Efter en vecka i Skåne begav vi oss vidare norrut, mot glasriket i Småland och på vägen upp till Kosta Boda Art Hotel passade vi på att stanna en natt i Ronneby för att hälsa på Mimou och få en förhandstitt på höstens nyheter. Vi tog in på Villa Vesta, ett otroligt mysigt litet hotell med anor från 1870-talet som ligger alldeles intill Ronnebyån. Vägg i vägg med flera pastellfärgade trävillor i schweizerstil, i en parad av hus vackra som gräddbakelser. Hit åkte välbärgade svenskar i seklets början för att ”dricka brunn” och vila upp sig, och man kan lätt förstå varför när man ser den anlagda parken med prunkande blomster, porlande fontäner och pampiga byggnader översållade med sirliga detaljer och snickarglädje.
Frukosten, som blivit ett obligatoriskt inslag i vykortsrapporteringen från den här bilresan, bestod bland annat av nybakt bröd. Ni kan ju tänka er hur gott det luktade, och smakade. Maten serverades på allt från Mateus-porslin till fyndade antikviteter, som till exempel kaffemuggen ni ser på bild. Visst var den fin!
Vi bodde i Villa Vestas annex – Villa Rosa, som ligger ett stenkast från hotellet. Där får man nämligen husera i en egen lägenhet med kök (!) som har utsikt över en prunkande trädgård, med ett litet lusthus och egen brygga. Alla rum på hotellet inklusive annexet är inredda med Mimous bäddtextilier, prydnadskuddar och tapeter. Kul med lokalpatriotiska entreprenörer som stöttar varandra! Som ni ser fann min bloggdator snabbt sin plats på det ommålade antika skrivbordet vid fönstret, med tillhörande Kartellstol i vitt. Här skulle jag lätt kunna slå mig till ro för att leka Carrie eller Fahrman, tills jag växte fast i stolen.
Förutom förhandsvisningen av Mimous nyheter (mer om det i ett senare inlägg, närmare Formexmässan) fick jag också tillfälle att besöka butiken Mintha, en inredningsbutik stor som en mindre ishall. Under somrarna har de alltid stor utförsäljning av utgående lager från bland annat Mimou, Mairo, Lexington och andra premiumvarumärken. Extra roligt är att ägarna till butiken är så bra på att varva nya saker med riktiga guldkorn till loppisfynd som de ropar in på auktioner runtom i landet. Det fanns så mycket att titta på att jag måste åka tillbaka snart igen, fast i sällskap med kvinnligt och likasinnat sakletartålamod som mig. Design-och loppisnördarhelg i Ronneby i september, anyone?
Foto: Frida Berglund, Trendenser.se
På tal om matställen med designtema så får ni inte missa det gamla konstgalleriet som blev café. Och vilket mysigt sådant sedan. Olof Viktors ligger en kort biltur nordost om Ales stenar och är ett annat formstopp ni måste planera in om ni har vägarna förbi Österlen. Vi hann med två fikapauser inklusive en frukost, bekvämt tillbakalutade i fina utemöbler från Grythyttan som stod utplacerade på den stenbelagda innergården. Surdegsbrödet som bakas på gammeldags vis i vedeldad stenugn är i klass med Alvar & Ivars och den egengjorda müslin var så god att ett helt paket fick följa med oss hem. Olof Viktor har också ett eget knäcke som kan köpas med i vacker plåtbunke, liksom lyxiga praliner från Jan Hedh och Maria Escalante Chocolatier. Så, om någon av er skulle få för er att det ser ut som om jag har en bulle i ugnen på kommande Formexmässa (det är ju knappt två veckor kvar nu) så vet ni att det bara handlar om att jag ätit för många surdegslimpor och smarriga bakelser från det här stället. Inget annat.
