Annons

Arkiv: okt 2017

Annons: Tävla och vinn presentkort på Blomsterlandet

Den här veckan har tre läsare möjlighet att vinna presentkort på 1000 kr vardera att spendera på Blomsterlandet. Kanske något att använda till fars dag? Blomsterlandet finns överallt i landet med 54 butiker från Malmö till Luleå. De erbjuder ett brett sortiment av växter, buketter och tillbehör för hem och trädgård och deras inköp sker i största möjliga mån direkt från lokala odlare för att slippa onödiga mellanhänder. För att delta i veckans tävling behöver du svara på följande frågor i kommentarsfältet, inom en vecka. Lycka till!
 
1) Vad är det vetenskapliga namnet för julros?
2) Vad skulle du köpa om du vann ett presentkort hos Blomsterlandet? Motivera kort.
 
Tävlingen är avslutad! Stort grattis till de tre vinnarna Ulrika som svarade 2017-11-03 kl: 10:32:31, Kim som svarade 2017-11-02 kl: 12:42:38 och Malin som svarade 2017-11-01 kl: 15:57:46 maila era kontaktuppgifter till [email protected] så kommer er vinst inom kort.
 Tävlingen pågår t.o.m. den 6/11 kl 9.00. Du måste vara över 18 år och bo i Sverige för att kunna delta. Beslutet kommer att fattas av Blomsterlandet och beslutet går inte att överklaga. Tre presentkort i potten. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren

Veckans söndagssummering v 43 – 2017

Då var det söndag igen och ni vet vad det betyder vid det här laget. Dags för en summering av de mest uppsnackade nyheterna och lanseringarna från inredningsveckan som gått.
Danska VIPP är aktuella med en ny serie av ekologiska kökshanddukar med hög absorbtionsförmåga. Släpps i två färger, grått och svart.
Livsstils- och inredningsmagasinet Kinfolk är aktuella med ännu ett boksläpp. Den här gången med fokus på entreprenörskap och den ”kreativa klassen”.
Stumpastaken fyllde 25 år nyligen och relanseras nu i en svart variant.

Lampan Snoopy från Flos fyller 50 år vilket firas med en mattsvart utgåva.

Notiser
Alcro har lanserat sin trendkollektion AD18. Färgfest deluxe.
– Europas första undervattensrestaurang öppnar i Norge, designad av Snøhetta.
– L
agerhaus provar nytt kassasystem. Kunden får scanna själv för att slippa köer.
Indiskas VD går in som ägare och bolaget  genomgår ny rekonstruktion

– HansK har vunnit German Design Award för Sami Kallios Y5
– H&M-ägda butikssatsningen Arket nomineras till Residence formpris
– Och Fiskarskoncernen får en ny kvinnlig VD (Jaana Tuorminen) 1 januari 201

Gubi firar 50 år med att lansera klassikern Bestlite i jubileumsversionen Black Brass.
Layered gör ett kvalietstest på sina möbler tillsammans med konstnären Michel Bussein där de låter möblerna falla åtta meter ner i ett stengolv. Kolla in YouTube-klippet HÄR. Det har inte varit så många hypade Hemnetobjekt i omlopp den senaste veckan däremot måste jag passa på att tipsa om bilderna från Georg Jensens studio (de gör både smycken och inredningsdetaljer i silver). Katerina Dima har varit på besök och hennes bilder är superinspirerande! Du hittar dem alla HÄR. 
Foto: VIPP, Kinfolk, Flos, Stumpastaken, Gubi, Onlydecolove

Sponsrat inlägg: Har du ljuslyktor för alla tillfällen?

