Annons

Arkiv: dec 2016

Gott nytt år!

Jag sladdar in i sista stund, och ja – bokstavligen snubblar över mållinjen på min målsättning att skriva ett blogginlägg om dagen under 2016. Och jag gör det för att önska er en fin start på 2017. Själv är jag så trött just nu att det var nära att det inte blev något inlägg alls idag. Puh. Jag måste vara snällare mot min gravida kropp nästa år. Men, nyårslöften, ambitioner och förändringar som är på gång lämnar vi till januari. Kom tillbaka så får ni se! Nu tänker jag njuta av årets sista kväll tillsammans med goda vänner, grannar och barn hemma på kvarteret. Gott nytt 2017. Må det bli ditt bästa av år!

Mina bästa tips till dig som vill Driva Eget

I senaste numret av tidningen Driva Eget (nr 8/2016) är jag med på ett helt uppslag i en intervjuserie som handlar om budgetens betydelse och hur jag resonerar kring det ekonomiska i mitt företagande. Jag är ju inte inredare eller journalist i botten, utan utbildad civilekonom – så jag har nog ett lite annat perspektiv på företagandet än många av mina branschkollegor. Om du är nyfiken på att driva eget kanske det här är en artikel värd att haffa innan tidningen tas bort från butikshyllan. Lite off topic, men jag misstänker att det är många som går i starta-eget-tankar såhär års, därför bjuder jag på mina viktigaste råd till andra företagare och blivande kollegor i blogg- och/eller inredningsbranschen! Fler tips hittar du i tidningen.
 

1. Bli inte låst av dina kreativa visioner eller prestige
Konsten att driva ett lönsamt företag i vår bransch handlar väldigt mycket om att hitta en bra balans mellan kreativt självförverkligande och uppdrag som ger reella intäkter. Konstigt nog är de som anses allra mest framgångsrika / mediala ganska ofta de som är allra sämst på att driva bolag, i alla fall om man synar deras årsredovisningar. Men det är viktigt att komma ihåg att det är skillnad på att synas mest och att tjäna bäst, eller att ens kunna leva av sitt yrke. Och det senare är det faktiskt förvånande få som klarar av. Väldigt många inredare/stylister/bloggare har extraknäck och deltidsjobb vid sidan av – inom något helt annat. Inget fel i det, men jag tycker man ska ha en nykter syn på saken så man vet vad man ger sig in i och jämför sig med. Dessutom bör man vara medveten om att ”prestigejobben” sällan är de som ger bäst betalt (ex. att göra reportage i fina magasin, skriva böcker, göra påkostade stylingar för exklusiva mäklare, blogga för en tidningsportal eller synas i TV osv). Självklart måste vissa uppdrag få lov att vara mer marknadsföringsmässiga än intäktsfokuserade – men nyckeln till framgång (ur ett rent företagsekonomiskt perspektiv) tror jag ligger i att lyckas få till en bra mix av ”brödjobb” och ”kakjobb” och att inte bli för låst vid sina egna kreativa visioner eller credd. Till syvende och sist handlar ju uppdragen inte om dig utan om att skapa resultat för din kund. 

2. Mät inte enbart ditt värde i timmar
Ett vanligt misstag som jag upplever att många gör är att de räknar på sina jobbuppdrag enbart utifrån hur många timmar de kommer ta att utföra. Men tid är ju bara en variabel. Glöm inte att justera ditt värde utifrån resultat / effekt/ genomslag / konvertering och andra mätbara parametrar som är minst lika viktiga för både dig och din uppdragsgivare. Hur jag menar? Om du är långsam och ”oerfaren” kommer kunden straffas av att jobba mot en rörlig timtaxa, och ju bättre och snabbare du blir är det istället ditt företag som förlorar på att enbart räkna nedlagda timmar. 

3. Förvärva och förvalta
En stor del av min ekonomiska framgång ligger inte i hur jag har förvärvat mina intäkter, utan i hur jag har förvaltat överskottet i mitt företag – från dag ett. Även om man bara gör en liten, liten vinst varje år så ska man aldrig låta överlikviden ligga och skramla på ett konto med nollränta. Om du inte kan själv, ta hjälp för att investera i aktier eller andra värdepapper som ger en årlig avkastning. På så vis kan ju de intjänade kronorna fortsätta jobba för dig i det tysta och tjäna in ännu mer pengar med ränta-på-ränta-effekt vilket gör att kapitalet kan växa flera gånger om i väntan på att du har användning för det! 

