Inlägget är reklam för Iris Hantverk
Under vinjetten ”Local hero” belyser jag nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.
Idag ska ni få lära er mer om det sopsetet Komplett från ett av Sveriges mest anrika borstbinderier Iris hantverk – vars borstar säljs i butiker över hela världen. I slutet av 1800-talet startades ett litet borstbinderi i Stockholm som arbetshem för synskadade. Det blev en lyckad rörelse, så lyckad att den finns än idag. Nu, som då dras varje borste för hand av människor som saknar synförmåga. Där får handgjort med fingertoppskänsla en helt ny dimension.
För 20 år sedan lanserades sopsetet Komplett, formgiven av Hans Edblad och Tove Adman. En produkt som kommit att bli en av Iris Hantverks mest uppskattade artiklar. De 20 åren firas med ny färgskala i totalt sju kulörer framtagna i samarbete med formgivare Lovisa Wattman. ”Färgskalan som helhet har rört sig mot »naturfärger« färger hämtade från natur- och jordfärgskalan. Tradition och långsiktig trend möts. Kulörer som hör samman med naturmaterial och byggnation. Alla färger har ett inslag av svärta, är lugna och dova toner, tänkta att passa länge i sortimentet och hemma hos kunden − att äga tidlöshet”, säger Lovisa.
Idag är det 17 anställda i Iris Hantverk. Grunden i verksamheten är borstbinderiet på Sandsborgsvägen i Enskede – här binder 6 synskadade hantverkare från flera olika kulturer borstar enligt gammal hantverkstradition. De samarbetar också med synskadade hantverkare i Estland.
Borstarna säljs i Iris Hantverks två egna butiker i Stockholm samt i deras webbutik. De finns också representerade runt om i Sverige och världen genom olika återförsäljare. Bland annat Norrgavel.
Sedan augusti 2012 driver Richard Sparrenhök och Sara Edhäll bolaget men Iris Hantverks historia började redan 1870 när doktor Axel Beskov tog initiativet till grundandet av Manillaskolan – ett arbetshem för synskadade i Stockholm. År 1889 grundade en grupp synskadade hantverkare en politiskt oberoende organisation, De Blindas Förening. 1902 beslutade DBF att material för borstbinderi och korgbindning skulle köpas in gemensamt för att pressa priser och säljas till synskadade hantverkare till inköpspris och fyra år senare fick de en gemensam lokal närde kunde köpa en fastighet på Majorsgatan 12 för att samla en rad verksamheter under samma tak: kontor och bibliotek, borstbinderi, lager, råmaterialförsäljning samt butik. Det lade grunden för den specialiskompetens som än idag förser Sverige och välden med
Iris hantverks vision och mål är att få återväxt i det traditionella hantverksyrket som borstbinderiet är. Detta genom att föra ut hantverkarnas gedigna kunnande i produkter av funktionell och god design i kombination med kvaliteten av naturmaterial. Alla borstarna är av exklusiv design och tillverkas mestadels av naturmaterial.
Visste du att?
– Under 2021 har Komplett uppdaterats med mer miljövänliga val till en Bio-baserad polyeten. Ett material framtaget utan fossila råvaror men med samma egenskaper och utseende som traditionell plast erbjuder. Därmed säkras ett lägre klimatavtryck vid tillverkningen − ett mer långsiktigt och hållbart materialval.
– Iris hantverks borstar binds bland annat av sagopalm, kokosnötens skägg risrot, tagel,, piassava, gethår och fibrer från agavekaktusen. Här kan du läsa mer om materialen.
Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.
Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.
Kommentarer
Jag gillar ju verkligen vår sop, men i flera år har jag fått fläpp på att den dels inte har en gummilist mot golvet, dels att sopen ramlar av hela jäkla tiden… Förstår inte att de inte produktutvecklar ur det perspektivet.
Jaaaa! +1 på den! Önskar ett litet stopp på skaftet. Älskar min borste men får kämpa lite för att den ska fastna. Man får trycka så hårt. En liten stoppring som möter det smäckra stativet hade nog avhjälpt det. Önskemål till Iris ????????♀️
Hej Anna & Annika! Precis som Frida beskriver kan det vara så att setet är felmonterat. Vi vill gärna hjälpa er. Maila oss på [email protected] eller om ni har möjlighet och bor i närheten av en av våra butiker i Stockholm kika inom, så tar vi det därifrån! Hörs eller ses!
Kan det vara så att ni har monterat skaftet tokigt? Jag gjorde nämligen själv det misstaget på ett sopset som vi köpte in till studion för ett par år sedan (jag var lite stressad och läste inte instruktionen så noga), men när min kollega justerade lutningen på klykan fungerar den perfekt.
Stort tack för tipset! Blev tokig när den välte hela tiden. Har skruvat loss skruven och vinklat om skaftet, nu funkar den perfekt.
Tack för svaren! Förstår inte detta med att fastna, så fungerar inte min 10+ år gamla sop. Kanske har det skett produktutveckling där! 🙂 Min har inget stopp på något sätt, nuddar man sopen trillar den av. Sjukt irriterande. Däremot monterade jag ju i rät vinkel enligt instruktion, har inte reflekterat över att det nog vore bra med en något större vinkel. Ha. Ska genast åtgärda!
Önskemålet om gummilist kvarstår dock.
Hej! Polyeten från fossila bränslen eller inte – det är fortfarande plast och kan således inte brytas ned i naturen vilket fortsätter orsaka problem med mikroplaster. Dessutom finns studier som visar på att bioplast likväl innehåller samma skadliga ämnen som konventionell plast. Att kalla någonting för bioplast är ofta ett sätt att genom green washing framställa sina produkter till det bättre. Med detta sagt finns det plaster gjorda utav exempelvis mjölksyra och stärkelse, som däremot är biologiskt nedbrytbar. Vilken plast Iris hantverk använder framkommer inte, och därför bör man vara försiktig med vilka begrepp som används.
Hej Jonna! Tack för din feedback och fråga. I det här fallet är det inte möjligt för oss att välja en nedbrytbar bioplast eftersom den skulle ge produkten sämre egenskaper och förkortad livslängd – vilket vi bedömer skulle bli mindre hållbart över tid.
Hej Jonna! Bioplast är ju den tekniska benämningen på plast som framställs av biologiska råvaror istället för fossila bränslen (råolja) vilket de facto minskar koldioxidutsläppen jämfört med den tidigare användningen av konventionell plast – precis som Iris kommunicerar – så det uttalandet i sig är väl inte greenwashing (falsk marknadsföring) tänker jag, utan bara en beskrivning av hur de har justerat produktionen för att sluta använda traditionell plast på den här produkten.
Detta kände jag inte till, kul att läsa!