Annons

Arkiv: maj 2025

Local hero: Nittsjö keramik

Inlägget är betald reklam / annons för Nittsjö

Min mormor var en stor samlare av Nittsjö, därför gör det mig så glad att se att företagets nya ägare har valt att förvalta detta anrika svenska varumärke. Idag ska vi få lära oss mer om en svensk designskatt som har format både material och estetik i snart två sekel.

Det är svårt att föreställa sig en vackrare plats för en keramikfabrik än byn Nittsjö. Och här ligger den än idag. I hjärtat av Dalarna, i Rättviks kommun, hittar vi ett av Sveriges äldsta hantverksföretag – Nittsjö Keramik, grundat redan 1843.

Företagets historia
De första åren låg Nittsjö Keramiks fokus helt på tegelproduktion, tack vare den ”enastående” röda leran i området. Men redan 1847 breddades verksamheten och produktionen började omfatta både kakelugnar och bruksföremål i terrakotta. Genom åren har mycket hänt. År 1895 brann hela keramikverkstaden ner, och ett tag var det osäkert om någon fortsatt tillverkning skulle bli av. Men redan året därpå, 1896, stod en ny byggnad klar – med moderniserad produktion. Det är i den byggnaden Nittsjö Keramik fortfarande har sin verksamhet.

Produktionen har visserligen utvecklats med tiden, men den är fortfarande djupt rotad i traditionellt hantverk. De flesta föremål gjuts i gipsformar med flytande gjutlera, och det är fortfarande den karakteristiska rödleran som används – ett material som kräver att varje produkt först målas med engobe, en speciell lerfärg. Utan detta moment skulle det vara omöjligt att uppnå den klara, levande färgpalett som kännetecknar Nittsjös glasyrer.



Från byggmaterial till brukskonst
Under åren har Nittsjö Keramik också haft flera olika ägare och skepnader – från tegelbruk och sågverk till en keramisk verkstad i framkant. En viktig milstolpe var 1917, då Ruben Löfgren tog över verksamheten och bildade Aktiebolaget Nittsjö Stenkärlsfabrik. Under hans ledning anställdes företagets första formgivare, Erik Mornils, vilket markerade början på en ny era där form och konstnärligt uttryck fick en central roll och där fokuset skiftade från byggmaterial till brukskonst. 

På 1930-talet tog Jerk Werkmäster över som konstnärlig ledare, och Nittsjös keramik började uppmärksammas både i Sverige och internationellt – från Liljevalchs till Paris, Riga och Kaunas. Under 60- och 70-talet genomfördes stora moderniseringar. Nya ugnar installerades och en smidesverkstad införlivades i verksamheten.






Formgivare och kända produkter
Många betydande formgivare har satt sin prägel på Nittsjö genom åren: Thomas Hellström, Elaine Westh, Johan Blomdell, Mats Nyman och Ingela Westergaard – för att nämna några. Även Signe Persson-Melin och modeskaparen Lars Nilsson har gjort kollektioner för Nittsjö. Lars har dessutom tagit fram ett textilmönster inspirerat av äppelkvistar, vävt hos Klässbols Linneväveri och använt till skärmar som matchar hans keramiska lampfötter. Bland Nittsjös mest älskade klassiker finns lergöken – en visselpipa i form av en fågel – som funnits med i sortimentet sedan 1896. Några andra klassiska produkter är Allmogeserien, Luvnissarna, djurfigurerna och Signe Persson Melins terrakottakrukor.



Signes ikoner
2008 bjöds Signe Persson-Melin in att delta i en ambitiös utställning på Trädgårdsföreningen i Göteborg. Temat var “En resa genom tid och rum” – med fokus på parkens 1800-talsidentitet. Signe vände sig då till Nittsjö som samarbetspartner för produktionen av två specialdesignade terrakottakrukor. Den ena pryddes med hennes karaktäristiska vågmönster, den andra med ett stiliserat ormbunksmotiv – vilket kan ses som en blinkning till det viktorianska 1800-talets fascination för ormbunkar, då en hel trend, “Pteridomania”, eller “ormbunksmani”, svepte över Europa. Att odla och dekorera med ormbunkar blev då ett tecken på bildning, smak och naturnärhet. Signe Persson-Melin var noggrant engagerad i hela processen – från formgivning till ytbehandling. Hon insisterade på att krukorna skulle lämnas råa, med synliga gjutsömmar, vilket skapade en vacker kontrast mellan den eleganta formen och de rustika spåren av själva hantverket.

