Annons

Arkiv: aug 2018

Stylingtipset: Arkitekttriangeln

Vitruvius var en romersk ingenjör som levde under antiken. Han sägs ha varit den första som skrev böcker om byggnader och är bland annat känd för ”The Vitruvian Triangle”, fritt översatt till arkitekttriangeln. Han menade att det viktigaste inom arkitektur är att uppnå balans mellan dessa tre;

  • Estetik (Venustas)
  • Funktion (Utilitas)
  • Hållbarhet (Firmitas) 

En princip som känns högaktuell att påminna om. Men också att använda som beslutskompass i inredning och styling. Har man en förenklad arkitekttriangel i bakhuvudet så tycker jag att det blir enklare att avfärda dåliga köp och inredningslösningar.
Om bara en parameter får fokus (som estetiken i exemplet ovan) blir det lätt obalans. En möbel (eller ett loppisfynd) som bara är vacker att se på men som inte är särskilt funktionell eller långsiktigt blir sällan ett hållbart val i längden. 

Om man istället fokuserar enbart på hållbarhet (eller hållfasthet över tid) utan att ta hänsyn till funktion eller estetik så tror jag inte heller att det blir en långsiktigt realistiskt lösning. Då faller begreppet eftersom man sannolikt lär byta ut det på sikt. 
Med arkitekttriangeln i bakhuvudet får man ett nytt perspektiv på alla bilder och ideal vi matas med i inredningsmagasin och sociala medier. Mycket är väldigt obalanserat. Det känner vi nog på oss, men allt blir så mycket tydligare om man tar på sig de här glasögonen när man ska fatta beslut kring behov och begär i hemmet. 

Sponsrat samarbete: Vegetarisk inspiration och rabatt hos Mathem.se

Om det är något vi bör konsumera efter säsong så är det mat, allra helst vegetarisk sådan. I alla fall om vi vill äta mer klimatsmart. Kött och animaliska produkter står nämligen för hela 15% av växthusutsläppen (Källa: Jordbruksverket). I samarbete med Mathem.se som utsetts till Årets ekobutik 2018 vill jag inspirera er att våga testa fler gröna rätter i höst och vi har därför inlett ett långsiktigt reklamsamarbete. Jag har själv börjat äta mer plantbaserat det senaste året, även om jag inte gör det helt uteslutande än. Men jag jobbar på det och tänker att 50% rätt i alla fall är bättre än 100% fel. 

Mitt bästa knep för att få med familjen på tåget är att fasa in förändringar och att inte ge upp. Att ha tålamod och ork att testa sig fram tills man hittat några nya vegetariska vardagsrätter som alla längtar efter att man lagar. Kolla min instagram stories för fler recepttips! Just nu får nya kunder 200 kr rabatt på Mathem.se om ni anger koden TREND200 i kassan (giltigt t o m 2018-09-29)*.

Beställ innan midnatt så har du maten redan imorgon!**

Foto: Kikärtsbiffar med potatis och rotfrukter, recept hittar du här!
 
* Gäller vid köp över 700 kr. 
** Mathem leverar till följande städer
*** Inlägget presenteras i ett reklamsamarbete med Mathem.se 

Lookalikes: Skulpturer

Jag har förstått att det snackats bakom min rygg efter det här inlägget. Mitt uttalande om Formex var onödigt hårt mot en kvinnlig (?) bransch. Jag vet inte vad jag ska svara på det. Allt som visas på mässorna är naturligtvis inte dåligt, men ganska mycket skulle behöva bli bättre. Det har dock väldigt lite med genus att göra. Jag tycker bara att vi inte har råd att unna oss den typ av ”säsongsekonomi” som många tagit för självklar under antropocen. Jag hoppas ändå att de formgivare som bidrar med utveckling, kvalitét och verkshöjd känner att jag står upp för dem. Det borde den här kategorin vara ett exempel på. Äras den som äras bör. Och den som var först, inte den som är störst eller som kan producera högst volymer till lägst pris. Nytt exempel. Vad säger ni här, lika som bär? 
Bild 1: Skulpturer av Kristiina
Bild 2: Skulpturerna ”Look out”, nyhet från Villacollection  

