Bloppis* säljes: Duk från Spira

Flytta-in-rensning pågår som sagt, för att göra plats åt en person till hemma hos mig. Men när jag sorterade ur mitt linneskåp alldeles nyligen fick Spiras svartvita duk Astrakan inget högt betyg av min blivande sambo. Hmm. Efter ett mycket motvilligt kompromissande åker därför även denna hyllvärmare ut i min nya Bloppis-kategori. Hoppas verkligen att duken snart får ett nytt hem, för den är jättefin på ett långbord. Minns inte nypriset på den men en liknande fast i rött säljs här för 499 kr (ord pris 699 kr). Mitt pris: 200 kr (inkl frakt). Mått 2,25*70 cm. Är du intresserad, maila till: frida(at)trendenser.se Oj, det rasslade bara till i inkorgen och vips var duken såld, liksom kuddarna jag lade ut innan. Men, röjningen fortsätter till veckan så håll gärna utkik för fler designfynd inom kort!

Foto: Frida Berglund, Trendenser

Coolaste krokarna

Kolla in de här svarta väggkrokarna i form av överdimensionerade skruvar och muttrar. De var ju hur coola som helst! Skulle passa perfekt i min hall, istället för den tråkiga standard-hatt-hylla jag har idag. Pris 299 kr för tre stycken. Finns även i vitt. Hm. Måste definitivt övervägas.

Foto: skärmdump från Inredningetc.

Tips på designböcker - Olle Eksells box

På tal om det förra inlägget om att inreda med böcker, och då i synnerhet sådana som behandlar ämnet vi är intresserade av: design och inredning, så kommer här ett tips. Olle Eksells designböcker i samlingsbox om fyra. De gavs ut redan på 60-talet, men är lika aktuella idag och böckerna är inte bara intressanta i sitt innehåll utan också väldigt fina på utsidan. Snygga som "coffee table books" eller i en trave på ett sideboard. Själv har jag inte hunnit läsa igenom mina ännu, eftersom all ledig tid på helgerna under de senaste veckorna har gått åt till ett mindre lägenhetsprojekt. Detta får bli läsning och förkovran att se fram emot lite senare i vår med andra ord, jag njuter av att bara titta på dem så länge. Återkommer inom kort med en mer diger recension. Vill du också köpa kan du göra det här: pris 259 kr/st på Bokus.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

På önskelistan: Pilaster

Pilasterhyllan formgavs av John Kandell 1989 och tillverkas sedan dess av svenska Källemo. Idén fick John av en boktrave som växte sig allt högre på golvet och med det som utgångspunkt skissade han fram en enkel, men funktionell hylla som snabbt fick epitetet "modern skandinavisk designklassiker". Formen har sedan dess kopierats in absurdum. Men, orginal är alltid orginal och därför står just den första från Källemo högt på min önskelista. Helst i vitlack (till det facila priset av 5300 kr). Jag fick tipset av Annika som hälsade på hemma hos mig tidigare i höstas, eftersom jag saknar en bra plats att förvara alla mina designböcker. När jag sökte inspirationsbilder på nätet var det däremot nästan helt omöjligt att hitta några riktigt bra som visar Pilasterhyllan i sitt esse. Det finns mest frilagda foton, och det är ju inte riktigt samma sak. Men, de här kommer från Oscars Mäkleri, Hus&Hem och från Weronicas kök. Me like. En liten fråga bara, är det någon som vet hur man gör om man bor i en äldre lägenhet som har golvlister modell större? Kan man fästa hyllan kloss an mot väggen ändå?

Foto: Oscars Mäkleri.se, Emmas designblogg, Hus&Hem och En mammas dag Weronica.


Iittala Festivos retrorevival

En gammal klassiker som är på väg tillbaka in till finrummet igen är onekligen Ittalas Festivoljusstakar som formgavs av Timo Sarpaneva 1966. Dessa har länge sålts billigt på både loppisar och nätsajter, men nu verkar de plockas allt längre fram i butikerna igen. Och springa därifrån dessutom. Sist jag var på Iiittalas butik i Kungsbacka tyckte jag mig se att de fanns på hyllan alldeles intill de här storsäljarna. Mycket riktigt, de är still going strong. Festivo syns också allt mer frekvent i inredningsmagasinens hemma-hos-reportage och på Hemnets homestylade bilder. Det här fotot, taget av Patrik Johansson för Söderbergs Agenturer, tycker jag fångar Festivostakarna när de är som allra finast. Tillsammans i grupp, i olika höjder, på ett långbord. Jag vill minnas att jag ärvde ett helt gäng från mormor, som nu ligger nerpackade i en flyttkartong i garaget hemma på Gammliavägen. Hm. Måste ringa mamma och be henne plocka in dem därifrån tills nästa gång jag åker upp till Umeå.