Foto: Frida Berglund, Trendenser.se
När Anna på Urban Living tipsade mig om en restaurang mitt ute i ingenstans, som serverade… pizzor, var jag först lite skeptisk. Pizzor har man väl ätit tillräckligt i sina dagar för att vallfärda ut till den Skånska obygden för ännu en. Men oj så fel jag hade. Längst ut vid vägs ände i Södra Mellby ligger Restaurang Friden på Österlen som serverar den bästa pizza jag någonsin ätit. Den vedeldade ugnens skorsten tornar upp mot himlen, mitt ute på slätten, i ingenstansland. Men det är många som hittar hit ändå. Parkeringen är full av bildar och på innergården öppnar sig ett myller, som i vilken storstadsrestaurang som helst. Men skillnaden är att den här har utsikt över rader av knotiga äppelträden och vacker grönska, lätt skyddad under tak. Borden och stolarna är spridda i trädgården och det finns plats för många. Både stora som små. Maten är ljuvlig. Ingredienserna kommer såklart från gårdens omgivning och mer lokalodlade grödor än så går nog inte att få. Du måste bara åka hit och testa själv. Men glöm inte att boka bord, i god tid innan.
Foto: Frida Berglund, Trendenser.se / Friden.nu
Efter de lata dagarna på Österlen gjorde vi en avstickare till Malmö och tog in två nätter på det nya femstjärniga hotellet Renaissance, den amerikanska Marriot-kedjans första steg in i Sverige. Alltid kul med nya hotellkoncept, även om det här inte imponerade särskilt efter en närmare prövning. Servicen var förvånande usel, för att inte säga obefintlig, men rummen var okej och inredningen kontinental vilket var en rolig kontrast till de senaste dagarnas mer Skandinaviska dito. Men något besök rekommenderar jag alltså knappast, om ni inte får tag på ett riktigt bra pris-/paketerbjudande som kan matcha vandrarhemsnivån på städningen och frukostservisens nonchalanta matbespisningsattityd. Ett litet plus ska de dock få för häftiga ljusspel och rostemat som plockades hem i allt från mattor till väggdekorationer.
Malmö har massor att erbjuda för formgivningsintresserade. Både vad gäller butiker och gallerier. Dessutom har de initiativet Form & Designcenter som ligger lättillgängligt, mitt i centrala stan. Bara ett stekast från hotellet vi bodde på. De har både intressanta utställningar i flera plan och en jättefin butik längst upp i byggnaden. Totalt huserar de över tre våningar i ett gammalt vackert stenhus och i anslutning till verksamheten finns ett café där du kan njuta av en kopp kaffe till alla intryck.
En bit utanför stan finns också ett riktigt guldkorn för dig som gillar ”köpenhamnsstilen”. På E6:an ner mot Falsterbo och Skanör svängde vi in på en liten avtagsväg till Vindåkra gård som bakom en ganska anonym fasad döljer ett paradis á la Urban Shabby Chic. Förutom inredning från DAY Home, HAY, Giving & Living, Jaye Niemi, Tadé och Tom Dixon säljer de kläder från bland andra DAY, Ti-Mo, American Vintage, Soul Made, Ra-Re, Nolita och Campo Maggi. Dessutom har de ett mysigt café på innergården. Ett stopp du måste planera in om du kör förbi med bil! Tipstack till Niklas kollega Kristian.
Det behövdes dock inte mer än 48 timmar bland butiker och turistmyller förrän vi började längta tillbaka till andra sidan igen. Så nu är vi åter på Österlen. Imorgon ska vi äta pizza på hypade och omtalade restaurang Friden i Södra Mellby. Äntligen, skulle jag vilja säga för vet ni vad? Vi har nästan fått vänta i en hel vecka (!) för att få ett bord. Hur många pizzerior inne i storstäderna kan bräcka det? Jag säger tack och godnatt för idag med en bild på vår sommarvackra utsikt över de Skånska landskapen.
Foto: Frida Berglund, Trendenser.se / Vingåkra gård
Här kommer nästa vykort, med en bildrapport från Kivik. Där besökte vi bland annat det berömda musteriet och bodde på Kiviks hotell, i ett rum med storslagen utsikt över den skummande Hanöbukten. Hotellet hade också ett SPA i källaren och en fantastisk trädgård med vilstolar där vi låg och läste tidningar i kvällssolen. Och till frukost serverades såklart äppelmust som komplement till apelsinjuicen. Gott!