Veckans inredningsnyheter v.34 / 2018

Den här veckan har Formex gått av stapeln. Jag valde att inte besöka mässan i år men pressvisningarna har knappast gått obemärkt förbi i instagramflödet ändå. Dessutom har det har trillat in en hel del info via inkorgen. Här är en summering av de senaste inredningsnyheterna för dig som vill ha koll!
Samarbetet mellan inredaren Hanna Wessman och Watt Veke blev lyckat. Taklampan Spoon som äntligen premiärvisades i veckan har redan fått bred spridning!
Svenska ByOn fick också slående stor uppmärksamhet på höstens Formex tack vare kombinationen vass PR-byrå + produkter som speglar rådande trender. Senapsgult och plisserat. Två saker vi kommer minnas från hösten 2018. 
Skultuna fortsätter sitt samarbete med Carl Philip och hans designföretag Bernadotte & Kylberg. Tillsammans är de nu aktuella med en ny kollektion ljusstakar – Infinity.
Georg Jensen Damask har lanserat textilier och sängkläder för barn, i 100% ekologisk bomull.
Norm Architects har tillsammans med Japans största trätillverkare Karimoku tagit fram en ny serie möbler, däribland soffan Hinoki på bild.
Anrika danska Knabstrup Keramik som en gång i tiden var störst i Skandinavien på blomkrukor (1930 producerade man 18 000 blomkrukor om dagen!) har relanserats på Formex. Där visade man bland annat upp sina nya degbunkar i terracotta. 
Paper Collective har lanserat en ny serie fotokonst, kurerat av Jonas Bjerre-Poulsen.
Danska Louis Poulsen firar 60 år med Poul Henningsens klassiska belysning, bland annat med en fin film där man får en inblick i hantverket bakom varje armatur.
Mateus slog på stora trumman på deras 25-års jubileum med fest på Kungliga Operan, och dessutom så lanserar de en ny kollektion i samarbete med designportalen Yatzers grundare. Bilder stylade av Lotta Agaton som också stod för dukningen på firandet. 
 
Notiser
LetsDeal-grundaren har sadlat om till hållbara sängkläder. Kolla in Alvalinen!  
– HMs Arket lanserar biologiskt nedbrytbara rengöringsprodukter för kläder och hem
– Ragna Ragnarsdóttir vann designpriset Formex Nova
– Så här ställer sig de olika partierna till bostadsbristen
– Och på tal om politik så är Obamas sommarhus till salu
Carina Seth Andersson är aktuell med en ny serie vaser för Nationalmuseum. Kolonn är blåsta och producerade av svenska Skrufs glasbruk.
Mode möter inredning i Common Seatings senaste samarbete med Baum und Pferdgarten. Tipstack till Johanna! Och den här veckan har alla mäklarobjekt hamnat i skymundan när Isabella Löwengrip postade bilder på sitt nya jättehus på sin blogg. Fler bilder hittar du HÄR. Initierade källor har skvallrat om att hennes nuvarande villa som ligger ute till salu har krossat all tidigare visningsstatistik på Hemnet. Trevlig söndag!
Foto: Georg Jensen Damask, Watt & Veke, ByOn, Skultuna, Norm Architects, Paper Collective, Louis Poulsen, Mateus, Arket,Common Seating, Isabella Löwengrip/Gadelius

Stylingtips: 145-centimeters principen för tavelväggar

Att tavlor på väggarna gör ett hem mer ombonat är de flesta rörande överens om. Däremot är många rådvilla när det kommer till hur högt man ska hänga dem. Smaken kan förstås variera och i det här fallet kan även takhöjden göra det men en bra tumregel att utgå ifrån är ”145-centimeters principen”. Eller 57 inch from the center som amerikanarna säger. Den innebär att man hänger tavlan (eller tavelväggen) så att centerpunkten på motivet hamnar 145 centimeter upp från golvet. Hänger man tavlorna så att mitten placerar sig just där brukar motivet hamna i en harmonisk ögonhöjd för betraktaren. Att följa det slaviskt kan vara lite vanskligt, eftersom ett rum med ovanligt tilltagen takhöjd eller en framförvarande låg möbel (exempelvis en soffa med ovanligt låg rygg eller en sidobänk utan ben) kan göra att proportionerna känns skeva – men det är ett bra riktmått. 
Illustration: Trendenser.se

