Förra veckan var en emotionell slagsida för min del. Jag jobbade från min barndomsstad Umeå för att kunna hjälpa pappa tömma mina föräldrars hus på kvällar och helger inför nyckelöverlämningen till de nya ägarna. Det var inte första vändan. Tre våningar, vind, källare och ett stort garage har tagit sin tid. Varje beslut sitter långt inne. Men nu var det dags att sätta punkt. Jag varvade boksigneringar och möten med gråt ner i flyttkartonger. I söndags stängde jag dörren och sa hejdå till huset för sista gången, sedan körde pappa ner mig och ett släp fyllt med mitt arvegods från mamma till Västkusten. På det låg även två runda stenar från en plats där mamma växte upp. En stenhuggare har borrat hål i mitten på dem och ett kopparrör håller stapeln på plats.
Ett auditivt och visuellt minne som känns fint att få ha i vår trädgård. Lagom till att fontänen kom på plats och vattnet började porla mot stenarna kikade solen fram. Hej mamma och fin Valborg till er alla!
Vet ni vad. En dröm har gått i uppfyllelse. Norrgavel är nämligen ny årsannonsör på Trendenser! För er som inte känner till företaget sedan tidigare så är Norrgavel en av Sveriges mest drivande aktörer inom hållbar inredning. Och har varit så ända sedan företaget grundades 1993. De arbetar konsekvent med kretsloppstänkande. Idén om att alla deras möbler en gång ska kunna gå tillbaka till naturen. Jag är så glad och stolt över att vi ska samarbeta under 2019!
Norrgavel arbetar med förnyelsebara material som ingår i naturens kontinuerliga kretslopp och som kan återskapas om och om igen med bibehållen kvalitet. De eftersträvar också så få material som möjligt i varje möbel och ser till att de skilda materialen är väl separerade från varandra för att underlätta daglig skötsel, eventuella reparationer och framtida återvinning. Föredömligt.Norrgavel uppmanar också till möbelvård. Genom att lära sig ta hand om det man köpt bidrar man som kund också till att möbeln håller längre. På Norrgavels egna köp & sälj-sida norrgavelvintage.se kan man kostnadsfritt sälja sina begagnade Norrgavel-möbler (eller köpa någon annans). Andrahandsvärdet är högt så att köpa deras möbler är mer än investering än en kostnad. Du får ju en stor del av pengarna tillbaka om du ångrar dig eller flyttar till en bostad där de inte längre passar måttmässigt.
Visste du att Norrgavel var först i Sverige med att få Svanens miljömärkning på hemmöbler? De tilldelades också Möbelbranschens Miljöpris i samarbete med Världsnaturfonden, WWF redan 1999! De har en lång och gedigen kunskap om hur man kan inreda mer hållbart och hälsosamt hemma och jag ser verkligen fram emot att få möjlighet att dela och sprida den vidare till fler!
BLI MEDLEM I NORRGAVELS VÄNNER!
Genom att anmäla dig till Norrgavels nyhetsbrev och bli Norrgavelvän får du förtur till Norrgavels REA, tillgång till unika erbjudanden, inbjudningar till events och kundkvällar m.m.!
Registrera díg här (scrolla längst ner på sidan så hittar du ett formulär att fylla i).
Det är inte bara jag som har släppt bok i vår. Hemmafixbloggen är aktuell med 99 hacks för dig som vill göra massproducerade möbler mer personliga. Köptips!
Ogeborg har släppt ett nytt designsamarbete med Alexander Lervik och nyheten Twine som inspirerats av hårflätor.
H&M Home har hyllats i veckan för att de börjat med produkttransparent information på sina varor. Man kommer från och med nu att ange produktionsland, fabrik, adress och antal anställda samt information om materialen för att citat ”inspirera kunderna till mer aktiva val”. Hm? Jag kan inte låta bli att undra. Om H&M istället bara gjorde bättre val för miljön framöver så skulle ju kunderna slippa lägga tid på att utvärdera den ena fabriken mot den andra? Eller tänker jag snett?
