Uppdatering av önskelistan: Mina senaste inköp

Jag är inte världsbäst på att visa bilder från mitt eget hem, vilket jag ofta får kommentarer om, men det är ingen slump utan ett högst medvetet val. När man har en inredningsblogg med över 40 000 läsare i veckan känns det faktiskt väldigt läskigt att exponera sin trygga borg, vilket jag hoppas att ni förstår. Men ibland gör jag undantag och visar bits and pieces. Bland annat när jag uppdaterar statusen på min önskelista. Många verkar nämligen tycka det är roligt att se vad som faktiskt införskaffas av alla de saker jag skriver om. Nu var det dock väldigt länge sedan jag gjorde en sådan uppdatering, så här kommer en radda bilder på mina senaste tillskott i hemmet. En blandning av högt och lågt. Det tar ju ett tag att spara ihop till inköpen, eftersom jag envisas med att önska mig då erbarmerligt dyra saker hela tiden. Men, en Eames RAR står numera på paradplats i vardagsrummet, på en matta av grått buffelskinn. Jon Eliassons Björkefall har också införskaffats liksom en Kubus med plats för fyra ljus. Sist men inte minst har jag äntligen köpt mig en Crux, som jag suktat efter länge. Hur har det gått själv, har du köpt något nytt den senaste tiden?

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Inspirerande studiobilder

Via en bloggtur (såhär i efterhand minns jag inte riktigt hur jag klickade mig dit) fann jag Line Juhl Hansens fantastiskt inspirerande hemsida med bilder från hennes atélje. För ett ögonblick drunknade jag nästan i kreativ inspiration. Line är en dansk konstnär som (visade det sig, efter ytterligare lite runtklickande) även håller work shops i kollage- och måleritekniker. Jag får ett kliande behov av att springa till Panduro eller närmaste konstnärsshop och handla färg, penslar och målarpryttlar när jag ser detta. Om jag bara hade haft en helg över hade jag gärna bokat in mig på en kurs, tills dess önskar jag mig en distansworkshop medelst Internet. Line, går det att ordna för oss som inte bor i Danmark tro?

Foton: bilder från Line Juhl Hansens blogg

Retroreklam och affischkonst

Auktionskompaniet i Stockholm har fått in samling gamla reklamaffischer ritade av kända konstnärer som Wilhelm Kåge, Hans Arnold och Torsten Schonberg. Utropen är rätt låga och aktuellt bud på ett parti om sex stycken ligger just nu på 750 kr. Skynda fynda om du har en vägg över och precis som jag är förtjust i gamla retroplanscher och tecknade reklamposters. Tipstack till David.

Foto: Auktionskompaniet

Denim[ania]

Just nu ser jag jeans överallt. Men inte bara hos modeföretagen och de stora klädkedjorna, utan också i inredningssammanhang. I Mios senaste katalog syns en matta av denim, sitsen på Jens Fagers pall för Boomerang är gjord av återvunnet jeanstyg, H&M Home säljer denimkuddar, Ägget kommer i limiterad denimutgåva och Diesels lampkollektion har såklart en skärm av jeanstyg. Dessutom lanseras Acnes Jr's Chester i denim nu under våren och Lexingtong säljer allt från bäddset till grytlappar i jeanskvalité. Nej, det verkar inte bättre. Sverige har drabbats av kollektiv denimani.

Min senaste krönika för Market

Sedan 2006 skriver jag trendspanande krönikor i branschtidningen Market. Ett roligt komplement till bloggandet, inte minst eftersom det ger mig tillfälle att brodera ut mina tankar på lite fler tecken än ett normallångt inlägg. Idag publicerades min senaste text som behandlar den gränsöverskridande kärleken mellan mode och inredning som vi har fått se prov på vid flera tillfällen det senaste året. Kanske kan detta vara av intresse även för er. Här kommer min februarikrönika från Market. Lite nyfiken är jag givetvis också på hur ni läsare ser på alla dessa samarbeten. Känns det mest som PR-tricks eller är det en rolig branschglidning eller blir det bara kreativ kannibalism till slut? Vad tycker du?
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Mode  ♥ Inredning = Sant
Acne som under lång tid och stort hemlighetsmakeri skissat på möbler lanserade nyligen sin efterlängtade och omdebatterade kollektion soffor på en visning i Paris, i samarbete med Carl Malmsten. Klädföretaget Boomerang har inlett ett samarbete med det unga svenska designstjärnskottet Jens Fager, känd för sina trämöbler, vilket resulterat i en ny serie pallar, bänkar och trasmattor av återvunna klädesplagg som kom ut i butik under slutet av förra året. Modeföretaget Odd Molly släppte också en serie limiterade lakan inför julhandeln, framtagna i samarbete med deras modell Helena Christensen och Odd Mollys delägare och grundare Per Holknekt avslöjades nyligen som EM’s senaste stjärntillskott på formgivarsidan. Under 2010 kan man via bloggen ”Ateljén” följa Pers projektarbete, där han har fått fria händer att skissa ut en egen kollektion möbler som ska sättas i produktion via EM.

