Annons

Arkiv: nov 2012

I min brevlåda, just nu

Nej, det hör inte till vanligheterna att jag fotar min egen post – till en bloggpost. Men när man får så här fina handtextade kuvert så rycker det för mycket i dela-med-sig-tarmen för att jag ska kunna låta bli. Min vän Ylva Skarp kan vara en av de roligaste personerna att få brev från. Tack snälla för de fina julkorten! Då var det bara det här med färglösheten, igen. Men jag kan inte hjälpa’t. Jag tycker det är kanonfint!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

FAQ – Frågor och svar om Bloggskolan

Det är så roligt att så många har varit intresserade av Bloggskolan som vi lanserade förra veckan. Vi fick mer trafik den första dagen än vi hade räknat med på en hel månad, så sajten gick i baklås! Men nu har vi löst det problemet och allt fungerar som det ska. Kom du inte in då, så testa nu! Många har också hört av sig med frågor på mailen och i kommentarsfältet som jag tänkte samla i ett inlägg. Det kommer här!
 
Vad kostar kursen och hur anmäler man sig?
Kursen kostar 249 kronor och man anmäler sig genom att fylla i det här formuläret. Sedan får man ett personligt login via den epostadress man angett. Lösenordet räcker i 60 dagar så att man har god tid på sig att beta sig igenom de olika delarna i sin egen takt.
 
Hur lång tid tar det att gå igenom materialet?
Bloggskolan är en helt webbaserad kurs, som består av totalt 10 filmer och lika många kapitel som tar cirka 2-3 kvällar upp till en vecka att läsa igenom (beroende på hur snabbt man vill plöja igenom materialet och hur lång tid man vill ge sig själv mellan varje ”uppgift”). Man kan logga in hur många gånger som helst och läsa de olika delarna i vilken ordning man vill.
 
Är det lönt att gå Bloggskolan om man redan har startat en blogg?
Absolut! Kursen behandlar först de mest basala delarna för dem som vill starta en ny blogg (exempelvis vad som är viktigt att tänka på när man väljer bloggplattform eller funderar på ett bra bloggnamn) men går sedan snabbt in på sådant som alla bloggare har nytta av att kunna. Exempelvis hur förbättrar sina bloggbilder och tar finare foton, vilka lagar och regler man måste känna till, hur man kan tjäna pengar på sitt bloggande och hur man kan använda internet och sociala medier för att skapa ett starkt varumärke! Och till varje kapitel delar jag och Underbaraclara med oss av våra egna misstag och erfarenheter från de sju år vi hållit på med detta – så att både nya och erfarna bloggare ska slippa gå på samma nitar.
 
Funkar det om man bor i Norge, Danmark eller Finland?
När man anmäler sig till kursen ska man fylla i sitt personnummer. Om man inte har ett svenskt personnummer kan man istället skriva in sitt födelsenummer följt av en landskod + 0, beroende på vilket land man kommer från. I dagsläget har vi stöd för NOR, FIN, DAN Bor man i Norge skriver man alltså YYYYMMDD-NOR0 istället för personnr. 0:an i slutet är utifall att fler fyller år samma år och dag.

Veckans DIY – Fiffig och färgsprakande taklampa

Jag får ibland kritik för att jag visar för mycket svartvita interiörer och för lite färg på de inredningsmiljöer jag lyfter fram här i bloggen. Till er som önskat mer kulörta idéer kommer här ett fiffigt DIY-tips som du enkelt kan göra själv med gamla lampskärmar (bild via Alvhem Mäkleri). Fynda en uppsättning snygga skärmar på loppis och koppla ihop dem till en klase. Vips har du skapat en personlig taklampa!
Foto: Alvhem Mäkleri

Ny tapetfavorit

Igår fick jag syn på den här tapeten uppsatt på en vägg för första gången och blev kär, direkt. Mönstret med äpplen heter Tallyho, är signerat Stig Lindberg och kommer från Boråstapeter senaste kollektion Scandinavian Designers, men jag hade bara sett den med gröna äpplen förut (så som den ser ut på miljöbilderna i katalogen). Här på Boråstapeters kontor sitter den dock uppe i svartvitt, och ni kan ju gissa vilken variant jag gillar bäst. Har fuskretuschat deras pressbild lite, för att ni ska förstå vad jag menar. Finns också i en omvänd variant med vita äpplen och svart bakgrund. Visst är den söt!
Foto: retuschad pressbild från EcoBT

