Snyggt vs. skönt?

I en tid när våra bostäder har blivit så mycket mer än tak över huvudet. När vår inredning gärna ska säga något om vilka vi är (eller önskar att vi vore). När vi konsumerar möbler som mode; Passar den här soffan med min image? Vad sänder det för signaler om jag väljer den där istället? Då vill jag göra slut med snyggt och säga hej till skönt.
 
Jag läser trendrapporterna från årets möbelmässa. Men jag vill inte ha skulpturala, solitära, knubbiga och klumpiga (?) statement pieces. Inredning som väser till mig genom mungipan "Akta dig, jag är inte till för att användas!". Konstinstallationer på piedestaler eller torrt, dött gräs. Jag vill omge mig med möbler som säger "Kom och slå dig ner så ska jag ta hand om dig en stund!". Som känns varma och omfamnande. Och bekväma.
 
Det pratas mycket om att man måste våga lämna sin comfort zone.  
Jag vill skapa en istället. 
Av mitt hem.

Kommentarer
Postat av: Lisa S

Ursäkta, men blir nästan full i skratt!! Helt otroligt hur det blivit. Är själv otroligt inredningsintresserad, men endast o allena av den anledningen att jag själv (bor själv) skall trivas hemma och bli glad av o tycka om mitt hem!! Inreder mkt personligt o blandar hej vilt, älskar loppisar. Tycker det är så sorgligt med alla som inreder för "andras skull", för att visa upp o för att imponera (och totalt struntar i miljön....) Kram Lisa S trevlig helg

2019-02-15 @ 21:06:49
Postat av: Anonym

Jag undrar också vem som köper de osköna fåtöljerna och stolarna? Har man dem som någonslags installation eller köper man dem som samlarobjekt?

2019-02-15 @ 21:39:25
Postat av: Frida

Word!

2019-02-15 @ 22:03:21
Postat av: Anna Wahlstam

Så himla sant!
Är verkligen förundrad över alla torkade växter som plötsligt blivit poppis... känns så himla sorgligt matt inreda med döda växter.. är det för att lågkonjuktur är på g och allt ska hålla länger eller vad beror det på???
Ett hem ska kännas levande och i synnerhet ska växter vara levande och inte döda... så mycket energier som dämpas med döda ting.

2019-02-15 @ 22:29:15
URL: http://annawahlstam.se
Postat av: Anna Wahlstam

Ps: Väldigt spänd på din bok, klickade precis he den :-)

2019-02-15 @ 22:29:42
URL: http://annawahlstam.se
Postat av: Estela

Härligt! ❤️

2019-02-15 @ 23:19:13
Postat av: Josefin

Word! Tack för att du delar med dig av dina träffsäkra reflektioner, förhoppningsvis går hemmen mer åt att vara bakgrunder till livet som levs istället för utställningshallar framöver. Och mysigt och fint kan absolut gå hand i hand!

2019-02-16 @ 08:55:53
Postat av: bylijo.se

Jag håller fullständigt med dig. Jag lever efter den filisofin att möbler ska vara bekväma. Jag skulle så gärna vilja ha Y-stolar för att de är så snygga men vi har sådana på jobbet så jag vet att de inte är bekväma. Alltså har jag inga Y- stolar hemma.

2019-02-16 @ 09:06:45
URL: http://bylijo.se/
Postat av: Frida

ByLiljo: Vaaa jag har haft mina y-stolar i snart 10 år och tycker de är supersköna? Men självklart kan alla uppfatta dem olika.

När jag tänker på osköna möbler menar jag mer skulpturala stolar som Faye Toogoods Spade Chair eller Rolly Polly chair. Helt obegriplig sittkomfort.

2019-02-16 @ 09:17:25
URL: http://www.trendenser.se
Postat av: Monnah

De torra växterna blev väl poppis i klimatångestens fotspår? Om man inte får köpa helgbuketter måste man stoppa något annat i sina lyxiga vaser? Jag har med intresse följt din och många andra inredningsbloggares utveckling och tänker att det känns sunt att det gått åt det här hållet. Själv är jag nöjd med att ha haft samma tänkande mest jämt. Precis som med min livslånga vurm för manchester blir min inredningsstil (mishmash av sparsmakade och alltid praktiska och bekväma möbler) poppis med en viss regelbundenhet. /Hälsningar från min bekväma, perfekta och dessvärre urblekta IKEA-hörnsoffa

2019-02-16 @ 09:49:38
URL: http://monnah.se
Postat av: Sara

Tycker detta är så intressant. Identitetsskapandet och markerandet med prylar och social tillhörighet. Vi gör det ju alla men det blir extra kul att analysera när man funderar på varför. Varför känner man ett behov av att inreda med stela stilmöbler. Vad finns det för psykologiskt underliggande i det. Vad kompenserar mam för. Älskar uttrycket ”oängsligt” eftersom det är just precis motsatsen. Faller på sin egen orimlighet. Endast den ängsliga söker ju efter det oängsliga. Inte sant?

2019-02-16 @ 10:15:30
Postat av: Anonym

Word.