De stora klädkedjorna satsar också stort på heminredning i form av textil. Först ut var spanska ZARA som snabbt blev populära med sina mjuka accesoarer för hemmet. H&M var heller inte sena att haka på den trenden, även om deras inredningssatsning verkar ha dragit ut lite mer på tiden än man först hade planerat. Sedan 2009 tillverkar H&M Home moderiktiga lågpriskuddar på löpande band och har tagit upp konkurrensen rejält med bland andra IKEA och Åhléns inom området ”prisvärd heminredning”.

Även i premiumsegmentet kan vi se liknande korsbefruktningar. Missoni har ju Missoni Home och preppymärket GANT har nått stora framgångar med sin New England-inspirerade kollektion GANT Home. Canada Goose som är kända för sina dyra dunjackor har lanserat en serie täcken, påslakan och plädar under samma starka varumärke och på ett liknande manér börjar också de etablerade inredningsföretagen stretcha sina produktportföljer för att inrymma konfektion. Lexington som tidigare gjort sig kända för sina hemtextilier inspirerade av den amerikanska östkuststilen säljer numera även kläder på bl a NK. Och Design House Stockholm som förr bara gjorde inredningsprylar har nu gett sig in i modebranschen. Ja. Omvända är begreppen. Minst sagt.

Just därför var det heller inte särskilt förvånande  när Stockholmsmässan avslöjade årets Guest of Honour 2010 inför Stockholm Furniturefair. Ingen mindre än den brittiska klädskaparen Sir Paul Smith. Han som annars mest är känd för sina karaktäristiska ränder på signaturplagg och accessoarer har faktiskt också formgivit möbler, mattor och möbeltyger. Nu återstår väl bara att se hur länge den här kärleken håller i sig. Och på vilket sätt den bär frukt. Kanske resulterar det i än fler branschhybrider och spännande samarbetsprojekt framöver, kanske i helt nya produkter och behov. Eller också inte? Kejsarens nya kläder kanske rent av är en stol 2010?

På tal om papperspyssel

På tal om papperspyssel och klipp och klistra kanske det här kan vara något att göra av de spillbitar som blir över av kollagearbetet jag tipsade om i det förra inlägget? SarahandBendrix hjärtetavlor tål att användas som inspiration för en stunds terapiarbete efter en stressig dag. Klipp enkla förskolehjärtan (av dubbelvikt papper) och klistra på kartong, rama in med en vit skåpram från IKEA och vips så har du dig ett eget litet konstverk. Funkar både på enfärgat och mönstrat papper och i olika formationer. Kolla in det galleriet för fler fina exempel. Har du inte tid? Köp färdigt på Etsy för 49 dollar plus frakt per tavla.

Foto: Sarah and Bendrix

Inred med moodboards

Ateljétrender och studiotrender och konstnärstrender hit och dit. Man kan tycka vad man vill om de influenser som påverkar oss i olika riktningar, oavsett om de skapats av glossiga magasin eller bloggare, men några av dem bär faktiskt med sig mycket bra. Såsom inspiration och kreativitet till exempel, två krafter som kan förflytta berg. I reklambranschen där jag jobbar nu och i design- och inredningsbranschen där jag jobbade tidigare är moodboards näst intill obligatoriska som kickstartare på nya projekt. Så varför inte göra samma lika när du ska inreda hemma. Och när du ändå är igång och skapar ett, varför inte hänga upp det hemma som en tavla - så att du kan inspireras av det varje dag? Senaste senaste verkar ju vara att till och med homestyla lägenheter med moodboards, lite krystat kanske, men den här idén att göra kollage på färgteman som tål att ramas in eller sätta direkt på väggen tycker jag är värd att applådera. Ett både enkelt, roligt och kreativt sätt att skapa egna väggdekorationer.

