Inlägget är reklam för Trivselhus
Som ni vet samarbetar jag sedan många år tillbaka med Trivselhus, som en av Sveriges största hustillverkare. De jobbar med småländskt hantverk och millimeterprecision i alla byggdelar med målet att skapa personliga hem av hög kvalitet som kan anpassas efter kundens behov. Ett hem från Trivselhus kommer med stor valfrihet och de ställer höga krav vid val av produkter.
Trivselhus erbjuder totalentreprenad, det innebär att du bara behöver skriver på ett kontrakt sedan åtar de sig det praktiska och juridiska helhetsansvaret för att bygga huset. Nyligen vann Trivselhus för andra gången pris som årets nollfelsaktör av försäkringsbolaget Gar-Bo.
Utbudet av nyckelfärdiga hus från Trivselhus är stort med över 60 husmodeller att välja mellan, våren 2022 lanserar de tre nya husmodeller.
Villa Brantevik
Villa Brantevik är en L-formad 1-plansvilla skapad av arkitekten Anette Schill Karlsson. Villan har en härlig terrasshörna för det bästa solläget, en öppen planlösning och stora fönsterpartier. Huset har även en avskild barn/ungdomsavdelning där möjligheten att stänga till med en skjutdörr mot allrummet finns. Föräldradelen har även en egen toalett, dusch, skjutdörrsgarderob och utgång mot trädgården. Boarean är 165 kvm.
Arkitekt Anette Schill Karlsson har fem tips på olika tillval som kan göras:
Planskiss över Villa Brantevik där du kan se rummens placeringar.
Villa Lysvik
Villa Lysvik är ett 1,5-plansvilla skapad av arkitekten Jessica Elmersson. Villan är en modern tolkning av en klassisk lada med stora fönsterpartier som ger köket och vardagsrummet en härlig rymd. Formen på huset gör det även möjligt att placera det på smala tomter. Boarean är 173 kvm.
Arkitekt Jessica Elmersson har sex tips på olika tillval som kan göras:
Planskiss över Villa Lysvik i 1,5 plan där du kan se rummens placeringar.
Villa Bråviken
Villa Bråviken är också ritad av arkitekten Jessica Elmersson i en praktisk form som passar alla sollägen. Huset kan vinklas på olika sätt för bästa solläge beroende på tomtens förutsättningar. Köket har en rymlig matplats i nära anslutning till ett avskilt vardagsrum, medan övervåningen har 3 sovrum och ett allrum. Boarean är 172 kvm.
Arkitekt Jessica Elmersson har sex tips på olika tillval som kan göras:
Inlägget var betald reklam i samarbete med Trivselhus.
Sista söndagen i februari och dags att summera denna skakiga vecka – med fokus på inredningsnyheter. Det känns en aning apart. Men här kommer en scroll för dig som vill ha koll på den biten, inemellan betydligt viktigare frågor.
Carina Seth Andersson släpper en ny kollektion i samarbete med Arket. Här kan du se en video och hitta samtliga produkter.
Danska Fredericia har lanserat Børge Mogensens ”Spanska stolen” i amerikansk valnöt.
Marbodal vill inspirera till att kombinera trä och färg i köket med ’’Signatur Ekbacken’’ och en vattenbaserad färgkollektion som fått namnet ’’Jordnära’’.
Nordsjö har visat 10 nya kulörer i deras Colour Tester kollektion. Nordsjö har nu totalt 49 kulörer bland deras Colour Tester utbud som innebär att man kan köpa en liten roller istället för en hel provburk för att testmåla.
Gubi hedrar den italienska designern Gabriella Crespi som hade fyllt 100 år iår genom att lansera ’’Bohemian 72 Collection’’ i rotting. Den ursprungliga idén för kollektionen kom för 50 år sedan men har satts i produktion först nu.
Fritz Hansen har blåst liv i Arne Jacobsens ellipsformade bord Egg™ som lanseras under första halvan av 2022.
I veckan lanserade Ellos Home en kollektion veckade lampskärmar i samarbete med inredningsinfluencern @whatdecoratesmyday.
Notiser
– H&M och IKEA stänger sina butiker i Ukraina till vidare för att värna om deras anställda och kundernas säkerhet.
– H&M ägda företaget ARKETs designchef Anna Teurnell har startat ett eget märke vid namn Teurn Studios i syfte att sälja lyxiga basplagg med ’’djärvhet och sälta’’.