Foto: Patric Johanson, Auktionsbolaget och Retrorenovation


Intervju på Veckorevyn

Sent omsider, den här grejen gjordes egentligen redan innan jul, så har min intervju med Veckorevyn publicerats på nätet. Journalisten Johanna Ewerbring frågade om allt från mitt bloggande till när jag grät senast. Hm. Vem som nu skulle vara intresserad av det. Någonstans i texten avslöjas det i alla fall vad det var för möbel jag köpte när jag åkte till Köpenhamn senast. Är du nyfiken finns artikeln nu att läsa på nätet. Du hittar den här.

Foto: kollage av bilder från veckorevyn, samt foto av Jonas Häll

Lyx eller budget: Väggklocka med svarta visare

Nu har jag bestämt mig, jag ska byta namn på den här kategorin till "lika som bär". För hur ofta är det inte man springer på saker som är så lika att de kunde vara tvillingar. Och om än inte enäggs så i alla fall från "samma mamma". Eller vad sägs om Åhléns nya väggklocka med svarta visare, så snarlik Georg Jensens och Henning Koppels att man (om man som jag är närsynt) knappast skulle se någon skillnad på håll.

Lyx: Henning Koppels klocka med aluminiumram för Georg Jensen pris 1455 kr. Budget: Åhléns väggklocka, nyhet våren 2010 pris 69,5 kr.

Istället för en tavla

Hos inredningsbloggaren Anna Dorfman på Doorsixteen fick jag syn på den här idén till en väggprydnad för ett litet kök, istället för en tavla. Enkelt, men riktigt fint tycker jag. Jättekalendern kommer från Massimo Vignelli. Jag såg en liknande i Milano, fast med en enda siffra i taget (typ kalenderblock). En sån skulle ju också kunna funka. Inlägget i sig handlade om hur Anna bytt underrede på ett par gamla Eames-stolar och gjort ett klaffbord med hjälp av en bordsskiva från IKEA. Läs mer om det här.

Foto: Anna Dorfman

Ateljétrenden på Inreda.com

En av Formexmässans allra finaste montrar hade, som ni säkert också läst på andra bloggar, det danska företaget House Doctor. Tidigare har de varit väldigt kända bland Shabby Chic-fantaster, men i år har de gjort succé på bred front. De nytillverkar nämligen slitna prylar, helt i enlighet med den rådande ateljétrenden. Man kan ju tycka vad man vill om att fejka patina, det förtar ju onekligen lite av känslan med att mixa upp just gammalt och nytt, men House Doctor har verkligen prickat rätt i år och  slagit huvudet på spiken när det kommer till årets största inredningstrend. Att inreda lite stökstylat och urbant bohemchict, oavsett om man verkligen bor i en vindsvåning och konstnärslya i Paris eller är en helt vanlig radhusrealist från Karlstad som aldrig har målat en enda tavla i hela sitt liv. Hos House Doctor kan du hitta allt från slitna och färdigpatinerade träbord till gamla industrilampor, pallar av spillved och rostiga klädskåp som om de vore hämtade direkt från en gammal fabrik. Vill du handla av dem men inte bor i närheten av en fysisk återförsäljare kan jag glädja dig med att Inreda.com har återuppstått på nätet. De har ett stort urval från just House Doctor men också från Rice, Ferm Living, Day, Korbo, Format, Dacarr. Kolla in Inredas inspirationsbilder här för deras take på ateljétrenden.

Foto: skärmdumpar från Inreda.com samt House Doctors katalog

Mateus vårnyheter och bilder av Denise Grunstein

På Formexmässan kan man tyvärr skönja en lite tråkig trend och det är att allt fler "roliga montrar" dvs. de företag som verkligen har spännande saker att visa upp, väljer att flytta sina häftigaste visningar utanför mässområdet. Mateus är en av dessa utställare. Mateus som tidigare sopat banan med konkurrenterna och kammat hem pris för bästa monter så många år i rad att jag tappat räkningen - ja, de har bara en liten fjuttmonter numera. Visserligen är den fin den också men inte alls som forna tider. Istället satsar de på utställningar i egen regi och vad som är alldeles uppenbart när ni kikar nedan. På fantastiska imagebilder. Nästan som konst, inte sant? Vårkampanjen består av helt underbara och drömska bilder plåtade av Denise Grunstein. Riktigt tjusigt! Kolla in hela broschyren här.

Foto: Denise Grundstein, för Mateus keramik

Kubys by Lassen får en kompis

En av de roligare nyheterna på mässan var att den danska designklassikern Kubus, formgiven av Mogens Lassen (1901-1987) får nya kompisar. Lassen var väldigt faschinerad av Bauhaus stilen som tog sin utgångspunkt i geometrins rena och enkla former: kvadraten, cirkeln och triangeln. Hans ljusstakar har tidigare funnits för 1, 4 eller 8 ljus men nu lanseras alltså nya produkter av skisser från hans gömmor. Ljusstaken "The Line" har plats för två ljus och skålen som fått produktnamnet "Kubus Bowl" kommer lanseras på Stockholm Furniture Fair i februari, men här kommer alltså en sneakpeak.

Foto: pressbilder by Lassen

Acnes soffkollektion?