Foto: Frida Ramstedt Trendenser.se / faksimil ur tidningen Driva Eget nr 8 – 2016 

Lookalikes: Kubus vit

Den danska ljusstaken Kubus 4 från By Lassen formgavs redan 1962 av Mogens Lassen och företaget drivs idag vidare av hans barnbarn som utvecklat den funktionalistiska ljusstaken och tagit fram både större och mindre modeller i fler färger. Bland annat i vitt! Kubus har synts flitigt på bloggar runtom i Norden sedan ljusstaken relanserades för ett par år sedan och det förekommer en hel del lookalikes på marknaden. Senast i raden? Denna från Martinsen Co. Eller vad säger du om de här – lika som bär?

Bild 1: Kubus 4 i vitt pris 1249 kr (mått 14×14 cm) och Kubus 2 i vitt (mått 10×10 cm) pris 899 kr
Bild 2: Silas ljusstake från Martinsen Co (mått 12×12 cm) pris 149 kr

Sponsrat inlägg: Frågor om vår kamin

I samarbete med Contura har jag ju utlovat en FAQ med svar på era funderingar om hur vi gick tillväga när vi ”frimurade” en kamin i vardagsrummet. Eftersom några frågor varit återkommande har jag samlat dem under några rubriker. Före och efterbilder på projektet kan du hitta HÄR

Frågor: Pris och material

Vad kostade hela paketet inkl arbetskraft att mura, putsa och måla, material och kassett. (bortse från bygget av väggen/kortsidan ni gjorde under trappen).
Tack på förhand. Eva

Svar: Vi anlitade professionella hantverkare från Elda-butiken i Kungsbacka som installerade en vinklad Contura i40 med omramning och silikatskivor. Deras arbetskostnad plus materialet för omramningen, varmluftsgaller, skorsten, kassetten och putsbruk och golvglas landade på totalt 99 930 kr inkl moms exkl ROT-avdrag. Bygglovet kostade 1500 kr och besiktningen av sotaren gick på 2500 kr inkl moms.   
 
Frågor: Målning av murbruk / puts
Jag undrar om spisen är murad eller byggd med fuskskivor? Om det är skivor, vilken färg har ni målat med? Vi har byggt en liknande och vet inte hur vi ska behandla skivorna. // Blir väggen ovanför kassetten sotig? Vilken färg kommer ni att måla eldstaden i?
Daniel och Lina
 
Svar: Den är murad med silikatskivor, duk och putsbruk. Vi har inte målat ytan/putsen ännu utan kommer göra det när vi har bytt golvet i vardagsrummet men vad jag har förstått rekommenderas silikatfärg eftersom den andas. Än så länge kan vi inte se att eldstaden blivit minsta lilla sotig på utsidan. Tanken är att den fortsatt ska vara vit när den målats. 
 
Frågor: Golvskydd 
Vad blev det för golvskydd? // Måste man ha det? // Vi behöver fixa golvskydd till befintliga öppna spisar i vårt nya hus. Hur är det lagt, ovanpå parketten eller nedfräst? Tack!
Lina och Karolina
 
Svar: Det finns en regel att man måste ha ett gnistskydd framför eldstaden, hur stort det ska vara varierar lite på vilken kamin man har och hur den är utformad men ett grundtips är att ta i litet i överkant eftersom det skyddar omgivande golv när man ska ladda i och ur veden, rengöra kaminen från aska osv. Vi ska byta parkettgolv i huset efter nyår och har därför lagt en glasskiva ovanpå det gamla golvet så länge (för att kunna använda eldstaden under hösten). Golvskyddet finns att måttbeställa från glasmästare eller direkt från Contura beroende på vilken modell du väljer och vårt kostade 3500 kr inkl moms. När den nya parketten är på plats kommer vi att lägga en Öländsk kalksten / hors framför spisen direkt på betonggolvet för att få ner det på samma nivå som parkettgolvet (och för att ta upp kalkstenen som är ett återkommande material vi har på alla fönsterbänkar och golvet i vår hall). Det kostade 2700 kr inkl frakt från Naturstenskompaniet. Jag är dock inte helt nöjd med färgen på den golvskiva vi fick, därför vet jag inte om jag vill rekommendera just denna vidare – men att köpa natursten är alltid en chansning och färgskiftningar är en risk man får ta. Bockad plåt är också ett alternativ man kan välja. 

