Annons

Arkiv: aug 2009

Formex del 4 – SISU, Finland selected by Formex

En av mina personliga favoritupplevelser på mässan var inte helt otippat Stefan Nilssons fantastiska samling av Finska designfavoriter, i B-hallen. Ett bra internationellt initiativ! Kul idé av Formex och bra jobbat av Stefan. Och med tanke på Finlands storslagna skogar kändes träfonden som helt rätt inramning för hans urval av nya och gamla designklassiker från vårt grannland. Nedan ser du några bilder från SISU – Finland selected by Formex. Missa förresten inte att du kan följa Stefan via Twitter.

Foto: Frida Berglund

Formex del 3 – reseinfluenser

Formex tema i år var som sagt “Vintage travel” vilket utställarna tolkade på lite olika vis. Slitna koffertar och resväskor i skinn, som tagit en tur eller två runt jorden, visades som fina som fina inredningsdetaljer eller förvaringslösningar eller soffbord. Gamla kartor och jordglober var också synliga i mönster och detaljer, liksom stämplar/passtryck, gamla biljetter, reseväckarur och souvernirer från jordens alla hörn. Mässrestaurangen i B-hallen hade sittplatser som ramats in med riktig tågkupékänsla.


Foto: pressbilder Formex samt egna foton/Frida Berglund

Formex del 2 – trendutställningen i entréhallen

Som del 2 i min rapport från senaste Formexmässan väljer jag att visa det man möts av när man kliver innanför dörrarna vid huvudentrén. Nämligen den stora temautställningen, som alltid bygger på årets mässtema. Den här gången var det Paula Malm som hade fått äran att tolka tidens tendenser och istället för en lång poetisk beskrivning av den tänker jag lista de fenomen jag själv tycker mig ha noterat både bland hennes trendplock och i många tidningar den senaste tiden:

– Trärent ellet målarnött, bland nytt – gärna som matsalsbord i en övrigt modern inredning.
– Urban retro. Fabriksdetaljer. Som här, skåp från gamla omklädningsrum.
– Gamla klockor (analoga) gärna i trä eller varför inte timglas (finns bla. på Åhléns)
– Fårskinn och grå krulliga, ullplädar.
– Rutigt och hundtandsmönstrat (som även syns i modet, kolla bara hos
Hotspot!).


Foto: pressbilder Formex samt egna foton, Frida Berglund

Formex del 1 – pressfrukosten

Nu är jag hemma från Formexmässan igen. Spenderade två dagar i Stockholm utan kamerakabel, därav radioskuggan de senaste dagarna. Det kändes inget kul att uppdatera utan foton. Har en hel del bilder att ladda upp och visa, men ska fota ett bröllop idag så jag tar det pö om pö. Här kommer del ett i min rapport. Vi börjar vid pressfrukosten. Varje torsdagmorgon innan mässan öppnar bjuder Formex in de drygt 700 journalister som bevakar eventet till en maffig pressfrukost. Förväntningarna är alltid höga, och på något vis lyckas arrangemanget överträffa dem gång på gång. I år var det Rune Kalf Hansen som stod för menyn, som hade ett genomgående ekologisk tema. Basilikajuice, youghurt med ekologiska blåbär, morötter och kålrötter, Fair Trade choklad och blommor från naturen. I restaurangen syntes spår från årets tema – Vintage Travel. Och efter kalaset bjöd Formex in ett antal bloggare för att tycka till om kommande satsningar. Ett kul och bra initiativ från mässarrangören tycker jag.

Foto: Frida Berglund

Formexmässan öppnar

Idag öppnar årets Formexmässa ute i Älvsjö, Stockholm. Klockan 08.30 är det pressfukost och jag är på väg dit alldeles strax. För er som sitter närmare en TV – missa inte TV4’s Nyhetsmorgons direktsändning med Stefan Nilsson kl. 8.20 (där de visar den Finska designutställningen som Stefan roddat ihop). På återseende ikväll! Håll också utkik efter liveuppdateringar från Twitter.

Premiär för Sandras inredningsauktion

Visst är det inspirerande med alla idéer som florerar i bloggvärlden. Och en del blir det till och med företag av. Inredningsbloggaren Sandra som tidigare hade Tjohalias blogg, numera inspirera mera, har i dagarna gjort slag i saken och lanserat en idé – som hon jobbat med det senaste året. Inredningsauktion.se heter den och är precis vad namnet antyder; ett ställe där olika företag kan lägga ut auktioner med produkter inom design och inredning och där du som köpare har chans att fynda kvalitetsprodukter. Kul! Sandra, jag önskar dig ett stort lycka till med din auktionssajt!

Fallande löv – Stig Lindberg på Coop

Som knorr på sitt 110-årsjubileum firar KF och Coop med en serie jubileumsprodukter som bär designklassikern Stig Lindbergs mönster "Fallande löv". De nya produkterna är framtagna på temat ”Kaffe” och serien innehåller muggar (2-pack), servetter, en kökshandduk och en speciell förpackning av Coop Änglamarks kaffe. Upplagan är begränsad och kommer säljas till medlemspriser. Ex kaffemugg 2-pack 39.90 kr för medlemmar, 59.90 för icke medlemmar. Tipstack till Annnika.

Foto: pressbild Coop

Intervju i RUM

Missa inte mig i senaste numret av den svenska inredningstidningen RUM, där jag svarar på frågor om favoritbutiker på webben. Du hittar mig på sidan 19. Jag har inte läst tidningen särskilt många gånger innan jag blev intervjuad, men blev riktigt imponerad av det här numret. Kul med ett magasin som vågar vara lite udda i den annars ganska likformade floran av design- och inredningstitlar.

Foto: Frida Berglund

Veckans fredagsblomma och tre kryss på önskelistan

Nu var det länge sedan jag visade bilder på temat ”veckans fredagsblomma”. Men det betyder inte att det är en tradition jag slutat med, tvärtom. När jag satt och gick igenom bilderna som togs under gårdagens partaj, så insåg jag att där faktiskt fanns en del fina foton på den här veckans snittblommor, därför kommer de här. I kombination med favoritglasen och vasen från Iittala, som ett snyggt stilleben på nya soffbordet från Swedese. Och därmed fick jag också bockat av tre grejor från min önskelista som numera är införskaffade (önskelistorna med glasen, vasen och bordet hittar ni via länkarna).

Foto: Frida Berglund

Tips till kräftskivan

Missa inte min dukningsspecial på TV4’s nya webbsatsning Hemmakanalen.se där jag tipsar om roliga prylar som kan piffa upp kräftskivan. Artikeln hittar du genom att klicka här.

Foto: montage av TV4/Hemmakanalen.se

1 4