Bränd av det förra bloggutspelet där en pressrelease från Lunds universitet beskrev ett studentarbete som skett i samarbete med Acne, vilket skapade spekulationer om det var en prototyp för Acnes stundande möbelkollektion, så reserverar jag mig för om detta verkligen är sant. Den här gången hoppas jag nästan att det inte är det. Igår smygvisades nämligen Acnes nya möbelkollektion i Paris, på Hôtel Pozzo di Borgo. Där visades soffor och fåtöljer som utgått från Carl Malmstens Nya Berlin (en modell som inte varit i produktion sedan 1949) som de dragit till lite i formen för att skapa nya silhuetter. Det ser onekligen obekvämt ut. Möblerna är handtillverkade beställningsvaror. Daniel Lindström på Café påstår sig ha varit på releasefesten. Han tycker sofforna är fina. Själv tycker jag att de är hemska. Vad tycker du?

Foto: Daniel Lindström, Café - tipstack till min kollega Emelie
Fler bloggar om detta: Daniel Lindström på Café, Lisa C på Rodeo, Designdelight, Lotta Agaton.


Formex: Min mässfavorit

Ikväll när jag har sorterat de sista bilderna och summerat intrycken från Formex lovar jag en bildkavalkad från min monterpromenad på mässan. Som smakprov innan dess vill jag bara bjuda på den finaste mässgodisen av dem alla. Van Deurs fantastiska plisserade kuddar, plädar, plagg och väskor som var helt nya för mig. Vilket hantverk. Jag är verkligen imponerad över hur dessa karameller till inredningsdetaljer, plagg och accessoarer pressats och tillverkats enligt gamla tekniker till något så nytt och spännande. Några av dem är dessutom tillverkade av återvunna scarfs och halsband från second hand butiker, vilket känns väldigt bra ur ett miljövänligt perspektiv. Lägg därtill att varje återvunnen väska bara finns i ett ex vardera, så man är garanterad att ingen annan kommer till festen i en likadan.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Formex: Moderådets trendföreläsning

Man får inte gå på Formex utan att lyssna till Lotta Ahlvar på Moderådet och hennes senaste trendspaning. Alltid lika inspirerande, tempofyllt och huvudet på spiken. I år pratade Lotta kring tre olika teman. Le Studio, Enginereed Chroma och New Order(Nary). Jag är lite osäker på hur mycket man får återberätta, eftersom jag antar att de annars tar betalt för dessa framträdanden. Men, om jag ska ge mig på en generell summering handlade till exempel Le Studio om mässans huvudtema, det kreativa rummen som inspirationskälla. Tänk stökstyling á la konstnärsateljé, skrivarverkstad eller trädgårdsmästarens arbetsrum. New Order(Nary) summerar vi vänder upp-och-er på begrepp och skapar en ny ordning med vårt sätt att använda och tolka material på ett nytt sätt och Engineered Chroma tog upp nya färgtrender som är svåra att förklara utan att bli allt för beskrivande. Ett tips är därför att ta nästa tillfälle i akt och besöka Moderådet när de åker på föreläsningsturné runtom i landet. 

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Formex: Med fokus på konst

Förutom mässans stora trendutställning finns även ett antalt mindre temacafeer på området. Normalt brukar Young Designers vara min favorit, men i år måste jag faktiskt erkänna att Urban Dining i B-hallen nästan pockade mer på min uppmärkamhet. Kreatörerna Geir Oterkjaer och Maria Nordin hade utformat en kombinerad konstutställning och lunchbuffé. Inspirationen hade Geir och Maria fått från konstnärinnan Yvonne Petterssons ateljé Blue Corner House och West Villages unika ”trottoar-trädgårdar”. Överallt hängde modern konst och längs väggarna fanns små installationer på olika färgteman med matchande tavlor, hantverk och konstglas. Mycket inspirerande. Inte minst för mitt privata årsprojekt att få ordning på väggarna därhemma.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Formex: Bröllopsyra och kunglig glans

I samband med Formex premiärvisades den officiella bröllopsserien av produkter som tagits fram till kronprinsessans stundande bröllop den 19 juni. Allt från porslin till kaffe. Ett antal utvalda företag har alltså fått tillåtelse att ta fram olika saker, som alla tolkar ett huvudmönster som ursprungligen kommer från Drottningholms slott. Mönstret som egentligen är en tapet tillkom i samband med Rikssalens renovering 1846 och är formgivet av Fredrik Wilhelm Scholander som ritade den nya inredningen. Färgskalan som också är styrd av hovet ska anspela på svensk försommar. Vårgrönt, havsturkos och cremevitt. Bland de godkända leverantörerna syntes Arvid Nordquist, Cloetta, Delicato, Ekelund, Frödinge Mejeri, Gustavsbergs Porslinsfabrik, Kiviks Musteri, Mema/GAB, Opto Design, Orrefors Kosta Boda, Reijmyre Glasbruk, Rörstrand, Skultuna, Svenskt Tenn, Upside, Weibulls och Åhléns. Jag passade på att föreviga lite exempel. Fler finns givetvis. Tro mig. Det här är bara början. Innan sommaren kommer vi att ha sett så många tolkningar och anspelningar på bröllopet att vi storknar.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se samt pressbilder från Formex.se

