Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.
Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.
Hej!Jag ska måla om sovrummet (själv) utan att anlita en målare och har kört fast när det kommer till elementen. Ska man måla in dem i samma färg som väggarna (Jotun Washed linen)? Eller bara måla väggen bakom elementen? Eller lämna både element och bakomliggande vägg omålade? Vad är branschstandard och vad rekommenderar du? Tacksam […]
Första veckan i november har bjudit på en blandad kompott av nordiska nyheter inom inredning och design. Här kommer en snabb scroll för dig som vill ha lite koll på vad som händer i branschen. DUX har lanserat en ny säng. Nyheten Sustainable Comfort är ett resultat av nästan tre års utveckling. Konstruerad med DUX unika […]
När höstmörkret sänker sig förändras ofta rumsupplevelsen i våra bostäder och ljussättningen blir extra viktig, inte bara för att vi ska se ordentligt utan också för hur man uppfattar och upplever rummets storlek, stämning och känsla. Ett vanligt misstag är att bara planera ljussättningen ett rum i taget, och inte analysera hur du kan tända […]
Trendenser.se drivs av Frida Ramstedt och är en av Nordens största ämnesbloggar om inredning och design. Bloggen uppdateras dagligen med inspiration, nyheter och trender för livet i hemmet.
Copyright 2024 Trendenser AB, All Rights Reserved
Kommentarer
Visst finns det stora likheter men jag tror att det som gör Lilla Åland till sin egen i alla lägen är den svagt "skålade" sitsen. Den är nog lite för dyr att kopiera rakt av, som tur är 🙂
Hej!
Jag tror inte att malmsten uppfann pinnstolen – det är ju en gammal klassisk svensk! Tycker du att han plagierade också?
Det är ju lite skillnad på dem och den dyraste ÄR finast. Men jag hade nog köpt den billigaste i vilket fall 🙂
Ja Malmstens stol är ju trots allt något snyggare! Dock är de ju otroligt lika.. Frågan om kopiering/inspiration är väldigt komplex, själv tycker jag inte det är okej att kopiera någon annans verk. Dock kan man ju se det som smicker, då imitation är den enda Sanna formen av smicker..:)
Vi har fyra st LÅ hemma, mkt snygga och rejäla. De flesta pinnstolar är ju dock ganska lika varandra, så svårt att säga ngt. Plagiat? Ja mkt möjligt. En vanlig pinnstol? Ja det med.
Kritik mot LÅ: träet är ganska "mjukt" och sitsen repas lätt (t ex av jeans med typ nitar vid fickorna). Dynor är ett måste!
Just när det gäller en gammal bruksmodell som "pinnstolen" så tycker jag att det är en liten knivig fråga.
Pinnstolen har ju använts av generationer och ha tillverkats och tillverkas av olika möbeltillverkare i olika varianter och i varierande kvalité.
Tex Säljer ju Norrgavel sin variant "designad" av Nirvan Richter
Man får helt enkelt det som man betalar för.
Det som vore direkt fel vore däremot att döpa en annan pinnstol till Lilla Åland eller väldigt snarlikt namn för att dra nytta av någon annans varumärke/marknadsföring osv
Kram Anette
Just när det gäller en pinnstol, så skulle jag nog inte tänka så mycket; alla är ju snarlika (men skulle själv däremot välja att köpa LÅ även om det är en prisskillnad då jag tycker att detaljerna är snyggare). När det sedan kommer till t ex Elflugan, så känns plagierandet mer medvetet – eller?! I alla fall så lägger jag märke till det mer när det är en mer unik och specifik produkt som det gjorts kopior på.
Håller med att det är svårt med en pinnstol trots allt. Malmsten justerade lite på en förlaga från det som mejslats fram av många runt om i Norden. Men kvalitet är viktigt och känslan, vinner i längden. Skrev faktiskt mitt dagens inlägg om just Malmstens Lilla Åland, att den släppts i pastell, lustigt, men stolen kommer nog vara aktuell länge, i vart fall allas våra pinnstolar, praktiskt och nordiskt!
Skön fortsatt fredag!
Camilla
Kvalitet stavas kvalitet. Kanske något att ta med sig när man uttalar sig om kvalitet?
Kvalitet kan skrivas både kvalité och kvalitet. En titt i SAOL kanske är något att ta med sig innan man kritiserar andras stavning?
Jag håller med "Fint och Fult", den lätt skålade sitsen som Lilla Åland har är det som gör den extra skön att sitta på och som gör att den skiljer sig från kopiorna. Vi har haft dem i köket i 12 år och älskar dem! Det är inte många andra stolar som man kan sitta på en hel kväll utan att få träsmak.
Haha snacka om lika, visst skulle de va ganska roligt om man hade råd med de dyraste bara för att de är dyrast men jag skulle lika gärna kunna ha de billiga 😀
Men är det inte dags att föda nu Frida?
Har du inte gått över tiden med snart 3 veckor?
I Stockholm tror jag att vi blir igångsatta två veckor över tiden. Välkommen till huvudstaden 🙂
Kram å lycka till från Gunilla
Jag undrar jag – om kanske den billiga stolen håller lika länge… Eller i.a.f. tillräckligt länge. Snygga är de båda två.
Jag har lilla åland i köket och älskar dem! Däremot – har ni sett Norrgavels pinnstol som kom för några år sedan? Där kan vi snacka om kopia. En dyr sådan.
Hej!
