– Jag är så uppslukad av arbetsprocessen med min bok just nu att jag har svårt att dela mitt fokus i split vision med bloggen och instagram. På dagarna umgås jag intensivt med min text, antingen hemma eller på biblioteket. Jag skriver, läser in mig och lär mig nya saker och när jag kommer hem på kvällarna är det så trångt i huvudet av alla idéer och reflektioner att jag somnar när jag lägger barnen. Men vet ni. Jag känner mig så in i benmärgen lycklig över att få göra det här. Det får gå hur det vill med bokförsäljningen, för själva processen att kunna ge mig själv tillåtelse att gå in i något som intresserar mig och skriva ner allt jag kommer över och idissla det i tankarna har varit en väldigt speciell upplevelse. Lite ångestkantat och trevande understundom, men ändå så priviligerat. Det är ju det här jag har drömt om att få göra.
– På pendeltåget hem idag blev jag varse om det igen. Att jag verkligen har lagt mobilen åt sidan och ändrat mitt beteendemönster de senaste veckorna. Jag hade inte ens telefonen i handen när tågvärden kom för att kolla mitt digitala pendelkort i Västtrafiks app utan fick yrvaket rota fram den ur väskan. Under resan hem såg jag en medpassagerares spelande av Candy crush reflekteras i fönsterrutan och en annans instagram-feed speglas i glaset medan vinterlandskapet svishade förbi utanför och då slog det mig så tydligt. Jag var den enda i hela den fullsatta vagnen som inte hade huvudet nerböjt i skärmen. Vuxna, barn, tonåringar, pensionärer. Alla satt tysta och tittade ner i sina telefoner. Många dessutom avskärmade med hörlurar inpluggade i öronen. Jag skriver inte detta för att påstå att jag är bättre än någon annan, jag lägger ju förmodligen mer tid än de allra flesta i den digitala världen eftersom jag arbetar med det jag gör, men tycker ändå det är lite skrämmande att se hur beroende vi har blivit av digitalt stimuli. Och ja. Det är också en läskig tanke att min blogg, mitt jobb indirekt bidrar till att distrahera andra från sina liv. Att jag tar er från nuet. Den tanken bär jag runt på och vet inte riktigt vad jag ska göra av. Hur resonerar ni kring det här?
– Ikväll var det så kallt ute att jag hoppade på en buss för att slippa gå den sista biten från tågstationen hem till huset. Det tog visserligen längre tid än det hade gjort att promenera den korta sträckan i minusgrader, men det var också rätt mysigt att sjunka ner i sätet och låta sig vaggas runt i bussvärmen medan vi åkte förbi kvarter efter kvarter med upplysta fönster och hemtrevliga, riktiga hem. Så annorlunda mot den verklighetsfrånvända inredningsinspiration vi vant oss med i media, men så ombonat och så varmt. Blev själv väldigt taggad att ta tag i fönsterlamporna i vårt eget hus efter den rundturen. Småbelysning gör ju verkligen skillnad nu under de mörka månaderna. Dagens konstaterande är att nätta ljusa skärmar i opalglas verkar ge det mysigaste skenet. Kanske hängande lampor eftersom våra fönsterbrädor är väldigt smala? Får kolla vidare på det.
Den här veckan har en läsare chansen att vinna en Twice Taklampa från House Doctor (värde ca 1795 kr). Bakom den fina vinsten står IEMS, ett Göteborgsbaserat familjeföretag med 13 butiker runt om i Västsverige. De erbjuder skandinavisk inredning från populära varumärken som House Doctor, Mateus, Ernst och kompletterar dessutom med egenutvecklade produkter. För att delta i veckans tävling ska du svara på följande frågor i kommentarsfältet, inom en vecka. Lycka till!
2) I vilket rum skulle du hänga lampan om du vann och varför just där? Motivera kort.
Tävlingen är avslutad! Stort grattis till Mikaela som tävlade 2018-02-27 @ 08:26:28 och har utsetts till vinnare. Maila dina kontaktuppgifter (adress, telefonnummer och personnummer) till [email protected] så kommer din vinst inom kort!
Tävlingen pågår t.o.m. den 5/3 kl 9.00. Du måste vara över 18 år och bo i Sverige för att kunna delta. Beslutet om bästa bidrag kommer att fattas av en jury från IEMS och beslutet går inte att överklaga. Taklampa Twice i potten. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Läs mer om tävlingsvillkoren HÄR.