Foto: Style Files och Carrie Can

Lamino i nya färger

I tider av ekonomisk kris, när utvecklingsbudgeten kanske är knapp eller modet att lägga pengar på riskfyllda lanseringar har skruvats ner till sparlåga verkar många tillverkare i möbelbranschen ta till samma knep. Man relanserar gamla säkra kort, i nya färger. AJ Lampan, Ägget, Sjuan, PH-lampan, ja många är de "skandinaviska klassiker" som tagit en vända genom färgpytsen för att återlanseras som jubileumsutgåvor eller "nyheter" på andra sidan. Vissa gör det riktigt bra och blir till och med bättre, andra inte alls. De flesta är ju faktiskt finast som de var. Därför vet jag inte riktigt vad jag tycker om att Swedese släpper de Laminon med nya klädslar i år. Jag älskar ju den gamla klassikern, helst en rejält patinerad sådan i oljad ek och grå fårull. Vad känner du inför sex nya nyanser, hiss eller diss?

Foto: pressbilder Swedese

Lindex + Jennie Bramer = inredning i skyltfönstret

När vi ändå är inne på skyltfönster kan jag inte låta bli att ta upp Lindex senaste stylingsamarbete med Jennie Bramer som bland annat har resulterat i ett antal installationsfönster under den pågående denimkampanjen. I utvalda storstadsbutiker har Lindex nämligen valt att ta in second-hand-prylar i form av inredning som rekvisita och skapat unika fönsterutställningar. Kuddar, stolar, porslin, byråer, böcker, drinkglas och prydnaddsaker med till synes en enda gemensam nämnare - färgen blått. Snyggt vet jag inte, men det är ett intressant grepp på temat "mode ♥ inredning" som vi diskuterat här i bloggen flera gånger tidigare. På onsdag publiceras min nästa krönika i Market som faktiskt handlar om just det här: alla korsbefruktningar mellan inredning och konfektion som har sett dagens ljus det senaste halvåret. Jag lägger upp texten så snart den publicerats på papper. Den här bilden tog jag igår på Lindex Kungsgatan i Göteborg. Någon som sett fler fönster i andra städer?

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Fina klädställningar

På tal om inredningsspan på stan kunde jag inte låta bli att ta en bild på det här skyltfönstret hos H&M, när jag var förbi deras butik på Kungsgatan i Göteborg för att kolla in senaste Rykiel-kollektionen. Jag fastnade inte så mycket för de randiga plaggen som släpptes i lördags, som för de tjusiga klädställningarna i herrskyltfönstret. Riktigt snyggt mot de vitmålade golven. Är du sugen på en klädställning, finns det bland annat fina sådana från danska HAY, Loop stand i svart (pris 1710 kr), men också budgetversioner som Rigga från IKEA (pris 129 kr). Hmm. Kanske något att fundera på till sovrummet.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Camouflage för utomhusbruk

Zero har gjort en IP44 variant av Camouflage för utomhusbruk, på prov. Samma vackra skuggspel som på inomhusmodellerna. Tjusigt, speciellt i ett valv som här. Än så långe görs den bara på begäran men det blir säkert standard bara efterfrågan finns. Den här bilden är tagen i Norrköping i något som heter "Swartzens valv" på Järnbrogatan nära Louis De Geer. Någon som bor där, som har sett dessa?

Foto: Zero pressbild

Lördagspyssel

Idag virvlar snöflingorna ner över Göteborg och klär in hela stan i ett vitt djuddämpande täcke. Trädgrenarna utanför fönstret bugar sig av tyngden och min vårlängtan vet inga gränser. Ska det inte gå mot varmare tider nu? Var tog den sköna vårkänslan med takdropp, doften av tinande snö och bara gator vägen? För att pigga upp mig lite har jag ägnat dagen åt att pyssla om mina pelargonskott. Jag har planterat om några "Mårbackor" som övervintrat inomhus och några sticklingar som jag packade ner i resväskan innan vi åkte hem från Marocko. Återigen kom Caroline Wetterlings växthus Gro till pass. I den lilla glasbubblan blir skotten som små stilleben på fönsterbänken medan de växer till sig och får rötter. Jag köpte min på Krypton Form i Göteborg men den finns även på Svenskt Tenn och Röhsska Muséet.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

På tal om studiokänsla

Kolla in det här arbetsrummet, i en lägenhet som är till salu hos Alvhem. Spot on de senaste trenderna: orientmatta, studiolampa, vitmålade plankgolv, inspirationskollage/moodboards på väggen och en arbetsplats som ser ut att tillhöra en rätt kreativ person. Mycket inspirerande ögongodis! Det är roligt med mäklare som vågar gå ifrån det stramt undanstädade och istället kör stökstyling.

Foto: lägenhet till salu via Alvhems Mäkleri, arbetsrummet i en fyra vid Örgryte/Kärralund

Nyhet från Globen - studiolampor

Den gångna helgen var det inte bara designvecka och möbelmässa, det var också Northern Light Fair 2010 där belysningsbolagen visade upp sina nya armaturer. Svenska Globen var ett av de företag som ställde ut och i deras nyhetssortiment fastnade jag för den här studiolampan. Känns helt rätt i rådande konstnärsatélje/studiotrendstendenser där vi låter oss inspireras av kreativa miljöer i inredningen.

