En guide till mer hållbara val för möbler och inredning

Vad ska man tänka på när man väljer möbler och inredning för att göra mer klimatsmarta och hälsosamma val? Tre viktiga saker förutom produktionen; material, livslängd och deponi. Vad är den tillverkad av, hur länge kommer den att hålla och vad händer när något slits ut (går det att reparera, återvinna eller återföra till naturen utan knussel?). 

Man kan grotta ner sig djupt på mikronivå. Läder och dun är exempelvis inte helt oproblematiska material sett till djurhanteringen, men ingår i det naturliga kretsloppet och framställs inte av fossila / ändliga resurser jämfört med alternativen konstläder som ofta görs av petroleumbaserad plast samt kallskum som framställs av jordgas och olja. Idag finns Svanenmärkta lacker men en knäckt lackad yta är fortfarande svårare att reparera än trä med öppen ytbehandling osv. Med andra ord finns mer att ta ställning till men jag har gjort ett försök till en grov översikt. 

Fakta hämtad från: boken Ekologiskt byggande och boende, Thomas Schmitz-Gunther, Ekobyggportalen om tillsatser i väggfärg, Naturskyddsföreningen frågor och svar om plast, Swedish Research OEKO-TEX

Kommentarer
Postat av: eKorren

Massivt trä är dessutom billigt, om man börjar shoppa runt på auktioner och inte bara i köpcentra och på spånplatteparadiset Ikea.

2018-10-12 @ 15:03:47
Postat av: Martin

Fantastiskt bra, enkel och tydlig tabell!
Önskar att alla tänkte på den när de inredde sina hem (och nej Anonym, nu klagar jag inte) och köpte möbler. En ren förbannad jävla skyldighet (ok Anonym, där var jag lite vass)

2018-10-12 @ 15:22:29
URL: http://martinreda.com
Postat av: Carina

Hej jag var i Spanien för ett par veckor sedan och köpte mig en väska i kork som jag är väldigt förtjust i. Jag tänkte att kork borde kunna användas till mycket i inredning men hur miljövänligt är det?

2018-10-12 @ 16:54:58
Postat av: Cecilia

Hej! Jag är väldigt skeptisk till dun och läder. Det är bra att du skriver att det inte är helt okomplicerat... Dessa industrier är helt horribla. Tack ändå för intressant läsning och för att du uppmanar alla till att tänka till innan en gör ett köp.

2018-10-12 @ 19:45:17
Postat av: Hannah

Tack för lärorik sammanställning. Tycker du fortfarande att Sofi Fahrman är en förebild som influencer som flyger flera gånger i månaden och fräser runt på fyrhjulingar? Bara nyfiken.

2018-10-12 @ 20:34:51
Postat av: mallan

Frida, jag är så glad för att du går mot mer grönt och hållbart! Heja heja dig!
Ha en fin fredag o helg!

2018-10-12 @ 20:37:51
Postat av: Madeleine

Väldigt bra lista Frida! Jag såg att kockumsjernverk börjat tillverka emaljerade produkter igen och de anser själva att de är ett bra alternativ till plastprodukter i köket. Vet du mer om detta? Att emaljerade ting är hållbara och vackra är ju en sak, men är deras tillverkningsätt så miljövänligt? Hur ska man tänka här, hållbarhetslängd eller eventuell utsläpp vid tillverkning?

Tack för att du ifrågasätter och informerar inredningsvärlden, det är väldigt lärorikt!

2018-10-12 @ 21:10:34
Postat av: Robert

Hej Frida!

Det är om att läder och dun är bättre än fejkditon, är det din personliga synpunkt eller har du någon verklig källa på det?

Svar: Jag kanske var otydlig så justerade texten, tack! Jag menade främst att dun och läder inte kommer från ändliga resurser. Det finns olika plastmaterial men i stort sett alla görs av fossil olja och ska de användas som konstläder eller stoppning brukar de dessutom innehålla mjukgörare eller stabilisatorer som inte är helt oproblematiska ämnen för naturen eller människan. Det har gjorts försök med konstläder av ananas inom mode men det är inget jag sett på möbler ännu.
Norrgavel som idag är det enda företag som Svanenmärkt alla sina soffor och stoppade möbler använder inget kallskum.
Trendenser

2018-10-13 @ 08:27:54
Postat av: Linda

Du är så bra ✌🏻

2018-10-13 @ 09:12:23
Postat av: Nellie

Och viktigast av allt - att vi tänker över vår konsumtion. Är det något vi behöver eller något vi villhöver?

2018-10-13 @ 09:49:26
Postat av: Jana Aberg

Jag håller absolut med betr. hållbara val, frågar mig bara om folk verkligen har råd att köpa möbler i massivt trä. 2015, 736 miljoner människor i världen levde på mindre än $1.90 per dag.

2018-10-13 @ 14:32:11
URL: http://bohemiannordic.ch
Postat av: Sofia

Tack föe detta!