– Buster + Punch presenterar Skull Collection tillsammans med musikern Travis Barker. Kollektionen består av dörrstopp, en skål, möbelknoppar, en bordslampa, ljushållare, smycken, kläder och en trumnyckel.
Till sist. Nordiska Köks senaste modell är ett vitpigmenterat kök i ek med rostfri bänkskiva och hängande takhylla som ska ge känslan av ett professionellt restaurangkök och att sitta vid ”chefs table”. Detta är uppfört i en arkitektritad villa vid Norrviken strax utanför Stockholm. Styling Pella Hedeby. Foto: Kristofer Johnsson.
Inlägget är reklam för Millesgården
Under vinjetten ”Local hero” belyser jag kända nordiska designklassiker i samarbete med dess producenter. Genom att berätta mer om möblernas historik, bakgrund och tillverkningsprocess hoppas jag att fler ska få kunskap om och förståelse för den verkshöjd de faktiskt har. Dessutom känns detta som en roligare och mer lärorik annonsform än traditionell reklam.
Idag ska vi få lära oss mer om Milleskrukan. Krukan formgavs på 1920-talet av Carl Milles och tillverkas av Gustavsberg. Krukan kommer i ett flertal olika storlekar och passar till många olika typer av blommor eller växter. Det karaktäristiska lövet på Milleskrukan förekom i Carl Milles dekorvärld under lång tid. Det är även en detalj ur brunnskaret till Milles Susannafontänen från 1916. Milles inspirerades ofta av historier från Bibeln, astrologi eller grekisk mytologi.
Carl Milles föddes år 1875 utanför Uppsala och var en världsberömd svensk skulptör som var verksam i Sverige, Paris, München, Rom och USA. Milles är idag mest känd för sina fontäner och verk i monumentalformat. Han står bland annat bakom Poseidon i Göteborg, Orfeusgruppen som står framför Stockholms Konserthus, Europa och Tjuren i Halmstad och ett stort antal andra skulpturer – både i Sverige och utomlands. Eftersom han bodde i Michigan i 20 år finns en stor del av hans produktion i USA.
Carl köpte tillsammans med hans konstnärsfru Olga Milles en tomt år 1906 på Herserudsklippan på Lidingö. Huset ritades då av arkitekten Carl M. Bengtsson och byggdes år 1908. Drömmen var att bygga ett hem med tillhörande konstateljéer där paret kunde arbeta.
1936 gjordes huset om till en stiftelse och Carl Milles skänkte då huset till det svenska folket. Konstnärshemmet med den vidsträckta italienskinspirerade skulpturparken är idag känt som Millesgården. Det är ett välbesökt museum som också huserar en samling med antik skulptur, en konsthall, en museibutik samt ett café.
Gustavsberg, tidigare Gustavsbergs porslinsfabrik, är en svensk tillverkare av hushållsporslin, plastprodukter och sanitetsporslin Gustavsberg på Värmdö. Deras tillverkning av porslin startade redan 1825, sanitetsporslinet kom till 1937 och bruksföremålen i plast år 1945.
Fotno: Yanan Li
Visste du att?
År 2019 inledde Skagerak ett samarbete med porslinsvarumärket 1616/Arita Japan. Det mynnade ut i kollektionen TY Palace bestående av assietter och tallrikar i olika storlekar formgivna av Teruhiro Yanagihara som är designchef på 1616/Arita Japan. Deras porslin kommer från krossad sten som är specifik för byn Arita, där det funnits porslinstillverkning i 400 år. Assietterna är så tåliga att de kan staplas i höga travar trots sina mjuka kanter, de tål också mikrovågsugn och diskmaskin. Åhléns nyhet Shelly, tillverkas av 100% stengods och är inte någon kopia, men heller inte helt olik om man inte tittar så noga eller blinkar snabbt.
Bild 1: Arita TY Palace oglaserad, pris 570 kr. Diameter 22 cm
Bild 2: Shelly Åhléns, pris från 79 kr. Diameter: 21,5 cm
Inlägget innehåller en adlink via Adtraction
Fy tusan vilken deppig dag det här blev. Vi stack huvudet i sanden och spritsade semlor som planerat, om inte annat för att skingra tankarna. Ett tips om du vill göra de klassiska semmelbullarna lite tjusigare är att testa roliga redskap. Charlotta (min nya assistent) hade med sig några spritshuvuden som hon fått i present. Oklart vart just dessa kommer ifrån men liknande finns att köpa här (adlink). Se så fina gräddvolanger det blev!