Formex: Temautställningen våren 2010 - Creative Flow

Idag gjorde jag Formex. Tre hallar, tre trendutställningar och vad som i alla fall kändes som trehundra montrar - på tre timmar. Det var snabbt jobbat. Huvudet är nu så fullt av intryck och kameran så proppad med bilder att jag är helt matt. Att gå på Formex är alltid inspirerande, spännande och alldeles underbart. Men också lite som att bli överkörd av ett tåg. Man vet inte riktigt hur man ska sortera all information när man kommer hem. Det måste nog smältas över natten, men här kommer i alla fall en första bildkavalkad, från den stora huvudutställningen i entréhallen. Årets tema var Creative Flow och det första besökarna möttes av var en tolkning på temat kreativa rum, skapad med de många mässutställarnas produkter. Så här i efterhand kan jag konstatera att det var en av de bästa delarna på hela mässan. Riktigt snyggt gjort. Det kändes lite som om en konstnär, en modeskapare och en trädgårdsmästare precis hade klivit ut ur sina studios. Mitt i sin skapandeprocess.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se samt pressbilder från Formex.se

Story Hotel

Det var nära att det inte blev av, men efter en sistaminutenbokning via webben (man kan tydligen inte boka in sig på annat sätt) av det rum som fanns kvar checkade jag så in på Story Hotel i Stockholm sent igårkväll för en snabb övernattning innan Formex. Hur var då hotellet? Hippt, coolt och riktigt snyggt. Väggarna var som konstverk med kollage av tapeter, ruff betong och fastlimmade litografier. Sänggaveln bestod av en gammal dörr, vilket var både fiffigt och snyggt. Och rummet hade en skön blandning av ny design och matchande loppisfynd. Kanske inte så praktiskt och lättstädat, men fantastiskt fint. Bokningen och "servicen" på plats kändes lite väl digital och opersonlig, men den stilfulla stylingen av miljöerna vägde upp det negativa. Kul var det också att jag sprang på tjejerna från Kids Concept i hissen på väg till frukosten. Det är nog väldigt många Formexbesökare som bor där i dagarna.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Stora Bloggpriset - sista chansen att rösta, imorgon!

Imorgon är det sista chansen att rösta i Stora Bloggpriset 2009. Om någon av dina favoritbloggar är nominerade tycker jag att du ska ta dig tid att klicka in dig där och heja fram honom eller henne. Vi som skriver och driver bloggar kämpar varje dag med att komma på nya blogginlägg, fotografera, rapportera och inspirera - så har du en favvo bland dem som nominerats - gör dig besväret. Du ska vet att det uppskattas massor och att varje liten knuff framåt för de här skribenterna, mig inkluderad, ger en extra dos energi till att fortsätta vidare. I kategorin inredningsbloggar är förutom Trendenser även de jätteduktiga skribenterna bakom Inredningsbloggen, Husligheter, Emmas blogg och Inspirera Mera nominerade. Klicka här om du vill komma till omröstningen och ge någon av oss en liten puff! Tack, tack.

Formex Creative Flow

Idag klockan 10 öppnar en av branschens största mässor, för inredning och design, på Älvsjömässan i Stockholm. Årets tema på Formex är Creative Flow och av programmet att döma kommer det bli ett par dagar fyllda av inspiration, som vanligt. Mässan, som pågår till och med söndag, är inte öppen för allmänheten. Den riktar sig bara till återförsäljare i branschen, men även bevakande journalister tillåts komma in. Och i år även bloggare. Hurra för det! Just nu är det pressfrukost och under dagen kommer det sannolikt att ramla in rapporter från de bloggare som är på plats. Är du en bloggare på mässan? Lägg gärna en länk i kommentarsfältet när du skrivit något. Själv jobbar jag heltid och har svårt att komma loss för att åka upp mitt i veckan, men till helgen lovar jag att rapportera på Trendenser. Håll utkik!

På önskelistan: Pia Walléns Crux

Nu var det länge sedan jag fyllde på min privata önskelista. Men, ikväll sprang jag på en bild från ett hemma-hos-reportage i Frederic Méchiches våning via DoorSixteen och fick syn på Pia Walléns underbara pläd Crux Blanket. Och plötsligt blev det en fix idé och selektiv perception, speciellt efter att ha sett den i så många olika sammanhang. Den här skulle ju funka toppen även hemma hos mig. Sagt och gjort, upp på önskelistan åkte den. Nu gäller det bara att ta reda på vart man kan hitta den i Göteborg.

Foto: Elle Decor UK, Marie Clair Maison, Scandinavian Style, Pia Ulin via DoorSixteen.

Koffertar som sängbord

Via mäklarfirman Hettinger i Lund och PurpleArea fck jag syn på den här fina etagelägenheten vars ägare kommit på den smarta idén att använda gamla koffertar som sängbord. Snyggt! Kan fyndas på loppis, eller kanske till och med i det egna förrådet med lite tur. Lamporna som står ovanpå är Verner Pantons klassiska modell Panthella, pris ca; 4350 kr styck.