Frågor: Tips för att ta bort sot från glaset?
Vi har en precis likadan kamin från Contura instämmer – bästa investeringen! – och vi har eldat i den en hel del under hösten. Men det är ett himlans torkande på insidan av glaset det blir ju sotigt varje gång. Har du några tips? // Hur tar du bort sotet från glaset. Har du något bra knep? Gärna miljövänligt. 
Anna / Johanna

Svar: Det är viktigt att man använder bra / ren ved för att minska sotet. Man ska aldrig elda tryckimpregnerat trä eller spillved som behandlats med ex färg, lack eller bets. Vi eldar uteslutande med björkträ och Conturas Clean Burning System håller glasen rena och sotfria länge, men man kommer inte undan att glaset svärtas lite efter ett tags användning. Mitt bästa tips för att göra rent spisglaset på ett miljövänligt sätt är att använda en bit fuktat hushållspapper som man duttar i kall aska. Gnugga upp och torka av. Glaset blir skinande rent utan kemikalier!

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se  
 
* Inlägget presenteras i samarbete med Contura

Mina julklappar

Av tradition brukar jag ju visa några av de klappar jag fått av släkt och vänner i ett julklappskollage, som inspiration för er som fått julklappspengar att investera. Detta år ska väl inte vara något undantag. Även om jag inte hade formulerat någon specifik önskelista så måste tomten ha haft koll. Ett stort tack till familj, kompisar och kollegor. Ni är för snälla! 
1) Niklas gav mig Pallo Junior eftersom han citat ”tyckte att vi saknade en mindre vas med midja, för normalstora buketter”. Jodå. Ibland överraskar han till förvåning. 
2) Eftersom vi precis fått hem vårt nya soffbord i glas från Norrgavel kändes underläggen Myrten från Svenskt Tenn som en extra uppskattad gåva.
3) Av Anna fick jag denna fina cardigan i kokad ull. Skön som kofta i vinter, och som lätt kappa i vår.
4) Min svägerska hade lyckats komma över en av mina favoritparfymer från Penhaligon’s
5) Sen fick jag en hel del härliga presentkort: Gravidyoga, ansiktsbehandling och fotvård. Tack! 
6) Av mina föräldrar och svärföräldrar fick jag även böcker. Bland annat Augustprisvinnaren Lina Wolffs De Polyglotta Älskarna som jag precis har börjat läsa på. 
7) Sist men inte minst låg det ett paket från Pärlans Konfektyr under granen. Gott som sällskap i soffan nu under mellandagarna – och dit blir det ett svanhopp i detta nu!

Årets juldukning

Nu är vi hemma igen efter att ha spenderat tre dygn hos min svägerska Anna med familj. Uppesittarkväll, julafton och juldagen med efterföljande släktfika. Här är en bild på årets juldukning. Kanske något som kan inspirera er till kommande luncher och middagar under mellandagarna? 
Anna är en hejare på blommor och gör alltid så fina arrangemang. Den här gången planterade hon vita hyacinter, små julstjärnor och julrosor i låga burkar, dricksglas och skålar med grön mossa –  som vi mixade med värmeljuslyktor inemellan släktporslinet. 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Veckans söndagssummering v 51 – 2016

