Annons

Läsarfråga: Storlek på täcken?

Hej!
Lite konstig fråga, men vad har hänt med måtten på påslakan och täcken? Jag köpte nyligen nya påslakan till våra sängar men kom hem och upptäckte att de är 210 cm långa? Våra täcken är 200 cm och det ser ju lite trist ut. Kollade runt och tydligen finns det täcken med den längden också? Trodde det fanns ETT mått på både täcken och kuddar?
/ Cecilia


Det här är ett vanligt dilemma när man köper täcken och påslakan från olika leverantörer, beroende på vad de utgår från för måttsystem. Storleken på innertäcken och påslakan varierar nämligen över världen, vilket beror på att vi har varierande standard men också lite olika kroppsmått mellan olika länder. Ett täcke ska förstås passa sängen man bäddar i, men det bör även vara minst 30 cm längre än kroppen och minst 20-30 cm bredare än bröstkorgen.

210 cm är svensk standard. Enkeltäcken i Sverige är därför 150×210 cm och dubbeltäcken något längre = 220×220 cm. Jag vet dock att IKEA säljer täcken med måtten 150×200 cm (förmodligen för att de ska fungera på fler marknader). 
I Tyskland, Frankrike och Danmark är singeltäcken till exempel 140×200 cm, i UK är de 137cm x 198cm och i USA är de 135x200cm. Magniberg har sammanställt en tydlig översikt på de olika ländernas standardmått för täcken och påslakan (du hittar den kompletta listan här, inklusive sovkuddar). Om du vill ha en ”fluffig” känsla i sängen är det bättre att innertäcket är något större än påslakanet, än tvärtom.


Källa: Magniberg

Kommentarer

  • Pia skriver:

    Fundering. Jag tänker att Skandinavien har långa täcken för vi är generellt sett är något längre än genomsnittet. Men den teorin håller ju knappast om man ser till Nederländerna som har längst medellängd i världen. Eller de långa täckena i Japan och Korea där de inte är direkt kända för sin längd. Intressant läsning! Tack!

    Jag tycker att det är bra att påslakan är längre än täcket så inte täcket bullar ut i nederkant. Så hellre för långa påslakan än för korta. Och med hål upptill så man lätt kan dra på påslakanet. Och inga knappar som förstörs i mangeln. Antar att det här har med preferenser att göra. 🙂

    • Frida skriver:

      Hej! Vår svenska standard för sängar och täcken baseras på en studie som gjordes 1948 av Erik Berglund https://sv.wikipedia.org/wiki/Erik_Berglund_(m%C3%B6belarkitekt) Sverige var föregångsland för kunskapsbaserad design och (innan nuvarande kommersialisering) baserades all standardisering på statistik kring antropometri. Det har dock inte alla länder i världen varit lika bra på och det är en grundläggande skillnad mellan skandinavisk design och övriga världen. Stämmer att Nederländerna har längst genomsnittslängd, men kroppsmått och antropometri det har inte alltid reflekterats i möblers och inrednings design i alla delar av världen lika starkt som det en gång gjorde i Skandinavien när vi också hade ett statligt Möbelinstitut. Lästips = min senaste bok Handbok i möblering.

  • geometry dash skriver:

    Vi är ofta lite längre än genomsnittet, därför antar jag att det betyder att Skandinavien har långa halsar. Regardant les Pays-Bas, qui ont la plus longue moyenne au monde, cette théorie n’est vraiment pas tillämplig. Å andra sidan finns det långa courtepointes från Japan och Korea som inte nödvändigtvis är kända för sin längd. Mycket intressant läsning! Ursäkta mig!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.