Inlägget innehåller reklam för egen verksamhet i samarbete med Bokus
Efter två års slit är min bok äntligen klar! Den kommer ut i butik den 25 mars men redan nu går Handbok i inredning och styling att förhandsbeställa via Bokus. Missa inte deras ”boka-tidigt-rabatt” och få den hemskickad samma dag som boken släpps!*
Idag kan vi mer än någonsin om inredning och design. Eller rättare sagt; vi vet väldigt mycket om prylar, möbler och trender. Samtidigt har vi dålig koll på de grundläggande principerna inom inredning och styling. Trots att det spenderas mycket pengar på hem och renoveringar är det förvånande få som är nöjda och tycker sig få till helheten. Det vill jag ändra på.
Jag brukar jämföra inredning med musik. Alla föds inte med absolut gehör, men de flesta kan lära sig att spela efter noter. På samma sätt är det med färg, form och inredning. Men ingen pratar om det, på det sättet. De flesta av dagens inredningsböcker fokuserar på bilder av vackra hem. Men de ger inte så många konkreta råd för helt vanliga bostäder. Jag har själv saknat en ”handbok” som beskriver hur inredarna tänker, som förklarar grundläggande tumregler och bjuder på tankeverktyg och rekommenderade mått som alla kan ha glädje av – oavsett vilken typ av möbler eller stil man gillar.
Till skillnad från andra inspirationsböcker i ämnet så innehåller min bok inte ett enda foto. Jag har istället satsat på pedagogiska illustrationer och beskrivande texter (och siffror!) som förklarar och förenklar och gör det lätt att förstå vad de olika tipsen grundar sig på.
KÖP BOKEN HÄR! Klicka på den här länken för att komma till kampanjsidan på Bokus där du kan köpa min bok. Erbjudandet gäller endast till kl. 23.59 den 24/3, 2019. *Vi reserverar oss för förseningar. Ordrarna behandlas i turordning vid en eventuell slutförsäljning av första upplagan.
Att lägga parkettgolv kan vara klurigt, inte minst eftersom det finns så himmelens många olika varianter att välja mellan. Vilket som passar bäst beror mycket på huset, dess stilepok och karaktär och inte minst rummens form – men jag roade mig med att sammanställa alla varianter jag kunde komma på. Hur många av de vanligaste parkettläggningarna har du koll på? Kan du klämma till med några fler?
Som vanligt har jag försökt lista några av de detaljer som syns i lägenheten som är till salu på Bokekullsgatan. Har fått flers frågor om väggbonaden och väggfärgen i barnrummet. Det är Alcros Old rose. Hoppas det kan vara till hjälp. Adlinks nedan och här finns alla mina tidigare ”Get the look” inlägg om du vill bläddra i arkivet.
När min lillasysters man gick bort för ett par år sedan blev jag smärtsamt bekant med föreningen Ung Cancer, som b.la startades av Julia Mjörnstedt. En driven tjej som själv varit sjuk – men också blivit frisk. Idag är vi kompisar pga fler gemensamma nämnare och jag kan inte låta bli att tipsa om hennes familjs lägenhet, som nu ligger ute till salu eftersom de köpt hus. Mysig och med fint inredda barnrum!
Jag har varken dietist- eller kockambitioner, men det jag får absolut mest frågor om på instagram förutom inredning är mina snabbt hopsvängda lunchtallrikar. Oftast utgår jag från gårdagens rester, men jag har investerat i ett litet skafferi av basvaror för att enkelt kunna pimpa till dem och göra min bowl lite roligare. Såhär tänker jag, i listform…
Rabattkod: I samarbete medmathem.sekan jag erbjudaALLA Trendensers läsare 100 kr rabatt på nästa köp hos mathem.se (giltig vid köp över 700 kr) t o m 10 mars 2019 om du anger koden; TREND19 när du kommer till kassan.
Klicka på länken om du ser en matvara du gillar så kommer du direkt till ett förslag på mathems hemsida som du kan lägga till i din inköpslista för att beställa hem ett eget basskafferi! Order innan kl 24 ikväll och du har maten imorgon!*
Om man ser till att alltid ha något hemma ifrån varje kategori ovan så är det superenkelt attt hacka upp och blanda till en färgglad skål som gör det till en fröjd för ögat att äta upp gårdagens rester. Superenkelt och supergott.
Inlägget presenteras i ett reklamsamarbete med Mathem.se *För att kunna handla måste du bo i en stad som mathem levererar till. Här kan du kontrollera ditt postnummer.
Formgivaren och arkitekten Jacques Adnet började tidigt kombinera läder och glas i sin design. Spegeln för Gubi ritade han redan på 1950-talet, då Adnet inledde ett partnerskap med det franska modehuset Hermés. Idag räknas den som en modern klassiker och har fått många designsyskon i billigare prisklasser. Sist ut i raden? Kolla in denna nyhet från Ellos. Vad säger du om de här? Lika som bär?
Söndag igen och ni vet vad det betyder. Dags att riva av en summering av nyhetsveckan som gått. Men innan vi kör den vill jag påminna er som missat att ni gärna får hjälpa mig fylla i Trendensers läsarundersökning, så att jag kan göra bloggen bättre.
Steltons klassiker E27 lanseras i två nya trendfärger våren 2019. Inspirationen har hämtats från den nordiska naturen – från vilda nypon och granarnas mörka grenverk.