Eftersom de senaste sju dagarrna troligen mest ägnats åt julaftonsförberedelser runtom i landet skulle man kunna tro att söndagssummeringen borde utgå idag, men icket. Veckan har (julfirandet till trots) ändå bjudit på rätt många inredningsrelaterade nyheter värda att ta en snabb koll på för den som vill hålla sig uppdaterad. Hoppas ni hittar något ni gillar och att ni får en fortsatt fin julhelg!
Nästa år firar Kosta Boda 275 år och de riktar strålkastarljuset på den tidlösa klassikern Limelight. En serie skapad av Göran Wärff, de optiska illusionernas mästare. En klassiker från 1986 är tillbaka.
Retroinfluenser finns det gott om på många håll nästa säsong. Holländska Serax har lanserat en ny kollektion med 70-talsinfluerad rustik, oglaserad och glaserad keramik. Läs mer HÄR.
Tidigare TV4-profilen Hanna Wessman och copywritern Tove Norström har startat en egen Youtube-kanal för pyssliga inredare. Nyfiken på DIO? Se mer HÄR. 
Pella Hedebys och fotografen Ragnar Òmarsson nya bilder på IKEA’s Stockholms fåtölj i honung/senap gjorde att en diskussion om IKEA’s kopiering blossade upp. Men IKEA var faktiskt flera år före GUBIs nya dyrgrip STAY i just det här fallet. Det förtar dock icke spaningen av Anette, för visst är de lika?
 
Notiser: 
Nobia har sålt lyxköksvarumärket Poggenpohl för en spottstyver
Bisfenol förbjuds i kvitton från och med 2 januari 2020
– Konsumentverket varnar för falska mellandagsreor
– Nytt digitalt dörrlås öppnar upp för framtidens leveranser. Smart!
– Och Ellen Dixdotter slutar på Filippa K och börjar på HOPE!

Kinfolk utvecklar sitt koncept och bjuder in till  Kinfolk Trend & Design Talks. Den 17 januari i Köpenhamn går första eventet av stapeln i deras galleri. 

Bloggportalen The Way We Play har släppt sitt andra magasin. TWWP 2! Beställa kan du göra HÄR. Hemnetgodis har det varit glest med givet att de flesta mäklarkontor stängt ner för storhelgen så jag passar på att tipsa om Alan Torps summering av 2016 års trender. Vad toppade checklistorna i tidningarnas hemma-hos-rep och näthemmen på Instagram? Läs mer HÄR!
Foto: Kosta Boda, Serax, Kinfolk, IKEA, twwp, Bungalow5

Tips på enkelt julpynt med eucalyptus

Minns ni den fina ljuskronan Hank av Kristina Stark som jag fick i julklapp av min svägerska förra året? Igår klädde jag den i eucalyptuskvistar och genast fick den en mera ”julig” känsla som fönsterdekoration. Idén att dekorera med kvistar funkar ju på de flesta ljusstakar oavsett märke. Allt du behöver är en sax eller sekatör, lite ståltråd och en bunt eucalyptus som finns att köpa billigt i blomsteraffärer. 
Klipp till lagom stora kvistar och fäst dem med runt ljuskronan hjälp av ståltråden.Klart! 
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Apelsiner med kryddnejlikor 2.0

Vill du ta dina kryddnejlike-apelsiner till nästa nivå? Investera i en Siselerare (ett cestjärn)! Det är betydligt enklare än man tror att skala av apelsinerna i olika mönster och effekten blir både mer väldoft och snyggare frukter på köpet. Kanske ett bra pysseltips inför julaftonens uppesittarkväll? Cestjärn finns på Ica / Coop / Hemköp om du kollar i hyllan för hushållsredskap och kostar runt 50-lappen.

Nedan kan ni så några av mina olika idéer för mönster och formationer. Man kan ju både jobba med skalet och kryddnejlikorna för att skapa linjer. Fint att lägga på en fat med nötter och granris. Lycka till!

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Lookalikes: Iittala Kastehelmi

Igår när jag var och handlade julmat på Ica Maxi fastnade mitt öga på en hylla vid deras köksavdelning, där de här tallrikarna stod staplade. ”Har de börjat sälja Iittala?” han jag tänka, innan jag kom nära och kunde granska dem och såg att det bara var en liknande produkt. Den finska formgivaren Oiva Toikka designade originalet Kastehelmi redan 1964 och serien har kontinuerligt utökats. De små tredimensionella dropparna på undersian var tänkta att symbolisera morgondagg. Och sådana små glasdroppar fanns det gott om även på tallriken prick. Om än inte i exakt samma mönster. Vad säger du om de här. Lika som bär? 
Bild 1: Iittala Kastehelmi assiett. Storlek Ø17 cm. Pris: 159 kr/st
Bild 2: Tallrik Prick från Ica Hemma Storlek: Ø 20 cm  Pris: 24,90 kr/st
1 3