Annons

Arkiv: nov 2024

DIY: En juldoftande krans

Peppen inför första advent är hög och jag har redan börjat smyga in några juldekorationer. Längtar så mycket efter julstämningen, julljusen och dofterna och att få uppleva allt det i vårt nya hus. På tal om dofter så förknippar jag kanel och stjärnanis med min egen barndom, så en av de absolut första sakerna jag gjorde i år var att pyssla ihop en juldoftande krans.

Jag hade en metallstomme sedan tidigare och köpte ett storpack stjärnanis i affären sedan använde jag limpistolen för att få allt på plats. Det gröna bandet köpte jag på Systrarna Grene (de hade även metallstommar i olika storlekar). Det var lite trixigt att få till rosetten snyggt så ett tips är att knyta den separat och fästa den på hängbandet med en nål när du är klar med allt.


Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Tips för en effektiv mötesmöblering

Inlägget är reklam för AJ Produkter


Det sista temat i mitt samarbete med AJ Produkter under 2024 handlar om möblering av konferens- och mötesrum. Det finns knep att ta till för att underlätta samtal, göra det mer bekvämt att sitta i långa möten och att skapa förutsättningar för lyckade presentationer. På deras sajt har jag samlat tips på hur man kan inreda för effektiva möten. Ergonomiska stolar och ett stabilt bord är en grundförutsättning och där har AJ Produkter många alternativ i en stor variation både när det kommer till storlekar och prisklasser.

Tips att ta med sig från bilden ovan:
– Snurrbara stolar gör det enklare för mötesdeltagarna att vända sig mot den som har ordet. Kan låta som en banal detalj men när man har suttit vriden i flera timmar över ett segdraget budgetmöte eller när man ska få sina kollegors uppmärksamhet kan det vara en sak som underlättar avsevärt.
– Stoppade möbler är inte bara skönare att sitta på, de bidrar också till bättre akustik i rummet, hos AJ Produkter kan du känna dig trygg med att de stoppade stolarna är klädda i ett flamsäkert och slitstark tyg.
– Har ni ont om plats? Välj stapelbara stolar som du enkelt expandera eller minska sittningen så att möbleringen anpassas efter den grupp som ska ha mötet.

– Båtformade konferensbord gör att de som sitter längst ute på kanterna kan ha bättre ögonkontakt med dem som sitter i mitten eller allra längst bort. De rundade avsluten på bordet gör också att bordsskivan upplevs nättare än ett avlångt konferensbord med samma längd.

AJ Produkters hemsida har jag samlat en rad olika tips att tänka på när du ska inreda en effektiv mötesmöblering. Läs mer här!

Inredningsnyheter v 47/2024

Sista söndagen i november (och innan första advent!) har passerat och min pepp för jul är påtaglig. Här kommer ett nyhetssvep från inredningsbranschen. En snabb scroll för dig som vill ha koll på vad som hände vecka 47, 2024.


Ess Group som bl a ligger bakom Ystad Saltsjöbad, Falkenbergs strandbad, Jacy’z, Steam i Västerås, Falkenberg Strandbad, Hotell Pigalle och Bellora har öppnat ännu ett svenskt designhotell i veckan. I Glumslöv! Kolla in Maryhill Estate. Själv blev jag glatt förvånad att se min truppgymnastik-kompis från Holmsund dansa på deras hemsida.


Zetas Trädgård har lanserat en egen kruka, som finns i tre storlekar. Gro är producerad hos Porslinsfabriken i Lidköping. Varje exemplar görs för hand i stengodslera. Något att önska sig i julklapp kanske?


Köpenhamnsbaserade Simone Voigt ägnade över ett decennium åt att samla på vintageglaslampor från Murano innan hon 2020 grundade Copenhagen Venice, som producerar italiensktillverkad belysningsdesign. Nu lanseras varumärket i Sverige!


Via Norrgavels instagramkonto såg jag att Örum Bageri öppnat i Malmö. Inrett med möbler från Norrgavel. Skriver upp det på min vill-besöka-lista!