Jag har erfarenhet av båda. Om jag ska ge lite kritik är båda fina att titta och sitta på. Lilla Åland är lite för tung(när man ska flytta den) och Chili är lite för lätt (kan tippa lätt om ett barn står på den.) Jag blev först lite besviken när mina Lilla Åland blev repiga i sitsen (av jeansnitar som någon skrev). Av mina föräldrars Chili-stolar har 1 av 4 gått sönder, å andra sidan fick de direkt en ny.
Maria: stavning är alltid hett – jag får dock kli i kroppen när man stavar kvalitet annorlunda. Det är väl ironin i det hela. Språkrådet rekommenderar kvalitet eftersom det ofta står i motsats till: kvantitet.
Vilken skillnad!
så fint med vita pinnstolar 🙂
Svar till Anna (språkfröken)
Jag ber tusen gången om ursäkt för
den skada som jag har åsamkat dig.
Hoppas klådan försvinner snabbt.
Anette
Å det där med kopior är aldrig lätt. Vilken pinnstol kom egentligen först, vilken är kopia och vilken är original? Svävade själv ut något enormt i funderingar kring original och kopior i det här inlägget häromdagen: https://formfront.se/2013/may/konsten-att-inte-kopiera.html#comment
Jag älskar Lilla Åland. Det finns inga skönare eller mer stabila stolar! En vacker dag kanske jag har sådana runt matbordet? Annars gillar jag pinnstolar med patina som man, om man har tur, hittar på loppis.
haha åh, hemma hos min pappa har vi några pinnstolar från farmor och farfar. har fått höra historien om hur de köpte dem på åhlens och fick släpa hem dem utan bil hur många gånger som helst…
Har du fint väder. Stor skillnad
Hörde just på radion idag att Malmsten inte designat stolen utan en av hans elever, som i vredesmod slutade. "På 1940-talet var relationen mellan mästare och elev hårt reglerad och för de flesta var det självklart att Malmsten skulle ha rätten till sin lärlings arbete." (I ett inslag som handlade om "Carl-Philips" designinsatser.)
Nej Den som designade Lilla Åland uppfann verkligen INTE
Pinnstolen som har en lång tradition och finns i många varianter.
genom tiderna.
Många känner dessutom inte till att pinnstolen "Lilla Åland" faktiskt är formgiven av Sven-Erik Fryklund, en av Carl Malmstens lärlingar, inte av Malmsten själv. Men Carl Malmsten lanserade den som sin design, något som inte hade varit tillåtet idag tack vare upphovsrättslagen. Sven-Erik Fryklund upprördes över att någon annan tog äran av det han hade skapat, så han sade upp sig. Snabbt ritade han en ny nästan identisk pinnstol och det är denna stol, "Haga", som vi säljer.
"Pinnstolarnas pinnstol" har Fryklunds design kallats, dvs Lilla Åland som säljs i Carl Malmstens namn och sägs vara en av deras mest älskade och sålda möbel.
På butiken Norrgavels hemsida beskrivs detta: "(…) På 1940-talet var relationen mellan mästare och elev hårt reglerad och för de flesta var det självklart att Malmsten skulle ha rätten till sin lärlings arbete. (…) Jag började intressera mig för historien hösten 2010 med anledning av att Malmstens stiftelse anmärkte på att Norrgavels Pinnstol skulle vara alltför lik "Lilla Åland". Från mitt arbete som ansvarig för jubileumsutställningen till C Malmstens hundraårsminne 1988 på Nordiska museet drog jag mig till minnes rykten kring Lilla Ålands tillkomst. Jag ringde upp Olle Pira, f d rektorn vid Carl Malmstens verkstadsskola, som berättar att eleven, Sven-Erik Fryklund (arkitekt, 1921-2003), blivit besviken och arg på Carl Malmsten för att han tagit åt sig äran av Lilla Åland. Det blev slutet på deras samarbete och Fryklund gjorde en egen pinnstol, döpt till Haga efter Hagafors stolfabrik.(…) När KF 1978 tillsammans med Svensk Form började utveckla BAS-möbler vars signum var god funktion och tidlös form (…) togs på nytt Sven-Erik Fryklunds gamla stol Haga fram…KF Interiör sålde Lilla Åland och Pinnstol BAS (=Haga) parallellt.
Under tidigt 1980-tal övertogs tillverkningen av Wigells stolfabrik. Uno Wigell, VD 1975-2002, berättar att Haga genomgick smärre förändringar genom åren, t ex antalet ryggpinnar och sitsens skålning. (…) Inspirationen till Norrgavels Pinnstol är onekligen ödets ironi…det visade sig att den favorit (förebild) jag fastnat för i Wigells samling var just Fryklunds Haga…så utan Fryklunds fackmannaskap hade varken Lilla Åland eller Norrgavels pinnstol sett dagens ljus en postum heder till Sven-Erik Fryklund är verkligen på sin plats.
/Nirvan Richter, februari 2013"
Sven-Erik Fryklund, född 1921, död 2003, var en svensk arkitekt.
Han utbildade sig bl a på Carl Malmstens verkstadskola. Har formgivit pinnstolarna Lilla Åland och Haga för Hagafors Stolfabrik m fl. Han har också utformat en korridorvägg i Vällingby skola 1954 tillsammans med Egon Möller-Nielsen, Elis Eriksson och Anders Liljefors.
Men så intressant! Det hade jag aldrig hört förut. Tack för tips!