Toppa med att pudra florsockret över en mall som du klipper ut i papper. Hjärta, stjärna, blomma, bokstav, ja vad du vill.
Ironin i att just dessa spritsar kallas ”russian piping tips”. En liknande bollformad modell finns som sagt här (adlink) för 189 kr, men detta är inget samarbete med Cervera. Länkar bara till ett inköpsställe eftersom det säkert kommer att komma frågor.
Inlägget är en annons / reklam för Bjelin
Man brukar ju säga att golvet är rummets femte vägg och inredarens motsvarighet till konstnärens målarduk, därför är det viktigt att välja rätt golv. I reklamsamarbete med svenska Bjelin har jag nu tagit fram en golvskola i tre delar, som kommer publiceras på Trendenser under våren 2022.
Vilka är Bjelin?
Bjelin är ett innovativt golvföretag som ingår i en svensk familjeägd företagsgrupp baserad i skånska Viken. På 90-talet utvecklades innovationen “klickgolvet” som jag kommer att berätta mer om längre ner.
Idag fokuserar Bjelin på den senaste gröna golvinnovationen, härdade trägolv som får en skyddande yta med en helt ny teknologi som gör det möjligt att ta vara på hela trädstammen och skapa ett tåligare golv med den patenterade teknologin Woodura®.
Vad är ett klickgolv?
Bjelins golv har alltid den senaste klickgolvsteknologin, inte minst eftersom de ju har utvecklat och patenterat det koncept som idag används av många golvtillverkare. Den patenterade klickgolvstekniken gör att golvet snabbt och enkelt kan klickas ihop utan vare sig spik eller lim. Eftersom det är ett världspatent spar det in på miljontals limflaskor årligen. Klicklåsteknologin gör det också enkelt att kombinera olika golvmaterial med sömlösa fogar. Låssystemet 5G® gör det lättare än någonsin att klicka ihop ett golv. Det kan installeras fritt, flytande ovanpå undergolvet utan att spikas eller limmas fast. Om du i framtiden vill byta till ett nytt golv kan ditt gamla Bjelin-golv enkelt plockas upp och återläggas i ett annat rum – eller kanske säljas vidare till ett nytt hem!
Massiva trägolv eller härdade trägolv?
Skogen är en förnybar resurs men den är inte oändlig. Det tar minst 120 år för en ek att växa sig tillräckligt stort och starkt för att kunna omvandlas till ett golv och vid produktionen av massiva golvplankor duger inte hela trädstammen till det vilket skapar mycket spill. Bjelin jobbar ständigt med att maximera användningen av råvaran från skogen i produktionen och minimera spillet. Spillet kan minskas genom att trädstammen skivas istället för att sågas, likt en ost med en osthyvel. Det spill som ändå blir kan malas ner till träpulver som kan användas i golvproduktionen. Bjelins teknik ger tio gånger fler golv från samma stock och härdningsprocessen ger en många gånger starkare yta som aldrig behöver slipas om. Golven från Bjelin kan enkelt plockas upp och läggas i ett annat rum – eller säljas vidare. Golven kan även malas ned och återanvändas till kärnmaterial för tillverkning av nya golv.
Vad är Woodura®?
Woodura®-tekniken är en tillverkningsmetod för att härda trä och göra det starkare. Man använder en träfiberskiva med hög densitet (HDF) och på den applicera ett träpulver (samma typ av pulver som används från spill), sedan appliceras ett fanér på toppen. Detta pressas med högt tryck och värme för att skapa en härdad yta. Alla material som används är naturmaterial och resultatet blir en äkta träyta som blir många gånger starkare än traditionella trägolv. Man skulle kunna tappa en kastrull på Bjelins trägolv utan att det blir ett enda märke. De är dessutom så slitstarka att de tål att läggas i butiker och offentliga miljöer. Läs mer här. Klicka även här för att se en förklarande film om tillverkningstekniken Woodura®.
Miljömärkningar
Bjelins golv har en rad olika miljömärkningar som bland annat FSC, Svanen och bedömning av SundaHus. De arbetar kontinuerligt med miljöarbete och fler miljömärkningar kommer att tillkomma. Under respektive produkt på Bjelins hemsida ser du vilka miljömärkningar just ditt drömgolv har.
