Annons

Arkiv: mar 2016

Dagens kontor

Mitt jobb är minst sagt varierande. Ena dagen stylar jag katalogbilder (eller jobbar hemifrån en hel dag) utan att träffa en människa… och nästa står jag på scen och föreläser inför 450 (!!) personer på Congress Malmö Live. Publikrekord. Tack alla ni som kom och lyssnade och ställde frågor efteråt och inte minst tack till Swedbank och Fastighetsbyrån Malmö för ett riktigt trevligt arrangemang. Nu ska jag sova gott i min hotellsäng. Kolla bara in utsikten från mitt rum!
Foto: Emma och Henrik Priwin // Frida Ramstedt, Trendenser.se 

Hemnetgodis Hammarby Sjöstad

Om inte jag ser i syne är det här en lägenhet som stylats av Louise Liljecrantz Von Sievers (eller hennes vapendragare Hanna Wessman?). Förlåt, fel av mig det är Daniel Östman. Men jag kände igen en del konstverk och möbler från deras tidigare jobb, de var tydligen hyrkonstverk. Smart koncept! Hur som helst. Vad jag fastnade för i bilderna? Flera trender i tiden: Vinröda inredningsdetaljer (inte minst bordaux färgat läder), spegelsoffbord och silkesskimrande stora mattor. Mer? Vita grytor, Jean Prouvé, stora målningar och Nittsjö-keramik. Fler bilder hittar du hos Alexander White, Sjöfartsgatan 6.  
Foto: Alexander White

Sponsrat inlägg: Snygga och ekologiska tandborstar

I år lovade jag ju att inspirera till konkreta vardagsförändringar på temat hållbarhet och inte bara visa vad man ”kan göra” utan också sådant ”jag har” genomfört själv. Först ut? Nya tandborstar! Många plastbantar sina kök för att de är rädda för gifterna som avdunstas vid uppvärmning, men vår plastkonsumtion är problematisk av fler anledningar. Traditionell plast tillverkas av råolja, är full av kemikalier och har lång nedbrytningstid i naturen. Det sägs att en plasttandborste skulle se likadan ut om 20 år, även om du grävde ner den i jorden idag. En del plast återvinns eller bränns men mycket hamnar i ekosystemet och så länge tillförseln är högre än vad nedbrytningen är kommer vi att få mer och mer plast i näringskedjan. Därför behöver alla se över sin plastkonsumtion. Att byta ut sin tandborste till en av snabbväxande bambu är ju en enkel operation. Och som bonus tycker jag de här är snyggare än de neonfärgade och grälla man vant sig att se i badrummet. Väljer du en Humble Brush (finns för både vuxna och barn) så skänker de dessutom en borste till människor i nöd av munvård, för varje borste du köper till dig själv. Dagens tips!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se *innehåller affiliate-länk 

Sponsrat inlägg: Håll bara ihop

Nej jag har inte särskrivit rubriken. Det är en högst medveten ordlek som hållit mig motiverad i stunder av tvivel efter IKEA’s varuhusöppning i Umeå. Hur då undrar du? Jo, jag har förstått att det inte alls är ovanligt att man känner sig nedslagen och liten i sammanhanget när hållbarhets- och klimatfrågan kommer på tal. Jag kan själv känna mig uppgiven ibland och när jag föreläser i ämnet, som jag gjorde uppe i Umeå, så är det nästan alltid någon i publiken som räcker upp handen och undrar ”om det är någon idé att de börjar källsortera eller byter glödlampor eftersom det ju fortfarande finns fabriker som spottar ur sig skit”… Man känner sig lätt så liten och betydelselös som enskild person. 

Samtidigt vet vi att klimatfrågan angår oss alla, ner på individnivå. Oavsett om vi äger den där fabriken, jobbar på den eller handlar varorna som produceras i den. Eller bara bor på samma jordklot som den. Miljöproblemet är gemensamt  – oavsett i vilket land vi bor, oavsett vår inkomst och oavsett vad vi har för jobb, hobbies eller intressen. Och även om vi som enskilda personer inte kan göra allt för att förändra situationen, så kan alla göra något. Utifrån just ditt perspektiv kanske ett första steg är just att börja källsortera eller att åtgärda en så enkel sak som att byta ut alla glödlampor hemma. Småsaker kanske du tycker. Men det är ju det som är så fint med småsaker: tillsammans kan de bli något stort!

Under min vistelse i Umeå var det en politiker som sa att om alla svenskar bytte till LED-lampor i sina hem skulle det motsvara ett minskning av energibehovet som kan jämföras med ett kärnkraftverk. Och om hela världen bytte till LED istället för glödlampor skulle det motsvara en besparing i storleksordningen av hela Tysklands energibehov. Så vi kan absolut göra skillnad som enskilda personer, om vi gör det tillsammans. 

Det är här den särskrivna rubriken kommer in.
Det är inte bara viktigt att vi är hållbara, utan att vi är det ihop.

