Nu rasslar det i inkorgen från ivriga företag som inte har kunnat ställa ut på alla inställda mässor, men som ändå har nyheter att visa upp. Jag har saxat ihop veckans pressreleaser till ett söndagssvep i vanlig ordning! PS. Jag får ofta frågan om jag färgkoordinerar inredningsnyheterna. Nej. Inkorgen är genomgåede brun, beige och lite grön just nu…
Reform lanserar ett nytt kök designat av Norm Architects. Profile har integrerade handtag och uppdaterade funktioner.
Norrgavel har lanserat nya Skohylla Konsol och Kapphylla Konsol och möbelserien Klädförvaring K27 som gör det enkelt att utforma en personlig och flexibel hallmöbel utifrån deras populära Sparring hyllsystem.
Göteborgsföretaget Tell me more har tagit fram två nya mattor i hampa, som tillför värme, textur och exklusivitet. Kolla in Sumak och Midknot.
En av Sveriges mest betydelsefulla möbel- och inredningsarkitekter, Åke Axelsson, hyllas i en ny dansk utställning. Man har återskapat hans studio i Köpenhamn.
Nordic Knots skippar mönster och färger och låter materialet tala för sig själva. Nya kollektionen Zero hyllar den naturliga känslan och det utseende som ullen förmedlar.
Ferm living har visat sina nyheter under 3 Days of Design i Köpenhamn. Brunt och oblekt linne. Hos alla.
Mateus släpper ett nytt porslin i 60-tals stil som fått namnet Stripes. Design Filippa Burenstam Linder. Tipstack till Anette.
Varuhuset NK lanserar hållbara och klimatsmarta tygpåsar gjorda av återanvända hotellakan i samarbete med svenska företaget Reused Remade.
Swedese och Svenska hem har tagit fram en limiterad Lamino i 250 exemplar tillverkade av skiktad valnöt och ask.
Notiser
– Best of brands börjar sälja inredning
– Jula köper anrikt stadshotell
– Mässan Habitare skjuts fram ett år, till September 2021
– Till er som gillade Husdrömmar i Sicilien. Det blir en ny säsong.
Till sist… IKEA och LEGO® har slagit sina påsar ihop och lanserar BYGGLEK – en serie förvaringslådor med LEGO® knoppar och en uppsättning specialgjorda klossar som uppmuntrar till lek och gör förvaringen i hemmet lite roligare!
Är det rimligt att nästan all inredningspiration idag handlar om vad man kan köpa, inte hur man kan tänka, för att skapa ett fungerande och harmoniskt hem?
Många är frustrerade för att de inte får till sina bostäder. Upplever att de aldrig blir nöjda och vet inte hur de ska göra för att lösa det. Allt fler vill inreda mer hållbart och tidningarna skriver att årets största största trend är miljömedvetenheten. Hur bemöts det?
Med shoppingtips och inspirationsbilder som normaliserar felrenoveringar och stylingar som inte fungerar. Vi är så vana vid det nu att vi inte ens reagerar längre? Vi tillhör en generation som dagligen matas med hundratals bilder på sådant som är fint på foto, men helt hopplöst i praktiken? Och sådana inredningar är ju inte alls särskilt bra varken för klimatet eller oss – oavsett om de är tillverkade av naturmaterial eller återvunnen plast – när de inte funkar i vardagen och snart behöver bytas ut. Det blir ju aldrig särskilt miljövänligt – i längden.
Jag tycker det är dags att utforska fler sätt att inspirera dem som är genuint intresserade av inredning. Och vår framtid. Jag har bestämt mig för att göra vad jag kan, med de plattformar jag har, för att bidra till den förändring jag själv vill se i den här branschen.
Join the movement! Följ mitt nya instagramkonto – så missar du inget av det jag har i kikaren. Det här är ett första steg – av många som ska komma;
@trendensereducation
Ni har väl gått med i Trendensers Facebookgrupp? Där postas dagligen inspirerande läsarbilder och rådvilla kan få svar av andra engagerade inredningsintresserade. Häromdagen skapades en tråd med inspiration för tavellister. Perfekt projekt för tomma kortväggar man inte vet vad man ska göra av, eller där det kanske är för snävt att rymma en byrå eller möbel pga passage. I gruppen finns flera fina exempel som kanske kan inspirera dig till ett enkelt hemmafix i höst?
