Förr löd rådet att man skulle undvika att blanda olika träslag i ett rum. Numera är det mer regel än undantag att mixa, men många tycker det är klurigt att få till en harmonisk helhet.
Här är några inredarknep som kan vara bra att ha i bakfickan när du vill blanda olika träsorter och ytbehandlingar:
Använd träslag som har samma ”underton”
Precis som väggfärger kan träslag ha en varmare eller kallare underton. Resultatet blir oftast bäst om man håller sig på en planhalva.
Varma undertoner: drar åt rött, orange och gult.
Kalla undertoner: drar mot blått, grått och lila.
Beroende på hur träet ytbehandlats kan samma träslag slå åt olika håll. På bilden ovan ser du ek som bestrukits med Osmo Vax för att få olika toner. Har du en möbel som sticker iväg kan kanske du kan slipa om och ytbehandla med en pigmentering för att den ska passa in bättre i din tänkta helhet?
Golv och möbler måste inte vara av samma träslag
Ett vanligt ”snedtänk” som jag själv har gjort många gånger (innan jag sett effekten av motsatsen) är att ”golvets träslag ska styra valet av trä på inredningen”. Det måste inte matcha. Tvärtom kan det vara väldigt fint om golv och möbler, eller golv och kök, kontrasterar lite. Annars flyter allt lätt ihop.
Låt ett träslag vara dominant
Välj ut ett träslag som får dominera och ta för sig tydligt i rummet och använd de andra som bakgrundskör.
Tänk även på ådring och mönsterbild
Olika trä men också olika sågningar av samma träslag kan ge upphov till olika typer av mönsterbilder på träytan. Antal kvistmärken, kontrasterna och avståndet mellan ringarna i ådringsmönstret etc kan också skapa mer eller mindre intensiva effekter.
Det är också något man kan ha i bakhuvudet. Balansera olika mönsterbilder genom att kombinera lugnt med livfullt, eller skapa dramatiska effekter genom att blanda starka mönster med starka mönster.
Mörkt och ljust är enklare än ton i ton
Om du känner dig rådvill är det oftast enklare att få till en mix av mörkt mot ljust, än att försöka hitta träslag som ligger exakt, ton i ton.
Stort och smått
Det är lätt att valet av träslag stannar vid golv och möbler, men glöm inte bort de mindre trädetaljerna i ett rum. Exempelvis tavelramar, stativ till lampor, skålar och fat, skärbrädor, knoppar och beslag som också kan matchas eller mixas och påverka helhetsintrycket på olika sätt.
* samtliga bilder i inlägget är mina egna. Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.
Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.
Kommentarer
Bildexempel hade gjort mycket i såna här inlägg!
Så bra tips! Tycker just detta är väldigt svårt men dina tips var väldigt konkreta och bra. Vackra bilder också!
Bra handfasta tips, tack!!
Detta är varför jag älskar din blogg.
Vilken underbar pall!
Supre tips! Har du flere foto av kjøkkenet på siste bildet? Skulle gjerne sett det mot golv etc.
Spännande! Har precis renoverat ett hur (byggt 57) och valde ljusa ekgolv i kombination med mörk ek på köksö, dock varma toner på båda – är än så länge mycket nöjd!!
Jättebra tips!
Varifrån är skåpet i första bilden?
Precis vad vi letat efter till hallen. Fint material och inte så djup.
Jag är också nyfiken var skåpet kommer ifrån. På den första bilden.