Sponsrat inlägg: Fira jul som Miljönär

Med julen och årets kanske mest kommersiella högtid runt hörnet vill jag och Avfall Sverige passa på att inspirera till en mer hållbar jul! De har tagit fram märket ”Miljönär-vänlig” för att att uppmärksamma dem som gör det möjligt för allmänheten att laga, låna, återanvända eller att på annat sätt bidra till att minska avfallet. I samarbete med Avfall Sverige har jag tagit fram tre förslag på saker man kan göra med grejor man har hemma - idéer för julklappsinslagning, eget pynt och gåvor som du kan recycla istället för att köpa nytt och på så vis dra ditt strå till stacken för att minska sopberget efter julhelgerna.

Slå in dina paket med fantasi istället för färdiga lösningar. Skippa det kulörta julklappspapperet och jobba med sådant du annars kanske hade slängt i soporna. Stickade plagg med hopplösa hål som inte kan lagas kan bli lika fint om inte ett finare omslag som en rulle glossigt papper med tomtar - innan du lämnar det på textilåtervinningen. Tråckla ihop delarna istället för att tejpa så spar du ännu mer resurser och klipp av ärmarna så får du en fin presentpåse till glöggen med ett sidenband. 
Skippa plastkulorna i granen och satsa på vackra veck och vikningar av tidningspapper i år. Den här stjärnan blir fin ju fler du orkar göra och när du tröttnat på pyntet är det bara att lägga dem i tidningsåtervinningen!
Vill du ge bort en knuff i rätt riktning? Ge någon ett paket med allt som behövs för att plastbanta köket! Leta efter vackra gamla träredskap på loppis och slå in dem i en grytvante!

Några tips till dig som vill fira jul som Miljönär: 
- Bytlåna julgranspynt istället för att köpa nytt!
- Våga ge bort dina använda favoriter. En bok du läst flera gånger, barnens urvuxna men välbevarade plagg, fina pussel, leksaker och spel som inte längre används osv. 
- Gör egen julkola eller granola istället för att ge bort en blomma, eller en burk hemmagjord sylt och en mössa du stickat själv. Att ge sin tid och sin omtanke är väl det finaste man kan göra?
- Köp begagnade julklappar. På loppis och second hand finns massor med personliga presenter som är snälla mot miljön och roligare att få än dussinproducerade produkter. 

- Undvik färdigt julklappspapper med kulört tryck, ordna istället en inslagningskväll tillsammans med dina vänner där alla tar med sig spillmaterial / tidningspapper / skräp som kan användas för att dekorera paket och ha en liten tävling där mest kreativa paker vinner. 
- Gör familjen till nollor! Minska matavfallet och köp inte hem mer än ni kommer att äta uppå på julbordet. Gör det till en sport att äta upp resterna och ha som mål att inte behöva kasta någon mat i år!
-  Lämna in granen till återvinningen när du dansat ut julen så kan den bli värme. 

Alla verksamheter, företag, privatpersoner eller organisationer kan ansöka och tilldelas den här märkningen. Huvudverksamheten måste dock vara att laga, låna eller återanvända eller att på annat sätt minska avfallet. Till dessa verksamheter delar de ut ett guldmärke! Läs mer här: Miljönär.se På deras sajt kan du också ansöka om att få märkningen Miljönär-vänlig. Villkoren är att verksamheten arbetar med att laga, låna och/eller återanvända. När man fått klartecken får man guldmärket att använda fysiskt i din lokal och digitalt i tryck eller andra media.

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
 
* Inlägget presenteras i samarbete med Avfall Sverige

Kommentarer
Postat av: Karin

Vilket bra inlägg! Det här var nåt annat än inlägg (i andra bloggar) där hen varit "extra snäll i år" så att tomten kommer med tidig julklapp / alt "jag är sååå värd det" och man köpt ytterligare en kruka / kudde / mässingspryl från Tennet.
Heja dig!

2016-12-07 @ 12:23:39
Postat av: Johanna

Bravo 👏🏻👏🏻

2016-12-07 @ 12:46:01
Postat av: Sandra

Många bra tips, tack! Men vem köper nytt julpynt varje år?? Är inte det själva grejen med jul, att ta fram det traditionella pyntet? I min värld skulle det inte hända att jag köpte nytt om det inte var för att ersätta något som har dragit sin sista suck. Mina föräldrar plockar fram en jättefin pepparkaksmobil som min bror gjorde på dagis, vi pratar alltså år 1977.

2016-12-07 @ 13:35:01
Postat av: Emma, Frilansliv

Ja! Så skönt att läsa sånt här i juletider som handlar så mycket om slit och släng. Vilket jättebra tips att slå in paket i gamla utslitna stickade kläder som ändå ska slängas. Har ett par raggsockor med stora hål som kan bli jättefina omslag till små paket!

2016-12-07 @ 14:17:05
URL: http://www.frilansliv.com
Postat av: Anna

Väldigt bra och kul inlägg! Ett tips är ju också så klart att byta ut ljusslingor, adventsstakar mot de som har LED-lampor!

2016-12-07 @ 17:13:35
Postat av: Sofia Kördel

Jättebra tips! Kul att läsa!

2016-12-07 @ 18:38:43
Postat av: Estela

Vilket härligt inlägg, tack.

2016-12-07 @ 19:47:07
Postat av: Monika/EchoofGothenburg

Superfint resultat av det här partnerskapet, mera sånt :)

2016-12-07 @ 20:03:25
URL: http://www.echoofgothenburg.se
Postat av: Hanns b

Heja!!

2016-12-07 @ 21:03:27
Postat av: Katja

Tack för bra tips! ;)

2016-12-07 @ 21:09:55
Postat av: Sara B

Vilken bra idé med alternativ till paketpapper! Imorgon ska jag kolla igenom mina stickade tröjor på jakt efter ngn trasig 😂 :)

2016-12-07 @ 23:05:09
Postat av: Caroline

Viktigt! Bra Frida!

2016-12-08 @ 09:01:33
Postat av: Minimalisterna

Jättebra och kloka tips och råd!
För ett par månader sedan skrev vi om "3 tips och råd inför jul" där ett av tipsen var att köpa begagnade julklappar.
Bara för att något säljs på andrahandsmarknaden behöver det inte vara slitet eller ens använt. Att leta julkappar på Tradera och Blocket lönar sig ekonomisk och miljömässigt. Barn bryr sig knappast om ifall någon annan lagt pusslet innan dem eller att kläderna inte kommer direkt från affären.
http://minimalisterna.se/3-tips-och-rad-infor-jul/

Postat av: Minimalisterna

Jättebra och kloka tips och råd!
För ett par månader sedan skrev vi om "3 tips och råd inför jul" där ett av tipsen var att köpa begagnade julklappar.
Bara för att något säljs på andrahandsmarknaden behöver det inte vara slitet eller ens använt. Att leta julkappar på Tradera och Blocket lönar sig ekonomisk och miljömässigt. Barn bryr sig knappast om ifall någon annan lagt pusslet innan dem eller att kläderna inte kommer direkt från affären.
http://minimalisterna.se/3-tips-och-rad-infor-jul/


Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL