Annons

Sneakpeak på julen

Jag och min sambo har bestämt att vi ska ha en riktig julgran i år. För trots obekvämligheterna med stickiga barr och det kontinuerliga vattningsbehovet vinner den äkta varan med hästlängder över plastvarianten. Ingenting slår doften av en riktig gran och julstämningen den skapar hemma. Så sagt och gjort, en sån ska det bli. Men innan vi kan börja fundera vidare över granen och var vi får tag på en snygg sådan måste vi först investera i en ny julgransfot eftersom vår gamla inte passar till en riktig trädstam. Dessa två hittade jag på Inreda, men även PID säljer en annorlunda variant för oss som inte vill köpa den traditionella gröna plastfoten. PID’s julgransfot har formen av en släde. Har ni fler tips?

julgransfot1julgransfot2
Foto: Inreda

Kommentarer

 • Mia skriver:

  Har inte IKEA roliga julgransfötter som dessutom är ganska billiga? De har fortfarande sommar på sin webbsida så jag hittar inget där och i katalogen ser jag dem inte heller men det kommer nog ut en säsongskatalog om det snart. Ska hålla utkik åt dig då =)

 • Camilla skriver:

  Jag håller helt med om att en riktig gran doftar jul. Det är ngt av det bästa med julen ju.. känna grandoft när man kommer innanför dörren 😀 *me like*

  Det här med julgranfötter är ju ofta besvärligt.. De traditionella julgranfötterna är ju inte så fina. Men man ska tänka på att där brukar vara en riktig skål. Så man kan vattna ordentligt. Hade en julgransfot där det bara var en liten skål att hälla vatten i. Vår gran började då barra ganska tidigt eftersom den torkade. Till slut gav jag upp med en snygg design. Julgranfoten skulle vara funktionell. Den skulle kunna ge vår gran vatten så den kunde få stå grön och fin hela julen.

  Men visst.. jag kan ju inte annat än att hålla med om att fötterna på bilderna ovan är ju bra mycket snyggare än en stor grön skål.. O_o
  MEN..vill man att granen ska stå länge så ska man kanske satsa på ngn fot med riktig skål som man kan hälla mycket vatten i?

  Bara lite tankar och en erfarenhet.. 🙂

 • Anonym skriver:

  Satsa på en i gjutjärn!

 • Nilla skriver:

  apropå råd och vattning:
  ”Forskarnas 3 bästa tips:
  1. Varning för värmechock! Ställ granen i några plusgrader. Låt den t.ex. stå en vecka i garaget innan du tar in den i värmen.
  2. Vattna. Låt det aldrig bli torrt i julgransfoten!
  3. Häll gärna lite växtgödning i vattnet.”
  https://www.skogforsk.se/templates/sf_NewsPage____2679.aspx?sm=1

  Svärfar brukar göra en vattnare genom att binda fast en PET-flaska med vatten som sticker ner i vattenskålen på julgransfoten, som en slags självvattnare.
  Inte så snyggt… men effektivt.

 • My skriver:

  Tack för alla fina tips!

 • Nilla skriver:

  ett litet tillägg efter att ha konsulterat svärfar:
  han håller med om de tre forskarråden. och så säger han att han sågar av granens fot en bit, när han har tagit hem den, precis som man ska göra med blommor man får. en ny snittyta. och så sätter han den i vatten.
  först har han den i garaget (i vatten) och sedan tar han in den.
  Den dricker ca 1½ liter vatten per dygn!
  efter några dagar-en vecka så går det åt lite mindre vatten.

  Man skulle ju kunna välja en gran som är tät nertill för att dölja bevattningsflaskan, som man förstås sätter på baksidan av granen.
  Man skulle ju kunna ta bort alla etiketter och ha flaskan helt klar. eller kanske välja en flaska med någon snygg etikett kanske julmust! eller göra en fin juldekoration på flaskan!
  😉

 • Camilla skriver:

  De tre tipsen Nilla kom med är bra.
  Och även att man ska såga av en bit på stammen när man sätter den i vatten. Dessutom kan man hugga/tälja stammen lite så det blir en bra ”snittyta” som kommer ner i vattnet.

 • Eva-Lisa Kedborn skriver:

  Jag har världens bästa barrtips (dock inte för snåljåpar). Köp en kungsgran istället! En kungsgran är ett par hundralappar dyrare än en vanlig gran men den är värd det. Av någon outgrundlig anledning så barrar den typ ingenting. Jag och min sambo hade en förra året och på 8 veckor tappade den ca 2 barr.

  Kungsgranen är mycket, mycket tätare än en vanlig gran. Barren ser nästan overkliga ut, lite plastlika nästan. Barren är också betydligt grövre men dom sticks inte. Granen är ganska mörkt grön också.

  Är ni som jag väldigt noga när det kommer till granväljandet och kan tänka er att släpa med en klagande pojkvän runt hela staden och sedan ta en stor gran på spårvagnen till övrigas förtret så rekomederar jag kungsgranen. Den ser ut som en perfekt disneygran.

  Jag vet; skulle kunna jobba som kungsgransförsäljare.

  Annars var alla de andra tipsen jättebra!

  Eva

 • Anonym skriver:

  Lagerhaus har en relativt snygg julgransfot som de säljer.

 • Karie Soehardi skriver:

  Hej,
  How can we get our design´s in on your web page. Please be in touch with us.

  Hälsningar,
  Marina instead of Karie Soehardi

 • Sofie skriver:

  Tycker du ska kolla in DesignHouse snygga, snygga julgransfot.. Finns i rött, vitt och grönt.. Den är MKT stadig och ett smycke i sig…

  //Sofie

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

  Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.