Norrgavel är aktuella med nyheten att serien Kub nu kan fås i alla deras lackkulörer.
Alessi hade pressvisning för sin nya bestickserie i veckan. Kolla in Itsumo av Naoto Fukasawa.
Georg Jensen utökar sin kollektion “Bernadotte” från 1938 med räfflade nyheter.
Jonas Bohlins lampa Kvist firar 20-årsjubileum i år och det uppmärksammar Örsjö belysning med en specialutgåva av lampan. Se bild.
En annan jubilar är Jonas Bohlin och Thomas Sandells moderna klassiker Snö-byrån som fyller 25 år i år. Det firar Asplund med en hyllningsutställning som pågår fram till den 2 mars. Där visas bl a den allra första prototypen som har stått i Thomas Sandells föräldrars hem i över 20 år och nya kulören Rose!
Har du hört talas om Idyllien? Ett välgörenhetsföretag som skapar överskott till välgörenhetsprojekt för familjer med svårt sjuka barn. De stänger nu sin fysiska butik i Sturegallerian för att satsa mer på näthandel. Kolla in deras sortiment HÄR.
IKEA’s nya limiterade kollektion TÄNKVÄRD med fokus på naturen släpps i april 2019 och kommer att finnas på alla IKEA varuhus, men ej online. Mest omskrivna hemmet på Hemnet då? Det har varit många i omlopp sista veckan, men en pärla som fått extra uppärksamhet är denna från Nomad.
I bloggkategorin Läsarfrågan hjälper jag dig med dina inredningsproblem utan kostnad (min tid finansieras med annonslänkarna i inlägget). Har du kört fast med något inredningsrelaterat? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected]
———————————-
Fråga: Jag ska köpa nya bestick och undrar om du har några tips. Vad ska man tänka på? Vilka har du själv hemma? Hälsningar Hanna
Svar:Vilken intressant fråga. Ett fint bestickset är ju verkligen något som kan följa med en ett helt liv och som kan sätta guldkant på varje dag – om man väljer rätt – så det är verkligen värt att läsa in sig på och investera i.
Utseendet är förstås viktigt, men jag tycker att känslan ska vara utslagsgivande. Hur är besticken att äta med. Ligger de skönt i handen? Det behövs en viss tyngd för att de ska vila skönt i greppet. Men hur besticken upplevs beror inte bara på formgivningen utan också hur väl de matchar våra kroppar. Vi har ju helt olika händer och munnar så jag brukar rekommendera att man proväter med dem om man kan. I alla fall innan man slår till på dussinet. Här är några av mina personliga favoriter (inklusive två budgettips)!
Generella tips om bestick
– Jämför längden på besticken med de tallrikar du vill använda dem till.
– Släta bestick är mer lättskötta. På mönstrade, pressade eller smidda bestick med dekor i relief kan det lätt fastna matrester så de är svårare att rengöra. – Mattborstad yta är oftast känsligare för repor och andra ytskador än blankpolerade bestick. Alltså tvärtemot vad många tror.
– Kontrollera att besticken är polerade mellan pinnarna på gaffeln, annars kan det lätt samlas bakterier där även efter diskning.
– Stålbestick som är märkta med 18/10 eller 18/8 håller hög stålkvalitet och har lång livslängd. Den första siffran (18) anger procentandelen krom. Nästa (10, 8 eller 0) anger procentandelen nickel.
– Rostfritt stål finns med och utan nickel. Utan nickel påverkas bestick lättare av syrarika livsmedel.
– Ju mindre ett bestick väger, desto lättare böjs det.
– Köp bestick som kan kompletteras över tid. Då blir det inte bara en kostnad idag utan en investering för livet!
Jag började samla på dessa bestick av Vivianna Torun Bülow-Hübes när jag flyttade hemifrån och de är fortfarande fina! Jag älskar deras avslut och speciella handtag. Min svärfar som har stora händer är definitivtinte lika förtjust. Testa och känn!
Jag fick ett pressprov på teskeden när Monica Förster lanserade Dorotea för Gense och det blev nästan slagsmål hemma varje gång vi skulle äta glass. Den har en så skön tyngd. De här köpte vi därför som våra vardagsbestick när vi flyttade till hus.
Jag har ätit med dessa i ett hus vi hyrt, flera år i rad nu. Om jag någon gång får anledning att köpa bestick ligger de bra till. Så eleganta och funktionella på samma gång, med detaljnörderi – som knivens massiva skaft.
1939 formgav vår svenske designprins Sigvard Bernadotte dessa klassiska och eleganta bestick. Tyngden är perfekt balanserad och de ligger skönt i handen.
De HÄR besticken har jag på Spinneriet och får ofta frågor om när de syns i bild. Rostfritt stål. Formgivna av Ehlén Johansson som gjort flera ”klassiker” för IKEA.
PS. Anrika Lundtofta och Gense har flera ikoniska bestickmodeller där handtagen är gjorda av plast, acetalplast, teak eller jakaranda. Jag har valt bort dem i mitt urval med hänsyn till dagens värderingar, även om de betraktas som klassiska. Ett tips är att söka på andrahandsmarknaden om du vill ha en retromodell!
Det är inte bara jag som känner mig glåmig i februari. Våra krukväxter ser också ut att göra det. Imorse pysslade jag om dem i badkaret. Duschade av de dammiga bladen, knipsade bort torra partier och vattnade dem lite extra. Det är kontemplativt i sig, att stanna upp och se livet i det som lever omkring en.