Waldersten har släppt ny konst som finns till försäljning på waldersten.com från och med fredagen den 22:a november kl 09.00. Samlingen kommer sedan visas i Rummet på Fredrikhovsgatan 5 i två veckor med start lördagen den 23:e november.


Näfveqvarn återupptar produktionen av ”Bord Nr. 10” designat av Folke Bensow. Modellen visades för första gången på världsutställningen i Paris 1925. I samband med utställningen tilldelades Folke Bensow en silvermedalj för sin design för Näfveqvarn.


Gärsnäs skickade ut ett pressmeddelande i veckan för att uppmärksamma deras nya fåtölj som har ritats av Kengo Kuma, en världskänd japansk arkitekt och utvecklats i fabriken i Gärsnäs. HidaHida har en stomme tillverkad med klassisk träbearbetning i kombination med innovativ klädselteknik.

Notiser
– Plantagen ber om mer tid, annars hotar konkurs.
– Na-kd:s tidigare vd har klivit in som ny vd på Photowall.
– Georg Jensen har fått en ny creative director.
– Löken! är ett nyinstiftat stipendium från stiftelsen Mary och Lennart Elworths minnesfond, som förvaltas av Svenska Tecknare. Tack vare ett arv från en av föreningens grundare, Lennart Elworth, kommer stipendiet på 300 000 kronor årligen att tilldelas en visuell kreatör. Stipendiets namn kommer från Lennart Elworths mest kända skapelse, serien ”47:an Löken”, som Lennart Elworth tecknade i 20 år och som blev långfilm på 1970-talet. I samband med föreningens 70-årsjubileum kommer den första mottagaren av Löken! att utses.



Till sist är jag väldigt nyfiken på Pella Hedebys nya sovrumskollektion för Viking beds, som hon gjorde en teaser om på instagram i veckan. Foto: Alicia Sjöström. Känns som det kan bli en hit!

Vinterbukett på spisen och värmande kommentarer



Det är söndag kväll och vi har precis kommit tillbaka från en fotbollscup i Borås. Jag känner mig genomfrusen och stel i kroppen efter att ha burit runt på min systemkamera och fotograferat matcher i en kall inomhushall hela helgen, men det blev många bilder så jag ser fram emot att sätta igång med redigeringen. Har kokat en stor kopp te, virat in mig en varm filt och tänt lite ljus för att tina upp mig själv. Oerhört klyschigt, men det är ju trick som funkar så varför inte?

I fredags var jag i Göteborg på ett ärende och gick förbi en blomsteraffär som hade silkestall till salu. Passade på att köpa hem en bunt som jag satte i en stor vas på vedspisen. Jag tycker att tallkvistar är så fina att ta in som ”vinterbuketter” och i december kan man ju göra dem juligare genom att hänga på dekorationer om man vill. Är förresten väldigt glad för det här lilla hörnet i vårt kök, även om vi inte eldar i kaminen särskilt ofta. Den värmer upp rummet ändå. En tacksam plats att pynta, som får ändra uttryck efter årstid.

På tal om saker som värmer vill jag tacka för den fina responsen på det här inlägget.
Det gjorde mig väldigt glad att läsa kommentarerna.

Pergo Lofoten – hemma hos mig

Inlägget är reklam för Pergo


När vi var på visning av vårt nya hus (som vi köpte i januari och flyttade till i juni) var golvet en av de saker vi lade märke till direkt. De tidigare ägarna hade gjort en ytskiktsrenovering och valt att lägga Pergos ekparkett Lofoten i enstav på hela det nedre våningsplanet vilket ger en väldigt härlig och ombonad känsla direkt när man kliver in i hallen.


De tidigare ägarna hade till och med lagt Pergos Lofoten (Spring Oak) i den separata byggnad som numera är min alldeles egna kreativa studio (se bilder nedan). Här finns lite kvar att göra rent inredningsmässigt (har än så länge bara ställt in möblerna som följde med mig från kontoret på Spinneriet till Storgatan och nu hit) men med Pergos ekgolv känns rummet ändå varmt och ombonat trots att det är ganska avskalat möblemang än så länge.