Foto: Hettinger

Tema tavlor: snygga skyltar och museiplanscher

Jag fortsätter på januari månads inslagna tema "tavlor och väggprydnader", i min jakt på de perfekta kläderna till mina fyra vita vardagsrumsväggar. De här bilderna hittade jag i IKEA's bok Älskade Hem, som gavs ut i mars förra året. Den är riktigt rolig att bläddra i, speciellt eftersom de klassiska IKEA möblerna för en gångs skull är så modigt uppblandade med personliga prylar, skatter från loppisar och personliga idéer på olika lösningar från riktiga hem. Inte sönderstylat och utopifixat, snarare radhusrealistisk och härligt inspirerande. En bok att rekommendera med andra ord. Den ärtgröna väggen är kanske lite vågad för en mellanmjölksperson som mig, men de tuffa vägskyltarna och modigt avkapade klassikerna till musieplanscher kanske kunde vara något? Liknande finns bland annat att köpa här och här eller på Ebay och Tradera. Och här kan du beställa Olle Eksells plansch för Ögonkakao.

Foto: pressbilder IKEA's bok Älskade Hem

Jieldélampan

Efter det här inlägget var det en läsare som frågade om den fina lampan på vardagsrumsgolvet. Det är en variant av den populära och klassiska Jieldélampan, som finns i flera olika höjder och färger. Från skrivbordslampa till golvlampa, och i alla tänkbara kulörer. Extra kul är det att den här modellen, som länge varit fast i klorna hos de mer lantliga och franskinspirerade "Shabby Chic anhängarna", allt oftare används som stilbrott i skandinaviska hem. Senast i Sköna Hem, som för övrigt även bekräftar trendspaning nummer två. Ser ni att soffan är en IKEA-modell med ett lapptäcke av mönsterprakt. Priset på golvlampan ligger runt 4000 kr och kan bland annat köpas på Miljögården.

Foto: Notcot och Hus&Hem

Trendspaningar: Orientmattans återkomst?

En detalj jag har noterat i många homestylade lägenheter och utländska inredningsreportage den senaste tiden är orientaliska mattor som stilkrock mot en i övrigt stram och minimalistisk inredning. Kanske är det dags för den antika-, kelim-mattans återkomst? Det är ju faktiskt riktigt snyggt, både under matsalsmöblemang, i hallar/entréer och som rumsvärmare i strama hemmakontor. Extra plus för sådana kan fyndas till toppenpriser via auktionshusen, Blocket, second-handbutiker och loppisar.

Bilder från bland andra Af Ekenstam, Oskars Mäkleri, Style-Files, Sköna Hem mfl.

Träfåtölj hitåt, tack!

På tal om retromöbler. Vissa bilder etsar sig liksom fast i minnet och vill inte släppa taget. Det här är en sådan, som har förföljt mig sedan i somras, då fotot valsade runt på svenska inredningsbloggar efter att ha visats i en mycket inspirerande "till salu annons" på Hemnet. Ändå fick leta ett bra tag innan jag till slut hittade igen den idag, via Designfragment, men det var det värt. Jag är svårt sugen på att bryta av mitt svartvita vardagsrum med en träfåtölj. Frågan är bara vilken. Danska Wegner, Arne Wodder eller Svenska Artek från Stolab skulle kunna funka. Problemet är bara att den sistnämnda har slutat tillverkas i ek.

Bilder: Designfragment + kollage av fåtöljer från Lauritz, Surfcowboys och Google.

Lyx vs. budget: Retromöbler för compact living

Är du på jakt efter ett köksbord i retrostil för ett litet kök eller en mindre lägenhet? Kolla in de här två som känns väldigt snarlika med tanken att stolarnas triangelformade sits helt kan gömmas under den runda bordsskivan. Orginaldesignen Frem av Hans Olsen från 1962 kan köpas hos antikhandlare för mellan 5000-15000 kronor. IKEA's FUSION går loss på 2495 kr, finns i både svartbets och valnöt.

Ice Hotel + Fritz Hansen = coolt

Visste ni att Ishotellet i Jukkasjärvi firar 20 år i år, och att Fritz Hansen har skapat ett eget showroom där till årets säsong. Rummet är fyllt av isskulpturer skapade med de klassiska danska möblerna som förlaga, med fruset vatten från Torneälven som grundmaterial. Coolt! I dubbel bemärkelse. Det där skulle jag vilja se på riktigt, och inte bara på bild.

Foto: Icehotel.com

Nyhet: AJ-Lampan lanseras i fler färger

De numera klassiska AJ-lamporna från LouisPoulsen skapades av Arne Jacobsen till det berömda SAS Royal Hotel i Köpenhamn, som i år fyller 50 år. Med sin assymetriska skärm och eleganta stativ är AJ-lampan en av belysningsvärldens mest ikoniska produkter och som sådan vanligt förekommande i inredningstidningar och diverse andra mediala sammanhang. Sedan tidigare har den funnits i svart, grått och vitt, men nu tillkommer alltså fem nya kulörer: petroleum, röd, sand, grönblå och gulgrön. De nya AJ-lamporna kommer bland annat finnas att köpa hos Svenssons i Lammhult.