Just därför är jag särskilt stolt över att få vara en del av IKEA’s miljöarbete. Tack vare att de går i bräschen för hållbarhetsfrågan blir det ju så mycket enklare för dig och mig att fatta smartare beslut i vardagen. Utbudet av miljösnälla val till hemmet blir större och billigare ju fler vi är som börjar tänka i de här banorna och på så vis blir det lättare för alla att ta de där många små stegen som tillsammans kommer att göra riktigt stora skillnader för vår miljö. Som att spara in på ett kärnkraftverk eller två. Så när dina hopplöshetstankar dyker upp nästa gång. Tänk på hur viktig just du ändå är, i sammanhanget. Och hur viktigt det är för hållbarheten att vi håller ihop!


PS 1) Jag filmade lite från min resa och föreläsningarna på varuhusöppningen av IKEA samt på Umeå universitet. Klicka på play så får du följa med mig hem till Norrland!


PS 2) Jag kommer fortsätta mitt hållbarhetsarbete med IKEA och jag föreläser bl a på IKEA Kållered den 16/4 kl 10.30. Hoppas vi ses där!  


PS 3) Under april och maj kan du också delta i facebookeventet ”Hållbara ihop i nio steg!”: ikea.se/hållbart 


* Inlägget presenteras i samarbete med IKEA

 

Lookalikes: Amplar i keramik

Att amplar har ökat i popularitet de senaste åren råder det väl ingen större tvekan om men Anne Blacks handdrejade modell Grow Hanging med läderband har varit en del av hennes repertoar betydligt längre än lågpriskedjan Nettos porslinskruka som kommer ut i butik vecka 13, för 49 kronor. Se faksimil från Nettobladet. Jag blir så ledsen när jag tänker på hur den danska kedjan fullkomligen kör över en landsmaninna genom att göra liknande produkter på det här viset, inte minst när deras prisläge slår undan benen på hennes. Vad säger du om de här, visst är de lika som bär? 
Bild 1: Anne Black Grow Hanging (11*10 cm), pris 375 kr st
Bild 2: Netto porslinskruka 49 kr (12*11 cm), pris 49 kr st

Veckans söndagssummering v 12 – 2016

Min traditionsenliga söndagssummering behöver knappast någon längre introduktion vid det här laget. Men här kommer en snabb summering av påskveckans snackisar och nyheter. En något decimerad rapport med anledning av alla röda dagar. Hoppas ändå du hittar något som inspirerar!
Jotun har lanserat LADY Spring and Summer. En ny kollektion med fem fina kulörer. Läs mer HÄR!

SvD har lanserat Konstliv en sajt som sätter fokus på konst- och designvärldens verk, händelser och tendenser. Satsningen stöds av Stockholms Auktionsverk. Kul med en digital tidningsprodukt som försöker stå på egna ben istället för att hållas under armarna av kända bloggare eller sk. klickmonster
HAY lanserar en ny kollektion med fokus på travel accessories (under Milanomässan) där bland annat den här kycklinggula tandborsten av Andreas Engesvik ska ingå (tipstack till Hanna / Residence). Men…? Är det bara jag som tycker den är lik Engesviks egen kollektion Clean Smile för Jordan? Eller är det samma? 
Supergulliga Hanna Wessman som jobbar för TV4’s program Äntligen Hemma och driver egna bloggportalen Hannas Room bjöd in till bloggträff hemma hos sig själv tillsammas med Houzz. Attans att jag inte fick ihop det och kunde åka upp dit mitt i påskveckan, för så trevligt det såg ut och vilken fin ny lägenhet Hanna verkar ha! Till och med ”stökbilderna” efter middagen är ju inspirerande. Fler foton HÄR!
 
Några nyhetsflashar från veckan som gått: 
– Flos expanderar med ny utebelysning
– Sebastian Wrong (som b la gjort en kollektion med HAY) startar eget belysningsbolag: Wrong London
Viking Line öppnar Östersjöns första designbutik med designklassiker från varumärken som Georg Jensen, Marimekko, Iittala, Balmuir och Rituals. 
Bonnier har köpt nio varumärken av LRF Media. Bl a tidningen Lantliv och Gods & Gårdar
– Och H&M inleder ett nytt femårigt klimatsamarbete med WWF. Heja!
 
Veckans mest ombloggade objekt då? De står som spön i backen nu, de fina lägenherna. ESNY’s Apartment och Bjurfors superuppsnackade lägenhet med det fina köket har jag ju redan visat. Men en annan som fått extra mycket kärlek de gångna dagarna är Anna Mårselius senaste styling för hemmet för Seniorgården JM Nockeby Backe. Fler bilder på den lägenheten hittar du HÄR. Skön söndag till dig!