Ny ledning
Numera är Nittsjö keramik ett internationellt känt varumärke. Sedan 2024 ägs företaget av Malin Eliasson och Pia Ohlson. Under deras ledning har produktionen i Rättvik återupptagits med en modern designvision, men med fortsatt fokus på hantverksmässig tillverkning och traditionella metoder. Det är fint att se hur de tagit sig an uppgiften genom att både blåsa liv i gamla klassiker och satsa på nyheter, så att vår svenska nationalikon kan få leva vidare i ytterligare generationer. 

Visste du att…
Nittsjö Keramik grundades redan 1843 – innan järnvägen ens nått Dalarna
• Företaget har drivits av tre generationer Löfgren – i över 100 år!
• På 1930-talet visades Nittsjö-keramiken i Paris, Riga och Kaunas. Företaget fanns också representerat på Stockholmsutställningen år 193
• Fram till 70-talet tillverkades produkterna av Nittsjö-leran från Västanå i Boda, därefter började man importera lera från Holland för att höja kvaliteten.
• Signe Persson-Melin (1925 – 2022) intresserade sig tidigt för keramik och avbröt sin skolgång för att göra praktik hos Lomma Ler och Keramik, en producent av blomkrukor. På frasterna fick hon möjlighet att själv sitta vid skivan för att testa på drejning vilket blev starten på en livslång kärlek till materialet. 
• Nittsjö Keramiks 75-årsjubileum firades med studieresa till Holland – keramikens hemland.
• Föremål från Nittsjö återfinns ofta på auktioner världen över, eftertraktade av samlare och designälskare – inte bara för sin skönhet, utan för sin historia.
• Sedan 2024 ägs Nittsjö Keramik av Malin Eliasson och Pia Ohlson. Under deras ledning har produktionen i Rättvik återupptagits med en modern designvision, men med fortsatt fokus på hantverksmässig tillverkning och traditionella metoder. 
• Formgivaren Mikael Selin som har gjort Nittsjös uppdaterade grafiska profil har också gjort Trendensers första logotyp. Det hade min mormor varit stolt över 🙂
 

Följtips: @idaagemo

Ida Agemo och hennes man har köpt en 100 år gammal skola som de renoverar för att göra om till sitt drömhem. Förutom ett inspirerande instagramkonto har de också en egen Youtube-kanal. Tips till dig som vill drömma dig bort en stund nu när majregnet öser ner. Själv fastnade jag för de perfekta barstolarna i massivt trä. Visade sig vara ett Blocket-fynd som säljarens pappa själv hade snickrat. Att det ska vara så svårt att hitta snygga OCH sköna sådana. Måtte någon möbelfirma inspireras! Fler bilder här @idaagemo










Foton: @idaagemo publicerade med tillåtelse

Inredningsnyheter v 20/2025

Här kommer, som alltid på söndagar, ett svep med veckans samlade inredningsnyheter och branschsnackisar. En scroll för dig som vill hålla koll!


Zetas Trädgård firar 50 år i år vilket uppmärksammas på flera olika sätt. Bland annat med en smyckeskollektion i silver, framtagen med Efva Attling liksom en jubileumsvas i glas formgiven av Christian Ravnbak och munblåst på Bergdalahyttan i Småland.  


Fredericia Furniture lanserar den ikoniska stolen J39 med en ny klädd sits.


I höst lanserar GRANIT x Skruf – en gemensam kollektion av vaser och ljuslyktor i klarglas, grön och rött. Designen kommer från Skrufs prototyp-arkiv. Lanseras i alla butiker och på granit.com från 18 september 2025.


Bemz firar sitt 20-årsjubileum med att lansera Bemz Woven Landscapes Collection som fullständigt förändrar en soffa genom att ge den en helt ny passform. Här är IKEA’s storsäljare Söderhamn, som fått en ny look. Jag vet inte vad jag tycker. Idén är ju kul, men blir det bekvämt?


Norrgavel har lanserat en rad nya beslag. Jag tror på den brunerade mässingen och de äggformade knopparna. Känns väldigt i tiden.


Beckers har lanserat en helt ny matt våtrumsfärg. Det är ju annars ett rum som dragits med höga glanstal för att matta ytor lättare fått fula fläckar och varit mindre motståndskraftiga mot fukt.