Foto: pressbild Globen

CableCup - ny kabelgömma för taklampor

Har du liksom jag upplevt hur svårt det kan vara att gömma kabeln till taklamporna på ett snyggt sätt i de vanliga plastkåpor som följer med dagens lampor? Då får man anta att jag inte är den enda som jublar åt den här nya uppfinningen. CableCup är en smart lösning designad av Jonas Forsman som bl.a. lanserade produkter via Lammhults, Blå Station och Minus 10 under den gångna möbelmässan. En kabelgömma i form av en diskret kopp som smälter in snyggt i taken och sitter helt tätt, kloss an mot taket till skillnad från alla tidigare dåligt sittande koppar som ofta hamnar skevt och ser vingliga ut på håll. CableCup funkar till och med på sneda tak. Extra roligt att Bsweden Belysningsbolaget har bestämt att deras nya lampa Dixie, designad av Louise Hederström, kommer lanseras med CableCup som takkopp. En framtida succé, var så säker. Kan köpas här.

Foto: pressbilder Cable Cup


Lyx eller budget: 40-tals soffa

Första gången jag såg Finn Juhls klassiker Poeten var på COS i London (Colection Of Style, en H&M-ägd klädkedja med lite finare plagg). COS har nämligen en rejäl relaxhörna med designmöbler, tidningar, gratis vatten och en kaffemaskin - mitt i butiken, på bästa försäljningsyta! Intressant. Soffan i fråga är fantastisk men kostar en slant att köpa (minst sagt) så det har aldrig varit tal om att skaffa någon. Men, nu kan alla som vill ha en 40-talssoffa med knappar få tag på en betydligt billigare modell i Mios Yesterday. Eller vad tycker du? Visst har de vissa likheter i sin form.

Lyx: Finn Juhls Poeten formgiven 1941, cirkapris 70 000 kr (!) Budget: Mios retrosoffa Yesterday, en nyhet i katalogen 2010. Pris 5990 kr.

På önskelistan: Milk

Det händer inte ofta, framför allt inte ju äldre (och mer kräsen) man blir med åren. Men ibland uppstår det ändå när man minst anar det. Ögonblicklig förälskelse. Mitt hjärta slog dubbla slag när jag fick syn på Milk. En ny lekfull bordslampa från danska designduon Kasper Rønn & Jonas Bjerre-Poulsen. Opalglas och ek i vacker förening. Underbart fin. Pris 2295 kr hos Danskdesign.nu Och jag som letat bordslampa som en dåre, så länge. Då är ju egentligen bara frågan: vit eller svart sladd? Vilken skulle du ha valt?

Foto: skärmdump Danskdesign.nu

Årets möbelsnackisar 2010?

Efter varje möbelmässa är det alltid ett par produkter som syns i fler magasin än andra och som diskuteras flitigare i tyckarsoffor av olika slag och som får mest medial uppmärksamhet under det kommande året. Här är fem nya produkter som spås bli årets sådana "snackisar".

* Offects Robo Chair av Luca Nichetto

En stol som påminner om människokroppens armar och ben. Eller en robot. Därav namnet får man anta. Robo Chair känns läskig, men snygg vet jag inte. Av någon anledning ska branschens medieelit alltid hypa sådana här skumma tilltag. Inte min kopp te men vem vet, kanske är det mer än en journalisthype som får stående ovationer av ängslighet och faktiskt en blivande modern klassiker? Vad tror du?* Åke Axelssons stol för Gärsnäs
Miljöstolen från Gärsnäs tar väldigt liten plats när den inte är monterad. Eftersom den därmed tar 80-90% mindre yta än en vanlig stols transportvolym, besparar den också miljön stora mängder koldioxid, förpackningsmaterial och lagringsutrymme. Woods delar är böjda med traditionell basningsteknik för minimal åtgång av virke. Träslaget är lokal rödbok med kontrollerad återväxt. Stolen är byggd för att hålla i många år - även det är bra för miljön. Kommer garanterat vara med i ett och annat kollage på miljötemat i de svenska inredningstidningarna framöver, var så säker.


* Monica Försters matsalsserie för Swedese
Man förstår ju varför den fått namnet Antelope. Graciös och elegant i sin form. Påminner lite om en Wegner, fast i modern 2000-talstappning. Undrar just vad den matgruppen kan tänkas kosta.