Då var det söndag igen och dags att skopa ihop veckans inredningsnyheter. Scrolla och kolla om du vill få ett snabbt svep av de senaste branschsnackisarna.
Skultuna visar upp ytterligare vårnyheter, denna gång ljushållaren Brick, framtagen i samarbete med Studio Ström. Säljs i lösa delar men går att bygga på för att skapa olika geometriska kombinationer.
Kvänum har nyligen haft middag för influencers. Det verkar som om modebranschen är inrednings-pr-byråernas nya gunstlingar. Allt oftare tycks fler modeprofiler än inredningsdito dyka upp på eventsen. I veckan spreds bilder på nyheterna och det är tydligt att klassiska Kvänum försöker poppa till sig.
Den klassiska Lyngbyvasen har fått ny kostym med ett lager rinnande glasyr. Veckans mest ombloggade bostad som ligger ute? Den här pärlan som är till salu via Stadshem. Styling Grey Deco, fotoJonas Berg för Stadshem. Kolla in tavlorna. Fiffigt DIY-knep (köp kartong och en rulle oblekt presentpapper och kör klipp-och-klistra)!
Foto: Skultuna, Apparatus, Lagom, CFHILL, Stelton, Kvik, Alessi, Bukowskis, Kvänum, Lyngby, styling Grey Deco, foto Jonas Berg för Stadshem
I bloggkategorin Läsarfrågan svarar jag på inredningsfrågor utan kostnad (ibland finansieras dessa inlägg med reklamlänkar, obs dock inte detta då det enbart innehåller fakta och länkar till merläsning – inga köplänkar). Har du kört fast med inredningen ett rum eller är det något annat inredningsrelaterat du funderar över? Maila mig en kort beskrivning på: [email protected]
———————————-
Fråga: Passar på att ställa en udda fråga som gnager i mig. Vad vet du om sammet? Det är ju supertrendigt just nu, samtidigt som folk plastbantar sina hem? Men är inte sammet gjort av syntet? Eva
———————————
Svar: Visst är det så att mycket av den sammet som trendar just nu är gjord av syntetfiber somär en slags plast. Men det finns också sammet som görs på silke eller bomull, därför ska man vara noga med att läsa produktspecifikationen eller tvättråden som kan ge ledtrådar om vad just din sammet är tillverkad av. Står det 100% polyester så är den sannolikt skapad på kemisk väg med hjälp av petroleum.
Sammet (sammet, sammit) är ett vävt tyg, vars rätsida täcks av en tät, kort lugg. Tekniken för att väva sammet är över 800 år gammal och görs i olika kvalitéter .
Silkessammet är sammet vävt av silke. Den äldsta formen och dyraste kvalitén av sammetstextil.
Syntetsammet är sammet vävt av syntetfibrer / polyester i syfte att efterlikna silkessammetens glans.
Möbelsammet tillverkas av syntetfibrer.
Bomullssammet ger ett mattare intryck än silkessammeten och syntetsammeten och har ofta kortare lugg.
Krossad sammet är inte ett sammetstyg utan en slags velour, eftersom det har stickad botten. Velour görs oftast av polyester men även bomull förekommer.
Det finns syntetfibrer och polyesterfiber som är skapade av återvunnet material. Det kan vara återvunna PET-flaskor och spillmaterial från textil- och plastproduktion. Då kan energianvändningen i tillverkningen av fiber minska med uppåt 70 procent. Det finns även kommersiella aktörer som återvinner polyesterfibrer från begagnade tyger, men det saknas oberoende information om miljöpåverkan.
Är din sammet gjord av 100% nya syntetfiber så är den inte särskilt hållbar. Petroleum / olja bildas i en process som tar ungefär 100 000 år under naturliga förhållanden och går därför under namnet fossilt bränsle. Utvinning av stora mängder petroleum sker främst genom oljeborrning i oljefält.
För att tillverka syntetfibrer krävs kemikalier som i stora mängder kan vara cancerframkallande och som också riskerar att läcka ut med allt det vatten som används i processen. När polyester tvättas släpps små, små platspartiklar ut med vattnet. Dessa minskar överlevnadsförmågan hos fiskar som äter upp dem.
Den klassiska pendeln Semi från Gubi skapades 1968 av två danska arkitektstudenter; Claus Bonderup och Torsten Thorup till en tävling arrangerad av The Royal Danish Academy of Fine Arts School of Architecture. Lampan med dess rena linjer och en geometriska form i lackad aluminium gick inte bara och vann – den blev en modern designikon som säljs än idag. Lite förvånande därav att man får göra en så snarlik modell? Jotex aj löv jo men detta känns inte helt okej. Eller vad säger ni om de här, lika som bär?