Instaweek

Nu är jag tillbaka efter en avkopplande semestervecka i solen. Jag har hängt vid poolen, badat i havet, sträckläst fem böcker, hinkat i mig färskpressade juicer och ätit glass i stora lass. Nu är jag utvilad och laddad  att ta itu med mailkorgen som blinkar ilsket rött (med hundratalet obesvarade mail!) och sista slutspurten fram tills jul. Jag rivstartar med att åka till Borås där jag ska hålla heldags-workshops på ECO Boråstapeters återförsäljarutbildning. Jag ska bland annat föreläsa om trender 2012/2103 och gå igenom aktuella sociala medier inom inredning och design. Ha en fin start på dagen!
1) Poolhäng under palmerna 2) Triss i solskydd på standen 3) Solade mest i skuggan men fick en hel del fräknar ändå 4) Man ska inte äta mjukglass utomlands har jag hört, men den här var fantastisk! 5) Startade morgonen med en sån här, varje dag! 6) En av alla vackra kvällar 7) Vågskvalp i november, oslagbart! 8) Läste länge, tills poolen stängde 9) Den magiska sanden på stranden!

Grått och gra(n)nt för IKEA Livet Hemma

Det känns en aning avigt att skriva om julen när man befinner sig på solsemester som jag gör just nu, men idag publiceras mitt andra julpysseljobb för IKEA Livet Hemma så jag kan inte låta bli att tipsa om det. Temat de här gången är ”Grått och Gran(nt)” och jag beskriver bland annat hur man kan göra sina egna julgransdekorationer med deras inslagningspapper JULMYS. Nedan ser du ett exempel.
Klipp eller stansa ut 5-10 hjärtan eller cirklar, beroende på hur många flärpar du vill ha. Vik papperslapparna  på mitten, limma ihop två ark genom att fästa två halvor mot varandra. Limma sedan på en tredje, och fortsätt så tills du får en lång rad. När du gjort tillräckligt många limningar kan du fästa ihop det första arket med det sista. Fäst ett snöre i mitten på ”bollen” och häng upp. Voilá! Din tredimensionella julpapperskula är färdig! Då återstår bara att upprepa proceduren tills du har tillräckligt många. Fler tips och bilder på papperspyssel och granpynt hittar du här!
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se för IKEA Livet Hemma

Nyhet: Idag lanseras Bloggskolan!

Idag har jag en väldigt glad nyhet att berätta, inte minst för alla er som är nyfikna på min föreläsningsserie med Underbaraclara och forskaren Annakarin Nyberg. I våras slog vi nämligen våra kloka huvuden ihop och funderade på hur vi skulle kunna göra våra samlade kunskaper mer tillgängliga. Resultatet blev Bloggskolan, en digital kurs med 10 filmer och totalt 90 sidor tex som handlar om hur man skapar en blogg, från start till succé! Vår målsättning är att peppa och dela med oss av de erfarenheter som gjort att vi själva kan försörja oss på heltid av vårt bloggande för att hjälpa fler att inse möjligheterna (och undvika fallgroparna) med digitalt entreprenörskap. Allt du behöver för att komma åt materialet är en emailadress, internetuppkoppling och ditt personliga login (som kostar 249 kr).
Idén belönades med 50 000 kr från Innovationsrådet och Almi Företagspartners Entreprenörscentrum i Västerbotten och efter ett halvårs arbete med webbutvecklarna på Creative Camp kan vi nu äntligen slå upp portarna och ta emot anmälningar. Man betalar kursavgiften, får ett mail med sitt personliga login och har sedan tillgång till kursen i 60 dagar så att man i lugn och ro kan gå igenom materialet när man själv har tid.
Kursen bygger på våra föreläsningar om hur man skapar en blogg och tar den från hobby till jobb, men framförallt på många av de frågor som kommit upp både under och efter våra föredrag, som vi inte alltid har haft tid eller möjlighet att fördjupa oss i. Det här är en slags förlängning på de föreläsningar vi haft och en möjlighet för alla att ta del av våra kunskaper, oavsett vart i landet ni bor. Här kan du anmäla dig!