Notiser
– Mindre än ett år sedan förvärvet av Möbeldesignmuseum rekryteras nu den globala designchefen från IKEA över till den nya rollen som museichef på Museum of Furniture Studies
Kemikalieinspektionen har testat billig hemelektronik som säljs online (bl a lampor) av 177 produkter innehöll 37 procent (66 produkter) olagliga halter av skadliga kemikalier. Läs mer här!
Möbelbranschen krisar – efter 128 år stänger anrika Lidéns möbler i Säter.
– DUX, firar 100-årsjubileum 2026 och re-lanserar den legendariska fåtöljen Karin 69, klädd i en retroinspirerad gul textil. 

Gemlas vinbar (som ligger på Söder i Stockholm) ligger ute till salu.


Den 14 maj lanserade Bernadotte & Kylberg nya tillskott i Tulip kollektionen. En hög ljusstake och en värmeljushållare i polerad mässing och silverpläterad polerad mässing. Foto: Magnus Mårding.


Gallerie Storm och LeSundial har haft ett event för att gemensamt visa konst och smycken. Och Cathy Nordström och Aetes Gems har haft popup i veckan för att lyfta pre-used-jewlery i veckan. Gillar verkligen den växande trenden med ett kurerat utbud av väl vald vintage.

Inredningskunskap: Tips om tallrikar

När jag skrev det här inlägget om bestick fick jag direkt en fråga om jag inte kunde sammanställa några tänkvärda tips även för tallrikar. Här är några detaljer att titta efter, utöver färg och stil. Fyll gärna på med dina erfarenheter i kommentarsfältet!

Tallrikars ytterkant kallas bräm.
– Visst är det fint med minimalism men en allt för liten eller sluttande kant gör det svårare att lyfta tallriken utan att vidröra maten.
– En tydlig och lätt upphöjd bräm är inte bara dekorativ, den hindrar också sås och lös mat från att rinna ut på bordet.
– Ett reliefmönster på kanten gör det lättare att greppa tallriken vid servering och vid diskning. Speciellt när tallriken är våt.

Tallrikens undersida kallas fotring.
– För att porslinet ska vara stapelbart bör tallrikens bräm och fotring matcha varandra. Då halkar de inte i sidled och stapeln blir rak.
– En låg, bred och jämn fotring förankrar tallriken i bordet så att den står stadigt utan att vicka. Tallrikar som är helt plana undertill glider lättare, särskilt på dukar och om tallriken är glaserad på båda sidor. Tallrikar utan fotring är också svårare att bära vid servering eftersom fingrarna inte får något fäste undertill. Kvalitetstallrikar har oftast glaserad ovansida men oglaserad fotring eftersom det ger bättre friktion mot bordet.
– Glipor eller hål i fotringen är inte alltid en defekt, det är dräneringsspår som är till för att vatten inte ska bli stående där när tallrikarna diskas i maskin.

Glasyr
– Matt och sidenmatt glasyr är känsligare för bestickmärken än hård, högblank glasyr. Ofta är det dock metallen från besticken som fastnar på tallriken, inte ytan som repas (ungefär som blyertsstreck på papper). Grå märken kan därför gå att polera bort.
– Målad dekor som ligger ovanpå glasyren (sk. “överglasyr”) är känsligare för repor och slitage. Handmålad dekor som är lite upphöjd slits också snabbare.
– Nu när målat porslin trendar: Kontrollera alltid att glasyren är godkänd för livsmedel. Vissa färger, särskilt röda, gula och orangea, kan innehålla bly, kadmium och andra tungmetaller som frigörs av sura livsmedel. Vanligt i antikt porslin och äldre tallrikar, men kan även förekomma i importerat lågprisgods som har tillverkats utanför EU eftersom kraven inte är samma där som här.

Föreläsning i Halmstad 22/5

Reklam för egen verksamhet

Jag har inte tackat ja till så många föreläsningar den här våren eftersom jag vill fokusera på skrivandet av den nya boken, men torsdag den 22 maj kommer jag till The Photogallery i Halmstad. Vi ska prata konst och jag kommer ge tips på hur man kan skapa ett mer personligt hem med tavlor. Vad finns det för bra knep att tänka på när man hänger dem? Hur lär man sig vad man tycker om eller inte och på vilka sätt kan olika ramar förändra upplevelsen av exakt samma motiv.

Obs! Ingen drop in. Föranmälan krävs. Mer info här!