2018-10-13 @ 15:43:37
Postat av: Estela

Så himla bra inlägg, tusen tack för att du tar din tid till detta. Hoppas att det här kommer i din kommande bok. ❤

2018-10-13 @ 16:44:24
Postat av: Annelie

Vilka företag i inredningsbranschen har enligt dig bäst miljötänk? Det finns så himla många saker att tänka på att jag går vilse i miljöträsket.

2018-10-13 @ 19:24:36
Postat av: Kristina

Fin sammanställning! Bar undrar, borde det inte helt överst stå att köpa begagnat ändå alltid är det bästa? Jag tänker i alla fall att det måste vara bättre att använda det vi redan har än att producera nytt, oavsett helträ eller ej.

2018-10-13 @ 22:43:29
Postat av: Anonym

Litet inspel ang second hand. Tänker man på material och kemikalier är det inte alltid vintage är det bästa. Finns mycket som är förbjudet i barnleksaker idag som var ok för 10 år sedan. De leksakerna borde inte barn utsättas för. Är det förbjudet i butik borde det vara förbjudet att sälja på loppis!! Samma för porslin och emaljerade kärl som innehöll stora halter av bly förr i tiden som vi kan få i oss när vi äter och dricker ur dessa kärl, muggar etc för att inte tala om stoppade möbler, ullplädar och textilier som behandlades med malmedel och målades med giftiga färger. Hur kan det vara ok att sälja vidare föe användning när det är förbjudet att tillverka och sälja nytt?! Viss vintage är bra men vissa gamla möbler är rena skiten så därför kan man inte generalisera och säga att gammalt alltid är bättre än nytt om man också ska tänka på användarna och den mänskliga hållbarheten och vår hälsa.

2018-10-13 @ 23:08:17
Postat av: Catarina

Tack för en superbra sammanställning och tack för att du uppmärksammar hållbarhetsfrågan.

2018-10-14 @ 12:31:40
Postat av: Emma

Har insett att just "var tar det vägen sen"-delen är mer komplex än vad jag trott tidigare. Arbetar på en kommunal VA-avdelning, och har fått lära mig mycket om vad som händer med det vi spolar ner i vasken. Färg, oavsett hur miljömärkt den än må vara, ska aldrig hällas, spolas ner eller sköljas av i avloppet. Den ska in till farligt avfall-delen på återvinningscentralen. Silver som finns i stinkskyddade träningskläder sköljs rakt ut i bäcken, eftersom reningsprocessen inte är byggd för att ta hand om det. Det finns så mycket att lära om detta, och jag blir jätteglad av att du tar upp det så att jag får lära mig mer!

2018-10-14 @ 21:41:31
Postat av: Lina

Jag uppskattar verkligen allt jobb du lagt ner bakom det här inlägget. Men. Och det är ett stort men. Det finns ingen källhänvisning. Det blir otroligt svårt att då reflektera över hur du kommit fram till din lista på det här sättet. För så som det ser ut nu så skulle detta lika gärna kunna vara dina personliga åsikter.

Svar: Du ser källhänvisningen i texten under. Listan är en utbyggd version av den som finns i boken Ekologiskt byggande och boende, Thomas Schmitz-Gunther (kan lånas på biblioteket).
Trendenser

2018-10-15 @ 07:10:00
URL: http://https://linaekholmblog.wordpress.com
Postat av: Ida

Hej, så bra du förmedlar detta tänk. Det är ju oerhört komplext. Jag jobbar på ett av Sveriges största srkitektkontor o gör kontorsinredningar. Just nu jobbar jag med en myndighet med väldigt höga miljökrav. Har lärt mig så oerhört mkt o standarden har varit Svanen eller motsvarande (omärkt) o mkt omärkt håller faktiskt kraven. Svanen-märkningen är oerhört konstsam för ett företag att köpa licens o upprätthålla så många små företag tvingas skippa det. Oerhört olyckligt. Det jag lärt mig är att satsa på svensk produktion. O i kontorssammanhang är de avsevärt största miljövinsterna om man ser över lokalen o flyttar till mindre o tex arbetar aktivitetsbaserat samt återanvänder möbler.
Fortsätt det fina jobbet!

2018-10-15 @ 09:09:32
Postat av: Sanna

Så bra att du tar upp detta på en sån här förståelig och konkret nivå! Dubbelrumme upp!

2018-10-15 @ 13:51:25
URL: http://www.mylittleslipper.com
Postat av: Lina

Tack. Den missade jag. Skyller på för liten text i mobilen...

2018-10-15 @ 16:11:16
URL: http://https://linaekholmblog.wordpress.com
Postat av: Hanna l

Tusen tack för din guide Frida! Så bra!

2018-10-16 @ 21:11:08
Postat av: Hanna l

Tusen tack för din guide Frida! Så bra!

2018-10-16 @ 21:11:10
Postat av: Eva

Bra info. Har en fundering. Har du tips på soffor som inte innehåller kallskum? Verkar vara svårt att hitta. Är på jakt efter en mysig med stort sittdjup.

2018-10-26 @ 10:11:30

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL