Annons

Paristips, någon?

I mitten av december, när snön har yrt in och klätt Paris i vinterskrud och julmarknaderna doftar av nyrostade kastanjer. När tusentals glittrande och ljustyngda träd fyller innerstan och trapporna upp till Sacré Cœur har blivit glashala. Ja, då precis då är det vi som packar upp väskorna på vårt hotellrum för en långweekend i Paris. Nu är både flygbiljetterna och boendet bokat. Vi ska husera alldeles intill Champs Elysée. Lycka! Har du bra Paristips är jag all ears. Nya butiker, gallerier eller roliga sevärdheter utöver dem man kan läsa om i guidböckerna. Lägg bara ett mail eller en kommentar. Det uppskattas, massor.

Foto: Istockphoto.com

Kategorier:

Kommentarer

  • charlotta skriver:

    Ta med dig varma kläder, det kan vara väldigt kallt även om termometern inte krupit långt under noll.

    När det begav sig för sisådär 20 år sedan älskade jag Maraiskvarteren med sina kaféer, barer, jazzklubbar och små designerbutiker.

    Ha det underbart!

  • Johanna B skriver:

    Den här känner du säkert redan till men du får inte missa
    https://www.colette.fr/

  • Anna skriver:

    Om du får bra tips i mail, du får gärna dela. Vi är nämligen på väg till Paris i början av januari. 🙂

  • Annette skriver:

    Hej Frida.är precis nyinflyttad i ett funkishus, saknar något snyggt att ha på väggen ovanför vår vita Eilersensoffa, har funderat på stadsmotiv New York, vet du var man kan köpa snygga sådana i canvas??jättetacksam för svar..och tack för en superbra blogg!! kram

  • Else skriver:

    Det finns en ljuvlig bok om Paris "hemliga" ställen. Den är skriven av stylisten och fotografen, Pia Jane Bijkerk. Rekommenderas!
    https://blog.piajanebijkerk.com/WordPress/

  • Ramona K skriver:

    Är inget "hemligt" ställe men jag kan inte hoppa över Marché aux Puces när jag besöker Paris. Ta tunnelbannan till Porte de Clignancourt och följ folkströmmen. Marché aux Puce är en hel stadsdel där man kan frossa i antikviteter, vintage kläder – ja, allt under solen, mysiga matställen också. Se bara till att du fortsätter förbi alla billiga stånd till den "äkta" delen av marknaden. https://www.frommers.com/destinations/paris/S28602.html Läääämgtar redan nu.

  • Anonym skriver:

    Nya ralph raurent butiken ska visst vara något extra.
    Hälsningar Annelie (Angers,france)

  • Annika skriver:

    Jag försöker alltid gå förbi det japanska kafét Toraya när jag är i Paris. De har flera sorters téer i väldigt varierande prisklasser, är lugnt och mysigt och serverar "bakelser" som varierar med säsongerna.
    Gillar man japanskt godis tycker man om det, vet man inte vad det är tycker man nog mest att det är konstigt. 🙂 Själv älskar jag det. En avslappnad liten oas nära Place de la Concorde: 10, Rue Saint-Florentin

    http://www.toraya-group.co.jp/english/

  • Frida skriver:

    Jag och min Man var där på bröllopsresa, men vi var mest och såg alla stora sevärdheter. Dock kan jag tipsa om en restaurang där man fick tre rätters och dela på en flarra vin utan att det kostade skjortan. Den heter Le Copernic och ligger på Avenue Kléber 54 ( på gångavstånd till både Triumfbågen och Eiffeltornet). Ha en fin resa!

  • M skriver:

    Avis! Sandra "niotillfem" Beijer lade nyligen upp en väldigt inspirerande och charmig parisguide på sin blogg. Hon finns numera på https://rodeo.net/niotillfem. Ha det underbart!

  • Anna skriver:

    Frida! Måste tipsa om La Grande Arche de la Défense. Modern arkitektur och tappning av Triumfbågen. Intressant med vågade former! Besökte den i samband med en tågluff för några år sedan. Rekommenderas!