Läs mer på Bjelins hemsida. Här hittar du hela sortimentet!
När inredare planerar belysning som exempelvis ska hänga ovanför bord vid matplatser, arbetsplatser eller restauranger tar de hänsyn till armaturernas avskärmningsvinkel för att beräkna var de lysande delarna av ljuskällan inuti lampan kommer att bli direkt synliga för ögat och i vilket läge för betraktaren de förblir dolda (detta kallas. ”cut off” eller optisk avskärmningsvinkel). Om man sitter på en restaurang där man har en konstant synstörande bländning i ögonen förtar det helhetsupplevelsen och samma princip gäller ju i ens eget hem.
På en välavskärmad armatur bör vinkeln inte överstiga 45 grader. Ju längre ner i själva lampkroppen en ljuskälla sitter desto mindre avskärmande effekt får lampskärmen och desto vidare blir vinkeln. Värt att ha i bakhuvudet när du står och väljer mellan olika modeller.
Illustration: Trendenser.se
Källa: Belysningsbranschens Planeringsguide, rev 2013-11
Såhär års är det många som önskar stylingtips till sina fönster. Kanske för att det känns extra tomt när julbelysningen tagits bort. Jag tog en vända på Hemnet och sparade ner fyra fina idéer som kanske kan inspirera, inte minst dig som kämpar med stora glasrutor och smala fönsterbrädor.
Variera höjden på växterna, men också storleken och texturen på bladverken. Den här bilden är från Storkgatan 4A i Göteborg till salu via Alvhem. Styling: Emmahos
I riktigt smala funkisfönster kan en vas och en yvig kvist vara nog så fint för att få lite högre grönska. Lägenhet till salu på Von Gerdesgatan via Alvhem. Styling Grey Deco.
Om fönsterbrädan är hopplöst obefintlig kan man ställa växten på en pall eller piedestal istället som i detta badrum, till salu via Entrance Mäkleri. Bonus för cafégardinen!
Om man har stora fönster från golv till tak, kanske det istället är en idé att ställa växterna på utsidan modell större som här på Tegnérgatan 27 a via Bo-laget i Malmö.
Söndag betyder som vanligt att det är dags för summering av veckans nyheter och branschsnackisar. Här kommer en snabb scroll för sig som vill ha koll!
Grythyttan Stålmöbler är aktuella med nya utemöbler formgivna av Jonas Bohlin och Andreas Engesvik. Bohlin har formgivit serien Akleja som består av ett runt träbord med tillhörande stol tillverkade i obehandlad teak med ett mörkgrått stativ i rörstål. Och Engesvik har formgivit Libelle (se bild) ett bord med tillhörande stolar tillverkade helt i stål.
String Furniture har presenterat sin nya ljusstake ’’Museum’’, formgiven av TAF Studio. Ljusstaken är en vidareutveckling av ’’Museum Sidetable’’ som är ett höj- och sänkbart bord.
Skagerak har lanserat nya delar i 1616/arita japan collection skapade av danska designern Cecile Manz. Kollektionen består av 46 servisdelar i porslin som har tagit tre år att ta fram.
Vipp har lanserat en fåtölj och två nya mattor gjorda i ull och ull-bamboo mix till deras sortiment.
Under Stockholm Design Week lanserade Cristian Lind och Jack Dalla Santa Contem, ett nytt svenskt möbelföretag som säljer lokalt producerade möbler gjorda i återanvänt trä.
Uno Form lanserar ’’Vit ask’’ som ett alternativ som kan väljas till Uno Form-kollektionerna Classic, Copenhagen och Avantgarde. Vit ask kan du välja att ha för sig eller i kombination med målade ytor eller deras supermakt Fenix-laminat.
Gotlandsbaserade möbelföretaget G.A.D fyller 25 år iår och firar det genom att släppa nya möbler. Bland nyheterna finns det byråar, soffbord och skrivbord. G.A.D har också släppt deras klassiska slagbord Ardre i gotländsk kärnfuru.
Danska Studio David Thulstrup har tagit fram en unik bordserie av akustikplattor som tillverkats av tång. Tipstack till Anette. Läs mer här.
Notiser
– Lexington får ny storägare. Finska Manna & Co köper grundarnas aktier.
– H&M börjar sälja second hand.
– Beleco som hyr ut möbler till företag tar in 20 miljoner kronor för att fortsätta expandera.
– Modeskaparen Lars Nilsson har skapat en textilkollektion för Klässbols Linneväveri.