Eftersom vi gillade golvet och pigmenteringen av träet kändes det självklart för oss att att fortsätta med Lofoten Spring Oak även i de delar av huset som inte hade fått nytt golv sedan huset byggdes. Vi ville gärna ha samma känsla och valde bland annat att lägga Pergos sättsteg i trapphuset och på hela övervåningen. Att ha ett och samma golv genomgående i hela huset ger en kontinuitet mellan rummen och en mer harmonisk känsla i hela hemmet. Nu har vi en gemensam grund som binder samman hela bostaden.


På vanlig ekparkett kan man ofta se mörka fogar/skarvar som har blivit fuktskadade, men inte på parkettgolven från Pergo med StayClean. Den nya uppgraderade versionen av Lofoten, som vi lade in har dessutom StayClean+ vilket alltså extra bra skydd mot vatten/vätska, vilket gör att vatten kan ligga på golvytan i upp till 72 h utan att det tränger ner i fogarna eller i träytan. Repor är såklart alltid ett problem med trägolv, men Pergos golv har man ett extra skyddande lager som minimerar risken att de ska uppstå vilket känns väldigt skönt i en familj med aktiva barn där lek måste få vara en del av vardagen. Att vi dessutom inte behöver oroa oss för tidskrävande underhåll gör att vi kan njuta av golvet och hemmet utan bekymmer.

Pergo Lofoten är miljömärkt med Svanen, vilket innebär att det uppfyller deras strikta krav på hållbarhet och miljöpåverkan. Lofoten-golvet kommer också med en livstidsgaranti för privat bruk, vilket ger trygghet och säkerhet i ditt val av golv.

*Inlägget är betald reklam för Pergo, som har köpt detta inlägg av mitt företag. Valet av golv är 100% mitt eget och jag har betalt för det privat, till ordinarie butikspris.

Inredningsnyheter v 46/2024

Söndag och dags att sammanställa veckans inredningsnyheter och branschsnackisar i ett svep. Här kommer en snabb scroll för dig som vill hålla lite koll.


Danska inredningsbutiken Stilleben i Köpenhamn är aktuella med en ny serie keramik The Feeling of Clay som lanserats i samarbete med Louise Gaarmann.


Våren 2025 utökar Kosta Boda sin glasserie Moss med tre utvalda delar: en ljuslykta, en minivas och en skål. Serien är formgiven av Åsa Jungnelius och munblåst på Kosta Glasbruk. Samtliga sju delar ur serien kommer då att finnas tillgängliga i klarglas respektive cirkulärt glas.


Lotta Agaton har skapat ett nytt kökskoncept för Marbodal. ”Jag har tänkt mindre på kök och mer på vardagsrum… Köket blir en del av inredningen och genom att dölja köksmaskinerna och tillföra detaljer som böcker och en vardagsrumslampa förstärks den känslan”, säger Lotta Agaton i ett pressmeddelande.


Cappellen Dimyr har lanserat en julgransmatta i begränsad upplaga som kan bli din för 5800 kr.


2025 fyller Swedese 80 år. För att fira sitt jubileum släpper de en exklusiv och limiterad upplaga av Lamino i de mest svenska material man kan tänka sig: furuträ från Dalarna och fårskinn från svenska utegångsfår.


Notiser
– Sverige tog hem det Nordiska ljuspriset! Läs mer här.
– Ikea ändrar kundklubben – belönar den som loggar in.
– Hon får nytt jobb på Lagerhaus.
– Ökat intresse för begagnat julpynt på Tradera. I år har försäljningen av begagnade advents- och juldekorationer på Tradera ökat med hela 24 procent jämfört med samma period förra året (1 sep-31 okt 2024 vs 2023). 
– Uppsala Auktionskammare sålde på torsdagen målningen ”Teatern” av Sigrid Hjertén för rekordsumman 20 miljoner kronor. Det är den högsta summan som någonsin betalats för ett verk av en svensk kvinnlig konstnär.