I samarbete med Iittala har jag gjort en checklista med de modeller av ljushållare som jag tycker behövs i ett komplett hem. Istället för överdådiga duknings- och inspirationsbilder (som tar timmar att få ihop för en normal person) vill jag ge mina bästa tips på hur man snabbt kan skapa skönare stämning med hjälp av levande ljus!
Tänk på dina ljusstakar och lyktor som hemmets smycken. Lägg en slant på tidlös och bra kvalité istället för kvantitet, det har du igen på ditt KPA (kostnad per användning). 
1. Låga lyktor
Om du bara ska satsa på en enda modell, köp ett gäng låga ljuskoppar i glas. De sätter stämningen direkt oavsett om du dukar till dig själv eller snabbt vill skapa en hemtrevlig känsla när du får besök. Klarglas och frostat är mest användbart, men på Spinneriet har jag Kastehelmi i färgen ökensand för att matcha trädetaljerna och lädersoffan. 
2. Lanternor
Ljuslyktor med skyddande glas är bra att ha både utomhus och inomhus. Man tänker inte alltid på det men vinddrag och värmeväxlingar kan få en levande låga att fladdra och då är lanternor som har en skyddande bubbla ett säkrare alternativ som minskar risken för stearinspill. I fönstret på spinneriet står Kaasa i färgen sand
3. Ljusstakar
Ståtliga kronljus funkar både till vardag och fest. En given stämningshöjare på middagsbordet men minst lika användbara på soffbord, skänkar och byråer. Matti Klenells Nappula i rostfritt stål är en av mina favoriter från Iittala. 
4. Kalaskandelabrar / festliga ljusstakar
Jag tycker att alla hem och familjer behöver ett par symboliska festfixare. Ni vet de där ljusstakarna som är lite extra speciella och som plockas fram när det är något särskilt som ska firas. När jag växte upp blev det kalas på ett kick när mamma och pappa (eller mormor och morfar) ställde fram de här – Iittalas festivo. En traditionsbärare jag kommer föra vidare till min familj. Jag har ärvt några och kompletterat med nya höjder. Bra sak att önska sig i julklapp och födelsedagspresent eftersom de tål att samlas på över tid!
 
 
Inlägget innehåller reklam för och presenteras i samarbete med Iittala

DIY: Luftballongslampa + bloggtips

När jag googlade efter uppslag till en kommande omgörning av ett barnrum här hemma så fastnade jag för den här idén som visar hur man kan göra en luftballong av en ”vanlig” vit lampa. Så fint! Ett nytt sätt att använda makraméknutar och ett smart sätt att fixa en fin och funktionell taklampa till de små. Kan även tipsa om ett besök på Annas blogg som är fylld med fina bilde och DIY-idéer för både vuxna och barn. 
Foto: Anna Lefvert

Skapa Stilen: Sturegatan 29

inlägget innehåller reklamlänkar / adlinks

Hur återskapar man den friserat konservativa stilen? Tänk Howardsoffa på hjul, souvernirer från Svenskt tenn och detaljer i glas och mässing. På bilderna jag visade igår hade man valt en neutral färgskala men den här stilen funkar lika bra med kulör- och mönsterkrockar XXL. Då är tricket att gasa istället för att bromsa. Här är några detaljer som skymtade på bild i lägenheten som är till salu på Sturegatan 29. 
Sofffa beige // golvlampa  // soffbord // matta vit // kudde zebra / pläd Aristidia // pall sammet (beställningsvara) // mässingsljusstake // kruka med mässingsfat // bok Helmut Newton // Y-stolen // stoppad sänggavel  // vitt bäddset med pompoms

Hemnetgodis: Sturegatan 29

Jag hade egentligen planerat att visa ett helt annat Hemnetobjekt idag, men så sprang jag på det här och det kändes så passade på temat stiltrianglar. Jag må vurma för Danska designklassiker, 30-tals funkis och Norrgavels estetik men i ett hörn av min stiltriangel (eeh…eller rektangel?) så finns också en svaghet för ”småborgerliga interiörer”. Kanske för att det vilar något väldigt hemtrevligt och lite nostalgiskt över denna typ av hem som jag saknar i mina andra smakpreferenser. Fler bilder HÄR!