2019-02-16 @ 10:27:34
Postat av: Vic

Jag ger blanka f*n i vad folk tycker om mitt boende. Det är jag som bor där och jag har inte besök jätteofta. Jag tycker om fina ting och beundrar dem. Vill ha en trivsam men funktionell miljö. Alla ting jag äger ska fylla en funktion. Och de får gärna vara av god kvalitet för jag byter inte ut min inredning i takt med årets kulör. Jag letar inspiration nästan jämt men köper sällan nytt. Blir stressad av folk som gör om hela tiden. Men det finns andra personligheter och helt ärligt bryr jag mig inte om vad folk har för sig. Hoppas bara de donar för sin egen skull.

2019-02-16 @ 12:16:28
Postat av: Camilla

Som någon annan kommenterat redan, blev också full i skratt av texten!
Har själv funderat länge på alla dessa märkliga inredningsdetaljer och möbler. Slutade faktiskt prenumerera på Residence pga att allt var svart/vitt/beige och grått samt fullt av knasiga pelare/piedestaler bla. För mig är det definitionen av ängsligt hem, skulle kunna vara vem som helst som bor där. Inte en tillstymmelse till skymt av ägarens personlighet.
Och vem kan sitta i de där superlåga dyra italienska sofforna?

Och jag vet, y-stolarna är trendiga men särskilt sköna är de ej. Tycker ryggstödet har en besynnerlig lutning. Har sålt mina och har nu riktiga 50-tals karmstolar från Kai Kristiansen.
Eller så har jag blivit för gammal haha. Men komfort går före yta nuförtiden för mig!

2019-02-16 @ 12:33:27
Postat av: Cecilia

Vilken underbar ide’ med ”helgens hygge”! Härliga du som tagit täten för en ny och superviktig riktning när det gäller inrednings-bloggandet. Du är bäst! 🙋🏽‍♀️ Cecilia i Kungälv

2019-02-16 @ 21:07:30
Postat av: Cecilia

Vilken underbar ide’ med ”helgens hygge”! Härliga du som tagit täten för en ny och superviktig riktning när det gäller inrednings-bloggandet. Du är bäst! 🙋🏽‍♀️ Cecilia i Kungälv

2019-02-16 @ 21:07:32
Postat av: Kia

Heja, uppfriskande och norrländskt oängsligt! 🤗

2019-02-16 @ 21:55:44
Postat av: Georg

Helt rätt tänkt tycker jag!

Ärligt talat. Hur ofta har man besök egentligen? Är det viktigare vad kanske tjugo besök om året tycker om ditt hem än vad du tycker 354 dagar om året?

Jag har inget emot påkostade hem, men som du säger. Om man tillägnar fyra kvartmeter till ett bord och någon skulptur som säger ingenting om dig som person.. Vad är poängen? Känns mest som förlorad yta.

Jag tror folk som är ärliga mot sig själv mår bättre än dom som konstant måste bevisa sig för andra gör!

2019-02-17 @ 01:52:44
URL: http://georg.blogg.se
Postat av: Sara

Georg, idag har vi ju besök i våra hem nästan alla vakna timmar om dygnet tack vare instagram. Fotar man sitt hem och delar det i flödet kanske det inte bara är ett par stycken som hälsar på utan några tusen dessutom. Jag tänker att inredningen blir som en sköld. Om jag köper Daggvasen kan jag gömma mig bakom den så ser alla den istället för mitt hem. Den blir en symbol för att jag har koll/råd/något som är nytt.

2019-02-17 @ 08:03:53
Postat av: Emma

Bättre att fokusera på det man gillar och vill ha ist för det man ogillar och INTE vill ha. Att fokusera på vad man tycker är ängsligt tycker jag är...ängsligt..

2019-02-17 @ 09:05:02
Postat av: Anonym

Finns det något modernt företag som gör bekväma livsbejakande möbler? Tipsa gärna.

2019-02-17 @ 09:27:03
Postat av: Lovisa

Håller verkligen med. Komfort först!

2019-02-17 @ 12:16:07
URL: http://www.inredningbycadla.se
Postat av: Catarina

Vi har alltid haft vårt hem som "comfort zone". Kul att fler vill göra detsamma.

2019-02-17 @ 14:31:17
Postat av: Anonym

Mkt intressant diskussion. Känns som ni inredare bara tänker yta, yta, yta och fåfänga. Äntligen lite ställningstagande för den som ska LEVA i hemmen ni inreder...

2019-02-17 @ 20:06:25
Postat av: Åsa Myrberg

Åh va skönt äntligen tillbaks till det riktiga livet. Kanske alla hästar i vardagsrummet (eilersen) och alla kronärtskockor (riktiga) i hyllorna i vardagsrummet snart är ett minne blott.
Tack för att du påminner om sådant som gått förlorat!

2019-02-18 @ 16:16:35
URL: http://atmycasa.se

Prenumerera gärna på min blogg på bloglovin':

bloglovinKommentera inlägget här:
Genom att registrera dina personuppgifter (namn och epost samt ev URL) i kommentarsfältet på Trendenser.se samtycker du enligt GDPR till lagring av dessa i bloggens arkiv. Här kan du läsa mer om Trendensers personuppgiftspolicy och regler för kommentarsfältet.
http://trendenser.info/personuppgiftspolicy.html
http://trendenser.info/kommentarsregler.html

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Annons

+ follow Frida Ramstedt on APPRL