Tapetförtaget Midbec lanserar de två nya kollektionerna, Midolin och Jute med vertikalt vävda ytor som speglar elegansen hos noggrant utformade textilier och en subtil touch av fin juteväv.


Till sist har Klimatklubben utsett Fröpåsen till Årets Hållbara julklapp 2024! Ett frö och processen att odla är ett svårslaget sätt att se sambandet mellan klimat och miljö och vår tillgång till det mest basala. Egeninsamlade fröer, fröpåsar eller ett helt odlingskit – du bestämmer. Lånad bild på fröpåsar som finns att köpa hos Impecta.

Min höst hittills

Jag har så mycket att skriva om och samtidigt så lite jag kan prata om, så bloggandet stockar sig. Arbetar med projekt och befinner mig i processer som jag inte får berätta om, riktigt än. Därför snavar jag på orden. Rädd att avslöja för mycket och göra bort mig eller att säga på tok för lite och uppfattas som tråkig. Så jag håller mest tyst, för att vara på den säkra sidan. Men det är ju också rätt trist i längden. Här kommer några glimtar från min höst hittills, ur ett mer privat perspektiv.


Vi har köpt en ny elbil och jag har äntligen blivit kompis med den så pass att jag vågar köra längre sträckor på egen hand. Har susat fram längs krokiga vägar, kantade av färgfyrverkerier i bladformat och sjungit högt till gamla playlists. Var tvungen att stanna och ta en minnesbild här; när reserutten är värd att ramas in.


På tal om ramar har jag spikat upp en tavla på hemmakontoret och tänt upp fönsterlamporna. Ser du dem i speglingen? Försöker leva som jag lär och betar av rum för rum i vårt nya hus för att få in fler ljuspunkter. Längtar tills det är fritt fram att plocka fram julbelysningen. Och på tal om det måste jag komma ihåg att köpa nya små minilampor till våra Elflugor i år.


Ett halvår efter inflytt kom det äntligen upp en taklampa i vårt sovrum också. Inte sponsrad och inget dyrt eller känt varumärke (om någon undrar). Men väldigt glad för denna tygplafond med mässingsknopp som jag köpte hos den lokala elbutiken.


Skulle in till Göteborg häromdagen för att möta upp en vän som var på Svenska mässan för en Tandläkarkonferens och passade på att svänga förbi Alvhem för att köpa rekvisita till ett uppdrag. Deras butik har verkligen blivit så himla mysig. Ligger på Södra vägen. Besök rekommenderas.


Plockade även upp ett gäng tygprover till en blivande hissgardin. Kanske det finaste kuvertet jag sett på länge? Borde vara hyfsat enkelt att fixa själv.




På tal om utflyktsmål har jag återupptäckt Hjälmeskullas Handelsträdgård, som blivit med eget café och bageri sedan jag var där sist. Tips om du är trädgårdsintresserad och har vägarna förbi. Skrev ett inlägg om det med fler bilder på @trendenser_garden


En loppiskorg kommer lastad! En snäcka, en läderklädd klassiker och en annan i pocketformat, en knasig kapsylöppnare och en handdrejad kruka i keramik. Tror att jag har slagit något slags personligt rekord i antal loppisbesök under hösten, även om jag inte alltid handlar. Strosar mest runt för att det är så meditativt. Vissa spelar golf, jag tar en loppisrunda. Inga övriga jämförelser.


På tal om att göra saker för att varva ner så arbetar jag aktivt för att inte varva upp mig, utan ta det lite mer piano. Istället för att fylla kalendern till bredden och sedan ösa på lite mer på toppen och gå igång på dopaminkicken av att klara det omöjliga. A small step for mankind, men ett väldigt stort steg för en prestationsprinsessa.


