Annons

Julplanering

Visst det kan tyckas tidigt att planera julen redan nu, i synnerhet eftersom vi fortfarande är inne i November. Men att tänka ett steg före och vara ute i god tid kan faktiskt bespara dig den där otrevliga känslan av stress under de hektiska dagarna före julafton. Här är ett förslag på julplanering. Feel free att kopiera listan, klipp och klistra in den i ett eget Worddokument, stryk och lägg till efter behov.

Sista veckan i november
– Damma av adventsljusstaken från förrådet eller köp en ny, se till att ha minst fyra kronljus hemma tillsöndagen och skaffa mossa, hasselnötter, polkagrisar, julgranskulor, kanelstänger etc. att fylla den med.

Första veckan i december

– Införskaffa material för ditt planerade julpyssel.
– Påbörja de julkort, julklappsprojekt och gåvor som du tänker tillverka själv.
– Skriv en julkortslista och uppdatera alla postadresser, ett tips är att kolla in Hitta.se om du är osäker på om dina bekanta har flyttat under det senaste året.
– Skicka julkorten till de vänner du har ute i världen, tänk på att Posten kan behöva lite tid på sig för att leverera långväga.

Andra veckan i december
– Testa något nytt i år, arrangera ett glöggparty! Planera och skicka inbjudningarna under den här veckan om du ska hålla det dagarna innan julafton
– Planera meny/underhållning/dekorationer/matinköp osv. för festen.
– Köp julkort (om du inte ska göra dem själv)
– Påbörja juldekorerandet med julkrans på dörren, pepparkakshusbakning och det traditionella pyntet. Glöm inte att stryka och hänga upp julgardinerna.

Tredje veckan i december
– Baka lussebullar inför lucia.

– Posta julkorten.
– Förbered granen med dekorationer, glitter osv. se till att allt är intakt och att allt nytt är införskaffat om du planerat ett tema eller en särskild färg på julgranspyntet inför i år.
– Skaffa en julgran och ställ in den i en hink med vatten i garaget/nere på förrådet så att den får acklimatisera sig till inomhusklimatet.
– Gör julklappsadresser och skaffa julpapper och börja slå in dina presenter.
– Putsa bestick, planera juldukningen och köp hem ljus.
– Skriv en inköpslista för julmaten och handla basvarorna innan paniken utbryter i matvaruaffärerna, vänta till dagen innan med att köpa färska varor som sallad, grönsaker och mjölk osv. Glöm inte att köpa julglögg och snaps. Systemet stockar också igen av kundtillströmningen under julveckan.

Fjärde veckan i december
– Skaffa en CD med julmusik.
– Köp och slå in de sista julklapparna.

– Gör blomsterarrangemang.
– Stryk julduken, servetterna och andra jultextilier.

24 december – julafton
– Njut!

Kommentarer

 • Camilla skriver:

  Ja.. man ska vara ute i god tid med det som går. För stressen känner nog dom flesta av iaf. På ngt sätt är det som man stressar med alla andra, fastän man inte behöver själv.

  Tänkte lägga till en sak till listan. Glöm inte TESTA era elektriska ljusstakar så att alla lampor fungerar. Tråkigt att stå där när man precis ska tända dom också fungerar dom inte och några lampor har man inte heller hemma..

  Igår åkte jag hem till mamma så vi kunde julbaka lite tillsammans 😀 Det blev många lussekatter och goda biskvier (och en hel del annat). GOTT!! 😀

 • Nilla skriver:

  Härligt!

  Jag har också en liten planeringslista!
  https://tankebubblor.blogg.se/171005141543_julplaneringslista.html

 • AnnicaB skriver:

  Ujuj – blir stressad av listan… Men visst flyter allt bättre med planering 🙂

 • Kojja skriver:

  Även om jag älskar alla förberedelser inför julen så är det punkten för 24:decomber jag gillar bäst… =o)

 • coolamorsan skriver:

  Hittade inte *inköp* av julklappar i listan. Det är väl det som kan stressa folk allra mest, och att inte kunna klona sig till att kunna vara på flera platser samtidigt så att alla blir nöjda..

 • My skriver:

  Som sagt det är bara att lägga till och dra bort som man känner för det 🙂

 • Linda V skriver:

  Och själva maaten! När lagas den? 😉

 • Lotta skriver:

  Denna lista gillade jag! (även om jag också får lägga till lite…) Andra listor har gärna för mycket av ”luta fisken”, ”putsa fönster”, ”tillverka glögg”… Jag är fortfarande julfanatiker men slår ett slag för enkelheten! Tidigare drabbades jag gärna av nån juldagsdepression eftersom allt arbete var som bortblåst på några timmar – och det blev inte bättre än så här?! Bättre att kunna njuta av förberedelserna också! Go Jul!

 • Elin skriver:

  Kanske en uppdaterad sån här lista till i år? Vore superkul!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.