Jag lusläser ju fler mäklarannonser än de allra flesta så det här är förmodligen en yrkesskada, men jag hakar allt oftare upp mig på missbruket av uttrycket smakfullt renoverat. Det står numera i undertexten på varenda hus som renoverats, även när det är estetiskt blinda som har hållit i taktpinnen. Men, mina egna tankar om den saken har också fått mig att fundera. Vad betyder egentligen ett så subjektivt begrepp? Vem äger tolkningsföreträdet? Kan ett uttryck devalveras? Och om det nu finns ett facit för smakfullt, vad anses då vara definitionen av motsatsen dvs ”smaklöst renoverat”? Jag associerar själv det förstnämnda med något som renoverats med kvalité och respekt mot husets historia. Det diametralt motsatta blir då när man låtit excentriska infall eller trender gå före allt logiskt och praktiskt förnuft. Eller när man snålat och skarvat i materialval och detaljer. Alternativt tagit i med ett sådant överflöd att allt spricker. Men det är jag. Nu är jag nyfiken, hur tänker ni om smakfull respektive smaklös renovering?
Hon har ritat både möbler och hyllsystem och ljusstakar och bestick men min favorit av Madeleine Nelssons design är ändå uppfinningen Regrow. Visste du att många grönsaker kan återväxa på 14 dagar när rotsystemet placeras i vatten? Men då behöver den ju ett bra stöd. Funkar även för sticklingar. Kolla in den här!
Jag fastnade för köket på Tellusborgsvägen. Här är några av alla fina detaljer som syns i bild. Även om det förstås är rymden som gör det. De gröna köksluckorna är omlackerade modeller från från Marbodal och kaklet är vitt klassiskt 15×15. Marmorbordet ser ut att vara ett DIY-projekt. Ommålat benstag och måttbeställd stenskiva? Hoppas att detta kan vara till hjälp om du söker inköpsställen på något du fått span på!
Borde kanske ”sparat” denna ombloggade pärla till söndagssummeringen, så fin spridning som den fått i veckan – men kan inte hålla mig. Till salu på Tellusborgsvägen. Har ni sett? För mig som bor i vanligt radhus känns takhöjden i köket som en veritabel utopi. Så fint.
Foto: F Boukari för Historiska hem Styling: C Lindholm Design
Det är inte första gången Lena Bergströms Björk som produceras av Design House Stockholm agerar (ofrivillig) förlaga till liknande mattor, från lågpristillverkare. Denna gången är det Jysk som är i farten. Eller vad säger ni om de här. Visst är de lika som bär?
Bild 1:Björk gångmatta 80 x 250 cm med läderkant. Pris 3250 kr
Bild 2: Jysk matta Strandglim 80×200 cm med läderkant. Pris 200 kr
Efter moget övervägande och många kloka råd så segrade till slut… Piprankan! Jag köpte ett par på en lokal handelsträdgård idag. Eller, tre stycken blev det till och med. Definitivt för många för min lilla odlingsbox men jag vill ju att det ska kännas fint redan i år. I värsta fall får jag tråckla loss en eller två plantor när de växt till sig och sätta dem på en annan plats. Jag gillar ju Piprankor så lär få användning av dem oavsett. Har petat ner alla i jorden nu. På min instagram stories kan ni se resultatet.
Trots midsommarfirande och sommarkänslor har det ändå trillat in en rad nyheter i inkorgen. Även om flera av pressreleaserna redan börjat gå i höstens färgtoner. Nedan är ett urval av inredningsveckan som gått – hoppas det kan inspirera!
HM Home tar steget från enbart accessoarer till egna möbler och lampor. Säljstart i slutet av juli. Dessutom öppnar de tre nya konceptbutiker i Stockholm och Malmö i höst.
Karin Sköldberg, som arbetat för Kosta Boda och Målerås glasbruk i över tio år ställer nu ut ett personligt urval av svensktillverkat glas av bl a Carina Seth Andersson. Detta för att öka intresset för glaskonsten som på senare kommit i skymundan gentemot andra material. Utställningen visas i Spacethirtysix, Stockholm den 20-24/8.