Äpplena som hängde på grenarna nu i juli var som ni ser inte direkt mogna ännu, men det gör ju inget för vi har redan bokat en återresa. Den 23-24 september kommer vi tillbaka till Skåne igen för en gourmetweekend på Kafferosteriet, som arrangeras med anledning av Kiviks stora skördefest. Matintresset är signifikant för Skåne. Här är ett annat tips på det temat som du måste besöka om du är i trakterna kring Kivik: Österlen Choklad. En godisfabrik av rang som ligger i Skåne Tranås gamla skola!
När man åker bil här i trakterna önskar man sig ganska snart alternativt örongodis till den raspiga lokalradion och de idisslande reklamkanalerna. Chevrolet Spark har förvisso föredömligt en AUX-ingång i stereon, vilket betyder att man kan koppla in sin Ipod, men kabeln glömdes hemma när vi åkte. En nödlösning blev därför att gå in på närmsta mack och botanisera bland samlingsskivorna för att kunna njuta av den grymma stereon. Jag minns inte när jag köpte en CD sist men slog till på Sex and The Citys filmmusik och en samling med klassiska operetter. De två favoritlåtarna som spelas på hög volym just nu är Alicia Keys Empire State of mind och Pavarottis La Donna é Mobile.
Foto: Frida Berglund, Trendenser.se
När vi körde förbi Simrishamn passade vi på att stanna och säga hej till supergulliga Anna som driver webbshopen och butiken Urban Living tillsammans med sin man. Anna är uppvuxen i Arvidsjaur har precis som jag flyttat ner från Norrland för att jobba i reklambranschen. Men hon och hennes man tröttnade på stressen efter ett par år och bestämde sig för att flytta från storstan i Stockholm, ännu längre ner i landet – till Skåne, för att fokusera på två av deras gemensamma intressen: design och inredning. Och vilken succé det blivit. Butiken är knappt tre år gammal och Urban Living är redan landets största återförsäljare av de populära Tolixpallarna! Dessutom har de flera andra roliga nyheter som du måste kolla in. Vi hade ett väldigt givande snack i det gassande Skånska soldiset och hann både få massor av fina Österlentips, liksom viktiga tankefrön med oss därifrån. Är du i närheten i sommar kan jag verkligen rekommendera ett besök!
Foto: Frida Berglund, Trendenser.se
Nirvan Richters resa med Norrgavel är en intressant historia. Företaget startades 1993 av Nirvan, som är arkitekt från KTH och utbildad i snickeri på Carl Malmstenskolan. Efter en blygsam start med postorderförsäljning från ateljén i Lund i mitten på 90-talet har de nu fem butiker i Sverige, en i Köpenhamn och en i Oslo. Norrgavel är det enda möbelföretaget i Sverige som fått hela sitt möbelsortiment Svanenmärkt. Möblerna produceras uteslutande i naturmaterial och är lätta att kombinera. Som kund kan man också vara med och skapa sin egen möbel genom att välja mellan olika träslag, ytbehandlingar och textilier. Själv är jag förtjust i Länstolen som jag vill ha i ett framtida sommarhus.
Jag gillar också de fina detaljerna på möblerna. Se bara hur de tvistat till benen på den klassiska clubfåtöljen. Det tillsammans med de genuina materialen gör att möblerna bli kompisar man vill leva med länge. De blir ju bara snyggare med åren när de slits.
Foto: pressbilder från Norrgavels höstkalalog 2010
Efter att ha susat fram längs de Skånska vägarna som slingrar sig mellan åkrar som vajar i vinden, stora pelarsalar av bokskog och små pittoreska bebyggelser befinner vi oss just nu på tröskeln till Österlen där vi har spenderat ett par dagar med sightseeing och avkoppling. Här är det kort mellan besöksmålen, så man hinner med många stopp på en dag. Och ännu fler ska betas av innan vi ger oss iväg. Munka Sweden ska få ett besök alldeles strax, jag ska köpa en av de där tennljusstakarna jag vurmat för så länge, men innan vi ger oss av tänkte jag bjuda på en första bildrapport från bilsemestern.
