Summering av trendrapporten 2012

Jag utlovade en summering av Stefans Nilssos trendspaning. Nu vet jag ju egentligen inte hur mycket man får lov att berätta vidare efter ett sådant seminarium, det finns väl en anledning till att biljetterna kostar som de gör, men efter en snabb googling verkar det mesta ha spridit sig ändå så jag tror min sammanfattning är av det mer blygsamma slaget - i jämförelse. I vilket fall rekommenderar jag att lyssna på honom. Han ger en djupare föståelse till varför det aktuella är aktuellt - som inte låter sig förklaras i några rader text. Nedan får du små munsbitar av de fem trendteman han ringat in för 2012.

PURE [rena linjer, asiatiska influenser, japansk origami, papper, kalligrafi]
2012 är året då vi vill detoxa, avgifta och rena oss själva från sinnesintryck, konstlade former och onaturliga råmaterial. Vi söker renhet och enkelhet, tid för avkoppling och intresserar oss för hälsa och wellness. Vi börjar dricka te istället för kaffe, sneglar mot Asien och inspireras av Japansk origami, kalligrafi och deras estitik som gifter sig fint med den Skandinaviska stilen. Materialmässigt ser vi mycket gjutjärn, papper, rent glas, speglar, fjädrar och taktila detaljer på textil.


PROTEST [svärtat, smutsigt, svart skinn, nitar, kedjor, nålar, graffittikonst]
Tidningen The Times utsåg nyligen årets personlighet till "demonstranten". 2012 är året då vi gör uppror mot vansinneskonsumtionen. Vi vill inte ha en enda pryl till och vi är trötta på globaliseringens effekt på de stora kedjorna som erbjuder samma lika i London och Säffle. Vi ifrågasätter och protesterar mot likformigheten. Vi värnar om miljön, söker det unika och vill vara delaktiga. Det dyker också upp svärtade punkinfluenser inom inredningen med detaljer som läder, nitar och krom på möbler och accessoarer. Och streetart-artister som Banksy och lokala grafittikonstnärer får komma in i finrummet.


UPSTAIRS & DOWNSTAIRS [en mix av jättedyrt & jättebilligt, nytt & gammalt, lagom dör]

Under det kommande året väntas mellansegmentet få det kämpigt då vår smak polariseras allt mer. Vi gör med hemmet som med garderoben och börjar mixa jättedyrt och jättebilligt, vintage med nyproducerat. Men vi är inte så sugna på att betala för mellanmjölksvarorna längre. Antingen eller ska det vara. H&M Home goes Liberty. Och Liberty goes Target. Lite så. Bildtack till Weronica.


FUTURE PERFECT  [utforskande nytänk, geometri & vetenskap, spännande material]
Efter en lång tid av finanskris och elände spirar en framtidslängtan igen. Vi ser mer och mer nytänkande möbler, former och produkter dyka upp på marknaden. Det pågår ett ifrågasättande och ett konstant utforskande kring funktion, smak och behov. Vetenskapliga former, geometri och nya material dyker upp lite här och var och formgivarna vågar experimentera igen.


SUPERSPORT  [energi, starka kontraster, sportinfluenser, hälsan i fokus]
2012 väntas bli ett riktigt sportår. Vi har bland annat Sommar-OS, Fotbolls EM och Hockey VM att se fram emot. Inom inredningsvärlden dyker det upp allt fler starka färgkontraster och kulörkombinationer som ger energi exempelvis rött, blått och vitt. Cyklarna flyttar in i hemmen, sportsockan influerar allt från glastillverkare till möbelproducenter och en vältränad hälsosam kropp blir den nya statussymbolen.

Kommentarer
Postat av: Hildur - fixaodona

Tack för en snygg och tydlig sammanfattning! Roligt att träffa dig häromdagen. Do it, var det ja... nu är det nära. Trevlig helg!

2012-01-13 @ 11:00:58
URL: http://www.fixaodona.se
Postat av: mariaemb.

Tack för detta. Spännande och intressant att läsa om.Fin fredag till dig!

2012-01-13 @ 11:03:41
URL: http://mariaemb.blogspot.com/
Postat av: Lina

Intressant! Jag vill höra mer! Får se till att befinna mig på samma plats som Stefan vid tillfälle. Kommer Stora Trenddagen bara äga rum i Stockholm?

2012-01-13 @ 11:36:59
URL: http://www.styleroom.se/blogs/StyleRoom
Postat av: Annie

Underbar sammanfattning, pure är min favorit, tack för det! fin fredag till dig!/ annie

2012-01-13 @ 11:37:32
URL: http://rumfortva.blogspot.com/
Postat av: Sofia

Vilken fin sammanfattning. Fick äran att lyssna på det här i höstas, men det blev bara att jag rapporterade om "Pure" då den tilltalade mig. Ska genast tipsa mina läsare om din rapport. Ha det fint!

2012-01-13 @ 11:39:52
URL: http://tingelings.elleinterior.se
Postat av: Marika

Tänkte höra vart morteln på första bilden kommer ifrån? :) Precis en sådan jag vill ha!

2012-01-13 @ 11:41:23
Postat av: Frida

Marika: Morteln finns på Åhléns, kommer från Muji!

2012-01-13 @ 11:57:23
URL: http://www.trendenser.se
Postat av: tina

Härlig sammanfattning...tack!!

fin helg till dig!

tina

2012-01-13 @ 12:44:34
URL: http://t
Postat av: Sara

Härlig sammanfattning! Jag var såå nära (pressar ihop tummen pch pekfingret) att få en liten del av detta i Växjö i måndags, men det bidde fullt. Happy Frida(y)! Kramen

2012-01-13 @ 12:50:33
URL: http://littlemissfixit.blogg.se/
Postat av: Maria Westerlund

Tack för en MYCKET beskrivande sammanställning! Du plussar ord till ord som få. Min absoluta favorit, sedan många år, är kedjorna !!

miaw/ åland

2012-01-13 @ 12:52:50
URL: http://miawinredning.blogspot.com
Postat av: Weronica - En mammas dag

Tack för en innehållsrik rapport! Jag tycker att sådant här är så himla skoj att ta del av. Tendenser och trendenser och trender och allt där mellan :) Trevlig helg!

2012-01-13 @ 12:58:36
URL: http://www.enmammasdag.com/weronica
Postat av: denice

gillar sammanfattningen :)

2012-01-13 @ 13:23:29
URL: http://wikstromdenice.blogg.se/
Postat av: annixen.

Tack för en jättebra trendrapport! Det är alltid så rolig att läsa dem. Jag har redan fallit för Pure och Future perfect :)Och jag kommenterade inte tidigare i veckan men dina nya re-design blev väldigt lyckad!

2012-01-13 @ 13:24:15
URL: http://annixen.blogspot.com/
Postat av: Mini

Fin sammanfattning! Spännade år verkar det som, skulle vara kul att se/få veta dina favoriter :).Häls. Mini

2012-01-13 @ 13:43:53
Postat av: Malin

Hej Frida käraProtest måste nog vara den trend som jag mest faller för:) Älskar grått och speciellt betong,Jodå jag fick en del av det jag önskade mig , resten får jag väl spara till mannen när han varit dumHa en underbar dag

kram Malin

2012-01-13 @ 14:31:03
URL: http://joyforhome.blogg.se/
Postat av: Seventeendoors

Intressant läsning.

Trevlig helg!

2012-01-13 @ 15:20:37
URL: http://seventeendoors.blogspot.com/
Postat av: Annika - Flex Inredning

Vilken snygg sammanställning! Intressant. Trevlig helg!

2012-01-13 @ 15:51:58
URL: http://www.flexinredning.blogspot.com
Postat av: Emelie

haha, detta är en helt perfekt summering av mitt 2011. Men för all del, 2012 får gärna bjude på delar av det

2012-01-13 @ 22:02:30
Postat av: deiaC

Tack för den rapporten!Jag tror definitivt att min stil är "Pure" (om man nu måste ha en stil)! Gillar det enkla och naturliga. Hela vårt nybyggda hus är byggt med utgångspunkt av ärvda, slitna och älskade möbler, prylar och minnen....och så älskar jag gjutjärn i enkla former.Tack för din fina blogg. Så kul att du svarar och kommenterar trots så många läsare. Det gör det så personligt.

Postat av: Jess

Pure verkar vara "inne" inom många områden, har även läst att årets trend inom mat och träning är just Pure :)

2012-01-14 @ 23:50:33
URL: http://jessansworld.blogg.se/
Postat av: åsa

Vilken härlig blogg du har! Jag vill direkt ha den röd/vita cykeln samt årets statussymbol den vältränade och hälsosamma kroppen. NK?

2012-01-16 @ 13:11:14
URL: http://inteutanenrodtrad.blogspot.com/

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL