ovanför våra garderobsdörrar så har vi lufthål som inte går att täta..
  Ska man rensa ur garderoben och kanske lägga kläderna i frysen.. eller nått för att dom ska dö?
  Jag är nästan säker på att det är dom j***arna som sitter och äter hål i mina kläder. Som tur är verkar mina ylletröjor ha klarat sej.. Däremot är det hål i nästan alla mina bomullströjor. Har lääänge funderat över vad det kan vara som gör dessa små hål.. Nu vet jag ju.
  Nästa steg är ju att ta kål på dom.. Vilket inte verkar helt lätt ju.. Hur är det om man sprutar insektsprej i garderoben (när den är tom!)?
  Och om man lägger kläder i plastpåsar i korgar i garderoben istället för att hänga upp dom? Fast vem vill och orkar lägga allt i plastpåsar hela tiden.. O_o Gaaahh!! Dom små baggarna ser ju inte alls farliga ut.. Men nu är det KRIG!!

 • AnnicaB skriver:

  Ville bara ställa mig till skaran av alla som tycker jättesynd om dig. Vilken skit….

 • Malin skriver:

  Nä fy stackare!! Usch vad är det för otäckingar som inte ens går att sanera bort. Hoppas verkligen det löser sig för er!!

 • Helena skriver:

  Stackare! Fasen va jobbigt – men OM man ska se nåt positivt är det ju att ni vet om det innan och kan fixa till garderoben innan ni fyller den. Och att ni kan förbereda med klädpåsar och sånt som skyddar.

  Men shit alltså – jag har på vissa tröjor fått små hål, har trott att de gått sönder i tvättmaskinen….

  Har iofs inte sett någon bagge eller larv, men kanske ska ta och köpa lite klädpåsar till finkläderna. Och ta en rejäl koll i garderoben.

 • hanna skriver:

  Jag har bott i en lägenhet med pälsängrar och det ÄR jobbigt och irriterande och trist. Men det är inte katastrof och det fungerar. Man får helt enkelt hålla uppsikt, ser man ett kryp plockar man bort det (förstås) och skakar lite extra på saker runt omkring, kläder man är särskilt rädd om kanske man förvarar extra varsamt osv. När det inte var säsong la jag in kläder jag inte använde i svarta sopsäckar som jag tejpade ihop och la på vinden, istället för att som förut förvara dem i lägenheten. Man kan ju också förvara kläder man är särskilt rädd om i täta plastlådor eller ”hänggarderober” från Ikea, i garderob/lgh eller på vind. Dem kryper inget in i. Två dygn i frysen tar död på eventuella ägg, man kan tydligen lämna in och gasa större grejer också (nice), eller lägga i bastun om man har tillgång till en sån.
  Det störiga är ju, som många skrivit, att även om man själv sanerar och tätar som fasen, finns djuren kvar i huset och kanske hos någon granne som inte bryr sig.
  Sen är det ju pälsängrar och inte kackerlackor och andra värre saker som finns i många länder. Personligen föredrar jag ängrarna…

 • Frida skriver:

  Tack för alla kommentarer och input, jag har ingen erfarenhet what so ever av den här sortens ohyra sedan tidigare så all information är värdefull för mig.

  Vad jag förstår (efter många och långa samtal med både kvartersvärd, personal på Anticimex samt ansvarig handläggare på Bostadsbolaget) är att det precis som ni säger är svårt att bli av med pälsängrarna när de väl har letat sig in i lägenheten. Trots sanering kan de hitta tillbaka via ventilationssystem, fläktar eller fönster. Ofta kommer de från närliggande geting- eller fågelbon antingen utomhus eller inomhus (via kallvinden/förråden/källaren). Vår lägenhet kommer att saneras (dimmas och sprayas) innan vi flyttar in och förhoppningsvis dör de små liven i samband med det, men det finns som sagt inga garantier att de inte kommer tillbaka. I värsta fall kan det behövas ännu en ny sanering om fem veckor, varvid vi kommer att behöva göra om hela proceduren och dessutom måste lämna in alla kläder för frysning. Let me tell you, det känns INTE särskilt roligt. Jag har ganska lätt att hålla mig för skratt just nu. I synnerhet med tanke på att jag har haft den goda (?) smaken att köpa både dyra mattor och en soffa + fåtölj av ullmaterial (sen vet jag inte om ni har märkt det men jag älskar ju filt, och vad är alla sådana detaljer från Hetta etc. tillverkade av?). Suck. Jag känner på mig att det här kommer att bli en följetong…