Foto: Jotun, SvD Konstliv, HAY / Residence, Hannas Room, JM

Inred med tapetkänsla, del 3: Matplatsen

Så var det dags för den tredje och allra sista delen i den filmserie som jag och Pella Hedeby gjort i samarbete med ECO Wallpaper nu i vår. I det här avsnittet tar vi oss an en matplats och slår ett slag för fondväggens revival. Och vet ni vad, resultatet från den här omstylingen är nog min favorit av de tre vi genomförde. Men ni vet ju att jag är svag för naturmaterial som åldras med värdighet och bara får högre andrahandsvärde om de sköts rätt till skillnad från laminat och halvfabrikat. Här använde vi en ljusgrå tapet som kanske kan vara ett bra instegsval när man vill prova på tapeter. En svag nyans som gjorde stor skillnad för rummet. Jag tycker verkligen det fick både möbler och tavlor att ”poppa” och ta för sig lite mer, samtidigt som det skapade en harmonisk känsla. Klicka på filmen så får ni se både före och efterbilder!

 
Lampan är Jonas Bohlins Kvist, de grå stolarna är Muutos Cover, porslinet på bordet är serien Nou som finns i både kannor, muggar och fat. Stegen Tikas och tavellisten kommer från Norrgavel. Vasen på bordet är Pallo från Skruf och mattan under bordet är IKEA’s LOHALS.
Du kan själv vara med och tävla på instagram genom att posta en bild med #tapetkänsla så är du med och tävlar om en uppsättning tapeter från ECO Wallpaper! Lycka till!
Foto: Bodil Bergqvist 
 
* Inlägget presenteras i samarbete med ECO Wallpaper 

Instaweek

Parallellt med bloggen uppdaterar jag ju mitt instagramkonto nästan dagligen och för er som missat det kommer här en summering av vad jag haft för mig den senaste tiden – i ett saxat pussel av mobilbilder. Häng med från Kungsbacka till Köpenhamn! Vill du se mer kan du följa mig på @trendenser
Jag har :

1.) Firat födelsedag och fått ett fång frasiga tulpaner!

2.) Bjudit på ett butikstips från Kungsbacka. Missa inte nyöppnade Cosa Homestories 
3.) Ätit RAW-food på Berit och Elvy. Ett annat bra tips att kolla in i min ”hemstad”. 
4.) Haft instagramtävlingar, bland annat med @sverigemotiv
5.) Passerat 80 000 följare. Hurra!
6.) Spanat på Blåsippor och Snödroppar med Max. Fördel förälder. Plötsligt blir man närsynt och ser detaljer man tidigare bara promenerade förbi. 
7.) Inlett påsken med ett par nätter i Köpenhamn. Så härligt!
8.) I Danmark har vi ätit gott, strosat på stan, löst ett inredningsproblem, besökt designmuseum och..
9.) …så har jag köpt med mig en bunt härliga magasin hem. Missa inte senaste numret av danska Rum. Superinspirerande! Nu sitter vi på tåget mot Sverige igen, på väg mot svärföräldrarnas lantställe, påskfirandet fortsätter i Varberg. Hoppas du har en fin långhelg!

Sponsrat inlägg: Inspiration Uteplats

Även om det fortfarande är snö i halva Sverige så börjar trädgårdssäsongen på allvar i de södra delarna just nu och många har börjat planera för allt som ska fixas utanför huset i år. Eftersom jag vet att 67% av Trendensers läsare bor i villa (enligt den senaste läsarundersökningen) är det säkert fler av er som jagar inspirationsbilder för trädgårdsdesign och stenläggningar, men det är inte helt lätt att hitta. Därför vill jag i samarbete med Stenbolaget tipsa om deras nya inspirationsgalleri med hundratals bilder på olika trädgårdar, uteplatser, stenläggningar, uppfarter och trädgårdsidéer! Kanske något att djupdyka i under påskhelgen? Just nu har Stenbolaget 10% rabatt på hela sortimentet. Fler foton hittar du HÄR!

Foto: Stenbolagets inspirationsgalleri
 
* Inlägget presenteras i samarbete med Stenbolaget

Hemnetgodis: Karl Gustavsgatan 11 B

Minns ni att mäklarfirman Bjurfors signade upp stjärnstylisten ”Emma Hos” (eller Emma Fischer, som hon ju egentligen heter) på ett för branschen ganska ovanligt exklusivitetsavtal alldeles nyligen. Emma hade innan dess jobbat för både Stadshem, 55 kvadrat och Entrance så den nyheten rörde runt lite i den Göteborgska mäklargrytan får man väl säga. Och sedan dess har jag väntat och hoppats på att få se resultatet av kontrakterandet – med all respekt och förståelse för att det självklart tar lite tid att trimma in en ny organisation. Men nu så. Idag kom Karl Gustavsgatan 11 B ut på marknaden. Kolla in köket som Emma stylat och som plåtats av en i ”Hemnetgodis-bloggsammanhang” ny fotografstjärna, nämligen Alen Cordic på SE360. Snyggt jobbat båda två! Är detta början på ett nytt teamwork tro? 
Foto: Alen Cordic på SE360 för Bjurfors
1 5