Inlägget är reklam för Stockamöllan
Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.
Idag ska vi få lära oss mer om den klassiska däckstolen SAL från det svenska företaget Stockamöllan. Självaste originalet till den klassiska däckstolen, som blivit föregångare till många liknande modeller genom åren. SAL formgavs och började tillverkas av Småländska Stockamöllan redan 1924. En av de första kunderna som köpte in däckstolen var Svenska Amerika Linjen, ett av 1900-talets mest omtalade svenska rederier som blev kända för sina lyxiga passagerarfartyg, som gjorde resor över Atlanten och kryssningar i varma farvatten. Därav fick stolen sitt namn SAL (som en förkortning av just Svenska Amerika Linjen). Deras fartyg M/S Gripsholm och M/S Kungsholm hade påkostad och exklusiv inredning där hytterna i både första och andra klass, var inspirerade av interiörer på Gripsholms slott. M/S Kungsholm blev världsberömt för den konstnärliga utsmyckningen som skulle hjälpa till att marknadsföra svensk design och konst på andra sidan Atlanten. Genom åren valde Svenska Amerika Linien att ha SAL på samtliga sina lyxkryssare. Den beställdes även till Disney cruise line, Cunard och den Holländska Amerikalinjen!
Stockamöllan utvecklade sin däckstol 1949 och gjorde den ställbar i fyra lägen. Det blev ursprunget till den modell som nurs är mer känd som Lobby Däckstol som också försågs med en avtagbar bricka på ena armstödet, för att resenärer skulle kunna njuta av böcker, måltider eller drycker. Allt för att alla skulle kunna slappna av ombord på fartyget.
Stockamöllan är ett svenskt företag som specialiserat sig på design och tillverkning av teakmöbler. Varje möbel är unik och skapad genom ett hantverkskunnande som går tillbaka flera generationer. Stockamöllan har varit en pionjär inom svensk utemöbelsdesign, med produkter som är älskade av många betydelsefulla personer. Företaget har fortfarande har sitt säte och designkontor i Skånska Hjärsås där alla mallar och prototyper fortfarande görs men tillverkningen sker numera utomlands i kontrollerade och godkända fabriker för att hålla nere kostnaden så att stolen trots sin höga hantverksgrad och allt finsnickeri kan hållas inom en rimlig peng för slutkunden. Alla produkter från Stockamöllan tillverkas i certifierad Teak A-grade, det vill säga, den högsta kvalitén av teak som garanterar långvarig stabilitet och prestanda. Dessutom har SAL mässingsskruvar och beslag av mässing som inte rostar vilket garanterar en hållbar stol i många år.
Visste du att?
– SAL designades av Stockamöllan redan 1920.
– Det tar cirka tre timmar för en snickare att tillverka en stol.
– 1949 gjordes stolen ställbar och fick namnet Lobby, kom under 60-talet att bli utsedd till en svensk möbelklassiker!
– 2023 har Lobby vidareutvecklats så att dess inställning sköts med armstöden!
– 2024 är det 100-årsjubileum. Då kommer Stockamöllan att ta fram nydesignade möbler såsom matbord, matstol, loungegrupper, solsängar, dynbox, parasoller mm.
– Både SAL och Lobby kan kompletteras med en dyna som passar perfekt i din däckstol och finns i flera olika färger.
– Lobby finns numera även i vitt utförande.
– Centralbadet i Stockholm, ett kulturmärkt jugendbad från 1904, använder originalet däckstol SAL.
– När Svenska Amerika Linien år 1940 tvingades stoppa båttrafiken över Atlanten på grund av kriget, hade drygt en halv miljon passagerare rest med Svenska Amerika Liniens fartyg.
– Svenska Amerika Liniens fartyg utgick från Göteborg och där låg även rederiets kontor. Idag finns Sjöhistoriska muséet där om du vill lära dig mer om Sveriges historia inom sjöfarten, men också se bilder från däckstolens tidiga år. Semestertips!
Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.
Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.
Kommentarer
Möbler i teak avstår jag gärna från, oavsett certifiering. Det går att bygga hållbart utan regnskogaträ.
Fin möbel i övrigt, men mina köp får gärna gå som både local hero och global hero.
Hållbarhet handlar nu även om hur länge möblerna håller. Det är få träslag som har teakens kvaliteter och klarar av ett lika långt liv. Köper du i ett som inte tål fukt och röta lika bra kanske du får byta möbler flera gånger under dessas livstid. Hur tänker du du kring det?
Skulle själva aldrig köpa teak för inomhusbruk men utomhus är det oslagbart förutsatt att det är hållbart skogsbruk och odlat (ej regnskogsträ).
Valet av träslag kan absolut påverka hållbarheten, men ännu viktigare är hur man tar hand om sina möbler. En stor del av problemet är att folk köper trämöbler och tror att dom ska vara underhållsfria. Tar man hand om välbyggda trämöbler så håller dom väldigt länge, även om dom inte kommer från en regnskog.
Sedan har jag svårt att förstå varför även den vitmålade versionen är tillverkad i teak…