* Zeros belysningsnyheter
Belysningsföretaget Zero lanserade precis som tidigare år en hel rad fräcka lampor. Fredrik Mattssons PXL-serie har utökats och populära Carpner har formgett lampan Beam i mattlackad vitt eller rött. Min personliga favorit blev dock Lens. Kärlek. Hur snygg och stilig kan en armatur få vara egentligen?


*Kasthalls skimrande blå matta

Mattleverantören Kasthall som tidigare fick ett nästan smärtsamt genomslag med de kulörta ryamattorna lanserande nu en härligt skimrande kollektion golvprydnader formgivna av deras nya designer Petra Lundblad-Fridén. "Glimmer" har inspirerats av make-up och ögonskuggor, och blivit en glittrande matta med spännande oregelbunden form och ett nästan omärkbart men vackert mönster. Snyggt!

Best of - Stockholm Design Week 2010

Eftersom jag själv inte hade möjlighet att delta i årets upplaga av Stockholm Design Week 2010 har jag hört mig för i branschen för att ta reda på vilka punkter som stack ut från mängden i det minst sagt späckade evenemangsschemat. Stefan Nilsson, som till vardags är VD för egna bolaget Trendgruppen har listat några av sina favorithändelser och jag har lagt till några som fastnade i mitt blickfång efter att ha scannat rapporteringen på olika ställen. Bäst hittills? Monica Försters omdiskuterade utställning på Berns med enorma lyktor i taket. Den installationen är tydligen helt fantastisk och kan beskådas till den 14 mars på Berns Asiatiska. En pressaktivitet som också lyfte hela designveckan till en ny nivå eftersom det inte bara var produktlanseringar utan också upplevelser. Tyvärr har jag inte så bra bilder från releasefesten den 8 februari, men jag återkommer med en uppdatering så snart jag fått tag på fler.


DesignWalk som arrangerades av SENAB och tidningen Plaza verkar ha varit helt fantastisk. Sandra på Designdelight rapporterade med bilder där dansare rullade ut möblerna på catwalken och visade deras funktion på olika kreativa sätt. Bäst var tydligen finalen där Fredrik Färgs stolssitsar hade trätts över modellernas axlar som en symbios av mode och design.


Arkitekturmuseet öppnade dörrarna för en bildande utställning om den kvinnliga designern och arkitekten Greta Magnusson Grossman som skapade sig ett namn i Stockholm på 1930-talet och därefter i Los Angeles efter andra världskriget. Hennes möbler, stolar och lampor har ofta ett högt värde på andrahandsmarknaden utomlands. Settingen i utställningen är ritad av arkitektkontoret TAF och är ett samarbete med R20th Century Gallery, New York. Galet fina möbler. Som dolda skatter för dem som inte kände till Greta sedan tidigare.


WIS design ställde på Trendgruppen under namnet "Add Up". Här ser ni delar av den nya kollektionen. Precis som tidigare mycket återvinning/återbrukstänk. De är ju redan kända för sina "lappade" byråer.


Form Us With Loves höll en hypad utställning och fest i en ruff lokal under ombyggnad. Omskriven och omtalad även den. Nedan ser ni pressbilderna som visar hur det såg ut innan festen drog igång.


Den för svenska formgivarvärlden och designscenen kanske viktigaste händelsen var dock NK-aktiviteten. En utställning för allmänheten, där Stefan Nilsson och Eero Koivisto samlat ihop de 20 viktigaste nu levande formgivarna och låtit en fotograf föreviga och tolka dem. Bilderna och formgivarnas produkter finns nu att beskåda på NK i allmänbildande syfte. Du och jag vet vem Jens Fager och Front är - men vet mannen på gatan det? Knappast. Han känner däremot alldeles säkert till Bruno Mathsson. Det här tycker jag därför var ett alldeles utomordentligt initiativ för att hylla och lyfta fram de personligheter som driver svensk designutveckling framåt just nu, här och idag.

Foto: pressbilder NK, Trendgruppen, WIS, Form Us With Love mfl.

Stockholm Furniture Fair 2010

I samband med Stockholm Furniture Fair arrangeras precis som på Formex ett antal olika trendutställningar, installationer och caféer på mässområdet, som små oaser bland leverantörernas montrar. En av de återkommande ytorna som byter utseende varje år är Designbaren och VIP-loingen som en ny personlighet i branschen får äran att sätta sin prägel på inför varje mässa. I år gick uppdraget till arkitekten och formgivaren Jonas Wagell. Han tog tillfället i akt att skapa en installation med färg och tredimensionella effekter som både skulle vara en vilostad men också hade till syfte att inspirera, väcka känslor och överraska. Tidigare år har bl a arkitektbyrån Marge, designgruppen Front, BrobergRidderstråle, Save our Souls och designkollektivet Camp Site haft detta uppdrag. Och som fortsättning på "årets kulör diskussionen". Många hävdar ju att blått blir årets trendfärg, men än en gång lägger jag min röst på knallgrönt istället. Jag tror det är en minst lika het kandidat! Se bara på bilderna nedan.

