Annons

Ljussättningsskola utomhus med Markslöjd

Inlägget är reklam för Markslöjd

Att vi behöver belysa våra hem inomhus råder det sällan några tveksamheter om, Men att vi också kan behöva ljussätta utsidan, alltså vår trädgård och utemiljö, för att öka trivseln är inte lika självklart för alla. Trots att det kan göra så oerhört stor skillnad med små medel.

I samarbete med svenska Markslöjd har jag skrivit ihop en ljussätningsskola med några tips att tänka på för dig som funderar på att förbättra din utebelysning i sommar. 



1. Trivsel och trygghet
En väl ljussatt utemiljö blir inte bara mer trivsam utan också tryggare efter mörkrets inbrott. Genom att ljusmarkera på olika delar av tomten gör du det svårare för tjuven att arbeta ostört. Du minskar också snubbelrisken för dig själv, dina barn och dina gäster. När ljuset börjar skymma kan det vara svårt att se ojämnheter och detaljer i stenlagda gångar och gräs.

Att kunna se längre när det är mörkt ute ökar också trivselvärdet inomhus eftersom du förlänger dina siktlinjer och kan skapa trevliga blickfång i din trädgård. Tänk därför på hur du placerar belysningen så att den ramar in din utsikt på ett vackert sätt.

Man brukar skilja på;
Informationsbelysning (ljus på fasadsiffror, postlådor och markeringsljus, skymningsrelä)
Funktionsbelysning (ljus vid entrén, uteplatser, gångar, poolområde etc)
Dekorationsbelysning (stämningsljus och punktbelysning i trädgården)


2. Förhöj färger i trädgården och på fasaden
Med rätt belysning och ljusfärg kan du bokstavligt talat måla med ljus och framhäva och förhöja färgerna i din trädgård och på din fasad. Med ”fel” ljusfärg kan du göra det motsatta. En fasad med svag egenfärg (exempelvis vitt och grått) smittas lättare av ett kulört ljus. 

En vit eller grå fasad kan exempelvis upplevas dra åt rosa eller blått om ljusfärgen i utomhusbelysningen inte håller måttet. Satsa därför på kvalitet, före kvantitet.


3. Låt ljuset landa.
För att ljuset utomhus ska synas behöver det landa på en yta. Tänk därför på ljuset just som målarfärg. Det kommer till sin rätt först i kombination med något annat. Din fasad, dina träd eller buskar, en häcksida, ett vindskydd, buskage, dina rabatter eller en vacker sten. Att skjuta ljuset rätt ut i tomma intet blir oekonomiskt eftersom du inte kommer att få samma effekt som om du låter ljuset släpa eller landa på en yta. Kontrollera därför att du köper lampor med rätt spridningsvinkel för de olika detaljer du vill belysa i din trädgård, så att du får rätt ljus och rätt styrka dit du vill rikta det. En smal kona skjuter iväg ljuset längre vilket är bra för höga trädkronor, så till ett högt träd vill du ha en smal spridningsvinkel. Till en mindre buske kan samma lampa däremot ge ett hårt punktljus, där vill du istället ha en bredare stråle för att lysa upp hela busken. 

4. Nytta med måtta.
Ett av de vanligaste misstagen, förutom att man inte ljussätter sin utemiljö alls är att man ger den för mycket ljus. Det kan skapa onödiga ljusföroreningar som stör ekosystemets naturliga cykler och det ger lätt tivolikänsla med en felplacerad, blinkande eller allt för lekfull belysning som dessutom kan riskera att blända och störa dina grannar, dig själv eller förbipasserande. Lek istället med spelet mellan ljus och skugga och låt några delar av tomten förbli i dunkel. Tänk också på var du riktar ljuset och vad som är på andra sidan, så att ingen får skarpt ljus i ögonen vid någon sittplats utomhus, eller inomhus. Tänk ljusnytta, med måtta och använd rörelsedetektor istället för att ha belysningen på konstant nattetid.

Några viktiga platser att belysa i utemiljön är; 
Entrédörren
Garage och uppfarter
Gångar och stigar
Uteplatser och/eller sittplatser 
Poolområden
Träd och buskar 
Fasad och arkitektur
Mörka hörn och otrygga delar av tomten (exempelvis med rörelsedetektor)

5. Välj ett flexibelt system!
Låt utebelysningen växa ikapp med din trädgård. Välj ett flexibelt system som tillåter att du lägger till och justerar systemet efter behov och budget. Markslöjds Garden24 är växande systemsom är enkelt att ansluta, och som du kan koppla ihop på egen hand. Allt du behöver är ett vanligt uttag på fasaden. I systemet finns allt från spotlights och vägglampor till dekorativa partyslingor och pollare för uppfarten. 

Alla lampor har LED-belysning och alstrar därför ingen värme, det är dessutom energisnålt så att varken belastning på miljö eller plånbok blir allt för stor.Alla delar har också IP-klass 44 för utomhusbruk. Man ska kunna känna dig säker på kvalitén när man bygger in spotlights i sin nybyggda altan därför lämnar Garden24 även 5 års garanti.



Några fler tips! 
– Gör ficklampstestet, när du skissar på olika alternativ. Använd en ficklampa för att prova hur olika detaljer i din trädgård skulle se ut kvällstid om de vore belysta.
– Lägg upp belysningen och testa den, innan du gräver ner eller bygger in den. 
– När du bygger nytt eller gör om i trädgården, tänk redan från början på var du vill kunna placera eluttag på fasaden för ex julbelysning och trädgårdsgårdsverktyg.


Här kan du kika på en presentation som beskriver Markslöjds smarta serie Garden24!

https://youtube.com/watch?v=jj5aFR51Hlk

Inlägget var reklam i samarbete med Markslöjd

Kategorier:

Kommentarer

  • Emilia Abrahamsson skriver:

    Hej Frida.
    Tack för att du driver din blog. Jag läser, sparar, reflekterar och scrollar allt.

    Visst är det vackert , trivsamt och funktionellt med en ljussatt trädgård! Dessvärre kommer även detta med miljöproblem – ljusföroreringar. Något jag själv blivit medveten om de två senaste åren och försöker bidra till mindre ljusspridning genom att tända ytterbelysningen först när det behövs och släcker ytterbelysningen och fönterlamporna något tidigare på kvällen. De behöver ju gassa på i onödan eller mitt i natten. Vi har även valt minimalistiskt med julbelysning av den anledningen – här har vi inga grälla amerikanska lampor eller lysande djurpark.

    Det finns hur mycket som helst att läsa om detta, mycket intresant! Här kommer en intro till ämnet:
    https://www.slu.se/forskning/kunskapsbank/miljoanalys/ljusfororeningar/

    Här kan man se världen utifrån ljusförorernignar och även knappa in där man själv bor;
    https://www.lightpollutionmap.info/

    Hoppas att detta är något du kan ta upp i framtiden och diskutera kring.

    Ha det fint.

    • Frida Ramstedt skriver:

      Hej Emilia, jag kanske inte var tillräckligt tydlig med punkt 4. Tack för din feedback!

  • Nilla skriver:

    Belysning i trädgården är verkligen en mysfaktor, men tänk på att släcka belysningen nattetid för att hjälpa våra insekter att överleva. Här finns intressant läsning för oss alla https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/djur/hotade-arter/vilda-pollinatorer.html

    • Frida skriver:

      Tack för förtydligandet Nilla. Man ska givetvis ljussätta med måtta och släcka ner för att undvika ljusföroreningar. Jag tar med mig att jag inte var tillräckligt tydlig med punkt 4! Broderar ut den texten lite.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.