  Och förresten. Nämnde jag att man inte får våttorka golven eller listerna under de fem veckor som medlet verkar? Det känns extra roligt, speciellt eftersom parkettgolvet både i vardagsrummet och matrummet ska slipas under den perioden. Hur i hela friden ska vi få bort allt slipdamm? Va, va, va? 🙂

  Nä, nu ska jag krypa ihop i fosterställning och oja mig lite en stund. Det är bara att bryta ihop och gå vidare 😉

 • Anonym skriver:

  Synd att det inte är bostadsrätt, då hade du kunnat göra som oss; vi slet ut de inbyggda garderoberna och spacklade och tapetserade hela hallen, la nytt golv, och satte in köpegarderober. Hur bra som helst…

 • Catarina skriver:

  Hmmm…jag skulle nog tänka mig för både en och två gånger innan jag flyttade in i en lägenhet med ohyra. Finns det verkligen inte någon möjlighet att ändra sig? Fast ni vill väl kanske bo just där… Hoppas att allt reder upp sig.

 • Virra skriver:

  Usch vad tråkigt!! Och det säger de nu!! Visste de inte om detta problem innan ? Här är läge att förhandla om hyressäkning (även om det är en klen tröst om man får sitt bohag uppätet av de små liven). Kan det bli svårt att byta bort den här lägenheten i framtiden ? Kan de hjälpa er att hitta en ny likvärdig lägenhet de har ju trots allt satt er i en ganska svår sits.

  Håller tummarna för att det löser sig för er!

 • månbarn skriver:

  Jag känner verkligen för dig nu kan jag säga. Vi har bott på massa ställen med olika sorter ohyra och det är INTE roligt och jag har aldrig varit med om att de har försvunnit. Silverfiskar känns vidriga men pälsänger är helt klart värst för de finns överallt. Hos oss har de aldrig sanerat, på de flesta ställen har de inte brytt sig och på ett sa de att visst kunde de ta dit anticimex men att finns de i ett hus så är det så och då tar de sig bara tillbaka. Sen kan en varning av medlen de använder också vara på sin plats, är man allergisk är det mcyket sannolikt att man inte tål att vara i lägenheten trots att de säger att det inte är nån fara.

  Jag råder dig att ta på dig spanögon och mosa och spola ner alla baggar och larver du hittar. Städa noga, noga, torka ur allt och ta för vana att plocka ur och skura alla skåp flera gånger om året och varje gång du hittar nån i ett skåp så ur med allt och mosa och torka. Sen ett måste är tättslutande burkar till ALLT i matväg. Vi tillhör inte de ekonomiskt lyckligt lottade och jag kan tala om att sitta och rensa bort larver och avlagda skal ur pasta och mjöl för att sedan laga mat och äta när man tror det är hyffsat rent är inte ett roligt göra…

  Om du är jättenoga med rengöring, ser till att maten är försluten och dödar allt du hittar kan du hålla det i schack, då kanske det inte ens behöver vara så illa, förebyggande åtgärder är nyckeln. Få inte skrämselhicka men ladda upp med mod och såpa och dammsugarpåsar (byt ofta och tänk på att de kan bo och föröka sig där!) och lycka till.

 • Insolens skriver:

  Jag tycker det låter mäkta konstigt att det här inte kommit fram förrän nu. Hade ni fått veta detta innan ni bestämde er för att flytta, hade ni kanske inte gjort det beslutet. Jag skulle försöka slingra mig ur, men det verkar svårt. Well well, lycka till.

 • Marie skriver:

  Nu får ni inte ge er! Kräv hyressänkning och någon typ av klausul inskriven i kontraktet. Med tanke på din ”hobby” som i princip är ditt arbete och kommer att bli ditt levebröd måste du vara stenhård. Som tidigare nämnts i alla inlägg finns de här krypen överallt och inte bara i garderober. Ni är lurade och måste kompenseras. Kontakta hyresgästföreningen. Även om ni inte är medlemmer i dagsläget kan ni snabbt bli det och låta dem driva frågan.

 • månbarn skriver:

  Så det är såhär Bostaden fungerar? Vi som har haft Umeå i åtanke. :-\

 • Camilla skriver:

  Ni har ju blivit lurade!!
  Det här tycker jag inte ni ska acceptera.
  Detta borde ju anmälas!

  Ring hyresgästföreningen och be dom om hjälp.

 • Jenny skriver:

  Blev påmind om när vi flyttade in i lägenheten. När vi var och tittade på lägenheten var golvet skadat i duschutrymmet pga. en tidigare hyresgäst som hällt het olja på plastgolvet (ser jätteäckligt ut). Vi blev lovade att det skulle bli fixat… har bott här nåt år nu och inget har fortfarande hänt. Lurade! Vi skulle inte ha flyttat hit om hyresvärden inte lovat att fixa det. Så vill man ju inte ha det…

 • Hanna skriver:

  Jises alltså! Är det så svårt att få bort de små odjuren? Ska hålla ögonen öppna! Hur ser dem ut? Inte så insatt på skadedjur.

  Tycker precis som många andra att du verkligen blivit lurad. Får man göra så? Hoppas det löser sig! Lycka till med den kommande intervjun också!

 • Petruska skriver:

  Jag bodde i många år i ett gammalt hyreshus som var helt inpyrt av pälsängrar. De lever som sagt i gamla brädgolv, glesa parketter och trossbottnar. Ett gammalt husmorstricks som jag lärde mig var att ha tidningspapper i skåp och lådor där jag förvarade utsatta textilier (ull och silke). Jag tycker faktiskt att det hjälpte. Regelbundna besök av Anticimex är det inte fel men vi hade små barn och ville undvika det.

 • Sanna skriver:

  Nja… alltså… Jag har bott i en lgh med gott om pälsängrar… Det var inte kul- och Anticimex blev goda vänner… 😉 Till slut fick jag tips från en ”gammal anticimex-räv” som var där: De avskyr såpa (pälsängrarna alltså- inte antcimex). Tvätta alla garderober, golv och dessutom långliggare i garderoben i såpa. Det var det som användes förr- och det funkar än i dag om man är konsekvent tills de är borta. Tadaaaa- borta var de! 🙂
  Sedan är det normalt att hitta en och annan pälsis inne såhär års, för de svärmar på våren- och inget man behöver få panik över… *peppar*

 • Johanna skriver:

  Håller just nu på att tvätta alla mina kläder eftersom jag hittade pälsängrar på nedersta hyllan i en av våra garderober. Fy faan vilket jobb! Och de är så äckliga, det kliar på hela min kropp. Det låter inte speciellt kul att de inte går att få bort men ska prova med såpa och tvätta allt. Tur att vi snart ska renovera om sovrummet, undrar om de försvinner då? Kanske köpa nya garderober… Usch vad det här är jobbigt.

 • Antonia skriver:

  Usch, Usch, Usch!!! Jag hatar dom! Jag är 14 år och har väl inte världens renaste rum. Men idag, nyss, skulle jag sortera en klädhög i mitt rum. Så hittar jag dom! Fyfan vilket tjut jag skrek! USCH! I min klädhög låg en stickad asfin ylletröja. Vet inte om det har klarat sig för just nu väntar jag på mamma att hon ska komma hem och ta bort dom! Det kryper över hela mig och jag vågar inte gå in i mitt rum. Fan också! Vilket helvete det kommer bli. Hoppas mina två kissemissar kan vara med och ta bort dom , haha! 🙂

 • Helen skriver:

  Jag hittade de små jävlarna på mitt rum. Hittade såna där äckliga larvskal bland mina sängkläder. Det är så jävla äckligt och nu vågar jag inte öppna en av mina garderober, tänk om de är där inne bland alla mina tröjor och klänningar=( Mamma vägrar kontakta anticimex för hon vågar inte berätta det här för någon i vår bostadsförening. Jag funderar allvarligt på att göra allt i min makt för att flytta hemifrån för jag står inte ut. Dessutom lider jag av krypfobi, jag får ångestattacker när jag ens hittar ett larvskal.
  Känns som det blir studentlgh nästa!
  Mitt råd till dig är i alla fall att inte flytta in där för de kommer säkerligen tillbaka=(

 • Antonia skriver:

  Men herregud, varför vågar hon inte det? Hellre det än att någon ser… Men om hon säger att hon har fått skadeinsekter och vill ha hjälp med det så borde hon få det, istället för att det ska vara som det är och du vill flytta hemifrån. Om jag var hon skulle jag berätta och göra något åt det.

