#fourfitchallenge

Har ni hört talas om initiativet #fourfitchallenge som startar den här veckan? Det här är inget sponsrat inlägg, jag tycker bara det är så himla vettigt tänkt och därför delar jag det gärna vidare. Fourfitchallenge går ut på att man ska tänka mer klimatsmart med sina kläder och utmana sig själv i sitt tänkande kring mode. Du får välja ut fyra plagg som du alternerar under den här veckan. Undantaget underkläder, träningskläder och arbetsuniform. Det låter svårt men ofta har vi ju rätt mycket vi kan använda därhemma, istället för att "bara köpa nytt" när klädpaniken infaller. I mitt fall är Formexmässan, som jag ska på idag, ett typexempel på tillfälle när jag normalt hade stressat ut på stan för att shoppa en ny outfit. Helt i onödan många gånger. För det är ju sällan de där plaggen man tvärköper för att kompensera nervositet inför en prestation (föreläsning i mitt fall), semesterns extrakilon eller sviktande självförtroende blir några garderobsfavoriter i längden. Vår generations överkonsumtion av textil håller inte i längden. Det var nytt för mig, men visste du exempelvis att det kan gå åt så mycket som 29 000 liter vatten för att ta fram ett enda kg bomull? Eller att det krävs ca 1 kg kemikalier för att ta fram 1 kg textil? Vi svenskar kastar dessutom 8 kg kläder och andra textilier per person och år. Som man förstår är det ju helt ohållbart för vår planet. Därför utmanar jag mig själv den här veckan och jag hoppas du gör det också. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Kommentarer
Postat av: Sara - Little miss fix it

Gillar mycket!! Därför också extra viktigt att inte bara köpa hållbara grejer utan också miljöcertifierade, jo för inte bara går det åt sjuka mängder vatten, dessutom produceras bomullen i länder som lider vattenbrist redan från början - enkel matematik för ohållbarhet och något vi bör ta med oss in i inredningsvärlden med. T ex, finns det mer miljösmarta alternativ som lyocell till lakan etc. Tack för att du paketerar verkligheten i dagens textilproduktion på ett allemansvis!

2015-08-19 @ 07:46:10
URL: http://littlemissfixit.blogg.se
Postat av: Anonym

Tack! Vilken bra förebild du är på alla plan.

Lycka till på Formex!

2015-08-19 @ 08:10:14
Postat av: Caloweena

Älskar initiativet!

2015-08-19 @ 08:12:29
Postat av: Malin

superbra tips! Jag är föräldraledig och pga matfläckar från sonen kan mer än 4 plagg behövas men jag ska försöka 😄

2015-08-19 @ 09:22:57
Postat av: Fru Minimalist

Kul att även du börjar hitta och uppskatta minimalism! :)

Jag kommer inför hösten testa "capsule wardrobe"-konceptet där du använder ett begränsat antal plagg (ca 30) under 3 månader. Därefter kan du byta ut vissa plagg i och med att säsongen förändras, och sedan kör du 3 månader till med de plaggen du valt ut.

Kommer mer info på bloggen närmsta veckorna. Nu blev jag dock sugen på att hänga på detta koncept med fyra plagg just denna vecka! :)

2015-08-19 @ 09:55:25
URL: http://www.minimalisterna.se
Postat av: Katarina Ludvigson

Utmaning tagen!

2015-08-19 @ 11:09:10
Postat av: Ninna

Jeg har igennem 7 måneder levet med en såkaldt capsule wardrobe på 32 stk. klæder og sko. Heri regnes ikke underklæder, sportstøj og strømper.
Det er en fantastisk lettelse. Det sparer masser af tid - og penge!

2015-08-19 @ 11:19:57
URL: http://www.ryddigop.dk
Postat av: Jojo

Vilket himlans bra initiativ! Topparna ser så fina ut, vart hittar man dem?

2015-08-19 @ 11:31:52
Postat av: Lisa S

Mkt mkt klokt! Själv handlar jag väldigt sällan nya kläder! Får ibland av en kompis o handlar på loppisar! Bra för både ekonomin o miljön! Slänger heller aldrig utan ger bort!! Lisa S

2015-08-19 @ 14:32:13
Postat av: Inredningshjälpen

Har själv ofta funderat i samma banor, inte minst hur skönt det skulle vara att våga rensa ut och göra sig av med alla de plagg som bara hänger i garderoben och tar plats och sällan används.
Och framför allt, att överlag köpa ett mindre antal produkter med högre kvalitet.

Kram Anette

2015-08-19 @ 17:01:39
URL: http://inredningshjalpen.com
Postat av: Alice - Bloggen Bakom

Kul att du uppmärksammar ett superbra initiativ! Jag ska absolut anta utmaningen!

http://doersmagazine.se/ - nätmagasin om idéer, företagande och härliga livsstilar

2015-08-19 @ 18:26:48
URL: http://doersmagazine.se/blogg/
Postat av: Anna

Antar utmaningen och hoppas du följer upp det här inlägget om en vecka o berättar hur det gick (o kan ju fråga oss läsare hur vi klarade oss).

2015-08-19 @ 19:20:29
Postat av: Fru Minimalist

Så, då var även jag med i utmaningen. Tack för tipset!

Mina fyra val av klädesplagg visas här: http://minimalisterna.se/four-fit-challenge/

Det bästa kommer bli att knappt behöva vela över vad jag ska ta på mig på morgonen. :)

2015-08-19 @ 20:24:49
URL: http://www.minimalisterna.se
Postat av: Ellen

Himla bra! Jag ska också anta denna utmaning!

2015-08-20 @ 08:56:28
Postat av: Linda

Hej! Tack för en bra blogg. Tänkte på dig när jag bläddrade i senaste Mio katalogen. Om du någon gång har svårt att hitta produkter till "lika som bär" så kan du leta där! Finns något på varje sida. Iittala ljusstakar, Ikeas matta Stockholm, Ferm living (?) korg-bord ja, kuddar, vaser, lampor, mattor ja precis allt! Bara ett tips!

2015-08-20 @ 13:02:25
Postat av: Rebecca Apelvi

Men du, vad härligt det låter. Jag tycker alltid man stressar upp sig för att ha det senaste eller köpa nytt för man ska i väg.....
Tänk att avgöra att slippa det! Skönt säger jag :)
Jag ska komma och lyssna på din föreläsning på Formex. ÄNTLIGEN!
Kram Rebecca

2015-08-20 @ 22:04:42
URL: http://www.casademagnoli.blogspot.com

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL