Annons

Inredningsövning: Hur skapar man en känsla?

Jag fick en läsarfråga om hur man kan göra för att skapa ”rätt” stämning i ett rum. När man ska inreda är det lätt hänt att man fastnar vid valet av möbler eller vid vilken stil man vill ha. I min Övningsbok för inredning har jag ett förslag på en tankeövning, som hjälper dig ta ett steg tillbaka för att istället börja med vilken känsla du vill uppnå. Här kommer en kort förklaring som kanske kan vara till hjälp!

Rätt och fel känsla?: Fundera på en känsla du trivs med och vad den har för motsats. Exempelvis: Vill du att ditt vardagsrum ska vara vilsamt, avkopplande och lugnt som ett långsamt musikstycke. Eller piggt och livligt, överraskande och energisprakande som en låt med högt tempo?

Analys: När du konstaterat vilken stämning och energi du vill ha i rummet ska du analysera två saker.

1) Hjälpredor. Fundera på vad du tycker symboliserar låg respektive hög energi i inredningssammanhang. Det kan ju vara väldigt personligt så det finns inget rätt eller fel. Men den här övningen hjälper dig att konkretisera och förstå vad som kan hjälpa dig förstärka den stämning du vill skapa. För mig personligen är lugn inredning = mjuka material, en färgsättning som går ton i ton (utan skarpa kontraster och kontrasterande kulörer som studsar mot varandra), lampor med ljusa skärmar som ger ett mjukt sken utan skuggverkan, saker som rör sig långsamt exempelvis en takmobil som snurrar stillsamt, en sprakande eldstad eller lågan från ett levande ljus osv. Hög energi för mig är däremot kontrastrika tavlor och brokiga tapetmönster, möbler med skarpa former, lampor med kulörta skärmar, mattor med tydliga mönster, inredningsdetaljer i klara och poppiga färger osv

Gör din egen personliga lista för att ta reda på vilka hjälpredor du kan använda dig av och addera (och vilka stjälpredor du ska undvika) för att sätta ”rätt” stämning i din inredning.

2) Fokuspunkter. Vad är det första man ser i det rum som ska göras om? Fundera på vad de sakerna/detaljerna sänder ut för signaler? En fokuspunkt är något som grabbar tag i din uppmärksamhet? Det behöver inte vara de allra största möblerna utan kan lika gärna vara en liten röd lampa eller ett pampigt konstverk på väggen som drar ögonen till sig. När du identifierat vilka fokuspunkter rummet har idag ska du analysera om de hjälper till att uppnå den känsla du strävar efter eller om de sänder de ut motsatta signaler? Gå sedan vidare till rummets alla möbler och detaljer. Bidrar de till stämningen eller stökar de snarare till det?

Den här tankeövningen hjälper dig ofta att förstå varför vissa saker i rummet skaver i ögonen och vad som behöver läggas till eller tas bort för att skapa en tydligare helhet och känsla.

Kategorier:

Kommentarer

  • Gunilla Thornblad skriver:

    Vilka toppenbra förslag på hur man kan tänka för att nå harmoni och vilken stämning man vill åstadkomma med sin inredning. Super.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.