Jag gillar att översätta mina tankar i listor och moodboards eftersom det hjälper mig få tydliga målbilder att jobba mot. Ta
det här inlägget som ett exempel, allt det är ju numera genomfört och jag njuter av skillnaden hemma varje dag. Inför 2018 har jag inte så stora saker i görningen men här är tre hemmaprojekt jag vill ta itu med i år.
1.) Fixa husets entré
Jag vill se över framsidan och entrén till vårt hus i vår. Vi har verkligen inte mycket yta att snacka om där och den här bilden är ett utopiskt fantasiexempel – men jag är helt övertygad om att raka vita hus behöver grönska. Drömmer därför om att riva vårt altanräcke, anlägga en gräsplätt och kanske göra plats för ett litet träd.
2.) Odla egna sommarblommor
Blev full i skratt när jag läste
Johannas blogginlägg igår, för jag har nämligen gjort precis samma sak som henne under julledigheten dvs plöjt igenom
Weronicas inlägg om Dahlior och egenodlade blommor och ritat upp platser för pallkragar. Tänker att 2018 ska bli året då jag köper frön och testar att så mina egna sommarblommor och buketter.
En sak som blir extra uppenbar såhär års (när det är mörkt hela tiden) är behovet av bra fasadbelysning. Är inte så inspirerad av just de här lamporna men av effekten de ger. En sak jag kan väldigt lite om men vill läsa in mig mer på är lampor för utomhusmiljöer. Vad finns det för alternativ och vilka skulle passa bäst hos oss för att göra baksidan lite mer upplyst framöver. Tips och erfarenheter emottages tacksamt!
Kommentarer
Jag tror att en lampa ljust tändes hos mig. Jag har inte riktigt fattat grejen med ettåriga blommor, men hallå så fint att så dem för buketternas skull!
Det är jus så roligt att odla eget, vad glad jag blir! Utsidan gör så mycket och särskilt det gröna. (Lite yrkesskadad I confess) ang belysning så är jag själv 8nte så förtjust i när det blir för mycket av just den där typen av belysning,Ta hjälp av ngn som kan och glöm inte träden i trädgården, de behöver belysas!
Vi är också i det dilemmat just nu. Det vi redan kommit fram till, är att vi skall sätta fasadbelysning som bara är riktad nedåt. Flera av våra vänner har riktade på två håll, samtliga har problem med lampan som riktas uppåt, de går sönder! Kvalisort spelar ingen roll.
När det gäller placering fick vi råd av polisen (!) att även tänka på belysning ute i trädgården och inte bara närmst huset. Detta då man ser om någon obehörig rör sig i trädgården.
Det är såklart bra att ha närmst huset också ( vad vi insett dock är att inte ha för nära fönster, då syns all smuts(!)
Polisen rekommenderade också att vi skulle fundera på att ha med rörelsedetektor vid entréer, förrådsdörrar och dylikt, gömda vrår där man inte rör sig sent på kvällen, dvs de tänds om du får för dig att gå ut i förrådet kl 4 på morgonen..
Ur miljösynpunkt har vi faktiskt inte hittat något märke värt att mämna, dock har vi lampor med ljusrelä på flera ställe, dvs tänds när det skymmer och släcks i gryningen, problemet med dem är att de lyser som strålkastare..
När det gäller märke har vi bara börjat titta. Detta jag tycker so far är att det tydligt finns ett hål i marknaden här. Vi kanske skulle slå våra kloka påsar ihop, "trendenser and friends" gör en lampserie för utemiljö, produceras hållbart (craddle to craddle), med genomtänkta funktioner, varje lampa med utseende och funktion som går hand i hand med sin placering, hållbara ljuskällor, nyttja solenergin.. produceras i Sverige.. Vilket drömjobb! Tål att tänkas på, tål definitivt att tänkas på!
Angående fröerna och att så själv, hör med nära ch kära om ni skall gå ihop och köpa fröer gemensamt, får ofta en mängd som blir över.. vi brukar också ha ett "slaskhörn" i vår trädgård, dvs alla fröer sätts men du kanske får 50 fröer, dvs 50 plantor av en sort och vill använda 10-15.. Resten hamnar i slaskhörnet.. Blir ofta rysligt fint och oväntade fina kombinationer.. Lycka till!
(En sista grej, impecta fröhandel har superfint kit för att göra egna små tidningskrukor, i stora kitet får du dessutom mall till två olika storlekar, visst du behöver inte mallen, kan rulla själv, men jag gissar du behöver en hel drös..och glöm inte snigelfällan, blir ju ledsen för mindre när man hällt på en hel vår dra fram vackra små plantor som di där små djävularna äter upp på mindre än en timme första natten de står ute!)
Mörk baksida, belys ett träd/buske några meter ut från huset med lampa underifrån. Vi har det på ett par ställen och visst ger dom inte ledljus att gå efter man baksidan blir inte becksvart och ögat kan vila på något ute också.
Här själv samma planer angående blommor 🙂 har redan tryckt ner massa lökar och fler väntar! Så spännande att få se resultatet.
Lycka till med dina planer!
Hälsningar Elin Lerberg
Din önskebild för entrén är inte alls speciellt svår att få till, men det kostar pengar (som det mesta som är riktigt fint 🙂 Jag har sett att träd som är spaljerade på det viset, som ett tak, i kronan säljs på Norrvikens trädgårdar. Så ring dit och kolla deras leverantör vet jag! Och att plantera och formklippta buxbom är ju lätt som en plätt! Det fixar du ?