Instagram moments @trendenser

Ni som följer mig på instagram kanske har noterat att jag inte är på Formex som jag brukar. Why not? Det enkla svaret är att jag inte vill. Jag har ingen lust att ägna min tid åt att springa runt på mässor med stirrig blick och hetsfota nya säsongsprodukter. Det känns varken vettigt eller försvarbart längre. Visst, en gång i tiden var mitt fokus att summera och rapportera trender. I framtiden vill jag bidra till att skapa nya tendenser och tankemönster istället. Men mer om det senare. Här är ett axplock som synts i mina Stories istället för mässbilder och ”höstens hetaste”.
1.) Jag förlängde semestern med en extra vecka och spenderade den med SUP, solnedgångar och strandhäng. Så fint. 
2.) Berättade om Trendenser AB’s (och mitt livs) största investering på instagram igår. Mina färgglada luncher är på samma tema. Bättre värden och en bättre värld. Ja tack!
3.) Loppat men inte shoppat. Har delat med mig av flera fina fyndlägen sista tiden. Håll utkik om du bor i närheten eller bara vill ha uppslag till din loppisletarlista
4.) Fick ett spännande boktips från en följare häromdagen. Jag sprider vidare!
 
Vill du följa mig på Instagram så finns jag här: @trendenser

Om influencers och reklam för osunda flygvanor

I december 2015 enades världens länder om Parisavtalet med målsättningen att hålla den globala temperaturökningen under 2 grader. Om vi misslyckas kommer det innebära allvarliga förändringar i klimatet och hot mot människans existens. För att lyckas måste vi sänka våra koldioxidutsläpp till max 2 ton/ per person och år (idag har svensken ett snitt på 11 ton/per person och år). Det här kommer kräva stora omställningar. För företagen och industrin – men även för oss privatpersoner. Vi måste också ta ansvar och förstå var vi själva kan bidra och göra störst skillnad på kortast tid.

 
För många är flygresor den enskilt värsta CO2-utgiftsposten som vi har möjlighet att påverka här och nu – på individnivå. Oavsett vad politikerna beslutar i höst.
 
Jag har räknat lite på vad flygresandet till några destinationer som ofta syns i sociala medier ”kostar” i termer av totala utsläpp och växthusgaser, per person. Till min hjälp har jag använt kalkylatorn på Utsläppsrätt.se (oberoende klimatfakta). 
 
Vad ”kostar” egentligen en flygresa per person, tur och retur, till dessa distanser i utsläpp (Co2 justerat för FN’s klimatpanels RFI på x 2,7)? 

Stockholm – London ( 1433 km x 2 ) = 1,3 ton 
Stockholm – Paris (1544 km x 2) = 1,5 ton 
Stockholm – St Tropez (1948 km x 2) = 1,8 ton 
Stockholm – Biarritz  (2209 km x 2) = 1,9 ton 
Stockholm – Palma / Mallorca (2537 km x 2= 2,2 ton 
Stockholm – New York (6321 km x 2) = 6,1 ton 
Stockholm – Maldiverna (7790 km x 2) = 7,5 ton 
Stockholm – Sri Lanka (7735 km x 2) = 7,5 ton 
Stockholm – Bangkok (8270 km x 2) = 8 ton 
Stockholm – Cancún / Mexico (8803 km x 2) = 8,5 ton 
Stockholm – Los Angeles (8882 km x 2) = 8,6 ton 
 
Källa: Utsläppsrätt.se*
 
Förstår ni varför jag känner frustration när jag scrollar runt i instagramflödet och ser hur mycket vi influencers flyger. Hela tiden. Flera gånger per år. Utan att ifrågasättas. Vi måste sätta det i perspektiv. Är det verkligen rimligt att vi, som nu ska ner till 2 ton koldioxidutsläpp per person och år, inspirerar varandra att flyga mer när det kostar så mycket för klimatet? Det övergår mitt förstånd att vi helt ogenerat kan få fortsätta inspirera och marknadsföra en flygande livsstil som ideal. Utan att skämmas. 
 
Flygplan drivs än så länge med fossilt bränsle vilket innebär att det bildas skadliga utsläpp av koldioxid vid förbränningen. Eftersom luftfartens utsläpp till största delen sker på hög höjd i atmosfären bidrar även andra ämnen (utöver koldioxid och vattenånga) till att flygets totala påverkan på klimatet är omkring dubbelt så stor som enbart flygets utsläpp av koldioxid. Källa: Transportstyrelsen 
 
Visst kan vi i framtiden blanda ut dagens fossila bränsle med sk. biobränsle, men för att odla så mycket som skulle behövas om hela jordens befolkning flög som svenskarna så menar kritiker att vi skulle behöva odla det på hela jordens landareal. Våra nuvarande flygvolymer är alltså inte försvarbara, inte ens med biobränsle.
 