En av mässans höjdpunkter och mest omskrivna besökare var Sir Paul Smith. Han var nämligen årets "Guest of Honour" och en ovanligt gästvänlig sådan. Kön för dem som ville hälsa på och låta sig fotograferas med Sir Paul ringlade sig nämligen lång på mässan. Kul! Sir Paul Smith hade också fått formge en lounge i fyra delar. I det första rummet fanns en vägg helt täckt av blomsterbilder tagna av Paul Smith. I ett annat hedrade han den italienske arkitekten och designern Giò Ponti med omslag från magasinet Domus, som Ponti grundade. Den tredje delen var av en samling bilder från Paul Smiths alla butiker och den fjärde rumsdelen kallades ”Skickade saker” och bestod av prylar som Paul Smith fått sig tillskickade (!) från en mystisk beundrare under ett antal år. Personen har bara skrivit hans namn på sakerna och skickat dem direkt till sin idol. Man undrar ju om denne någon inte är lite sugen på att ge sig tillkänna nu när han eller hon fått så här mycket uppmärksamhet för sitt tilltag?

Jens Fager fick årets uppdrag att utforma Greenhouse, Stockholm Furniture Fairs hall för fristående formgivare och designskolor. Den som också brukar vara en av de mest spännande att besöka för allt nytänkande. Som utgångspunkt hade Jens tagit den romerske arkitekten och ingenjören Vitruvius form- och geometrilära. Jens Fager fick sitt genombrott i Greenhouse 2008 då han som avgångselev på Konstfack presenterade möbelserien Raw. Sedan dess har hans karriär gått spikrakt uppåt. Han har bland annat arbetat med danska Muuto, samarbetat med designer Philippe Starck och ritat en skål och fat serie för Restaurang LUX och Galleri Pascale. Blev utsedd till årets formgivare av tidningen Residence år 2008 och finns representerad i Röhsska museets fasta samling. Nedan ser ni några exempel på utställare i Greenhouse, bland annat Konstfacks monter och designprogrammet "Hållbar utveckling" vid Linnéuniversitetet i Växjö.

För andra gången kom också Designboom till Sverige, en av Europas främsta nätbaserade designtidningar, för att arrangera en av sina ryktbara marts som är ett mellanting mellan utställning och marknad. 35 internationella talanger deltog och besökarna fock en unik möjlighet att köpa designföremål från morgondagens designstjärnor till ett symboliskt pris. Grupputställningen ger ett oöverträffat tillfälle att möta det unga avantgardet och deras arbeten. Varje professionell designer presenterar personligen sina små möbler och belysningsprojekt, antingen som prototyper eller i en begränsad upplaga. Designprodukternas överkomliga priser bidrar till att finansiera formgivarnas resor och gör det möjligt att ställa ut i ett sammanhang som annars inte hade varit genomförbart för unga designer. Genom detta event ges formgivarna också möjlighet att möta och diskutera med kunder, tillverkare, distributörer, massmedier och museiintendenter. Mycket bra initiativ!

Foto: pressbilder Stockholm Furniture Fair samt Designboom.com

Pressinbjudningar galore

När jag kom hem från semestern häromdagen låg det en diger bunt av pressinbjudningar till möbelmässan och väntade på hallmattan. Stockholm Furniture Fair och Design in Vasastan har ju gått av stapeln i veckan med efterföljande aktiviteter i form av lanseringsjippon, katalogsläpp, vernissage och utställningar, inbjudningar till montermingel och lanseringsteasers från olika leverantörer i branschen. Jag ska ta en rejäl kopp kaffe och dyka ner i högen för att vittja brevskörden under dagen. Återkommer inom kort med en digital rapport och sammanfattning av det viktigaste som hänt medan jag varit borta!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Reserapport från Marocko