Läsarbild: Hemma hos Malin
På grund av pandemin är det många som jobbar hemifrån just nu. På temporära platser som kanske inte är helt optimerade för skrivbordsarbete. Hur du sitter är jätteviktigt, men också hur du ser. Fel belysning kan göra dig onödigt trött i ögonen efter en arbetsdag.
Hur har du det med lamporna på hemmakontoret? Dålig belysning ger ofta en dålig arbetsställning eftersom vi har en tendens att vilja vrida oss bort för att undvika bländningen. Sitter du vid köksbordet kanske inte den vanliga bordslampan ger optimalt ljus för datorarbete – även om den är placerad på rätt höjd – beroende på var du har satt dig.
Ljuset vid en arbetsplats ska helst komma snett från sidan (från vänster om du är högerhänt) så att din arbetsyta är upplyst utan att det skapas besvärande reflexer på ditt tangentbord och dina papper eller skuggor från din överkropp. Osäker? Med hjälp av en mindre spegel ska man enkelt kunna kontrollera om man behöver flytta lite på sig. Lägg den på arbetsytan. Kan du se ljuskällan inuti lampan sitter du fel i förhållande till den.
Dags att summera de inredningsnyheter som passerat revy under semesterveckorna och den första delen av augusti. Svårt att få med allt, förstås – men jag har försökt få med mycket. Håll i er!
Vi börjar med Formexmässan som ställdes in och digitaliserades pga rådande pandemi. Trendrapporten finns att ladda ner online och en mindre trendutställning hade curerats i centrala Stockholm av stylisten Tina Hellberg. Missa inte Marias/Husligheters föreläsning om Greenwashing (finns att se gratis på Formex webb).
IKEA har släppt årets katalog under vinjetten ”Handbok för en bättre vardag”. De är också aktuella med en kollektion kläder som bara kan köpas i Japan än så länge.
Jotun Lady har släppt sin färgkarta för 2020/2021. Finns att bläddra i här. REDISCOVER innehåller 18 helt nya och 11 ”gamla” kulörer från Jotuns digra arkiv.
Iittala har lanserat ett samarbete med japanska minä perhonen. Iittala X minä perhonen är en kollektion med både porslin, glas och textil.
Ellos har gjort en limiterad kollektion tillsammans med Floramor och krukatös. Läs mer här.
Carl Hansen har relanserat Wegnes fåtölj CH78 från 1954, som även gick under smeknamnet Mama Bear (en parafras på hans andra kända fåtöljklassiker).
Svenskt tenns populära ”Bless this house” har gjorts i en ny gjutjärnsversion. Tipstack till Anette. Lite deppigare är dock denna nyhet från samma firma; Munskydd i det klassiska elefanttyget… En tidsmarkör för 2020. På flera sätt.
Svenskt tenn är var också aktuella med en limiterad utgåva av Hortuskrukan i färgen bärnsten. 100 stycken framtagna i samarbete med Bukowskis. De sålde slut direkt!
Midnatt har släppt två nya färgställningar av sina populära bäddset i ekologisk bomull; Sorbetto och Bosco. Pressbilderna är stylade av Josefin Hååg och fotade av Mikael Lundblad.
Skagerak har haft pressvisning för en ny utdragbar stegpall som släpps i butik från och med 1 december.
Stylisten, programledaren och inredaren Ida Hansson har skapat ett nytt varumärke som gör funktionella och snygga arbetskläder för kreatörer. Tillverkas i Sverige av 100 % råbomull med knappar av återvunnen bomull. ma:ke’s label handtrycks med screenram av Kajskjul46 i Göteborg.
Danska Hay satsar på hemelektronik och lanserar en kollektion vattenkokare och brödrost i flera olika färger med design av Memphis-gruppens grundare George Sowden.
Ann Ringstrand (en av grundarna till klädmärket HOPE) har tagit fram en kollektion plädar och inredningsdetaljer för Markslöjd som alltså produktutvecklar, från belysning till textilier.