Svenska Bolon, internationellt kända för sina tåliga heltäckningsmattor, lanserar nu tekniken NoGlue som inte använder lim för fästning, vilket gör det enklare att ta bort, återanvända och återvinna. Dessutom är den 100% återvinningsbar. Plus i kanten!
IKEA är aktuella med ett nytt konstprojekt / samarbete under vinjetten FÖREMÅL, skapad tillsammans med konstnären Per B Sundberg.
Svenska sängklädesföretaget Midnatt visar nya pressbilder stylade/fotade av duon Josefin Hååg och Emilia Laye.
Stolab släpper en sittdyna ltillverkad för Carl Malmstens klassiska pinnstol Lilla Åland.
Maissi Bench är Skageraks senaste bänk för inomhusbruk. Tillverkad av ett danskt företag, ritad av en finsk designstudio, inspirerad av den japanska minimalismen och slutligen – utvecklad för en mexikansk utställning.
Artilleriet har tillsammans med Eldvarm tagit fram en helsvart variant av Emma Olbers design för dito. Eldvarm Emma Noir säljs exklusivt på Artilleriet. Och veckans mest ombloggade hem är förmodligen denna lägenhet från 1920 med bevarade orginaldetaljer. Inte konstigt att den är så fin kanske – då det är Elisabeth Ahlgren, tidigare chefsdesigner på Kvänum, och Stefan Jonsson, en av tre Kvänum-grundare som har denna som övernattningslägenhet i Göteborg. Till salu via Stadshem.
Foto: HM Home, The glass I like, Bolon, IKEA, Midnatt, Stolab, Skagerak, Artilleriet och Stadshem.
Det är något visst med högtider. Trots att det händer mycket däremellan tornar storhelgerna ofta upp sig på tidsaxeln och blir till tydliga milstolpar i livet. Jul, påsk, midsommar. Jag minns min och Niklas första gemensamma. Vår första som nyblivna föräldrar. Vår första som tvåbarnsföräldrar. Och nu möter jag ännu en, fast med blicken mot himlen. Det är lätt att bli vemodig av det men jag ska försöka låta bli. Det hade mamma velat. Önskar dig en härlig helg – oavsett hur du kommer att minnas den.
Ni som följer mig på Instagram Stories kanske har sett att jag börjat med ett snickeriprojekt. Behöver något att ha för händerna kvällstid när barnen somnat, för att skingra tankarna efter mammas begravning. Målet är att det ska bli ett insynsskydd i form av en blomsterlåda med spaljé. Utlovar en beskrivning när allt är klart, men skulle behöva lite råd angående vad jag ska plantera i den. Skulle helst vilja ha upp något grönt (utan skräpande blommor) redan i år. Här är min final. Vilken röstar du på?
Plus: Jag är kär i de frodiga och hjärtformade bladen. Tycker de gör sig så fint mot vita, fyrkantiga och nybyggda hus eftersom de bidrar med något mjukt.
Minus: Tar lång tid på sig att växa. Och kan bli.. eh.. stor.
Plus: Växer snabbt som tusan och vissnar på vintern (= underlättar säsongsförvaringen). Dessutom ett barndomsminne (vi hade Humle vid huset där jag växte upp).
Minus: Man måste stå ut med kladdiga blad som fastnar på allt. Tycker också att de kan variera i kvalité. Ofta många håliga och ”trasiga” löv.
Plus: En snabbväxande trädgårdstapet som jag kärat ner mig i efter mina besök på Ett Hem. Frodig och fin.
Minus: Kan tydligen ge magbesvär vid förtäring så kanske dumt med barn i kvarteret. Men, å andra sidan hur stor är sannolikheten att de små börjar ÄTA på insynsskyddet?
Att inreda sina fönster med gardiner och generösa textillängder har blivit väldigt populärt sista tiden, men vilken upphängning ska man egentligen välja för att få till ett snyggt fall? Jag har själv köpt fel krokar otaliga gånger eftersom butikspersonalen inte alltid har kunskap och kan ge råd. Därför har jag har gjort ett försök till en gardinupphängningsguide så att ni slipper göra samma dyra felköp som mig. Bidra gärna i kommentarsfältet om du har mer tips att dela med dig av på detta område!