– Åhléns söker inköpare till textil private label Åhlens Hem Stockholm
Klässbols lin samarbetar med Hanne Vedel och har tagit fram en ny servett med tillhörande tablett. Mönstret är enkelt men raffinerat. Beroende på hur man väljer att vika servetten uppstår tre olika uttryck; randig, schackrutan eller slät.
Royal Copenhagen presenterar nya servisen HAV skapad i samarbete med arkitekt Bjarke Ingels, industridesigner Lars Holme Larsen och designfilosof Jens Martin Skibsted. Sist men icke minst. Kolla in veckans Hemnet-snackis på Vanadisvägen 22B!
Foto: Dirty linen, Other stories, Pure Original, H&M, Klässbols, Notar
Efter det här inlägget fick jag frågor om hur man kan tänka när man ska hänga tavlor på tapetserade väggar. Här är några tips från min bok att testa om du har kört fast!
Motsatser tenderar att förhöja varandra när man parar ihop dem. På en småmönstrad och detaljrik tapet brukar det därför bli bäst med tydliga motiv som tar för sig på håll – och vice versa.
Förstärk gärna tavlornas ytterkanter med tydliga ramar. De kan vara till hjälp om du har svårt att få motivet att ”poppa” mot tapeten.
Använd passepartout om du vill få ännu lite mer distans mellan tapetmönstret och tavelmotivet. Den behöver inte vara vit. Det finns också svarta, grå och infärgade som kan ge en fin kontrast beroende på tapetens kulörbotten.
Skär ett kryss i tapeten med en vass kniv och vik upp kanterna innan du slår in en spik eller skruvar i väggen. På så vis gör du inte hål i tapetmönstret utan kan enkelt vika tillbaka tapetflikarna igen om du ångrar dig eller vill flytta på tavlan.
Foto: lånad av Krickelin.se Tapet: Nocturne, Sence of Silence från Boråstapeter
Brittiska Devol Kitchens har varit trendsättande för de senaste årens rustika kök. Nu banar de ny väg med sitt handslagna kakel och sina kollektioner i handgjord keramik som fått ett alldeles eget instagramkonto senaste veckorna. Än så länge har @devolceramics bara 509 followers att jämföra med moderbolaget @devolkitchens 247 000 – men det ser lovande ut. Följtips på båda alltså!
Canelines sidobord On The Move för utomhusbruk har fått sitt namn för att det formgavs så att det skulle vara lätt att flytta från ställe till ställe när solen flyttar sig på himlen. Bordet är resultatet av en designprocess med designerna STRAND+HVASS, där målet var ett superfunktionellt litet bord som byggde på principerna för ett brickbord, men som samtidigt skulle förnya kategorin med lekfulla och funktonella detaljer. Designen har gjort On-the-move till en vinnare av utmärkelser som Interior Innovation Award 2012. Sidobordet Pronto från Mio är inte helt olikt? Eller vad säger ni om de här. Lika som bär?
Bild 1: Sidobord On the go från Caneline från 1800 kr
Får man fresta med en liten paus i påskfirandet för att summera veckans inredningsnyheter? I efterdyningarna från Milanomässan har det dykt upp en och annan vårnyhet och pressrelease som kan vara kul att ha koll på.
Boråstapeter har släppt kollektionen Marstrand II – Coastal Living, inspirerad av kusten.
Klong har inlett samarbete med Norrgavel, där de fått färgsätta sin egen variant av deras populära kruka Trio. Den nya krukan kommer finnas till försäljning redan i vår.Norska Northern lanserar en färguppdatering på sin självbevattningskruka Oasis.
Frederica Furniture har släppt en moderniserad modell av Borge Mogensens klassiska shakerbord. Läs mer här.
Danska Eilersen har tagit fram en ny serie i trä, i samarbete med formgivaren Yuzuru Nishiyama. Kolla in soffbordet Kant och de andra nyheterna här.