Min kompis Caroline som bor i Köpenhamn har gjort ett så fint hemma-hos-reportage från konstsamlaren Marie Nippers hem som jag bara måste tipsa vidare om. Jag har funderat på varför jag så ofta lägger till danska bostäder i min inspirationsmapp och jag tror det beror på att de hemmen känns varma trots hårda möbler och designklassiker. Danskarna lyckas liksom klistra ihop sin strama design med ombonande inslag så att helheten känns levande och välkomnande. Håller ni med?
Den här veckan har en läsare chans att vinna Mora One Miniprofi formgiven av Thomas Sandells från Mora Armatur. Kranen har diskmaskinsavstängning och en säregen form som blir en modern och iögonfallande detalj i ditt kök. Värde ca 6130 kr. Man tänker kanske inte alltid på det men att byta kran i köket är ett litet ingrepp som kan göra stor skillnad för helhetsintrycket! För att delta i tävlingen ska du svara på nedan frågor i kommentarsfältet, inom en vecka. Lycka till!
1.) Beskriv köket som skulle få ett lyft med en ny kran om just du vann. 2.) Vad förknippar du med varumärket Mora Armatur? Motivera kort.
Tävlingen är nu avslutad. Grattis till Mia som svarade 2018-02-20 kl 15:18:45
Tävlingen pågår t.o.m. den 26/2 kl 9.00. Du måste vara över 18 år och bo i Sverige för att kunna delta. Beslutet kommer att fattas av Mora Armatur och beslutet går inte att överklaga. En Mora One Miniprofi i potten. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Läs mer om tävlingsvillkoren HÄR.
Veckan som gått har bjudit på en blandad kompott av pressreleaser. Här är en snabb summering av veckans bloggsnackisar och inredningsnyheter i ett svep för dig som vill ha koll på vad det surrats om vecka 7, 2018!
Atelier CPHhar fått uppmärksamhet för sin nya posterkollektion.
Louis Poulsens lampa Panthella finns sedan en tid tillbaka i en miniversion och släpps nu i en kromad variant. Känns väl inte så vaket givet kromets negativa inverkan på miljön?
Design House Stockholm släpper en ny fin marmormortel på den skulpturala trenden som vi ser mer och mer av. Designad av Jessika Källeksog.
Artilleriet släpper tillsammans med Holy Mountain – tre Göteborgsbaserade fotografer – en kollektion limiterade och signerade posters. Lite Dahli-ish inte sant? En ny surrealistisk konsttrend på gång?
Kasthall släpper en ny ullmatta, KATJA, i en rad olika färger. På bild syns varianten “Cloudy Grey”.
Vola fyller 50 år i år och firar det bland annat med denna kampanjsida där de gjort en vacker film om arbetet och designen bakom sina kranar.
Kay Bojesens populära apa kommer nu i ytterligare en version. Miniatyren om 10 cm. Veckans mest ombloggade hem är inte till salu utan ett hemma-hos-reportage från arkitekten Andreas Martin-Löfs lägenhet, stylad av Lotta Agaton för Residence.
Foto: IKEA, Atelier CPH, Louis Poulsen, DHS, Artilleriet, Kasthall, Kay Bojesen, Skagerak, Residence
Har ni sett tidskriften Rums Maktlista 2018? Jag har avancerat till en hedrande 17:e plats bland de 100 mest inflytelserika inom inredning- och arkitektur. Långt före många tunga branschnamn och duktiga personer vars arbete inspirerar mig oerhört mycket. Jag känner mig väldigt stolt och glad såklart, inte minst för motiveringen och filar som bäst på hur jag ska kunna använda denna (påstådda) makt till något och vettigt och viktigt.
Det var 13 år sedan jag såg det för första gången. Svenska Ceannis signaturmönster Flower Linen. Sen har kärleken växt till sig för varje säsong det stått pall och hängt kvar i sortimentet. I år kom jag äntligen till skott och beställde hem två kuddar till vår kökssoffa. Men när jag hämtade ut paketet låg det ingen faktura däri utan en lapp med ett tack för lång och trogen tjänst med Trendenser. Det var då det slog mig. Min blogg och det här mönstret är ju jämngamla. Så fint. Tack snälla för den oväntade men uppskattade presenten. En detaljbild från vårt kök, med utzoomat lördagsstök.