Inredningsnyheter v 19/2025

Maj exploderar utanför fönstret. Körsbärsträden bågnar av rosa fluff och mailboxen plingar av nyheter och lanseringar som ska ut innan semestrarna. Här kommer en snabb scroll för dig som vill ha koll på de senaste branschsnackisarna!


Ballingslöv har lanserat ett nytt koncept för utekök.


Nordiska Galleriet har presenterat en exklusiv nytolkning av Grythyttans klassiker – i mörkgrön, lackerad ek och galvaniserat stål som säljs exklusivt hos dem under 2025.


Carlsberg teamar upp med konstnären Emilia Ilke i en reklamkampanj för att sätta fokus på sin uppdaterade förpackningsdesign.


Melmelli lanserar en ny keramikserie designad företagets grundare och kreativa chef, Amelia Widell (som för övrigt är syster till Hannah och Amanda – som är gift med poddaren Alex Schulman). En gång i tiden hade Amelia portalen Lovely Life med Johanna Bradford och Krickelin.


Grandrelations har haft pressevent för att visa Rörstrands nya lansering av dricksglas som komplement till nationalservisen Swedish Grace. Foto: Emma Grann


Lerig Studio på Södermalm i Stockholm har skapat unika keramikföremål inspirerade av årets Majblomma. Alla alster kommer att auktioneras ut på Tradera och hela intäkten går oavkortat till Majblommans arbete mot barnfattigdom i Sverige.

Notiser
– Auctionet presenterar världens största IKEA-auktion!
– Lågkonjunkturen fortsätter att sätta press på trä- och möbelindustrin. Under 2024 minskade leveranserna av småhus med hela 40 procent! Källa: TMF
– Höstens entré och trendutställning på Formex kommer göras av Maxjenny Forslund och trendanalytikern Jan Rundgren.

– Cervera lanserar ett digitalt community där kunder kan inspirera varandra, dela erfarenheter och bli en aktiv del av Cerveras värld. Den nya satsningen är öppen för alla Cerveras kunder via Mina Sidor på cervera.se.
– Lagerhaus donerar butiksinredning till Räddningsmissionens nya butik KlädRätt i Göteborg. Butiken, som öppnar i maj, är ett unikt projekt där osålda kläder från svenska modeaktörer säljs till kraftigt reducerade priser till hushåll i ekonomisk utsatthet.


Till sist har Norrvikens trädgårdar haft premiär för sitt nya permanenta trädgårdsrum – en hyllning till trädgårdskonstnären och pionjären Ulla Molin samt formgivaren Signe Persson-Melin. 

Äntligen! Nytt omtryck och nytt bokförlag.

REKLAM FÖR EGEN VERKSAMHET


Det är många som har undrat varför Handbok i inredning och styling har varit slut i lager under så lång tid. Nu kan jag äntligen berätta. Ni som har följt min blogg ett tag kanske minns att förlaget som gav ut mina böcker blev uppköpta av ett stort danskt bolag. Som alltid när ett sådant förvärv sker, förändras organisationen och teamet jag hade arbetat med slutade, en efter en. Den nya konstellationen var förstås bra på många sätt, men vi tänkte lite olika. Så jag bestämde mig för att göra en modig sak. Jag köpte tillbaka rättigheterna till mina böcker – med allt vad det innebär.

En stor ekonomisk risk, ett läskigt beslut, men också frihet att välja en ny samarbetspartner. Jag är så otroligt glad över att The Book Affair, som stod allra högst upp på min önskelista, tackade ja när jag knackade på deras dörr. Det är ett av Sveriges mest framgångsrika bokförlag just nu och har startats av två starka kvinnor (Alexandra och Alexandra) med lång erfarenhet från branschen. De vill utmana sättet man ger ut böcker och framförallt ge författarna mer inflytande över slutresultatet. För mig som vill arbeta långsiktigt med mina titlar, inte rear ut dem efter en säsong och som har en tydlig vision – är det helt ovärderligt.

Det första vi gjorde tillsammans var att lägga en tryckbeställning på Handbok i inredning och styling. För trots att boken nu är 6 år och har tryckts om 16 gånger (!) finns fortfarande en stor efterfrågan! Jag är så himla tacksam för det.

NU FINNS BOKEN ÄNTLIGEN I LAGER IGEN!

Köp ”Handbok i inredning och styling” här på Bokus (adlink)/ eller Adlibris (adlink)

Köp ”Handbok i möblering” här på Bokus (adlink) / eller Adlibris (adlink).