  • smäm skriver:

    Jag ska till Paris nu i helgen för en långweekend och har precis lusläst nio till fems Paristips 🙂

    https://rodeo.net/niotillfem/2010/11/en-parisguide/

  • smäm skriver:

    Oj, den hade visst alla redan tipsat om 🙂 Såg en rolig sak på paris.se nu i veckan där dom skrev att man kunde beskåda Leonardo Di Caprios Mona Lisa på Louvren… Hihihi… Pinsamt 🙂

  • becca skriver:

    Julen närmar sig och överallt blir man påminnd av denna mysiga högtid.. Men för många är julen fylld av ångest och ensamhet.. Jag undrar därför vad du tycker om julen?? 🙂

  • Hemmakatten skriver:

    Om jag hade åkt till Paris hade jag strosat runt i den stora inredningsbutiken Merci:
    https://hemmakatten.blogg.se/2010/october/merci.html

    och spanat in inredningsbutiken Habitat:
    https://www.habitat.fr/

    och fikat på café Les Deux (2) Moulins i Montmartre, där filmfiguren Amelie i Amelie från Montmartre jobbade. Mer info här:
    https://utrikes4.blogspot.com/2006/05/caf-2-moulins.html

    och tittat på Monets trädgård utanför Paris:
    https://se.franceguide.com/Monets-tradgard-i-Giverny.html?NodeID=1&EditoID=194931

  • Sanna skriver:

    Le bon marché
    Detta är ju ett ganska välkänt varuhus men deras avdelning med julpynt är så fin.

  • Anna skriver:

    Hej Frida!

    Ni maste ga och ata "macarons" (de sma fargglada kakorna) pa Ladurée! Det ligger vid metron Saint Germain des Pres.
    Sen har du alla harliga designbutiker i Le Marais (4:e arrondisement). Dar kan man strosa runt lange och hitta massor med intressanta saker!

  • Mia skriver:

    Var i Paris första helgen i oktober och det absolut bästa (trots massvis med folk) var Sacre Couer. Åk dit om det är bra väder, lyssna på proffsiga gatumusikanter och njut av den fantastiska utsikten. Vandra sedan ner genom Montmartre. Även marknaden som nämnts här ovan är värd ett besök, finns ett par fantastiska arkader med franska antikviteter om man går förbi alla stånd med converse och fejkklockor.

  • Pendlar till Paris skriver:

    Marais är det enda trevliga kvarteret i staden.

  • Juana skriver:

    Merci, en av it-butikerna som absolut inte får missas.

    https://www.merci-merci.com/

  • Charlotte skriver:

    Frida, här hittar du massor med Paris tips – https://www.thebestparis.info

  • Lina skriver:

    Mitt favoritmuséeum är Musée D'Orsay
    https://www.musee-orsay.fr/en/home.html

    Väl värt ett besök!

  • Wiveka skriver:

    Just nu pågår en specialutställning om Monet i Grand Palais. Den skulle jag försöka se. Jag såg en specialutställning om Manet där en gång och det är verkligen ett minne för livet. Tygmarknaderna nedanför trappan till Sacré Coeur är alltid kul att botanisera i. Själv kom jag hem med ett rosa tyg med Eiffeltorn till sommarens kuddar.
    Prova även att klättra upp i tornet på Notre dame och att ta trapporna upp i Eiffel Tornet.

    Ha det så kul!

  • MrsNilsson skriver:

    Om du spaserer gjennom champ de mars/ Tour de eiffel retning Ecole militaire på eftermiddagen tidligkveld så ni får se de fina fina kvälls-ljusen på tårnet. så gå til Tourville på hjørnet ved metro Ecole militaire og ta en god drink. veldigt veldigt goda !
    Ellers så er shoppingen (käder och skor) best i St.Germain de pres. her er også masse spesielle cafeer og restauranter.
    om du vil ha en Sex and the city moment så kan du lunsje øverste etasje hos Kenzo. det er her Carrie lunsjer med den ryska pojkvennens exfru. adressen er det er Rue de montaigne som er adressen. og last inn iphone app : Keys to the fleas of Paris om du er på loppis tur. og som noen andre skrev lenger opp port de clingancourt og gå helt inn i les puces fantastiske butikker og spesielt om man liker Industrial chic stilen eller jakter på en gammel jielde lampe teks.
    GOD TUR !

  • Annie skriver:

    Maraiskvarteren är super! På Rue Rosier ligger världens – på riktigt – bästa falaffelställe. Välj ett av dem som ligger på "norra" sidan av gatan och beställ en "Special". I utkanten av Marais ligger också Beaubourg (eller centre pompidou som turister kallar det…) – paris moderna museum. Alltid värt ett besök. Åh, ett tips till; på Rue de Seine på vänstra stranden, i 5:e tror jag, ligger en jättemysig, mellanpris-restaurang som heter Fish och som verkligen är värd ett besök! Mitt emot på gatan ligger deras smörgåsställe med fantastiska lunchsmörgåsar. Grejen med fish är att det gör världens mest fantastiska stenungsbakade bröd, lite annorlunda mot surdegstrenden i sverige just nu men väldigt, väldigt gott. Bra lunch och/eller middagstips alltså. Ha det fint!