Annars då? Den yngsta sonen hade en släng av feber för ett par veckor sedan och då gjorde jag en Cajsa Warg (man får taga vad man hava – i det här fallet min samling av keramik-kannor) och lät honom träna på att rita stilleben, i brist på bättre sysselsättning…


Och den äldsta sonen? Han spelar fotboll hela tiden. Varenda kväll och helg är det träningar, cuper, matcher och spontana extrapass. Jag hade precis packat ihop min kamerautrustning för att lägga ner fotograferandet och sälja av allt på Blocket när jag fick frågan om jag inte kunde hänga med och ta bilder på en fotbollscup i slutet av oktober. Resten är som man brukar säga, historia. Nu sitter jag istället här med ett nyvunnet fotointresse och gör prisjämförelser på längre (begagnade) teleobjektiv (EF 70-300). Eller är det nu jag investerar i en spegellös kamera? Whats next?

Läsarfrågan: Ska man måla in elementet?

Hej!
Jag ska måla om sovrummet (själv) utan att anlita en målare och har kört fast när det kommer till elementen. Ska man måla in dem i samma färg som väggarna (Jotun Washed linen)? Eller bara måla väggen bakom elementen? Eller lämna både element och bakomliggande vägg omålade? Vad är branschstandard och vad rekommenderar du? Tacksam för tips!
/Sara


Att måla in elementen när man går för en mörkare kulör ger förstås ett mer enhetligt intryck i rummet, men är också betydligt mer arbetskrävande och komplicerat. Om du är osäker på ditt kulörval förenklar du avsevärt för dig själv (och för nästa ägare av bostaden) genom att lämna både elementen och väggen bakom i befintligt skick. Det är därför ”standardmässigt tillvägagångssätt” om du frågar en målare, men också just därför något många inredare propsar på att undvika. Eftersom Jotun Washed linen är inte är en så mörk kulör kommer kontrasteffekten dock inte att bli så skarp mot vita snickerier och element för dig – så jag hade låtit dem vara.

Ett knep för att komma runt känslan av vita rutor i rummet är att köpa (eller bygga ett) elementskydd som du enklare kan måla om vid behov. Glöm dock inte att värmen måste ta sig ut för att kunna cirkulera i rummet. Här är några tips att tänka på!

Maskera ordentligt
Om du väljer att inte måla in elementet eller ytan bakom dem, se till att maskera upp en symmetrisk yta med raka linjer runtom. Stäng även av värmen på elementet och skydda det från färgstänk med lämpligt skydd. Det är annars lätt hänt att det sprätter färg från rollers och penslar.

Dra av maskeringstejpen innan färgen torkat
För att skapa få till skarpa kanter på den omålade ytan runtom elementet kan det hjälpa att dra loss maskeringstejpen medan väggfärgen fortfarande är fuktig. Annars finns risk att färgflagor följer med tejpen när allt torkat.

Måla inte in röranslutningar och termostater
Även om det är frestande så rekommenderar jag inte att måla in röranslutningar, reglage och termostater. Färgen kan göra det svårare att justera reglagen eller orsaka att rattar och muttrar fastnar i låst läge. Dessutom är det svårt att få till snyggt som amatör.

Använd rätt slags målarfärg!
Om du bestämmer dig för att måla in dina element, var då noga med att att använda rätt sorts färg. Det finns en variant som kallas just ”elementfärg”, som är speciellt framtagen för att tåla värme, fukt och kondens bättre än vanlig väggfärg som kan spricka eller gulna av värme. Be även en färgfackhandel om råd kring lämplig bearbetning av ytan innan du börjar målandet. Tänk också på att väggens glanstal och elementfärgens glanstal kan skilja sig åt och därför uppfattas olika även om du använder exakt samma färgkod. Ta hjälp av en kunnig butik för att få råd.

Stäng av värmen på elementen
Även om elementen inte ska maskeras och täckas in kan du behöva stänga av värmen medan måleriprojektet pågår. Annars finns risk att färgen allt för snabbt vilket kan göra resultatet ojämnt, speciellt på större ytor.

Inredningsnyheter v.45/2024

Första veckan i november har bjudit på en blandad kompott av nordiska nyheter inom inredning och design. Här kommer en snabb scroll för dig som vill ha lite koll på vad som händer i branschen.