Illustration: Kirsch
Gardinskenor
För att få hotellgardinskänsla behöver man en skena istället för traditionell rundstav som gardinstång. Den kan antingen vara takmonterad eller fästas på väggen ovanför fönstret. Jag har måttbeställt mina via Engelska tapetmagasinet i Göteborg men Kirsch som jag har säljs även på kedjor som Hemtex. Det finns också bra alternativ från Hasta home, Gun, IKEA och Jysk samt Ellos och Jotex.
Enkelspår eller dubbelspår
Vill du ha flera lager tyg kan du välja en skena med fler än ett spår. Då kan du exempelvis hänga ett tunnare / skirare tyg längst in mot fönstret (för insynsskydd dagtid) och ett kraftigare för mörkläggning / dekor in mot rummet.
Glid på snöre eller lösa plastglid
I gardinskenans spår trär man antingen in lösa glid eller glid på snöre. För att skapa en gardinupphängning med stora perfekta veck är glid-på-snöre fantastiskt bra eftersom de små plastgliden sitter fast på en lina med jämna mellanrum vilket gör att man behåller gardinens form när man drar eller flyttar den längs skenan.
På gardinlängder som säljs i butik sitter ofta färdigsydda band för montering längst upp på tyget. Måttbeställer eller syr du gardinlängderna själv kan du välja om du vill ha waveband för böljande veck, fållor för motveck, sk rynkband för att kunna dra pennveck hällor att trä direkt på gardinstången. Här ser du det är tänkt att man ska placera upphängningsanordningen beroende på vilken typ av veck och modell på krok du valt.
Rynkbandskrokar / Räkor Används tillsammans med waveband att skapa böljande veck. Trä rynkbandskroken i rynkbandets ficka, underifrån och upp, snurra runt, därefter hakar du rynkbandskroken i ringens eller glidets lilla ögla.
1-fingerkok
Används precis som räkorna för att skapa vågor. Kan antingen ha hög eller låg fattning. En hög 1-fingerkrok gör att gardinen hamnar under skenan och gör den synlig medan en låg 1-fingerkrok drar upp tyget en bit och döljer skenan.
2-fingerkroken Denna används för att göra enkla små veck i din gardin (alltså inte stora böljande vågor). Namnet förvirrar lite, en 2-fingerkrok ger ett veck. En hög 2-fingerkrok gör att gardinen hamnar under skenan och gör den synlig medan en låg 2-fingerkrok drar upp tyget en bit och döljer skenan.
4-fingerkrok Denna krok används för att göra pennveck, franska veck och motveck. Även här förvillar namnet, en 4-fingerkrok ger nämligen tre veck. En en hög 4-fingerkrok gör att gardinen hamnar under skenan och gör den synlig medan en låg 4-fingerkrok döljer lite av din gardinstång/gardinskena genom att dra upp tyget en bit.
Tips! Storleken på vecken bestämmer du när du trär i fingerkroken. För större veck hoppar du över en eller fler fållor.
Tygåtgång
Om du ska sy gardinlängderna själv och väljer att hänga upp gardinen med combiband, glid-på-snöre samt rynkbandskrok kan du följa denna tabell för att räkna ut hur mycket tyg som går åt. Börja med att bestämma om du vill ha små eller stora veck, det avgör hur mycket tyg du behöver.
För att få snyggt fall på gardinen är det bra att korta den så tyget inte släpar i golvet. Hur stort avstånd du ska ha från golv till gardin är en smaksak men tar tyget i golvet hänger den inte snyggt. Har du ingen symaskin kan du fålla färdiga gardinlängder med hjälp av strykjärnet och sk. fållfix (en tejpliknande remsa som fäster vid uppvärmning). Ca 10 cm uppvik ger ett stadigare avslut och snyggare fall.
Tyngdband Syr man in ett tyngdband i gardinens bottenkanal blir gardinen stabilare och fladdrar inte i vinden lika lätt. Tyngdbandet passar därför bra till tunna gardiner som står i drag och lätt blir flygiga. Tyngdband kan också användas för att släta ut längderna.