På 70-talet rökte man mycket och överallt. Idag vet vi bättre och har stränga regler med varningstexter på all reklam som handlar om tobak, eftersom det innebär risker för vår egen och andras hälsa. Vi kanske borde införa ”informationstexter” även på reklam för långflygningar eftersom de ju bevisligen kan skada klimatet och jordens hälsa. I väntan på bättre alternativ och för att öka medvetenheten, om inte annat? 
* Via kalkylatorn hos den partipolitiskt oberoende sajten utsläppsrätt kan du själv beräkna de totala utsläppskostnaderna RFI och Co2 för din planerade resa med flyg, bil eller tåg.

Veckans inredningsnyheter v.33 / 2018

Det märks tydligt i inkorgen att företagen börjar komma igång igen efter semestern. Den här veckan har det smattrat till ordentligt med både höst- och jullanseringar. Här kommer ett snabbt svep med nyheter från inredningsveckan som varit!
Ferm Living har släppt nya pressbilder. Den skulpturala trenden verkar hålla i sig.

Det har också kommit ytterligare från Make it Malmö och samarbetet mellan TypeO + Form/Design Center som jag skrev om redan HÄR.
Danska Menu har visat upp en rad höstnyheter, däribland sidoborden Androgyne, ritade av Danielle Siggerud Architects
I veckan rullade den nya ehandelssatsningen Made By Gotland ut, vars förhoppning är att underlätta för de lokala hantverkarna som annars säljer mest under sommarhalvåret.
Stylisten, hållbarhets- och modeprofilen Emma Elwin har inlett samarbete med Granit i deras nya kampanj Omtanke.
Nästa vecka är det Formex-mässa. AEO och Kueen (som gör fantastiska scarves och kimonos) har slagit sina påsar ihop med gemensamma pressbilder och monter. 
Design Letters är ute i tid och lanserar en stilren variant på paketkalendern till julen.
Den klassiska Flos lampan Snoopy kommer nu ut i ny grön variant. Bild via Olsson&Gerthel.

Kähler samarbetar med den danska konstnären Malene Bjelke i en serie skulpturer med samlingsnamnet Character. Tipstack till Weronica!

Notiser
Plantagen har enligt rykten inlett samarbete med arkitekten Thomas Sandell
– Stockholm har fått en ny designvecka – Summer Design Week mellan 20-26/8.
– H&M Home har lanserat en röststyrd stylist för Google Assistent
– Hemtex har haft en iskall sommar
– Medan Mio slagit alla rekord
– Sara Danius kommer i höst att börja samarbeta med designskolan Beckmans
– Och IKEA i Jönköping erbjuder nu återbäring på kundernas begagnade IKEA-möbler. 

Svenskt Tenn är  aktuella med nya utställningen “Historisk och Samtida Design”. Ni som följer mig på Instagram har ni redan sett att Isabella Löwengrips hem är till salu via Gadelius, vars bilder tagit ett ärovarv i veckan – men hon är inte den enda bloggaren som är i försäljningsfarten. Konstsamlaren Fredrik Karlsson säljer nu sin lägenhet, vars ”före-renovering-bilder” finns att se på hans blogg. Trevlig söndag!
Foto: Ferm Living, TypeO, Menu, Made By Gotland, Granit, Design Letters, Olsson Gerthel, Kähler, Svenskt Tenn, &Tradition och Behrer & Partners.

Läsarfråga: Hur gör jag sovrummet mysigare?

Inlägget innehåller reklam / annonslänkar
 
I bloggkategorin Läsarfrågan svarar jag på inredningsfrågor utan kostnad (min tid finansieras med hjälp av annonslänkarna i inlägget). Har du kört fast med ett rum hemma hos dig eller är det något annat inredningsrelaterat du funderar över? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected] 
 
———————————-
Fråga: Jag skulle behöva din hjälp med att få mitt sovrum mer inbjudande och mysigt. Jag bor i en hyreslägenhet som har en plastmatta jag inte kan ta bort. Väggarna är vitmålade och de får inte målas om. Tycker om sänggaveln som är stoppad och klädd i vitt linnetyg. Gardinerna tycker jag också om, de är vita och går från tak till golv. Jag är 49 år och ungdomlig/klassisk i min stil. / Helena
———————————-
Svar: Nyckeln till ett ombonat rum tycker jag handlar om att skapa balans mellan en bra översikt och mysiga små vrår (undanskymdhet). Med hjälp av mindre justeringar som fler lampor/ljuspunkter, mer växter och lite större variation i textilierna, (antingen fortsatt vitt på vitt men med mer struktur eller i färgtoner som matchar golvet) skulle du enkelt kunna skapa ”öar” i rummet som känns inbjudande att krypa upp i. 
 
