Annons

Arkiv: sep 2024

Lookalikes: Dörrmattor

Jag plockar upp kategorin Lookalikes på samma ställe där jag lämnade den i höstas. Vid dörrmattan från norska HEYMAT, som jag har använt i flera stylinguppdrag och även äger privat. I höst har JYSK lanserat en snarlik nyhet som fick mig att haja till av igenkänning. Eller vad säger ni om de här? Lika som bär?


1) Orginalet Heymat dörrmatta Sand (60×90 cm) pris 1950 kr
2) Nyheten JORDSKOLM från JYSK 80×50 cm pris 135 kr

Inredningsnyheter v.37/2024

Vecka 37 har bjudit på en ny kulörkarta samt några jubilarer och fanfarer. Här kommer ett snabbt svep för dig som vill ha koll på det senaste inom den nordiska inredningsbranschen!


True Joy™ är namnet på Årets kulör 2025 från Nordsjö Design. En solig, gul kulör som ska fylla våra hem med optimism, stolthet och kreativitet. Till Årets kulör finns tre kompletterande kulörpaletter med nio matchande val.


I samband med Firma Svenskt Tenns 100-årsjubileum presenterar Bukowskis temaauktionen ”100 år med Svenskt Tenn – det moderna tennet” med en kurerad samling som sträcker sig från öppningsåret 1924 och framåt. Bukowskis söker också föremål till kommande auktioner (passa på om du sitter på en raritet).


Svenska Midbec presenterar en ny tapetkollektion av legenden William Morris som fått namnet Hidden Treasures vol.2 Intressant introduktionsfilm!


LAYERED lanserar Röllakan: En hyllning till kvinnligt hantverk!


Artilleriet har postat en inspirerande bildserie med nya foton från Ostrongården (som jag bloggade om för några veckor sedan). Läs mer här!

Notiser
– Nya problem för Ellos – moderbolaget ansöker om konkurs. Ellos Groups affärsrelationer och verksamhet påverkas inte av konkursen. Inte heller leverantörer och medarbetare. 
– Som en reaktion på ett tuffare marknadsläge samlar Egmont e-handelsbolagen Royal Design, Rum21, Bagaren och Kocken och Andlight i en koncern.

– I november öppnar Hemtex sin hittills största butik. Den kommer att ligga i Nordstan, Göteborg och vara fördelad på två plan med en yta på över 1 000 kvadratmeter.
– Mio värvar vice vd från Clas Ohlson

– Asad Syrkett har lämnat sin roll som editor in chief för internationella Elle Decor


Zladd-serien från Zlamp utökas med en större bordslampa, med en höjd på 820 mm. 


I september lanserar Pick a Poppy sin första höstkollektion, som lyfter det dukade bordet med inspiration från naturens skördetid.

Min lördag i tre bilder


Vaknade tidigt och drog upp persiennerna till den här utsikten. Låt mig aldrig vänja mig vid det och bli blasé. Det finns förresten en gammal skröna som hävdar att den lilla ön på bilden glömdes bort i fredsförhandlingarna med danskarna under 1600-talet. Om det stämmer har vi utsikt mot Danmark – så jag väljer att tro på det 🙂


Trogna läsare känner igen koppen… Den är snart 20 år gammal. Köpte den när jag pluggade civilekonomprogrammet och var på en utbytestermin på UNB i Kanada och bloggen var alldeles ny. Har bara ett exemplar kvar nu och vårdar den ömt. Perfekt storlek när man vill dricka en hel balja kaffe. Till exempel när man behöver tagga till inför en helgkurs i Cross-Fit som man anmält sig till i ett ögonblick av hybris. Fick många frågor om kuddarna och pläden i soffan när jag postade den här bilden på instagram stories. De har också några år på nacken och kommer från bl a Norrgavel, Aiayu, Tell me more och Åhléns.


Belöningen efter helgens kurs, en fotbollsträning och två fotbollscuper. En bukett med (årets kanske sista?) dahlior. Note to self; nästa år ska jag satsa på många aprikosa sorter. Så glad för 1) att de som byggde vårt hus valde att installera en vedspis i köket 2) att jag sparat min gjutjärnsgryta av Timo Sarpaneva genom alla år – äntligen har den hittat sitt rätta plats!

Inredningsnyheter v.36/2024

Vecka 36 har bjudit på en mix av mestadels danska och finska inredningsnyheter. Här kommer en snabb scroll för dig som vill ha koll!


Fritz Hansen relanserar Grand Prix chair i en rad nya varianter med valnöt och grönt läder.


Timo Sarpanevas banbrytande i-kollektion designad på 1950-talet var en banbrytande serie som låg på gränsen mellan ett nyttoföremål och ett konstföremål. Nu relanseras två flaskor och en mellanstor skål igen för 2024 för att hylla den visionära designern.


Iittala presenterar också nyheten Kaamos under Helsinki Design Week. Själv noterar jag att svartvita pressbilder verkar vara det nya?

Norska Jotun har lanserat sin nyhet – the new global Color Card för 2025



I år fyller GöteborgsOperan 30 år och lagom till firandet presenteras en exklusiv jubileumskollektion i glas och textil. Föremålen är inspirerade av GöteborgsOperan och speciellt framtagna i samarbete med Åsa Jungnelius och Kosta Boda (glas), och Emma von Brömssen och Frösö Handtryck (textil).