Foto: Louispoulsen.com och Svenssons.se

Tema tavlor: kända filmcitat

Jag fortsätter jakten på de perfekta tavlorna, som en konsekvens av mitt nyårslöfte, och idag föll ögat på den här roliga varianten med klassiska filmcitat (som jag hittade via Lotta). Kul om du liksom jag har sett alla filmerna som nämns. Det finns flera olika motiv, så vill du ha flera (eller är en riktigt cineast) kan du lätt köra två tre stycken på raken.


Story Hotel Stockholm

Har kollat upp lite olika boendealternativ inför den stundande Formexmässan nästa helg och sprang då på det här nya och udda hotellet via Red House Design. Bohemian Chic! Kul med ett nytt och annorlunda hotell i Stockholm, som dessutom verkligen verkar står för sitt namn. Varje rum bär nämligen sin egen lilla historia. Vill du boka kan det göras här.

Foto: skärmdump Story Hotel

Bloggkonst hemma hos Pernilla Wahlgren

Superduktiga bloggaren Lotta Rubom med bloggen I ett litet hus började skriva 2007 och har sedan dess utvecklat egna produkter och startat webbshop parallellt med bloggandet. Bland annat tillverkar hon de här underbara &-tecknen av betong, som kan beställas med personliga meddelanden och hälsningar. Gissa vem som visade upp ett sådant på paradplats i köket, i det senaste numret av Tove Hem om inte Pernilla Wahlgren. Hon har ett &-tecken med namnen på sina fyra barn markerade i svart. Snyggt! Vill du ha samma lika kan du beställa ditt eget ex här för 320 kronor.

Foto: skärmdump från bloggen "I ett litet hus"

Fynda på Blocket: Gamla industriklockor

Häromdagen var jag och hälsade på hemma hos ett par kompisar, som gjort världens loppisfynd på Blocket alldeles nyligen. De hade nämligen fått tag på en jättestor, begagnad industriklocka från Westerstrand (och nu snackar vi verkligen King Size) till det facila priset av 200 riksdaler! Riktigt snyggt i kombination med både nytt och retro. Kanske något att hålla utkik efter på andrahandsmarknaden framöver, nu när det pratas fabriksnedläggningar überalles? Även gamla idrottshallar och skolor som renoveras kan ha den här typen av skatter i källare och förråd.

Foto: Frida Berglund, Trendenser

Tema tavlor: att skapa ett minigalleri

Inspirerad av Weronicas senaste inlägg om sin rena vägg och mitt eget tavelprojekt, surfade jag runt på jakt efter inspiration till ett "minigalleri". Det kan ju vara så fint att hänga en grupp väl valda alster ovanför en byrå eller en skänk. Via Decor8's egen inredningsgrupp på Flickr hittade jag de här bilderna att spara i mappen märkt framtida tavelprojekt. Kanske även kan vara till inspiration för någon av er läsare? En av bilderna är vid närmare efterforskning fotade hemma hos svenska Chez Larsson.

Foto: Chez Larson via Decor8s Flickr Group

Inspirerande interiörer - Oscars Mäkleri

I dagens Svd hittade jag en annons från Oscars Mäkleri. En mäklarfirma med fantastiskt många inspirerande interiörer på objektslistan. Det kan vara väldigt givande att kolla hur andra har valt att inreda, eller flyttstyla sina hem när man funderar på olika lösningar till sitt eget bo. Jag blev extra förtjust i det här (kanske lite väl avskalade, men) väldigt vintervita hemmet. Perfekt ljusterapi såhär års. Och klockan med lösa siffror i köket var en kul väggdekoration. Happy klicking!

Foto: skärmdumpar från Oscars Mäkleri, mäklarfirma i Stockholm

Fornasettis samlartallrik 2010

1968 tog Italienska Piero Fornasetti fram sin första "calender plate". Sedan 1989 har Barnaba Fornasetti fortsatt med denna tradition och årets upplaga ser ut så här. 2010 års tallrik bär mönstret av en orm, som hämtats från Fornasettis mönsterarkiv. Är ni riktigt intresserade av Fornasetti kan jag rekommendera ett besök på Mornington Hotell i Göteborg, som ligger mitt på Avenyn och också har en utmärkt kaffebar. De har nämligen skapat en ordentlig liten samling av just Fornasettis designklassiker. Kalendertallrikarna, som görs i en begränsad upplaga om 700 stycken per edition har ofta ett högt värde på antikmarknaden.

Foto: Fornasetti.com

Lilla Åland Gungstol - Årets möbel 2009

Visste ni att den klassiska pinnstolen Lilla Åland har ett syskon i form av en gungstol. Den togs ursprungligen fram av Carl Malmsten 1941 men under många år har tillverkningen legat nere. För drygt ett år sedan återupptog Stolab tillverkningen utifrån nya ritningar framtagna av Leif Burman, men baserade på Carl Malmstens originalritningar. Det gjordes så framgångsrikt att stiftelsen "Siv och Carl Malmstes minne" utsåg gungstolen till årets möbel 2009. Grattis till utmärkelsen!


