Annons

Möbelkunskap: Visste du detta om Öronlappsfåtöljen?

I England har man historiskt sett haft problem med uppvärmningen av sina bostäder vilket även påverkat designen av vissa möbler. Visste du att den karaktäristiska formen på brittiska Wingback Chairs (eller Öronlappsfåtöljer som vi kallar dem på svenska) har två praktiska funktioner? Den höga ryggen med de utskjutande vingarna är till för att skydda huvudet och nacken från kalldrag. Den omslutande designen är också utformad för att hålla kvar värmen från en eldstad lite längre än en fåtölj utan sidostycken. Denna möbel designades nämligen ursprungligen för att placeras framför en öppen spis, eller som britterna säger ”to hug a room’s fireplace”. De sluttande bakbenen hjälper till att göra fåtöljen (med sin höga rygg) betydligt mer stabil och minskar tipprisken.

Med dagens centralvärme och moderna hus är de ursprungliga funktionerna inte lika högt prioriterade och inredare använder ofta den här fåtöljtypen av andra skäl. Den är nämligen perfekt i miljöer där det finns behov av att kunna ”skärma av intryck” eller på platser där man vill skapa en trygg sittplats eftersom den också skapar känslan av att omfamna personen som sitter i den.

Kategorier:

Kommentarer

  • anna skriver:

    Interessant:)

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.