  • MrsNilsson skriver:

    Jeg glemte 2 saker : Du trenger denne :
    https://www.mylittleparis.com/en/

    og du måste kjøpa te hos mariage freres i Marais distriktet, Rue de Faubourg

  • Anna G. skriver:

    Utöver alla bra tips ovan, kan jag (som Paris-bo sedan 20 år) lägga till följande utmärkta inredningsaffärer: Merci och Colette (ok det var redan sagt), Fleux, Conran shop, Home autour du monde, Galerie Sentou, Caravane. Den ena av Sentous butiker ligger på rue Francois Miron och där finns även flera andra roliga butiker, samt coola baren/restaurangen La Perla med sydamerikansk stämning. Ett annat tips lite utanför de vanliga turiststråken är området kring Canal St Martin (M°Jacques Bonsergent, sen rue de Lancry bort mot kanalen). Här finns många små mysiga butiker och dessutom anrika Hotel du Nord alldeles intill kanalen, som inte är ett hotell men väl en bar/restaurang. Mer parisiskt än detta ställe blir det inte!

  • Helene skriver:

    Är det orginella butiker och ställen som inte finns i de klassiska guiderna hade jag tvärtemot de flestas tips ovan, undvikit Marais som du säkert redan känner till och som är intressantast i klädväg (falaffeln är god men servicen noll och är man i Paris för att äta falaffel?), Fleux är dock värt ett besök och ligger i utkanten av de värsta turiststrâken sâ det är ett bra tips. Merci är verkligen värt ett besök, de har en härlig blandning och förnyar ofta, men skippa för guds skull Colette som sedan flera âr tillbaka tyvärr tappat sitt intressanta utbud och mest liknar en turistfälla. Puce de Cligancourt är otroligt och de har allt om man har tid och pengar och inte störs av mycket folk. Det är dock flera marknader tillsammans och fyller en yta man behöver mer än en dag för att gâ igenom, kopikläderna och de afrikanska stânden tillhör inte marknaden – kan vara värt att nämna dâ mânga turister endast kommer dit och missar hela den riktiga marknaden med dess inbyggda butiker. Canal St Martin är ett trevligt tips, bâde för shopping och restaurang/barliv. Macarons börjar ju komma till Sverige nu och LaDurée är den mest kända utanför landet (den finaste restaurangen/butiken ligger pâ Champs Elysées och bara inredningen är värt ett besök, och deras rosbakelser är uuunderbara) men för att âtergâ till macarons är Pierre Hervé är den parisarna stâr i kö för. Personligen gillar jag bâda men P.H skapar unika smakkobinationer som ingen annan. Ralph Laurens nya butik och café i St Germain är ett bra tips, för flagships har även Hilfiger öppnat sin nya butik i början av november pâ Champs E. och den är smakfullt inrett med element som drar tankarna mer till engelskt jaktslott än den amerikanska stilen de annars kör. Bor ni vid Champs E kan det kännas lângt till den riktiga parisiska charmen, men det finns smâ gator bakom place de Ternes där man har kvarterskänsla och kan hitta underbara matbutiker och marknad pâ söndagen. Är det dâligt väder är ett muséebesök perfekt, Monet utställningen är fantastisk men tyvärr slutsâld fram till januari sâ om du inte vill jaga biljett pâ ebay sâ rekommenderar jag att testa ngt annat. Jeu de Paume är ett av mina favoriter som de flesta turister missar (ett plus dâ det är mindre folk i kö 🙂 De har alltid intressanta fotoutställningar och ligger fint i jardin de tuileries. Ja, som du märker finns lika mânga tips som gator i staden, allt beror pâ vad ni vill ha, mitt allra bästa tips som pariserbo är att följa er instinkt och bara strosa runt och insupa atmosfären, man hittar alltid en massa härliga ställen!

  • ohhh här bor jag 😀 Parisssss!!

  • Lise M skriver:

    https://www.parishoteltingis.com/

    Try this hotel. It's good value for money and clean! And you can walk to Sacre Coeur

    Lise M.
    http://www.urbanstylevibes.com

  • Designbird skriver:

    Titta in på Caravane: https://www.caravane.fr/?i=4
    och på L´atelier154: https://lateliers.com/. På Rue du Temple ligger det en jättefin butik med gamla industridesignmöbler och prylar. Värt ett besök!
    Trevlig resa.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Läs mer om Trendensers Personuppgiftspolicy och Cookiepolicy.

    Kommentarer till denna artikel publiceras direkt utan föregående granskning eller annan åtgärd av Trendenser AB. Det innebär att den som kommenterar själv ansvarar för innehållet i kommentaren. Vi uppmanar dig att använda vänlig ton, ett civiliserat språk, uppföra dig väl och följa tillämpliga lagar.