Nu är vi hemma igen efter 8 dagars semester i Marocko, i norra Afrika. Ett perfekt charterresmål för avkoppling om man vill åka bort från snö och slask en vecka mitt i vintern. Även om vi inte tog oss många hundra meter från stranden, eller all-inclusive-hotellet eller den turistiska promenaden Boulevard 20 Août så fanns det ändå en del att se och uppleva alldeles runt knuten. Marocko är ju ett resmål med många myllrande marknader och souker, fantastiska golfbanor året om och en åtminstone för mig väldigt exotisk mat och inredningskultur, präglad av både västafrikanska, arabiska och franska traditioner. Vill du shoppa med dig något hem kan jag rekommendera de mjuka golvkuddarna i skinn, de fina mattorna, eller de sirliga teglasen och detaljrika uppläggningsfaten. Högst upp på önskelistan står dock min personliga favorit, det Marockanska kaklet och den vackra "mosaiken", som kan vara jättefin på en vägg eller ett golv som krock mot våra annars så skandinaviskt strama och stilrena hem. Men då får man nog ta med en extra resväska och vara beredd på att betala övervikt på flyget hem. Vill du läsa mer om Marocko kan du göra det i Vings reseguider som du hittar här.

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se samt pressbilder frånb Ving.se

Hälsningar från semesterparadiset

Om ni undrar varför det har varit ovanligt tyst här på bloggen i ett par dagar så beror det på att jag befinner mig i Afrika, med begränsad tillgång till Internet. Jag är nämligen i Marocko för att fira min mammas 60-årsdag tillsammans med hela familjen. Återkommer till veckan igen, en aning mer utvilad och solbränd än vanligt. Ha det så gott tills dess!

Foto: Frida Berglund, Trendenser.se

Beckmans *2 på Möbelmässan - kolla in 48 m2

Andraårsstudenterna som pluggar reklam på Beckmans har under den senaste månaden jobbat tillsammans med sina "kollegor" på formlinjen vid samma skola och tagit fram ett nytt koncept för att presentera deras produkter. Både till montern som ska visas på möbelmässan och till en mer långlivad portfolio webben. På den nyligen lanserade sajten 48m2 berättar alltså reklameleverna mer om formeleverna, med bland annat bilder, promotionfilmer och information om alla möbler som de kommer ställa ut på den stundande möbelmässan. Vill du smygkika på Beckmans utställning kan du göra det här. Kul med nytänkande både inom formvärlden och i marknadsföringen av densamma. Bra jobbat!

Foto: skärmdump från 48m2


Björn Borg och Helena Christensen ♥ Habitat

Vad har fd. tennisproffset Björn Borg och supermodellen Helena Christensen gemensamt? Jo. De båda "viker ut sig" i en stor kampanj för brittiska Habitat, där de pratar om sina personliga inredningsfavoriter. Visste ni till exempel att Björn Borg gillar Eames klassiska skinnfåtölj? Eller att Helena inte tycker om saker som matchar och gärna inreder med udda koffertar? På kampanjsajten kan man se behind the scenes bilder från fotograferingarna, kolla på videos där de berättar om sin smak och så kan man se de färdiga set som respektive kändis valt ut. Alla bilder är plåtade av den hypade fotografen Todd Selby, inredningsvärldens Sartorialist som ligger bakom populära The Selbys. Vad tycker ni om idén. Hiss eller diss?

Foto: skärmdumpar från Habitat

Ännu mer köksinspiration

Här kommer ännu lite mer köksinpiration från Vedums nya köksktalog. Perfekt för dig som söker roliga kökslösningar, även om du inte vill eller kan köpa allt från dem. Bland de väldigt välputsade och nästan maniskt stylade lösningarna finns nämligen en del inspirerande idéer och foton, som du kan hämta influenser från även om du renoverar på en liten budget. Varför inte göra som i första bilden, och bara byta till färgade luckor på fyra dörrar? Eller gör som på bild nummer två och samla ihop ett gäng olika former på lampskärmar och häng dem ovanför matplatsen i grupp efter att ha spraymålat dem i samma kulör. Här hänger designlampor i svart, men det knepet funkar ju lika bra på en glad färg och skärmar som shoppats på second hand. Och längst ner ser ni det igen. Det återkommande gröna. Alla tjatar ju om blått i år, och turkost utsågs till årets färg, men jag vet inte om det bara är jag som också ser grönt überalles.