Notiser
– Jysk får kritik för hur de hanterar sina reklamerade möbler (de skär sönder dem och slänger dem i soporna…)
– Ellen Dixdotter blir ny VD på Malene Birger
– Melmelli har invigt sin första internationella butik
– Ett gäng erfarna tidningsmakare har gått ihop och skapat nya sajten Scandinavian MIND.
– EM Home ser över sin affärsmodell och stänger i Halmstad
– Royal Design stänger i Helsingborg och säljer Göteborgsbutik till Cervera
– Linum ökade med 85%
Till sist. Lotta Agaton har ritat inredningen (och delar av möblemanget) till nya Restaurang Emmer som lovar “en närodlad matupplevelse skapad för en hållbar framtid, som du som gäst kan njuta av utan att det känns pretentiöst eller komplicerat”.
Foton: Pressbilder från ovan nämnda företag/ PR images
Inlägget är reklam för Mathem.se
Nu är det hög tid att njuta av svenskodlad mat. I stolt samarbete med Mathem vill jag tipsa om att du bl a kan köpa tomater från Anette och Peter på Gällenäs grönsaker, klimatsmarta kryddor och sallader från Orto Novo i Mälaren (märkta med svenskt sigill) och kantareller som är plockade i Sverige från deras butik – beställ innan kl 24 idag så kan du ha maten hemkörd redan imorgon!
Du hittar också mängder med inspiration och recept på smarriga tillbehör till kräftskivor och höstmiddagar i Mathems receptbank.
Erbjudande! Just nu får Trendensers läsare 100 kr rabatt (detta gäller ALLA kunder, både nya och gamla) med rabattkoden TRENDENSER100 vid köp över 700 kr t.o.m sista augusti 2020.
Här är ett förslag på vad du kan gör med alla goda tomater såhär års – som jag har provlagat. Du hittar alla ingredienser på Mathem.se
Recept Tomat-tartelette
* Mathem.se levererar till begränsade orter. Kolla ditt postnummer här!
* Rabattkoden gäller t o m 2020-07-31
Inlägget är en annons för mathem.se
Inlägget innehåller en köplänk/affiliatelänk till Adlibris
För ett par år sedan var jag medbjuden på en inflyttningsfest där jag inte kände någon och blev bordsplacerad intill en arkitekt från Göteborg. Samtalet började lite trevande, som det ju så ofta gör med ”vad jobbar du med?” och ”var bor du?”. Flera timmar senare pratade vi fortfarande om samma ämnen. Hans yrke och hans radhus i Örgryte. Och det var ett av de mest berikande samtal jag haft med en främling, vid ett långbord, på ett stimmigt kalas.
Han berättade nämligen historien om Ingrid Wallberg. Den första svenska kvinnliga arkitekten att starta egen arkitektbyrå. Som gjorde praktik hos Le Corbusier i Frankrike och som var en av de främsta förespråkarna av funktionalismen i Sverige på 1930-talet. Efter fyra avslag blev hon till slut godkänd som medlem i Sveriges Arkitekters Riksförbund (SAR) år 1938. Hon ritade inte bara min bordsgrannes radhus utan flera villor, fabriksbyggnader och ett ålderdomshem och var även en varm förespråkare av bättre bostäder för mindre bemedlade. Ingrid flög zeppelinare, räddade familjeföretagen med hundratals anställda och var en kvinnlig pionjär i sitt skrå. Trots det har hon förblivit ett förhållandevis okänt namn i svensk arkitektur. I alla fall för den stora massan.
Just därför blev jag så oerhört glad när kvinnolitteraturforskaren Anne Brügge hörde av sig till mig för en tid sedan och berättade att hon av en slump kommit över Ingrids livsöde och bestämt sig för att teckna hennes livsporträtt i bokform – baserat på genomläsning av brevkorrespondens, byggbeskrivningar, tidningsartiklar och minnen från dem som hört hennes röst. När boken var tryckt och klar fick jag ett recensionsex på posten och denna rejäla tegelsten har varit mitt kvällsnöje de senaste veckorna. Jag kan genuint rekommendera den, både som underhållning och allmänbildning.
