Vad ska man tänka på när man vill styla med olika mönster i en inredning? Här är några generella tumregler som jag snappat upp genom åren, som kan vara till hjälp när du väljer mönstermix på exempelvis textilier, möbler eller prydnadskuddar i ett rum. Även
60/30/10+s och
formlerna för att få till färgpaletten kan vara bra att ha i bakhuvudet. Har ni fler tankeknep i bakfickan? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.
Utgå från en färgfamilj (och formgivare)
Bästa nybörjarknepet är att utgå från mönster som rör sig inom samma färgfamilj. Genom att låta en färg repeteras i olika mönsterbilder skapar du ett lugn trots olikheterna i uttryck. Då blir kontrasterna inte så hårda och det finns en gemenskap som binder ihop helheten. Mönster behöver heller inte vara synonymt med mycket färg, man kan jobba med mönster som går ton i ton för att skapa lite mer liv och karaktär i ett ”enfärgat”rum. Ett annat nybörjarknep är att utgå från en formgivare. Även om de gör uppdrag för olika företag så har de ofta ett säreget formspråk. Inte alltid applicerbart eftersom uppdragen såklart kan variera, men kan hjälpa för att komma igång.
Välj mönster som lyfter varandra
Tricket för att lyckas med en mönstermix är att hitta mönster som förhöjer varandra istället för att konkurrera om ögat. Tänk på att alla mönster helst inte ska vara lika uppmärksamhetskrävande, låt istället ett mönster eller stilspår agera huvudperson / soloartist och de andra fungera mer som en förstärkande bakgrundskör.
Variera skala och storlek på mönsterna
När man kombinerar olika mönster får man oftast en bättre dynamik om man blandar stormönstrat och småmönstrat, raka linjer och organiska former – istället för att välja mönster som har liknande detaljrikedom i mönsterrapporterna.
Fuska med färgpalettenUtgå från ditt favoritmönster och plocka paletten från den. Addera sedan detaljer och mönstrade textilier i de färger du valt. Nedan ser ni Svenskt tenns
Vegetable Tree på soffan som satt tonen för rummets färgsättning.
Balansera med blockfärger
Låt mönstermixen vila mot något enfärgat i rummet så blir kombinationen ofta mer vilsam för ögat. Plocka gärna ut en neutral som ingår i mönstermixen på en större yta som exempelvis en matta, en väggfärg etc.
Det kallas mixa – inte matcha
Om man känner sig osäker är det lätt att fega men en lyckad mönstermix bjuder ofta på något överraskande. Bli inte för feg och matchande i dina val. Våga välja ett mönster som sticker ut litet!
Stort på stort, litet på litet
Generellt sett funkar stormönstrade textilier bäst på större ytor (soffor, väggar, gardiner och partier där man kan se hela mönsterrapporter) medan mindre och mer detaljerade mönster gör sig bäst på mindre ytor. Det här är dock en regel som kan brytas på exempelvis prydnadskuddar för att fånga upp mönsterfamiljer på fler ställen i rummet men en bra tumregel att ha i åtanke om du står i valet och kvalet mellan två mönstervarianter – tänk på vilket av dem som gör sig bäst för de förutsättningar du har att jobba med. Ju större yta, desto större och yvigare mönster tål den.
Rotera runt rummet
Tänk på att balansera ut mönstermixen i hela rummet så blir upplevelsen mindre koncentrerad. Om du har mönstrade gardiner eller en fondvägg, låt det mötas upp av något på andra sidan rummet.
Kommentarer
Du får det att låta så enkelt! Men jag ska absolut försöka i vårt mörkblå/grå/rosa/rostfärgade sovrum!
Älskar dessa inlägg när jag lär mig nya saker!
Min mamma brukade alltid säga att randigt passar till allt. Oavsett stil och färgval så är randigt ett tacksamt mönster som kan varieras och matchas med det mesta i mode – tänker samma om mitt hem. Bra nybörjarmönster?
Tusen tack för bra tips!
Även om jag själv är både grå och enfärgad så älskar jag mönster och färger (bara inte att bo mitt i det hela tiden), och en färg och mönsterfavorit är helt klart Weronica – living by W, så det får bli mitt tips 🙂
https://weronica.daysweekends.com/2017/11/13/amaryllis-gp-j-baker-och-monstermoten/
Jag är lite feg och kör gärna enfärgat men kanske ska våga utmana mig nu.. ?
Så bra inlägg! Precis Sånt här vill jag läsa i din bok!
Tack snälla för dessa lärorika inlägg!
Tack! Precis vad jag behöver lära mig!tycker det är svårt att hitta information om användning av mönster mixing. Har du tips om vart man kan hitta mer information?
Tack för detta! Mycket bra, informativt och inspirerande inlägg.