OBS OBS!!
Intresset har varit helt överväldigande. Sajten har belastats flera gånger om de beräkningar vi hade för premiären, därför kan den ligga nere korta stunder idag men vi hoppas på ert överseende och backar upp med mer kapacitet så att alla som vill ska kunna komma åt kursen så snart det bara är möjligt.

Foto: pressbilder Bloggskolan

Mitt Zoo från SOP

Min samling av Kay Bojesen-trädjur börjar anta proportionerna av ett mindre Zoo. De två senaste tillskotten fyndade jag faktiskt av en slump, när jag och Bodil var på väg hem från ett jobb häromveckan. Hennes syster skickade ett sms att SOP Göteborg (som köper upp partier och lager från företag som drabbats av brand, vattenskador osv.) precis hade fått in ett gäng prylar från en rökskadad dansk designbutik så vi styrde om kursen och svängde förbi. Vad uppenbarade sig? Långa, långa rader av mina favoritpryttlar, nedsatta ,med 50-70% rabatt. En tax och en elefant fick följa med hem. Gå med i SOP’s Facebookgrupp så kan du hålla koll på när de får in nya sändningar. Butiken ligger precis intill Holmens Marknad.
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Söndag och skrivbordsjobb

Idag har jag inte helgat vilodagen direkt. Men det har sin förklaring. Imorgon vid den här tiden ligger jag på en strand och lyssnar till vågskvalp i fjärran land. En hel veckas semester hägrar, så jag har lite att ta igen i förskott, om man säger så. Därav har jag låst in mig här på kontoret för att kunna koncentrera mig till max. När man har mycket att göra och är ensam i företaget finns det inte mycket att be för, då är det bara ”rumpan ner på stolen” som gäller. Det är förresten många som hör av sig med frågor om mitt jobb. Om hur det är att vara egenföretagare och hur man gör för att försörja sig på bloggande. För er som vill veta mer om sådant kommer en spännande nyhet upp nu på onsdag. I väntan på den rekommenderar jag Underbaraclaras text om frifräsandets vedermödor, publicerad tidigare idag. Klok som en bok är hon. Kunde inte ha beskrivit det bättre själv. Och ikväll, ja då är det gasen i botten som gäller för mig!
och
Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Julstämning med nytt och nött från Tradera, del 2

När vi ändå är inne på julpyssel måste jag visa några fler bilder från mitt samarbete med Tradera. Här är mer inspiration på temat nytt och nött, från Traderas stora julklappsstafett. Både färska nyheter och gamla klassiker, som med hjälp av lite pyssel fått en uppdaterad modern skrud. Hoppas det kan inspirera!
Det är ju snart dags att mota mörkret med glimrande elljusstakar i fönstret. Jag var lite sugen på en svart modell i år, men hade ingen lust att lägga ut en halv förmögenhet, så jag målade helt sonika om ett Tradera-fynd med svart färg och tejpade de vita elljusen svarta med hjälp av washi-tejp. Vill du ha en högblank finish funkar svart eltejp lika bra. Här kan du fynda liknande ljusstakar för en struntsumma.
Min favorit bland de moderna adventsljusstakarna är Iittalas nya modell Allas. Jag matchar gärna gjutjärnsstaken med en svart löpare som jag gjort av hopsydda spetsdukar som jag färgat med svart textilfärg. Liknande finns att buda på hos Tradera.

Det fiffiga med adventsstakar av det här slaget är ju att man kan fylla dem med vad som helst. Kanelstänger, små julkulor, mossa eller varför inte polkagrisar. Både snyggt och gott att ha framme på bordet när det kommer gäster! Om du har tröttnat på de traditionella julkulorna i rött kan du köpa gamla och pimpa dem med glitterspray, griffelfärg eller en klottra på dem med en vit tuschpenna. Skriv juliga budskap och häng ett par kulor på en galge, vips har du fixat den enklaste juldekorationen i ett nafs!

Jag är omåttligt förtjust i Iittalas serie Kastehelmi och det senaste tillskottet i min samling är tårtfatet som tål att stå framme året om. I december kan du använda det för servering av lussebullar och knäck, liksom för julens gotter men det blir också  ett vackert stilleben med en samling vackra julkulor. Vill du ha ett lock? Fynda en antik ostkupa på Tradera och använd det som glastak! Ni som är medlemmar får hålla utkik i Traderas Facebookgrupp för fler tips! Trevlig helg!

1 3