Belysningen märker man verkligen skillnad på nu under vintern när det är så mörk, då uppskattar jag verkligen den belysning vi satt upp 🙂
Bästa Frida!
Att Du alltid inspirerar:
Smart. Utan konsumtionshets. Med fötterna på jorden. Svenskt. Jordnära. Intressant. Spännande. Tänkvärt. Stort som smått. Lagom. Nödvändigt. Snyggt. Och som alltid klokt.
TACK!
och Gott Nytt År!
Inspirerande bilder! Vi skulle också behöva lite mer belysning utomhus, sen skulle jag gärna fortsätta renovera hemma, vi har precis gjort köket så mannen är inte jättesugen 😉 Ha ha!
Kram
Så roligt med trädgårdsinspiration nu i januari när en behöver blicka framåt mot ljuset och en bör börja planera. Gärna mera!
Någon typ av fixa trödgårdsstilen inlägg? Med rätt tänk och känsla för huset snarare än årets trädgårdsmöbelnyheter.
Frida! Så kul att du blir inspirerad! Önskar dig ett blomstrande år 2018.
Tycker det är otroligt inspirerande att du bor i ett hus som typ nog de flesta av oss egentligen bor i. Inte bara de här gigantiska sekelskiftesvillorna som många inredningsbloggare skyltar med. Och att du, återigen som säkert många av oss, har en liten trädgård. DET är inspiration för mig – att ha något lite mindre utan 3.20 i takhöjd och 800 m2 tomt och att göra något fint av det. Att få till en fin trädgård eller ett bra kök är ju ingen konst i ett stort 20-talshus men däremot i ett litet radhus från tex 60-talet… Tack!
Hej Frida!
Jag är ljusdesigner och skulle råda dig att ta hjälp av någon av oss som jobbar med ljus på en daglig basis. Då blir det en hållbar ljussättning som gestaltar hus och husnära miljö på ett bra sätt. Tyvärr ser jag dagligen dålig ljussättning på privata hem för att man inte tänkt på hur människans seende funkar, fasadmaterial, vad vill man belysa och hur armaturen sprider ljuset.
Lycka till med fasadljussättningen!
Cecilia Svedberg Eklind
Hej!
Vad kul att du är i odlartagen. Jag har odlat dahlior i 10 år och de är ju härliga. Men det är ju också jobb med att gräva upp och förvara under vintern. Hör av dig om jag ska skicka en knöl som du kan plantera i april/maj. Att dela med sig av växter är superkul och hållbart. Till snitt kan jag rekommendera skir morotsblomma som kontrast till de fylliga och tunga dahliorna. Som trädgårdsdesigner jobbar jag med ljus också och mitt bästa tips är att flytta ut belysningen i trädgården utan att blända. Att bara belysa fasaden krymper tomten precis som det krymper rummet med bara en centrerad armatur. Så ut med flera svaga ljuspunkter (gärna släpljus) för att förstora och dra blicken ut från husets rum till trädgårdens dito när det är mörkt. Lycka till! Det ska bli kul att följa dina kommande projekt. Med vänlig hälsning Anna Stenberg @adddesign.se
Tack snälla för alla tips, ska djupdyka i detta idag!
Anna jag mailar dig!
Vilka spännande projekt, ska bli jättekul att följa! Längtar tills vi bor i hus och kan planera och genomföra små & stora förändringar.
Hej Frida!
Tack för en alltid fin, genomtänkt och inspirerande blogg!
Vi har ganska nyligen gjort ett belysningsprojekt på och runt vårt hus. Vi tog hjälp av John Hallgren på Sävedalens belysning och blev supernöjda med resultatet. Det kostar en slant, men det var det absolut värt. Lycka till!
PS Skippa ”zebraljuset” som gör alla hus randiga.
//Johanna
Så inspirerande bilder – någon som vet var den första bilden är ifrån (är sugen på att kolla närmare på pergolan)? /Eva
Vi har tagit hjälp av en trädgårdsdesigner när det gäller belysning av trädgården (AO Garden Design). Hon jobbar med märket Inlite som har en riktigt bra och smidig belysningslösning. Man drar ut en lång kabel genom trädgården förbi alla ställen man vill belysa och sen "klämmer" man fast olika armaturer där man vill ha dom. Man kan flytta dom som man vill sen längs kabeln om man vill göra någon förändring (man gräver ju ner kabeln, men vet man var den går är det ju enkelt gjort). Det kostar en slant men ger en fin trädgård. Vi belyser träd, prydnadsgräs, och andra fina blickfång i trädgården, både så den ser fin ut inifrån och från gatan 🙂 Sen har vi skymningsrelä på det såklart, allt styrs via en transformator som sitter i vår carport.
Gör skisser med en gul penna där du ritar ut ljuset, var och hur de ska falla. Väggar, växter osv. Kommer ljuset uppifrån kan det landa på t.ex växtbädd nedanför medans om det kommer nedifrån så landar det på takuthänget osv. Vill du ha ett jämnt ljus över väggar eller liknande som på din bild? När du kommit fram vad du vill ha för ljus börjar du leta rätt produkter. Vissa armaturer kommer troligen vara armaturer som i sig inte ska synas, medans vissa armaturer är en del av hela intrycket.
Hej, kika gärna på detta gamla inlägg jag skrivit. https://gardenbymiriam.blogspot.se/p/garden-lighting.html
Vilket fantastiskt tips. Tack!