 • larvboet skriver:

  Skönt att läsa att man inte är ensam! I min lya huserar pälsängrar mer än vad jag huserar! borde ta hyra av dom.

  Skall pröva det där med såpa hemma, som någon skrev ovan.

  Till föregående skrivare: I bostadsrätter tas kostnaden för anticimexbesök på föreningens försäkring!

 • Antipälsänger skriver:

  Jag vill börja med att tacka för alla tips jag läst på denna sida och beklaga om du ska flytta in där dom redan finns. Jag misstänker att samma sak har hänt mig. Bor i en gammal lgh med trägolv med stora springor, har inga garderober utan 2 små rum i väggen med dörr. Där inne har jag hittat dom små ”pälsisarna” och det var där inne som jag förvarade mina smutskläder innan jag tvättade innan (har rensat ur hela nu). Jag ringde min hyresvärd o sa att anticimex måste komma hit för jag har djur som äter mina kläder. Jag fick till svar att anticimex inte kunde göra ngt åt saken och att det berodde på att jag hade smutsiga kläder. Jag kände mig väldigt kränkt och lite chockade av det samtalet och visste varken ut eller in. När jag kom hem senare samma dag låg det en påse på mitt köksbord med malkulor i! Mysig lukt må jag säga!!! Detta beteende tänker jag inte tolerera och anticimex kan visst göra ngt åt pälsänger men det gäller att lägga ner mycket arbete själv oxå. Tvätta allt som går i 60 grader, lägga det i plastpåsar. Frysa ner sånt som inte går att tvätta i 60 grader i några dygn. Mitt tips till dig som ska flytta in är att inte flytta in och stämma hyresägaren. Jag funderar starkt på att stämma min om han inte anstränger sig o tar hit anticimex med mera. Lycka till

 • Anonym skriver:

  Hm, har också känt frustration och vanmakt vid upptäcken av dessa envisa små kryp bland ens kläder och textilier! Jag har haft mer eller mindre problem med pälsängrar under flera år, men måste säga att det faktiskt hjälper mycket att ”bara” hålla rent i garderobsutrymmena. Fräscha textilier blir inte alls utsatt för angrepp i den skala som smutsiga. God förvaring är A och O(IKEA forever!)och att några gånger per år gå igenom sin garderob. Hur det nu är så finns ängrarna tyvärr i isoleringen på många äldre hus, men kan också mycket väl råka följa med hem genom ett vintageplagg eller ett ärvt, och sedan sprida sig. Ett tips är att inte släppa in nå´t ”gammalt” i garderoben utan att kemtvätta det eller frysa ned det lääänge! Good luck!

 • Arlene skriver:

  Min sambo och jag bor i andra hand hos en av hans avlägsna bekanta. Tvåan är i ett jättemysigt gammalt trähus med fina trägolv, vackra pelare och… hundratusentals pälsängrar!!! Jag hittar de jävlarna varje gång jag lyfter på en kudde i soffan, flyttar fåtöljen, letar i min sylåda, tittar bakom sängen, tar fram en nytvättad tröja ur garderoben! Men huuur mycket jag än vill att de försvinner, så pallar jag inte att ta i dom supervidrigavidriga krypen för att ha ihjäl dom! Det kryper i hela kroppen bara tanken på hur de slingrar sig igenom alla våra kläder och möbler och väggar och jag bara lääängtar tills vi äntligen flyttar härifrån om en och en halv månad – en EVIGHET!!!

 • nadja skriver:

  Hmm jag har åxå fått en sådan lägenhet med pälsängrar…Och jag lärde mej snabbt som ögat att städa och städa hela tiden..och moppa golv o lister med såpa det hatar dom så vips..nu har jag bott i min nya lya en månad och inte sett några såna kryp…så såpa o en rejäl dammsugning fler ggr i veckan så har du inga såna probs mer…

 • Iet skriver:

  Noggrann regelbunden storstädning i kombination med Radar och rödceder är mitt bästa tips.