Kolla in nystartade Collection Apart i Stockholm som säljer utvalda brittiska inredningsdetaljer och konstverk. E-handel finnes!

Notiser
– Adlibris storvarslar, ska ersätta personal med robotar enligt Dagens Handel.
Arkivet skrotar sin ehandel, kräver för stora resurser.
– Restaurang Vyn prisas nu även för sin unika ljussättning – vinner Svenska Ljuspriset Interiör
Nya hotellet Clarion Hotel® Karlatornet i Göteborg har slagit upp dörrarna – öppnade för hotellgäster från 1 september.


Svenska Ogeborg lanserar, i samarbete med Ferreira de Sá, nya mattkollektioner med ett brett urval av mönster, färger och storlekar. De nya kollektionerna tillverkas i Portugal och består av både handtuftade och vävda mattor, i bambu, polyolefin och ull


Till sist, en liten nyhet som gjort stor skillnad. Genom att ersätta sina tidigare plastförpackningar till nya pappband kan Jysk minska sin plastförbrukning med 78 ton per år!

Skrivresa, stillhet och synopsis

I måndags bar jag ut de sista flyttkartongerna från butikslokalen på Storgatan, svabbade av golvet och lämnade tillbaka alla nycklar till hyresvärden. Efter en slitsam perid med utförsäljning, städning och tömning kunde jag äntligen sätta punkt. Sedan åkte jag vidare till vårt hus för att rensa upp i svallvågorna som företagsflytten inneburit även på hemmaplan. När jag var klar senare på kvällen kände jag mig helt slutkörd och tom. Men lättad.

Två dagar senare klev jag iland på en liten, pittoresk ö i utkanten av Medelhavet för en veckas ostörd skrivtid (och sömn). Det var en närmast förbjuden känsla att resa iväg själv, för första gången på många år. Att lämna familjen ensam med alla vardagsbestyr och logistiken runt skola och träningar, skolväskor och läxläsning. Men jag har nog aldrig behövt det så vibrerande mycket som just nu.

De senaste dagarna har jag njutit av stillheten och friheten i att inte ha ansvar för någon annan än mig själv. Varken barn, kunder eller anställda. Av att låta bruset sjunka till botten och långsamt märka hur sikten klarnar. Av att kunna tänka hela tankar utan att bli avbruten och att skriva, på en ny synopsis.

Inredningsnyheter v 35/2024

Här kommer, som alltid på söndagar, en snabb summering av de senaste sju dagarnas inredningsnyheter. Här är vecka 35/2024 i en scroll för dig som vill hålla lite koll på branschen!


Förutom Formex var veckans största snackis helt klart senaste avsnittet av TV4’s serie Grand Design: ”Ett helt nytt hus plockas isär…” – som delat in tittarna i två läger. Dem som gillar jättemycket och dem som absolut inte gör det. Här kan du titta på avsnittet och bilda dig en egen uppfattning. Arkitekt: Björling Arkitektur. Byggföretag: Tum Bygg Fasad: Plannja Sinus 18, aluminium PL01 i svart Plåtslagare: HW Byggplåt Foto: Ander, Sanner


Gubi har lanserat en belysningsserie tillverkad av spillbitar i marmor som förvandlats till lampfötter. Istället för att bryta nya fossila material har GUBI utvecklat en teknik för att återanvända sten som vanligtvis skulle kasseras som avfall. Bravo!


I samband med 70-årsjubileet av Kalles Kaviar har Designtorget lanserat en kollektion produkter för frukostbordet. Förutom en frukostbricka, ett dryckesundserlägg, en kökshandduk, dricksglas och en tygväska har Swedenland ceramics formgivit en vas och muggar, samt en röd handdukshållare som ska symbolisera det röda locket på tuben. Lanseras 17 september. Smytitta här!


I veckan fick jag ett pressprov på den nya Färgboken av Hildur Bladh (återkommer med mer utförlig recension när jag hunnit läsa igenom den ordentligt). Känns spontant som en väldigt lovande titel. Boken lanseras i handeln den 3 september.


IKEA lanserar egen plattform för secondhandmöbler som ska ge EBay, Blocket och Facebook Marketplace ny konkurrens. Läs mer här eller hos Financial Times (om du är prenumerant).

Notiser
– Daniel Heckscher blir ny chef för Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week.
– Danska modedesignern Mads Nørgaard har gjort en randig kollektion för Montana Furniture.
– De väcker liv i det danska varumärket Jacob Jensen.

– Ägarbyte nära? Styrelsen lämnar Ellos Group.
Under september – december öppnar IKEA Museum en popup butik i Gallerian, Stockholm med ett urval av sortimentet från museibutiken i Älmhult.
– Och som redan nämnts, Svensk Form och Berghs lanserar en ny designutbildning! Läs mer här.


Sweef, som driver e-handel inom möbler och inredning, har köpt pyjamas- och loungewearmärket Nufferton av de två ägarparen Joel + Evelina Johansson samt Lexington-grundarna Kristina + Tommy Lindhe.


I veckan lanserade danska Malene Birger en ny Athleisure-kollektion och arrangerade en (re)treat i ett privat hus utanför Köpenhamn för att fira. Såg magiskt ut! Fler bilder här.