Stylingtips: 80/20-knepet andra tips för dig som vill blanda inredningsstilar

En av de vanligaste frågorna jag får när jag föreläser eller skriver om olika inredningsstilar handlar om hur man ska göra om man gillar flera olika samtidigt. Kan man blanda hur som helst?
 
Ja, det är klart. Men det kan vara en större utmaning att få ihop helheten och då kanske det kan vara skönt att veta att det finns några smarta knep att ta till. 
 
Juxtaposition
Den visuella effekt som uppnås när man sätter ihop två kontrasterande objekt så att skillnaderna mellan dem framhävs kallas för juxtapositionInom inredning kan det handla om att mixa två helt olika inredningsstilar, som rustikt och modernt, i samma rum. Det tricket användas ofta för att modernisera en sekelskifteslägenhet eller för att ge mer karaktär till ett nybyggt hus. Det är alltså inget fel i att gilla två olika stilar, tvärtom är juxtaposition ett vedertaget verktyg som används av stylister för att stärka eller dämpa en bostads inneboende egenskaper. Är det ett tankesätt du kan ha hjälp av hemma?
 
80/20-regeln
Det blir sällan bra att blanda hälften hälften. Låt istället en inredningsstil få vara dominerande och den andra fungera mer som krydda. Ha 80/20 som tumregel istället för 50/50. På så vis upplever jag också att inredningar ofta känns mer genomtänkta än slumpmässiga i sin sammansättning. 
Stiltriangllar
Gillar du tre stilar kan du istället tänka utifrån en sk. ”stiltriangel” där två av dem får vara mer närbesläktade och bilda bas mot en kontrasterande stil som agerar kryddan, eller tvärtom. Exempelvis Skandinavisk + Japansk minimalism kryddat med Rustikt. Fler än tre stilar i ett hem går naturligtvis också att blanda, men jobbar du med 4-5 olika stilutryck är det stor risk att intrycket blir väldigt spretigt. 
 
Förenande färger
Ett tips för att skapa enhetlighet trots många inredningsstilar är att försöka jobba med en förenande färgsättning som binder ihop olikheterna och skapar gemensamma nämnare.
 
Strössla inte samla
Om du samlar allt som är annorlunda på en plats så blir stilkrocken väldigt skarp och påtaglig för ögat. Om man istället sprider ut och ”spränger in” dem i hela rummet så upplever jag att helheten gifter ihop sig bättre. 
 
Samma stämning istället för stil
Även om inredningsdetaljernas former och utseende inte behöver matcha så bör de sätta en liknande stämning. Om du vill åstadkomma en avslappnad och tillåtande känsla ska du kanske undvika att blanda in strama och allt för rakryggade stilmöbler och vice versa. 

Lookalikes: Chemex droppkaffe-bryggare

Specialkaffevärldens älsklingsbryggare Chemex formgavs av Peter J. Schlumbohm redan 1941. De timglasformade kannorna tillverkas i Massachusetts USA och finns i 4 olika storlekar med en karaktäristisk träkrage och läderband. De återfinns på MoMa (Museum of Modern Art) i New York och har även fått pris som en av tidernas topp 100 designade produkter. Döm därför om min förvåning när jag sprang på Bodums droppkaffebryggare på Ica Maxi idag. Visserligen kork istället för trä men visst är väl likheterna slående? Metallfilter finns även till Chemex, men de hade ingen bild på hur bryggaren ser ut med denna istoppad så som Bodum. Vad säger du om de här. Lika som bär? 
Bild 1: Chemex Classic pris 629 kr  
Bild 2: Bodum Drop Over  pris 449 kr  