– Planerar du en resa norröver? Kolla in nya The wood hotel som är Skellefteås nya landmärke med en byggnad klädd och inredd med trä från skogarna runt om.
Via Maria Soxbo fick jag nys om Svenska Five Oceans nya serie med tvätt- och rengöringsprodukter baserade på naturliga och biologiskt nedbrytbara ingredienser med minimal påverkan på våra hav och de vattenlevande organismerna. Görs bl a av lokalt odlad vete i Dalarna.
Svenska Midnatt som tidigare enbart gjort sängkläder lanserar nu en ny kollektion dukar som fått namnet ’’Chez Midnatt’’.
Till sist kolla in designsamarbetet ’’All Thought Welcome’’ mellan Beckmans och sex möbelproducenter som presenterades på Stockholm Design Week. Jag fastnade för möbelserien ’’Sincerely Vaggeryd’’ designad av Simon Mattisson och Tora Kirchmeier som består av två bord och en bänk som har utvecklats tillsammans med Swedese. Två nya namn att lägga på minnet!
Inlägget är reklam för Schneider Electric
Tidigare i höstas installerades nya vägguttag och strömbrytare på Spinneriet, och jag passade samtidigt på att installera Schneider Electrics smarta hem-system Wiser som gör det möjligt att fjärrstyra belysning och inkopplade apparater via mobilen.
Perfekt för mig som bor en bit ifrån studion. Nu kan jag stänga av kaffebryggaren på distans, få notiser om någon tar sig in i lokalen eller om en dörr eller ett fönster inte har stängts ordentligt. Jag kan till och med koppla upp mig via videolänk för att kolla om en hyresgäst glömt kvar något. Helt fantastiskt. Snacka om att detta underlättar min vardag!
Schneider Electric har nyligen lanserat en ny version av systemet Wiser som hanteras via appen Wiser by SE. Appen hade tidigare ett antal begränsningar och var skapad endast för belysningsstyrning. Nya Wiser och den nya appen erbjuder fler funktioner för bekvämlighet, säkerhet och energieffektivitet.
Trots att apparna skiljer sig åt i uppbyggnad fungerar befintliga Wiser-puckar och uppkopplade enheter med det nya systemet om de konfigureras om från Bluetooth så att de kan kommunicera via Zigbee 3.0 istället. Då kan de användas med den nya gatewayen i det nya systemet
.
Appen kan även användas tillsammans med röstassistenterna Siri, Google Assistant och Amazon Alexa. Som första steg lanseradesdetektor för vattenläckage, rörelsedetektor, magnetkontakter för dörr/fönster, IP-kamera för inomhusbruk, temperatur- och luftfuktighetssensor. Uppkopplade vägguttag i apparatserien Exxact och en smart plug kan även styras via appen samt att appen visar energiförbrukningen för inkopplade apparater. Det finns också möjlighet att varnas med en larmnotis för ovanliga variationer i din elförbrukning. Så om din frys till exempel helt plötsligt slutar dra ström får du direkt en notis i mobilen om det och kan vidta åtgärder. I slutet av förra året lanserades även en IP-kamera för utomhusbruk.
Eftersom jag har diskmaskin i lokalen känns det också tryggt med deras detektor som upptäcker och larmar vid fukt, så att man har en chans att upptäcka läckage i tid. Innan det blivit en vattenskada. Något jag faktiskt har praktisk erfarenhet av eftersom lokalen ovanför hade en vattenläcka som rann ner i min lokal häromåret och det skedde på natten när ingen var där för att upptäcka det i tid.
Jag har appen Wiser by SE i min mobil och tycker att det är så skönt att jag på ett så enkelt sätt kan styra allt ifrån belysning till kameraövervakning via mobilen. Med appen har jag inte bara stenkoll på vem som befinner sig i lokalen och vilken tid utan jag kan även kommunicera med personerna genom röstfunktionen. Har inte vi alla dessutom varit i sitsen då man är osäker på om man glömde att stänga av kaffebryggaren eller strykjärnet innan man gick hemifrån? Med appen kan man på ett smidigt sätt lösa detta via ett knapptryck om apparaten är installerad i ett uppkopplat vägguttag som kan stängas av eller aktiveras på distans. Appen är verkligen busenkel att använda och jag rekommenderar er alla att skaffa Wiser by SE.
Inlägget var reklam i samarbete med Schneider Electric