Annons

Arkiv: jul 2020

Sommaren är din. Och min.



Hur många sommarlov får vi tillsammans? Tanken svindlar när jag tittar på mina barn och räknar. Kan jag ha fem kvar med den äldsta? Kanske tio med den yngsta? Innan de trubbiga tonårshormonerna tar vid och kompisarna blir mer intressanta än mammas och pappas sällskap…

Jag har alltid haft bloggen igång under semestern, men i år prioriterar jag annorlunda. Jag vill kunna koppla bort jobbet. Helt. Utan minsta tvekan om jag tog tillvara på mina lediga veckor eller inte. Jag vill ge mina somrar till dem. Till oss. Medan jag har chansen.

Det står ju var och en fritt att göra det som passar en själv bäst, men kanske är jag inte ensam om att vilja ta en paus? Visst ligger det då något vilsamt i vetskapen att man inte kommer att missa en massa ifall man tar ett break från sina flöden under semestern? Därför tycker jag vi säger så. Här. Vi pausar en stund nu, så ses vi igen sen, i mitten på augusti.

Då väntar också ett omtag på Trendensers kanaler. Det är dags för utveckling och omvärdering av branschen. Men nej, oroa dig inte. Jag ska inte sluta blogga. Tvärtom. Jag kommer att skriva mer om inredning än jag någonsin har gjort. På ett sätt som ingen annan gör.

Vi ses då!

Annons: Hemmagjord glass med Mathem.se

Inlägget är reklam för Mathem.se

Kanske har du semester redan? Kanske är den inom räckhåll. Varmt är det alldeles säkert, oavsett. I samarbete med Mathem vill jag tipsa om några enkla recept på hemmagjord isglass som kan svalka i sommarvärmen. Dessutom får alla kunder (nya som gamla) 100 kronor rabatt om ni anger nedanstående rabattkod i kassan.

Erbjudande! 100 kr rabatt till ALLA kunder med koden GLASS100, gäller vid köp över 700 kr t.o.m under hela juli 2020.

Glass vindruvor
Släng en klase väl sköljda och ekologiska vindruvor i en mixer. Fyll glassformar och ställ in i frysen. Hemmagjord glass på ett kick!

Glass viol trendenser
Frys in (lite mer koncentrerad) flädersaft i glassformar och stick ner några ätbara blommor. Vill du ha olika smaker? Frys glassen i omgångar för att skapa skikt.

* Mathem.se levererar till begränsade orter. Kolla ditt postnummer här!
* Rabattkoden gäller t o m 2020-07-31

Inlägget är en annons för mathem.se

Sommarpresent från mig till mig

En vattenspegel. Ett fågelbad. Ett planteringskärl. Signe Persson Melins Sigill av 100% återvunnen aluminium. En sommarpresent från mig till mig och en sak att minnas från 2020. Året när trädgårdsintresset slog rot och nya tankar blommade inombords efter en vår av coachning, personlig utveckling och idéarbete. Fint så. Jag ser fram emot både semestern och hösten.


Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Local hero: Desirée

Inlägget är reklam i samarbete med Swedese

Utemöbelserien Desirée från Swedese formgavs av Yngve Ekström redan 1954, när han experimenterade med materialen och konstruktionen av ett diskställ som utan problem kunde stå emot stora mängder vatten. Resultatet blev den gracila stolen Desirée som tack vare sin stomme av rostskyddsbehandlat stål och vit epoxylack tål att stå utomhus, året runt. 

Under 1950-talet arbetade många arkitekter med att sudda ut gränsen mellan inomhus och utomhus: stora fönster som öppnade husen mot trädgården, samma marktegel ute som inne. Många ställde dock sina utemöbler direkt på gräsmattan och till det ändamålet var Desirée inte den mest stabila modellen och därför fasades den sedermera ur produktion. När boken ”På spaning efter Laminon” skrevs fick författaren Britta-Lena Ekström, som också är dotter till Yngve Ekström, upp ögonen för denna vackra serie när hon letade bland gamla arkivbilder. Britta-Lena visade bilderna för Swedeses ledning som beslutade att återta den i produktion 2010 och även komplettera serien med två bord 2011.

Idag betraktas Desirée som en svensk designklassiker, tack vare sin historia och sin karaktäristiska form. Ryggstödet med dess utslagna form tar för sig ordentligt, trots att konstruktionen är så lätt, nätt och smäcker. Söker du på auktionssajterna kommer se att modellen har ett högt andrahansvärde och att stolarna även har producerats i svart. Namnet Desiree kan eventuellt härstamma från vår svenska prinsessa med samma namn. Formen på stolsitsen ser åtminstone ut som ett prinsessdiadem.





Visste du att?

  • I serien Desireé ingår bord i två storlekar samt en stol med matchande dynor i två färgställningar (grått och svart).
  • Bordsskivan är tillverkad av FSC®-kompaktlaminat
  • Swedese tillverkar fortfarande Desirée i Sverige
  • Serien passar både utomhus och inomhus och står i många offentliga miljöer
  • Desirée har sålts i specialfärg t ex gul till Spira i Jönköping. Det finns även bilder på svarta Desiree stolar men det är oklart hur gamla de är.
  • Den svängda formen på pinnarna i ryggstödet återkommer i en annan tappning i Ynves fåtölj Arka som lanserades påföljande år efter Desirée.
  • Initiativet till Desirée kom från Olov Svensson på Blomgren o Svensson i Vaggeryd som hade utvecklat en ny metod för att klä ståltråden i sina diskställ, blomkrukor och bord i ett tåligt ytskikt. Han hade byggt ett stort kar där produkterna omslöts, långsamt lyftes upp och skickades in i en ugn. Karet var så stort att man kunde doppa ner mer skrymmande saker men de hade för få beställningar och verksamheten var hotad. Yngve anlitades för att tänka ut något vackert och smart. Vilket man måste säga att han gjorde med den äran.  
  • Swedese har sålt ca 2400 Desiree stolar sedan återlanseringen 2010.