Veckans söndagssummering v 42 – 2017

Söndag kväll och dags att riva av ännu en veckosummering med de viktigaste nyheterna och snackisarna från inredningsbranschen.
Danska Munk Collective har släppt en ny kollektion möbler. Läs mer HÄR. 
Kinfolks grundare Nathan Williams har varit creative Director för utställningen ”Close Contact” med fotografier av Jonas Bjerre-Poulsen (co-founder av Norm Architects). 
Danska Kristina Krogh är en konstnär som jobbar med  olika typer av pappersvikningar och tredimensionella vikningar som har resulterat i en ny limiterad serie konst.
Formgivaren Ariane Bucquet Pousette som driver Dandeliane Stockholm är aktuell med en kollektion keramik som heter Interwined och sammanflätningen symboliserar nära band. Allt är handgjort och färgerna som används är ekologiska.
Danska Brdr. Petersen har tagit fram en unik stol i samarbete med konstnären Kvium.
Notiser: 
– Svenska Hem öppnar Pop-up butik i SoHo, NewYork
– Moooi har öppnat showroom i Stockholm (och haft Marcel Wanders på besök)
– Sandbergs tapet flyttar produktionen från Ulricehamn till Borås

– Sophie by Sophie lanserar en kollektion ihop med konststudenter från Beckmans
– Privatpersoner rear ut lägenheter i Abba-Björns bostadsprojekt i Stockholm

– Och Stockholm Furniture Fair har avslöjat att Christian Halleröd (som bl a gjort Acnes, Totemes och Axel Arigatos butiksinredningar) kommer göra Trendutställningen 2018.

En av Danmarks mest lästa inredningsbloggare Alan Torp / Bungalow5 har släppt sin nya bok; Scandinavian Style at home. Och veckans mest ombloggade objekt till salu har jag ju redan visat men Oscar Properties Unité i Norra Djurgårdsstaden är också högaktuellt då det varit pr-event i området. Bild Alexander White. Ha en skön söndag!
Foto: Caroline Flindt, Kinfolk, Kristina Krogh, Dandeliane, Bungalow5, Alexander White

Sponsrat inlägg: Bygg en vasgarderob med Iittala

I samarbete med Iittala har jag gjort ett förslag på hur du kan bygga en allsidig vasgarderob med hjälp av deras designklassiker. Mitt bästa tips är att utgå från de snittblommor du oftast köper hem, men jag tycker också att man ska ha de vanligaste bukettformationerna i åtanke om det exempelvis vankas födelsedagsfirande eller middagsbjudningar där man kommer att få blommor av andra. 
Satsa på vaser i neutrala färger och tänk som man gör med kläder. Lägg pengarna på det du använder oftast. Man brukar säga att en bra vasgarderob ska bestå av 3-5 stycken så därför har jag valt ut fyra modeller från Iittalas sortiment som täcker in de flesta behoven. 
1. Solitära snittblommor (exempelvis en ros eller en snittblomma)
Ensamma blommor behöver vaser med smal krage som kan hålla en solitär stjälk på plats utan att den tappar hållningen och nickar. På bilden Ittala x Issey Miyake.
2. Midjebuketter / Maxibuketter (klassiska tulpanbuketter och yviga buketter)
Klassiska buketter som binds med midja och den senare tidens mer yviga maxibuketter behöver en vas som ger stadga åt stjälkarna samtidigt som den låter bladverket breda ut sig på toppen. Iittalas klassiska Savoy passar för båda. 
3. Långskaftade snittblommor (exempelvis 10 röda rosor eller en bukett liljor) 
Resliga snittblommor med ”långa ben” behöver oftast en svagt V-formad vas med lite tyngd i sig så den står stadigt och inte tippar över. På bilden Alvar Aalto 220 mm.
4. Trasiga blommor / minibuketter (exempelvis tussilago eller skadade blommor)
När en knubbig liten barnahand sträcker fram vårens första tussilago. Eller när man råkar knäcka en stjälk i buketten på vägen hem från blomsterbutiken… ja då kan det vara bra att ha en minivas i sin ägo. Fint att ställa på en hylla i badrummet, på sängbordet eller i gästrummet? Aalto mini 95 mm
 
 
Inlägget innehåller reklam för och presenteras i samarbete med Iittala
1 4