Annons

Local hero: Korbo korgen

Inlägget är ett betalt reklamsamarbete med Korbo

Premiär för en ny vinjett!
Under 2020 kommer jag att lyfta och lära ut kuriosa om kända Nordiska designklassiker. Genom att berätta mer om klassikernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få både kunskap men också förståelse för den verkshöjd de har. Dessutom känns det som en roligare och mer lärorik annonsform. Lärklam istället för reklam!


Den svenska Korbo-korgen har blivit en internationell designikon och syns ofta i inredningmagasinen. Men visste du att tillverkningen av de klassiska trådkorgarna startade redan 1922 i Furufjäll, en liten by på Sveriges västkust, av Einar Andersson. Från början användes de främst av fiskare och bönder som behövde tåliga korgar som klarade väder, vind och slitage.



Korgarna är gjorda i högkvalitativt galvaniserat eller syrafast rostfritt stål. Båda materialen är vädertåliga och kan användas utomhus. Det galvaniserade stålet är skyddat på ytan av ett lager zink och får med tiden en klassisk matt finish. Det syrafasta stålet får sina egenskaper via legeringar med ädelmetaller och klarar tuffa marina miljöer. Till skillnad från det galvaniserade stålet kommer det syrafasta stålet alltid att behålla sin blanka yta.

Korbos kollektion består idag av 3 olika modeller, och totalt 8 storlekar
Classic – Original designen med två handtag
Bin – Med ett handtag för upphängning på   vägg.
Bucket – En klassisk hink, lätt att bära med sig.

Populära användningsområden idag är tvättkorg, plantering, vedkorg, filt och allmänförvaring, vägghängd förvaring i hall och barnrum samt trädgårdskorg.







Visste du att?

  • Alla Korbos korgar vävs fortfarande för hand, med samma teknik som vid starten 1922.
  • Originalkorgen från 1922 är den som idag kallas Classic 35.
  • Korgarna är vävda av en enda lång tråd som håller samman hela korgen, helt utan svetsningar.  
  • Ståltråden i Classic 35 är hela 23 meter lång!
  • Det tar en erfaren hantverkare flera timmar att väva en enda korg.
  • Korbo är ett påhittat namn, en sammansättning av orden ”Korg” och ”Bohuslän”. Från början kallades de ”Bohuskorgen”.
  • Bara under de senaste tre åren har Korbo levererat 51 752 korgar runt om i världen.
  • Varje korg signeras än idag av den person som har vävt korgen för hand.
  • Under 30-40 talet blev korgarna en exportframgång till fiskare i Island, Norge och Danmark. Under en enda dag avgick  fem järnvägsvagnar med 25 000 korgar från Stenungssunds järnvägsstation! 

Kommentarer

  • Anette skriver:

    Åh dessa har jag som är super gamla. Tror de användes i jordbruket och plockade typ potatis i eller nåt liknande. Så fina. Ska nog ta in mina från trädgården och göra rent dem och använda dem inne i huset =)
    Vilken inspirerande blogg du har !
    Ha en bra dag

  • Sara K skriver:

    Lärklam istället för reklam? Men tillåt mig små-le!

  • Sarah skriver:

    Vilken jättetrevlig ny kategori av inlägg du har börjat med Frida! Mycket intressant och lärorikt!

  • Maria skriver:

    Vilket bra format/vinjett! Visste inte att korgarna var en så gammal tradition och att de fortfarande görs för hand. Fina!

  • Line H skriver:

    Inspirerende og lærerikt. Liker din twist på reklameannonser. Produktets historie fremfor falsk svada. Hilsen takknemlig leser.

  • Annakarin skriver:

    Alltså. Hela Särö Talar om och är så nyfikna på det fantastiska bygge som sker i gamla inspirerahuset vid Västra särövägen. Hur ser det ut där inne? Känner inte du hon som äger inspirerabutiken och kan göra ett reportage?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.