Foto: Vedums katalog

Köksrenovering med tight budget

Det här köket syns just nu i en av Alvhemmäkleris senaste bostadsannonser. Jag är inte jätteförtjust i limegrönt, som ni vet, men det finns ju många därute som gillar färgen. Och idén i sig är väl värd att visa. För tycker man inte om kulören kan man ju alltid använda sin egen favorit. Köket i fråga ser hyfsat avancerat ut vid första anblicken, men synar man det i sömmarna är det billiga köksluckor och handtag från typ IKEA, och en (till synes) inte allt för påkostad bänkskiva. Men det är ljust och fräscht och det som fångar uppmärksamheten är ljussättningen och färgen som skyddas bakom en avtorkbar glasskiva. Ett gammal Roomservicen/Timell-tricks, som kanske är värt att påminnas om, utifall man nu går i renoveringstankar och vill ha ett budgettips till köket. Vill du ha ett nytt kök för under 5000 kr kan du köpa nya vita luckor. HÄRLIG på IKEA påminner om dessa och kostar från 55 kr dörren, handtagen liknar HANSA som kostar 39 kr/ för två stycken. Belysning i form av spotlights kan du skaffa dig genom GRUNDTAL, som kostar 498 kr för 6 st. En svart bänkskiva hittar du i PRÄGEL för 265 kr och lägg därtill en burk färg, en glaskiva (kostar runt 500-1500 kr/m2), lite tätning och en händig helg så är du i hamn. Det finns också färgade glasskivor, b la. Lacobel, som du kan köpa hos en glasmästare så slipper du måleriet.

Foto: Alvhemsmäkleri Göteborg

Eames-special i Sköna Hem

I senaste numret av Sköna Hem finns en stor Eames-special, som handlar om det berömda formgivarparet och deras alster. Där har de bland annat intervjuat mig om mina favoritstolar - Eames DSW, de vita skalstolarna med träunderrede som jag har vid min arbetsplats på hemmakontoret där jag bloggar. Det är Maria Soxbo som har skrivit artikeln, som utöver sitt frilansjobb som journalist även driver bloggen  Husligheter. Häromdagen blev jag för övrigt kontaktad av en bloggläsare i Göteborg som har två stycken likadana DSW som mig till salu. De passade inte när hon kom hem! Stolarna är helt nya, inköpta på Senab Interiör i Göteborg. Pris för båda 5800 kr. Hör av dig om du är intresserad så ska jag förmedla kontakten!

Foto: pressbild Vitra

Härliga kökshanddukar från H&M Home

Jag gillar H&M Homes inspirationsbilder. Och då menar jag inte bara de avancerat vackert uppdukade borden och de ultrabäddade sängarna, utan också de där udda sakerna. Där de placerat produkterna helt random. Som den här till exempel, stylad av Stella Nicolaisen och fotad av Pia Ulin. I love it. Jag blir sugen på att köpa dem alla, trots att de är så olika. Vilken tur då att de som mest kostar 49,5 kr/st.

Pressbild: H&M Foto och styling: Pia Ulin och Stella Nicolaisen, Agent Bauer

Följ en möbelserie växa fram

Minns ni att jag bloggade om att EM (fd. Europamöbler) inlett ett designsamarbete med Odd Mollys grundare Per Holknekt? Han har fått i uppgift att skissa fram en egen möbelkollektion. Häromdagen var jag inne för att titta till hans blogg, på kampanjsajtén Ateljén där man kan följa honom och se möbelserien växa fram. Förutom det rent visuella, skisserna och illustrationerna som han bjuder på, så är bara språket en karamell god nog i sig. Eller vad sägs om den här visionen: " En gråskala, en vitskala, sovrumssitteri, flexibel gästparkering... en matta för snyggt umgänge. Tjockt, bylsigt, välkomnande, rufsigt, sobert med en flavour av flum. Passar det vita rummet, passar det brokiga rummet. Symmetri och assymetri. Men snyggt. Och lite valfrihet. Så vad ska jag säga, vill ju berätta allt men liksom sparar hellre det konkreta lite lite till. Under tiden törs du börja längta efter den där stunden då alla dina måsten för dagen är till ända, och göra plats för den möbel som ska möta din lekamen då du tillåter dig falla, utan ytterligare ansvar. Din belöningsplats. Och ja, du får somna... För om det är ok med dig, ja då är det ok med dig." Aah. I can't wait to see it. Aptitretande texter is. Och det vill inte säga lite när projektet i fråga handlar om form och design, som ju annars gör sig bäst på bild.

Foto: kollage av skärmdumpar från Per Holknekts blogg på EM


Fiffigt från Menu

Danska Menu har släppt sina nyheter för 2010. En av de fiffigare lösningarna är Tealight Shadow. En ljuslykta med utbytbara skärmar som skapar olika ljus- och skuggmönster genom de fyra olika, transparanta skärmarna som följer med i paketet. Till formen ser de ut som klassiska bordslampor men de klara glasstakarna passar för vanliga standardvärmeljus. I ett paket ingår 2st ljuslyktor och 4 lösa skärmar i limegrönt, frostad, randigt och Forest mönster. Pris 279 kr. Jag kanske hade önskat en lite mindre stickig färg än limegrönt, men jag gillar grundtanken. Lite Cult Design över det.

Foto: pressbilder från Menu


Annons
Annonsera