String har inte bara utkat med galvaniserade delar av sitt sortiment utan också med glashyllor till String pocket i en specialkollekton av Mats Theselius.
I veckan släppte IKEA fina pressbilder på sin vårkollektion.
Danska Vipp firar sitt 80-års jubileum med en limiterad utgåva av deras ikoniska pedalhink.
Arrhov Frick arkitektkontor, som blev utsedd till Årets Arkitekt av Residence, har ritat den här japansk-inspirerade villan i Norrtälje, till salu via Fastighetsbyrån. Men, med tanke på att det faktiskt inte är byggt ännu får veckans hem gå till den här lägenehten med extra allt, till salu via Bo-Laget i Malmö! Trevlig söndag och fortsatt glad påsk!
Just nu är jag överallt och ingenstans på jobbet. Uppgifterna på min att-göra-lista har så skiftande karaktär att jag ibland brister ut i skratt när jag läser igenom vad jag skrivit till mig själv. Lämna kartonger på pappersåtervinningen, agentavtal utland, underlag Werlabs nyemission till revisor, köp frimärken, telefonmöte med Konkurrensverket, påskpyssla… Ja ni fattar. Men flexibilitet är både uppsidan och baksidan av att driva eget företag. Jag öppnade egentligen bara datorn idag för att stänga en sista grej inför påskledigheten – men innan jag gör det. Tre bra saker från veckan som gått.
– Agentavtal. Jag förstår om ni tycker det är mycket tjat om min bok men i veckan har jag diskuterat översättning och lansering på fler språk med Roos Tegnér och det ska förhandlas med agent och internationella förlag. Jag behöver er hjälp. Vilka utländska förlag vill man helst samarbeta med? Vilka är bäst inom hem och inredning på engelska, tyska och japanska? Alla eventuella tips emottages tacksamt.
– Assistans. Äntligen har jag fått en ny assistent på plats på Spinneriet. Även om jag (uppenbarligen) behöver öva upp mig i att delegera igen och vi måste finna våra optimala roller i det nya så har det märkts omedelbar skillnad. Så. Pepp.
– Avslappning. De senaste åren och i synnerhet den här våren har ställt höga krav på min förmåga attt koppla av och på. Inte bara jobbkoncentrationen utan också ledighetskänslan (det kräver ju sin disciplin för att man ska kunna känna sig avslappnad när det är helg trots att man egentligen bara är halvfärdig när fredagkvällen kommer). Jag är så glad att min kompis Johanna peppade mig att testa YogaNidra. Vilken grej. Måste dela det tipset vidare om det är fler av er som har svårt att varva ner. Det är alltså inte yoga som i ordets rätta bemärkelse (rörelse och träning) utan en guidad avslappning (till yogisk sömn) som du kan göra liggandes i soffan, sängen eller varhelst du känner dig bekväm. Jag använder den här ljudfilen som jag fick av Johanna (efter en natt när jag bara hade sovit några timmar och kände mig helt knäckt) men har lyssnat på den åtskilliga gånger sedan dess. Man blir beroende av känslan. Googla YogaNidra och läs mer. En stund att ge i påskpresent till sig själv!
Jag har i vanlig ordning försökt lista köplänkar till inredningen som syns i lägenheten som är till salu på Blecktornsstigen. Mycket är ju vintage med patina – men anger namnen på dem så vet ni vad ni ska hålla utkik efter på andrahandsmarknaden. Här finns alla mina tidigare ”Get the look” inlägg om du vill bläddra i arkivet.
I ett klassiskt putsat tjugotalshus med utsikt över Blecktornsparken i Stockholm ligger denna lilla pärla som är till salu via Historiska hem. Jag fastnade för dem hemtrevliga känslan. Det ser ut som någon bott in sig här. På riktigt. Men också på hur fint fägsättningen harmonierar, från områdets fasader – hela vägen in till vardagsrumsmattan.