  Dammsug MINST en gång i veckan då man dammsuger i soffor, sängar, bakom element, på och under alla lister, i garderober och skåp, blombrädor (eftersom skalbaggarna, som egentligen bara vill ut, brukar hamna där), runt fönster etc. I alla skrymslen och vrån helt enkelt.

  Sedan skurar man alla golv, främst listerna och trösklarna, med såpa eller starkt rengöringsmedel.

  Torka ur alla köksskåp etc. med rengöringsmedel/såpa.

  Lägg rödcederträ (finns som ringar, bollar och galgar mm) bland kläder, i köksskåp, vid lister osv.

  Avsluta med att spruta radar. (Kom ihåg att börja spruta längst bort från dörren, som när du målar ett golv, eftersom sprutande av en hel lägenhet kan hinna göra dig rejält snurrig innan du väl blivit färdig. Radar är dessutom skadligt att inandas). Spruta främst under alla lister och trösklar eftersom ängrar och silverfiskar mm lägger sina ägg där. Men även i köksskåp brukar jag spruta för annars kommer de förr eller senare dit och det är ju inte vidare trevligt att ha dem i maten/porslinet. Därefter stänger du alla dörrar och fönster i 20 minuter och när den tiden har gått öppnar du allt som går att öppna för att på så sätt vädra ut radarn. Håll dig borta från lägenheten några timmar/ett dygn för säkerhets skull, speciellt om du har katt/hund/småbarn. Kom ihåg att inte skura listerna de närmaste 3-4 veckorna för då skurar du bort radarn, och BYT DAMMSUGARPÅSE.

  Upprepa det här några gånger så kommer det garanterat att bli lugnt ett tag. Det är dock äckligt att sedan gå och plocka upp alla liken… Kombinera det här med att ta dit Anticimex någon gång också, för deras medel dödar alla ägg, äggen kan annars vara svårast att bli av med.

  Om du vill vara extra säker kan du ta till alla husmorsknep som finns: lägg tidningspapper i byrålådor etc, ställ ut färska citronklyftor i en skål på hyllor, torkade apelsinskal i garderober och byråer, vinäger och ättika är andra bra grejer även om de luktar satan att ha ståendes framme…

  Även om det känns jobbigt, prata ändå med grannar och be dem göra samma sak, annars vandrar djuren bara mellan lägenheterna…

  Ge inte upp!

 • Linusanja skriver:

  Really great site man!!

 • michael skriver:

  Hur gick det Frida? Blev ni av med djuren?

 • Sussie skriver:

  Tycker det som Iet skrev var väldigt bra. Önskar jag hade förstått hur svåra pälsängrar var att få bort redan från början. De följde med mig senast jag flyttade, har aldrig haft särskilt många men tillräckligt för att hitta någon enstaka om man drar ut sängen på suprise. Jag har dock ett killertips som är det enda som funkat för mig!!!

  Jag köpte en flaska T-röd och hällde över i en tom gammal ajaxflaska, sen sprayade jag MYCKET noga runt alla lister, kanter och hörn. Lät det torka (dunstar ganska fort), sprayade igen. Sedan tejpade jag igen alla lister med sådan vit tejp (maskeringstejp?), iaf så gör den igen skada på golvet/listerna och är lätt att ta bort sen. Sen det vanliga: slängt saker jag misstänkt varit invarderade, t ex även mattan eftersom den är på golvet. Tvättat allt i minst 60 C/torktumlat/strukit/fryst. Även säng och bäddbadrass. Sen har jag som rutin hädanefter att aldrig ha textiler (förutom matta ofc) på golvet och tvätta mina kläder ofta. Sen duschade jag även mina blommor men det kanske är överkurs. Köpte lavendel som nästan gav mig astma och la ut i små påsar när jag gjort allt ovanstående. Men T-röd! De dör på fläcken, och förhoppningsvis äggen också. Men självklart inte om ni har barn eller djur och rök för guds skull inte inne så det blir någon lägenhetsbrand.

  OCH SEN OM DET KOMMER FRÅN GRANNAR SOM HAR DET OCH INTE GÖR NÅGOT ÅT DET KAN JAG BARA SÄGA: DOM BORDE FAN STRAFFAS.

 • Anonym skriver:

  kan tillägga att även jag innan haft anticimex hos mig och att det inte hjälpt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.