Här är 10 förslag för att göra ditt sovrum mer ombonat
1) Växter med gröna blad bidrar med syre under natten och skapar en hemtrevlig atmosfär i rummet. Förutom krukväxter i fönstret rekommenderar jag även en större golvväxt i hörnet vid gardinen.
2) Fönsterlampor ger en rofylld stämning på kvällen när det är mörkt ute och en mjuk start på morgonen innan du tänder taklampan. Antingen två små hängande eller en större ståendes på fönsterbrädan. 
3) Mattor runt sängen dämpar akustiken i rummmet och skapar en skönare känsla för fötterna när du sätter ner dem på morgonen. Eftersom du har plastgolv skulle jag satsat på två klassiska trasmattor i bomull eller ryamattor i ett naturmaterial som ull vid långsidorna och kanske en gångmatta vid fotänden beroende på rummets storlek. 
4) Fler kuddar vid huvudänden. Att gå från 2 huvudkuddar till 4 på en dubbelsäng kan göra stor skillnad både för det visuella intrycket och för känslan av att krypa ner i en mer välbäddad säng. Vill du inte ha en öppen bäddning med överkast på nedre halvan rekommenderar jag några fler större kuddar att lägga ovanpå överkastet dagtid. Läs mer om bäddningstips här
5) En mjuk pläd över fotändan, som komplement till överkastet. Antingen vit eller med accentfärger, men gärna med en skrynklig / bubblig struktur för att skapa skuggeffekter mot de släta vita väggarna och det släta vita överkastet. Det är också mysigt att ha en extra pläd om man vill lägga sig på den bäddade sängen för att vila eller läsa under dagen. 
6) En taklampa i textil. Den du har idag är fin och ger ett bra allmänljus. Den behöver inte bytas men ger ett ganska hårt intryck. Har du plats för den nuvarande i ett annat rum skulle jag rekommendera en större lampa, med skärm av textil
7) Tavlor. Eftersom sänggaveln är hög tycker jag att du kan satsa på en mindre tavla vid sidan av med ett motiv som matchar din valda accentfärg. Gärna med en träram. 
8) Stämningsbelysning. Det syns inte på bilden men eftersom du har en byrå på andra sidan rummet tycker jag att du ska ställa en (dimbar?) bordslampa på den för att få in ytterligare en ljuspunkt i rummet. 
9) Klädhängare. Vi klär alltid av oss vid läggdags men orkar inte alltid vika in kläderna i garderoben. Lika bra att ordna en plats för det. En klassisk herrbetjänt, en liten pall eller en krokanordning på insidan av sovrumsdörren gör det lätt att hålla ordning.
10) Detaljer på sängborden. En väckarklocka, en karaff med vatten och ett glas, din favoritbok, ett fat att lägga smycken på över natten, en handkräm och en liten växt (exempelvis hemtrevnad). Små vardagliga detaljer som är sköna att ha nära till hands och som bidrar till en känsla av omtanke – om dig själv. 

Vad händer i min studio – som jag inte bloggar om?

Ett önskeinlägg ni hade handlade om vad som händer i mitt företag, som jag inte skriver om. Vi börjar med studion på Spinneriet. Där pågår mycket som inte ryms i bloggformatet eftersom det inte alltid rör inredning. I våras nämnde jag ju planerna på att göra om den till en foto-och filmstudio som även kan hyras av andra fotografer, stylister och reklambyråer. Vad har hänt sen dess? En hel del. Här är ett axplock av de kampanjer som har plåtats där som jag aldrig har skrivit om. Håll i er. 

Fotografen Mikael Jansson fick Bindefelts stipendium 2018 för att dokumentera berättelser av förintelsens offer. Under en period i våras hyrde han in sig och fotade människor vars historia vi aldrig får glömma. Resultatet kommer att bli en utställning!
Rum21 – soffkampanj
Nordiska kök – lansering av nytt kök i ask 
Borås Cotton – katalogbilder
Eucerin – reklambilder
Stayhard – reklambilder
Mannerströms skafferi – lanseringskampanj
Ballingslöv – badrumskatalalog
Swedstyle – produktkatalog  
Les Levres – höstkampanj 2018 
1 2