Betyg: 5 av 5
Det här är inte bara den bästa bok jag läst i sommar, utan på mycket länge. En oerhört inspirerande och alla gånger viktig bit av vår (kvinnliga) arkitekturhistoria så dramaturgiskt gripande att det hade kunnat vara en modern saga. Extra kittlande just för att den är sann. Tack Anne för ditt enorma researcharbete och för du hjälper Ingrid att retroaktivt få det erkännande hon gjorde sig förtjänt av.
Titel: Ingrid Wallberg – Arkitekt och funktionalist
Ca pris: 359 kr
Författare: Anne Brügge
Förlag: Balkong
ISBN: 978-91-875553-43-1
Utgiven: 2020
Jag balanserar min kaffemugg på en trave böcker medan jag går med små myrsteg uppför den branta trappan på Kungsbacka bibliotek. Fokuserad. Målmedveten. Inget småpratande eller artighetshälsande nu. Jag har nämligen siktet inställt på övervåningens allra bästa fönsterplats. Som är ledig! Hoppas, hoppas att ingen annan hinner före. Jag skyndar fram till skrivbordet med utsikt mot de stora trädkronorna och hänger av mig koftan på stolsryggen. Sen packar jag upp överstrykningspennor och anteckningsblock och breder ut den för dagen valda litteraturen på bordet framför mig innan jag slår mig mig ner och tar ett djupt andetag. Aaah. Så jädra lycklig. Tänk att jag får göra det här? Att det är mitt jobb!
Förra gången när jag satt på exakt den här platsen hade jag ingen aning om hur min kommande bok skulle tas emot. Skulle läsarna förstå konceptet med en inredningsbok utan bilder? Skulle inredarna och stylisterna bli arga för att jag försökte förklara lite mer förenklat hur de tänker i sitt yrke? Skulle jag ens få ihop alla de hundratals källor och mått och spretiga siffror som låg framför mig – med förståndet i behåll? Och vad skulle branschen säga om resultatet? Nu har jag en annan tillit och trygghet i ryggen. För jag har ett ännu starkare varför som jag bara måste få ner på pränt.
Tanken är att jag ska skriva två böcker nu, på kort tid. Den första med väldigt tight deadline, kanske blir den klar redan innan julhandeln – om jag fixar hålltiderna. Det är (ännu) ett annorlunda och oprövat sätt att inspirera kring inredning i privata hem, som jag tycker saknas helt i vår bransch. Den andra boken blir en mer logisk uppföljare till den första, med ett fördjupat fokus kring viktiga frågor som inte fick plats och som kräver lite annorlunda research – inom andra ämnesområden. Men jag ser så otroligt mycket fram emot att få nörda ner mig i det eftersom jag spånar på något som jag hoppas ska förändra hur vi köper möbler och inredning – i framtiden. Om säg 1-2 år.
Inga små ambitioner, jag vet. Det låter. Men det här kan bara inte lämnas ogjort och det gör att jag känner mig mer motiverad nu än jag någonsin var när jag skrev bokjäveln. Och ni vet hur mycket som krävdes av mig för att rodda ihop den.
Wish me luck!
Det här blogginlägget har suttit långt inne, men nu är min semester definitivt över och jag är back in business igen. Efter en riktigt skön ledighet. Egentligen började jag jobba redan för två veckor sedan, men de första arbetsdagarna behövde jag ge min odelade uppmärksamhet till den brittiska översättningen av min bok och till min kvartalsredovisning för Q2. Därav inget livstecken här, eller på instagram. Förrän idag.
Nu borde jag visa lite semesterfoton och berätta mer om vad vi gjort, men vår äldsta har fyllt sju och är tillräckligt gammal för att både kunna läsa och säga ifrån. Han vill inte vara med på min blogg och det måste jag förstås börja förhålla mig till. Jag har ju ändå inte varit särskilt öppen med vårt familjeliv, men känner att det ligger något vilsamt (och givetvis självklart) i att respektera hans tankar. Det lägger ännu mindre press på mig att försöka dokumentera och inspirera (eller imponera) på andra med sådant vi gör privat. Och det innebär i förlängningen att jag också kan börja ha semester, på semestern. Gott så.
Hursomhelst känner jag mig rejält utvilad nu och redo att ta mig an höstens utmaning. Kan jag bidra till att förändra inredningsbranschen? Vi får se!