Som den hängivna kaffedrickare jag är kunde jag ju inte motstå ett par nätter på nyöppnade Kafferosteriet på Österlen. Inrett av Nirvan Richter, grundare och ägare till möbelföretaget Norrgavel. Det var Niklas som först hittade hotellet på nätet, när vi gjorde research inför resan, och förhandsbeskrivningen gjorde oss inte direkt besvikna. Fantastiskt vacker och rofylld miljö. Allt från inredning till mat är noga utvalt på ekologiska grunder och kaffet som serveras och säljs är tillrett på egna bönor från rosteriet på gården.
Hotellet är beläget i ett antal moderna skånelängor. I stort sett alla möbler jag sett på här kommer från Norrgavel och är tillverkade av naturmaterial. Rummen är smakfullt inredda i ljusa jordtoner, sängarna kommer från Hästens. I det ”gemensamma vardagsrummet” finns flera soffgrupper och Länsstolar utställda intill en eldstad och längs ena väggen har de ett stort bibliotek med fina fotoböcker. Vi satt uppe och bläddrade en bra stund i de här böckerna igår kväll, under en filt med varsitt vinglas i handen.
Dessutom har Kafferosteriet en frukostbuffé som inte går av för hackor. Enbart bestående av närproducerade och ekologiskt odlade råvaror. Youghurten från Vilhemdals gårdsmejeri och müslin från Olof Viktors var den godaste jag ätit i hela mitt liv. Utan överdrifter. Har ni inte möjlighet att bo här över natten, så borde i alla fall åka hit för att äta frukost om ni har vägarna förbi.
Och bilen då? Jo den går riktigt bra. Jag som är åkrädd ska väl i ärlighetens namn erkänna att jag var lite orolig över att köra en så liten bil på en så lång sträcka men det har funkat hur bra som helst. Tvärtom känns det väldigt bra att komma i en liten miljöbil, när man stannar till på ett sånt här ställe, istället för att bränna in på parkeringen i en stor stadsjeep. Dessutom har vi har hittills bara behövt tanka en enda gång på hela resan, och då kostade en full tank bara 350 kronor. Den är med andra ord inte dyr i drift.
Foto: Frida Berglund, Trendenser.se från Löderups Kafferost.com
Ett tyg som är perfekt för möbelrenoveringsprojekt av nedanstående karaktär är Maja (eller Maija) Isolas klassiska mönster för Marimekko. Om jag inte ser helt i syne kan det till och med några av dem som har använts i stylingen på Stellan Herners bilder. Maja gjorde sig känd redan på 50-talet för sina grafiska tyger med inspiration från karelska, afrikanska och bysantinska mönster. Marimekko återupptog en kollektion klassiska textilier ur Maija’s produktion inför sitt 50-årsjubileum 2001 och nu i våras 2010 kom ännu några stycken tillbaka in i sortimentet igen. Via den här länken hittar du de allra senaste.
Foto: Marimekko.com, skärmdumpar på textilier formgivna av Maja Isola
När de flesta andra bloggare tar semester och har sommarstängt tänkte jag göra precis tvärtom och bjuda med er på min bilresa genom södra Sverige. Eller åtminstone på väl valda delar av den. I samarbete med Chevrolet ska jag nämligen förena nytta med nöje i sommar och skriva reportage om intressanta besöksmål längs vägarna under vår road trip i Skåne. Tipsen kommer att märkas med en tydlig symbol och sedan sammanställas i ett dokument som läsare och bilköpare kan ladda ner och använda för eget bruk. Jag har precis hämtat lånebilen som jag ska få provköra i ett par veckor. Spark är en helt ny bilmodell från Chevrolet som tagits fram med tydligt fokus på design och miljö. Trots att modellen är småbilsklassad ska den vara rymlig och funka för längre sträckor. Det ska bli mycket spännande att testa, inte minst eftersom min medpassagare är 1,87 lång! Håll utkik efter inlägg märkta med den här symbolen under de kommande veckorna, då bjuder jag på bilder och tips från de designpärlor vi rullar förbi.
Foto: Trendenser.se/ Chevrolet Spark