DUX har lanserat en ny säng. Nyheten Sustainable Comfort är ett resultat av nästan tre års utveckling. Konstruerad med DUX unika fjädersystem tillsammans med noga utvalda naturmaterial, bland annat svenskt långsamväxande furu och naturlatex.


Svenskt tenn meddelade i veckan att man slutar att sälja pappersservetter. Anledningen? Att man beslutat sig för att sluta tillverka och sälja varor för engångsbruk, som ett led i företagets hållbarhetsarbete. Min gissning/spaning? Att EU’s digitala produktpass kommer göra att fler företag fattar liknande beslut framöver.



Inredningsbutiken Artilleriet i Göteborg har släppt årets jul och bjuder på en bildkavalkad via hemsidan. Den går i roströda och rosa toner med inslag av grönt med betoning på hantverk.


Boråstapeter har lanserat en ny tapetkollektion som fått namnet Icons. I den har de gjort en djupdykning i sitt arkiv där de samlat sina mest ikoniska mönster. Allt från handmålade tapeter från 1500-talet till moderna klassiker. I kollektionen finns bland annat Nordens äldsta papperstapet Rosenvinge.


Swedese lanserar en större modell av pallen Spin som en serie soffbord.

Notiser
– Grandpa förvärvar Brixtol Textiles.
– Hemnet har fått en ny VD.

– Fredericia Furniture har fått en ny designchef.
– Temu får svidande kritik för sin aggressiva och vilseledande marknadsföring och krävs på svar efter hemlig utredning.
– IKEA har öppnat sin första fristående IKEA-restaurang (utan sammankoppling till ett varuhus) på en huvudgata.



Bräck studio Arkitektkontor har lanserat ett smart verktyg för dig som vill laborera med olika inredningslösningar, analogt. Ett kit med inredning och byggelement i skala 1:50 som ska hjälpa dig att visualisera, planera och experimentera. Kolla in deras nyhet ROOMPLANNER här.


Till sist har det danska designföretaget ARNE AKSEL och färgtillverkaren Flügger slagit sig samman och lanserat en gemensam färgkollektion. Kolla in deras nya kulörkarta här.

Inredningskunskap: Tänd upp dina siktlinjer.

När höstmörkret sänker sig förändras ofta rumsupplevelsen i våra bostäder och ljussättningen blir extra viktig, inte bara för att vi ska se ordentligt utan också för hur man uppfattar och upplever rummets storlek, stämning och känsla. Ett vanligt misstag är att bara planera ljussättningen ett rum i taget, och inte analysera hur du kan tända upp de mest frekventa siktlinjerna. Alltså synriktningarna och vyerna från de platser ni oftast befinner er på i hemmet. Man ju ofta fler än ett rum i taget när det är ljust, men inte lika tydligt när det är mörkt.


Genom att tänka linjevis i ljussättningen kan du guida ögat, förlänga sikten och förändra rymdupplevelsen. Här är tre tips att tänka på:

  1. Ljussätt långt bort för att skapa mer rymd.
    Exempel: Genom att inte bara ljussätta ett rum i taget utan också tända upp en ljuspunkt i ett annat rum som du kanske sker eller skymtar samtidigt så förlängs rumsupplevelsen när det är mörkt ute. Har du möjlighet är det också effektivt att ljussätta något i blickfånget utomhus (träd, buskar, plank eller en vacker sten som syns när man tittar ut genom fönstret).
  2. Justera ljusstyrkan längs siktlinjen.
    Att också anpassa styrkan på ljuset och successivt minska det längst bort i siktlinjerna kan också ge en känsla av djup och få bostaden att kännas större.
  3. Snitsla banan med flera ljuspunkter.
    Identifiera inte bara en utan gärna flera punkter i varje siktlinje som kan belysas och snitsla banan för ögat med hjälpt av flera olika ljuspunkter. Det kan exempelvis vara en belyst tavla eller tavelvägg, en riktad spotlight mot ett konstverk eller en skulptur, en extra accentbelysning på väggen eller en riktad spotlight mot en garderobsvägg som skapar flera naturliga stopp för ögat längs den sträcka som siktlinjen utgör.

1 2