Tema tavlor: gör en tygtavla

I senaste numret av IKEA's Family Living kan man se exempel på före och efterbilder där de använt det klassiska knepet att hänga tyg på en vägg, istället för en grupp tavlor. En tygtavla är ett ganska billigt och enkelt sätt att få en mer ombonad känsla, speciellt vintertid. Det är också ett smart sätt att inreda ett studentrum där man kanske inte får måla eller tapetsera sina väggar hur som helst. Tyg dämpar också en del ljud, vilket kanske kan vara behövligt för många. Nedan ser du förslaget från IKEA's stylist, men också lite tips från mig - på nya och aktuella mönster i flera olika prisklasser som skapats av kända svenska formgivare. Spänn bara upp tyget på en canvasram från Panduro, eller köp kantlister från Frapp och fäst en pinne i varje ände på tyget. Enkelt!Sven Fristedt

Sven är en av Sveriges främsta mönsterformgivare och har bland annat gjort populära textiler för Ljungbergs Textiltryck och BoråsWäfveri. Ritade även mönster för Katja of Sweden under 1960-talet. Svens senaste mönster på metervara för IKEA heter Lena och påminner lite om Svenskt Tenns dito, fast betydligt billigare. Pris 49 kr/m.

Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA LENA = 122,50 kr.Edholm Ullenius
Edholm Ullenius är en ung och framgångsrik svensk formgivarduo som bland annat har gjort mönster på uppdrag av Paul Smith, Moderna Museet, Mille Notti och Lindex. Deras färgglada mönstervara Susanna kostar 59 kr/m medan det sirligare Cecilia kostar så lite som 25 kr/m. Ett bra budgetalternativ med andra ord!

Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA SUSANNA = 147,50 kr.
Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd
IKEA CECILIA = 62,50 kr.


Lotta Kühlhorn
Lotta Kühlhorn är en av Sveriges mest anlitade formgivare för böcker. Under hösten 2003 gjorde hon inte mindre än 30 titlar! Annamoa kostar 59 kr/m och finns i flera spännande färger och mönster med en repetition på 90 centimeter, vilket kan ge väldig bra effekt på en väggvepa.

Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA ANNAMOA = 147,50 kr.Bantie
Svenska Bantie drivs av Ulrika och Wilhelmina som döpt sitt mönsterformgivande företag efter mosterns smeknamn skapar nya moderna designklassiker varje säsong. Några av mina favoriter är Korall och Paradis som kostar 625 kronor metern. Kan beställas via deras egen e-shop eller hos Designonline.

Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd PARADIS /
KORALL = 1562,50 kr.


Lisa Bengtsson

Stjärnskottet Lisa Bengtsson har gjort ett antal väldigt populära tapeter de senaste åren, som rönt stor uppmärksamhet i branschpressen. Både nationellt och internationellt. Vill du inte ta dig an ett större renoveringsprojekt kanske en tygtavla med hennes alster från Mairo kan vara ett alternativ? Pris per meter ligger på 375 kr metern för Svärmor (mönstret med skorna) och 299 kr för Mademoiselle (den med damerna) om du beställer via Frapp.se (som kör rabatt på Mademoiselle just nu).

Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd SVÄRMOR = 937,50 kr.
Pris för en 2,5 meters väggtavla på 148 centimeters bredd SVÄRMOR = 747,50 kr.

Veckans fredagsblomma

Nu var det längesedan jag visade veckans fredagsblomma men här kommer en ögonblicksbild på det prunkande sällskap som dekorerade frukostbordet imorse. Vad passar väl bättre än en bukett krispiga tulpaner såhär års? Än finare blir tulpanerna när de nästan är "övermogna" och på väg att blada av. Då öppnas den bollfomade bladkronan och blottar det vackra mönstret närmast pistillerna. Tjusigt!

Foto: Frida Berglund, Trendenser

Nominerad i Stora Bloggpriset 2009

Strax innan julafton fick jag ett mycket glädjande besked i mailen. Jag har blivit nominerad till Aftonbladets Stora Bloggpris, i år igen. Hurra, hurra! Och nu är det officiellt. Vill ni rösta kan ni göra det här. Extra kul är det också att Aftonbladet inför årets upplaga av tävlingen har valt att lägga in en helt ny kategori, bara för inrednings och designbloggare. Mycket bra! Ifjol när jag vann så var ju det i kategorin Livsstil, tillsammans med en väldigt varierad grupp av bloggämnen, vilket kändes lite märkligt eftersom jag inte skriver om annat än just inredning. Hatten av till Aftonbladet och en hårt hållen tumme att det går vägen i år igen. Samtliga nominerade hittar du här. Grattis till alla!


Tema tavlor: hooked på display utan krok

På tal om att inreda väggar kan det faktiskt också vara väldigt fint att bara luta tavlorna mot en vägg också, och inte hänga dem på en krok. Som här till exempel, på Sofie Lawetts högst medvetet "slarvstylade" bilder. Det ger känslan av en konstnärslya. Lite lagom avslappnad. Me like a lot.