Jag är inte bra på att be om hjälp, men nu behöver jag din. När vi bytte ISBN nummer försvann nämligen alla recensioner. Köper du ett exemplar vore det jättesnällt om du ville hjälpa mig betygsätta boken. Har du den redan får du väldigt gärna tipsa vidare om att Handbok i inredning går att beställa igen, eller ge bort den i present till någon som skulle bli glad. Varenda bok som lämnar lagret gör skillnad.

Tack snälla för det och för att du läser min blogg!

Inredningskunskap: Sköna bestick?

Det här blogginlägget om vikt på bestick – väckte roliga följdfrågor. Att designa sköna bestick är ju en hel vetenskap och vad de väger är bara en detalj som utbildade formgivare tänker på. Men, många av kedjorna som säljer bestick ”vid sidan av” sitt ordinarie sortiment (jag tänker på alla hemtextilföretag, klädkedjor, bildelsvaruhus och liknande) har ju ofta sortimentschefer och inköpare som är ekonomer, inte designers. Därför blir utseendet och priset inte sällan mer styrande där och det florerar många halvdana alternativ i butikerna.

Att äta med sköna bestick är en sinnlig upplevelse och eftersom måltider är en så stor del av vårt liv tycker jag att man ska vara petig när man väljer sina vardagsbestick. Här är några tips att titta efter – förutom hur de ser ut.

Vikt och viktfördelning
För att besticken ska ligga skönt i handen får de inte vara för lätta, men det är också viktigt hur vikten är fördelad. Tyngdpunkten på en kniv ska ligga framför greppet så du får lätt framvikt. Tyngdpunkten på gaffel och sked däremot ska hellre ligga närmare mitten så du får balans i lyftet.

Rundning
Det går många trender i bestickdesign men allt för platta, kantiga och fyrkantiga skaft blir osköna och svåra att hålla i. Rundade eller konkava former följer fingrarnas kurva bättre. Bredare skaft ger ett mer stabilt grepp än tunna finlemmade skaft.

Ytfinish
Matta bestick är mindre halkiga och får också betydligt mindre fingeravtryck och fläckar än en blankpolerad ytfinish. Däremot kan matta bestick vara känsligare mot repor.

Skedens djup
Många ”dussinbestick” har ganska platta skedar (vi minns väl alla skedarna i skolbespisningen?) med osköna och skarpa kanter. En optimal sked har väl avvägt djup och svagt rundade avslut som är mjukare mot munnen.

Gaffelns tänder
Längden på och avståndet mellan tänderna på en gaffel avgör hur lätt den fångar upp maten. Övergången mellan tänder och skaft ska helst vara lite vinklad, annars glider maten av.

Knivens eggvinkel
Matbestick och middagsknivar har ju sällan någon tandning (om det inte är specifika köttknivar eller grillbestick) därför är eggvinkeln desto viktigare. Gjutna dussinbestick från de stora kedjorna är ofta helt jämna och platta medan mer välgjorda matknivar har en subtil men väl avvägd vinkel och är tunnare mot ”eggen”.

Här hittar du ett tidigare blogginlägg jag skrivit om ämnet – där jag tipsar om klassiska bestickserier och mina personliga favoriter.

For sale: Domherrevägen 22, Ekerö

Det här huset av Tham Videgård ligger ute till salu på Domherrevägen 22, på Ekerö utanför Stockholm. Kolla in Villa G nominerad till Guldstolen 2021 för bästa inredning. Hör inte till de vanliga objekten om man säger så.








Foto: lånade från @houseg_360

Thruth be told

Jag hade egentligen laddat för att berätta en glad nyhet idag, men måste bara få ur mig detta först. Eftersom det här blogginlägget blåste upp till storm med efterföljande artiklar i Resumé, DN, Expressen och Nyheter 24. Jag är verkligen inget bra influencerämne, för jag klarar inte av drev. Så jag skriver samma sak här som jag har sagt till journalisterna. Visst har drinkvagnarna likheter, men jag tror inte att formgivaren har gjort det här med flit. Det måste vara jättesvårt att designa nya saker idag, när så mycket redan är gjort och man ser tusentals nya produkter på varje mässa man besöker. Alldeles oavsett tycker jag det är modigt av Jessica att våga ta en diskussion om formgivarnas villkor i breda medier. Mitt inlägg var en öppen reflektion kring form och design, inte ett ställningstagande och jag tar avstånd från alla tolkningar som antyder något annat.

1 2