Kristina Stark firar 25 år som formgivare med ett nytt varumärke 2018, Stark Cylinder. Spännande! Veckans mest ombloggade hem är det i dubbel bemärkelse. Det som tidigare var Metromode-profilen Petra Tungårdens hem, och numera bloggaren Dashas dito, är nämligen till salu igen. Fler bilder HÄR. Fin juldagsaftonsmorgon till er alla!
Foto: TineK, Svenskt tenn, Kähler, Residence, ByLassen, Voice, Domo, Erik Olsson
Jag har haft mitt livs lugnaste jobb-december. Man lär så länge man företagar gissar jag och för mig tog det bara en sisådär 12 år att hitta en hållbar strategi för årets mest hektiska period. Med mottot ”julefrid istället för julestrid” bestämde jag mig redan tidigt i höstas för att december månad skulle bli min present till mig själv. Jag blockade kalendern och gjorde mig obokningsbar för säljare och agent. Varför? Jo, jag ville kunna ägna mig 110% åt eget arbete och ha rundhänt med tid över för att komma ikapp med en ordentlig utvärdering, planering, omvärldsanalys och strategi. Viktiga frågor som man vänder och vrider på dagligen för andra i rollen som konsult, men motsägelsefullt sällan hinner med för egen räkning. Bästa beslutet på länge för de här veckorna har varit välbehövliga. Och det tog som sagt lite tid att inse, men jag måste stå stilla för att se riktigt skarpt. Eller som fransmännen säger ”Reculer pour mieux sauter”. Idag har jag gjort min sista arbetsdag på kontoret för i år, och här är några saker jag grejat med;
– Årsresume för Trendenser Weekly. Ni som prenumererar på mitt nyhetsbrev kanske har noterat att jag inte skickat ut något den här veckan. Det är ett medvetet beslut eftersom inboxen ändå svämmar över just nu av alla God Jul hälsningar och mail om stundande mellandagsreor. Vi tar ett litet jullov med Trendenser Weekly helt enkelt – men lagom till nyårsafton kommer en matig årsresumé och framtidsspaning istället och inför 2018 kommer det att ske en del förändringar. i formatet. Håll uktik!
– Ny hemsida för Trendenser AB. Under december har jag (äntligen!) fixat en hemsida som samlar all information som mina annonsörer och kunder vanligtvis frågar efter. Fakta om annonsformat, aktuell statistik och teknisk data. Här finns också en flik med information om mina föreläsningar och hur man bokar mig för en sådan.
– Webbyrå sökes. Jag är på jakt efter en vass person eller en grym webbyrå som är specialiserad på WordPress att anlita för ett nytt projekt som ska sjösättas under nästa år. Är du rätt person, jobbar du på en bra byrå eller känner du kanske någon som är riktigt duktig på att bygga tekniska plattformar OCH dessutom är intresserad av inredning/ design / form – inboxa mig gärna med en kort presentation på [email protected] så hör jag av mig när jag är tillbaka efter jullovet!
Vi som bor i västvärlden har präglats av talesättet ”symmetrin i alla ting” sedan antikens Grekland och balans genom symmetri är något vi eftersträvar i det mesta i samhället. Det gäller allt från naturvetenskapliga ämnen som matematik och fysik till mer subjektiva områden som skönhet och inredning. Vi har lärt oss att detta är det ideala att eftersträva. Men kanske är det också just det symmetriska tänkandets ok som gör att vi i Väst så ofta upplever problem när det kommer till modern inredning. Ett helt symmetriskt och perfekt hem med helt symmetriska och perfekta saker upplevs ju väldigt lätt platt och kantigt. Eller lite själlöst rent ut sagt. Ingenting sticker ut eller bryter av.
Fukinsei (不均整) betyder asymmetri eller oregelbundenhet. Även kallat den asymmetriska balansen. I många av de asiatiska kulturerna kontrolleras nämligen balans genom just irregularitet och asymmetri. Principen tar sin utgångspunkt i naturen, där harmoni ofta uppstår ändå trots att eller på grund av att saker inte är helt symmetriskt placerade. Att använda sig av en medveten ofullständighet (Funkinsei) kan också vara ett effektivt tankeverktyg att ta till när man kört fast med en inredning som känns alldeles för polerad. Tolkningen av begreppet är fri, men är du nyfiken på mer kan jag rekommendera att läsa eller söka på inredningsfilosofin Zen och Wabi sabi.
Några tips för att bryta av en perfekt inredning (oavsett stil)
– Häng dina tavlor i ett oregelbundet mönster istället för symmetriskt balans
– Välj en matta som är yvig eller bildar oregelbundna mönster i sin struktur ex. ryamattor, viskosmattor, mattor med långa fransar eller liknande etc istället för ett repetativt mönster om allt annat i rummet står i givakt
– Bryt av med oregelbundna former ex. handgjord keramik eller konsthantverk
– Inred med målningar som bär spår av handens framfart (jmf en yvig teckning eller oljemålning med perfekta digitala prints)
– Ta in material som har naturligt oregelbundet mönster ex. marmor, kalksten etc
– Placera saker på ojämna avstånd när du skapar stilleben / blickfång
– Satsa på olika stolar runt köksbordet, med en gemensam färg
– Krocka ett nyproducerat möblemang med minst ett patinerat / nött ytskikt