Foto: Marcus Lawett

Tema tavlor: colour me happy

Ett av mina nyårslöften för 2010 är att inventera, utvärdera och se över väggarna i mitt hem. För att sedan investera i ett gäng väl valda tavlor för den där sista personliga touchen. Tillfälliga tavellösningar ska bort, och riktigt omtyckta motiv ska få ta dess plats. Det är ju annars så lätt att bara tänka stående möbler, mattor och pynt när man inreder. Man glömmer nästan bort att varje rum faktiskt har motsvarande fyra "golv" att möblera, fast med hängande saker. Här är lite inspiration från Dominos Flickr-album. Kulörta kombinationer och inramade magasinsomslag. Hm. Det kaske kunde vara något i vår.

Reklamposters

På tal om reklamhumor och TV-serien MadMen. Här är några fyndiga posters för text- och typografiälskare som mig. Kanske lite konst till ett arbetsrum därhemma? Jag skulle lätt kunna pryda en vägg med dessa, om jag bara hade haft en sådan över.

Kollage: "I shot the serif" är egentligen ett t-shirttryck av Tom Gabor, "varumärkenas ABC" är en poster av Jason Dean och finns att köpa här för drygt 360 kronor. "Typografins periodiska system" kan du klicka hem här och "A-holes" är ett projekt av Alberto Nomo som finns att köpa på Etsy.

MadMens set design

Under julhelgen har jag passat på att plöja igenom hela säsong två av TV-serien MadMen. Har du inte sett avsnitten på TV redan? Köp samlingsboxarna och börja nu, eller kolla in kanal 9's MadMen marathon nu i dagarna! Varför? Jo, för att det är så fantastisk styling av både kläder och inredning att man nästan baxnar. Allt är så noga utvalt och regisserat att det till och med ryktas om att seriens skaparen Matthew Weiner haft hetsiga diskussioner med stylisterna huruvida rollkaraktärerna skulle få ha röda eller gröna maraschinokörsbär i sina drinkar. MadMen utspelar sig i 50-60-talets NewYork och berättar historien om reklamvärldens begynnelse på Madison Avenue. Begreppet "MadMen" är slang och en förkortning av "Madison Avenue" och "AD Men" dvs. män som arbetade med reklam på den här platsen, under den här aktuella perioden. Hatten av till Amy Wells som skapat en så trovärdig set design och inredningsstyling för hela serien. Alla bilder hittar du här. Den 7 januari är det premiär för säsong 3 på Kanal 9!


Signaturdetaljer att inspireras av på Sterling Coopers kontor:
- Mörka träslag
- Stilleben med vackra karaffer, fasettslipade flaskor och askfat, whiskeyglas på brickor och rullbord
- Stora, färgstarka konstverk. Tänk Mark Rothko.
- Ishinkar och Steltonkannor i borstat stål
- Ballografpennställ
- Svarta backelittelefoner och gamla skrivmaskiner
- Gamla jordglober
- Herman Miller Eames Soft Pad Chair
- Lampor av modellen "Gooseneck"
- Anteckningsböcker med läderpärmar
- The Papa Bear Chair av formgivaren Hans Wegner.
- Konstböcker och installationer av vackra pärmar mot bokstöd på fönsterbänkar och byråer.
- Och sist men inte minst gamla affischer med klassiskt tecknad, retroreklam. Gärna inramade som här. Kan bli rätt snygga tavlor även idag!


Ateljébesök hos Johanna Forsberg

Som ni kanske minns från ett inlägg tidigare i höstas så hoppades jag hinna med en tur till Johanna Forsbergs ateljé under mellandagarna. Och mycket riktigt, den blev av. Jag och min kompis Sara packade in oss i en bild och körde de dryga fem milen till MO Lögdeå för att besöka Johannas egen lilla studio som ligger mitt ute i ett Norrländskt vinterlandskap, strax söder om Umeå. Johanna visade sig vara precis så härlig och driven som vi trott. Hon fullkomligen sprudlade av energi när hon berättade sin historia om hur det kom sig att hon fastnade just för konstformen att skapa skulpturer av järnduk. Hon har, liksom andra konstnärer i den genren, lärt sig att tämja det speciella materialet på ett alldeles fantastiskt sätt. Jag är själv väldigt förtjust i Johannas torsoliknande skulpturer som till skillnad från exempelvis Barbro Bäckströms, Gunnar Simonssons och Anette Falks dito har rejält kvinnliga former och kan stå fristående på ett bord eller ett sideboard. Givetvis köpte jag även med mig en sådan hem (ni ser faktiskt mitt exemplar på bild nedan, den med svarta stenar vid sidan. Pris 2000 kr). Under nästa år planerar Johanna för fler utställningar, en egen webbshop och utveckling av verksamheten som redan idag skeppar skulpturer till hela världen. Spännande! Här kan du läsa hennes blogg. Jag håller tummarna för ännu fler Norrländska motiv från de här unga damen, som jag också tror att vi kommer att få se mycket av under 2010.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.seAnnons
Annonsera