Annons

Arkiv: aug 2024

Mitt nästa uppdrag – Ny designutbildning, i samarbete med Berghs och Svensk Form

REKLAM

Nu är nyheten offentlig och igår hade vi pressträff! I höst drar antagningen igång och i januari 2025 startar den nya utbildningen ”Certified Design Buyer” av Berghs i samarbete med Svensk Form. Jag och Stefan Nilsson kommer att vara utbildningsansvariga och utforma modulerna tillsammans med branschexperter och gästföreläsare. Målet är att stärka kunskaperna hos de personer som ansvarar för inköp av inredning, möbler och design i offentlig sektor och på företag.


Bild: Svensk forms bibliotek där några utbildningstillfällen kommer att vara. Här finns litteratur och forskning om möbeldesign / inredning samlad på armlängs avstånd.

Vem är utbildningen till för? Idag finns det inte någon självklar påbyggnadsutbildning för dem som vill fördjupa sig inom design, möbler och inredning – om man inte vill bli inredare eller formgivare. Därför lanseras den här kursen för dem som arbetar med inköp, är designchefer, produktutvecklare, marknadsförare eller har en annan nyckelroll med ansvar för möbler och design inom privat eller offentlig sektor. Programmet löper över ett halvår och tanken är att man ska kunna genomföra utbildningen parallellt med sitt arbete.

Varför gör jag det här? Inköparna har blivit de nya makthavarna i inredningsbranschen. De har väldigt stort inflytande över vilka produkter vi kommer att kunna kunna välja mellan. Ofta har de mer att säga till om än formgivarna. Men idag är det svårare än någonsin att vara beslutsfattare kring inköp av möbler- och inredning. Det är många branschspecifika frågor kring allt från riktmått, materialval och designprinciper till omvärldsanalys, PR och kommunikation som blivit mer komplexa. Jag vill gärna vara med och göra skillnad där, för jag är övertygad om att det kan påverka framtidens inredning.

”Certified Design Buyer” kommer bland annat att ge fördjupad förståelse för;

  • Grundläggande kvalitetsaspekter inom inredning och möbler
  • Designstrategier för en mer hållbar utveckling
  • Metoder för omvärldsanalys och trendskapande inom designsektorn
  • Juridiska och ekonomiska aspekter av designinköp
  • Kommunikationsstrategier för att stärka varumärken genom design

Läs mer om utbildningen och ansökningsprocessen här.

Inredningsnyheter v 34/2024

Tisdag den 27 augusti öppnar Formexmässan sina dörrar och det har redan börjat smattra av pressreleaser i inboxen. Höstens inredningssäsong är officiellt inledd. Här kommer en summering av nyheter och snackisar att hålla koll på från vecka 34, 2024!


I veckan blev det officiellt. IKEA köper Möbeldesignmuseums samling och kommer inom kort att utöka sin utställning i Älmhult med denna historiska tidskapsel av designklassiker. Nästan så man blir sugen på att flytta söderut och skola om sig till museiguide! Hatten av till IKEA för att de bidrar till att bevara historien om utvecklingen av möbeldesign i stort – inte bara i de egna leden.


Kedjan Plantagen har ansökt om rekonstruktion. Trots att siffrorna ser dystra ut har VD’n hopp om att man ska kunna undvika konkurs (arkivbild/BFU).


I höst släpps den sjunde och åttonde tallriken i serien Waldersten Everyday Contrast, ett samarbete mellan konstnären Jesper Waldersten och Gustavsbergs Porslinsfabrik.


Nästa knep i priskriget i återförsäljarledet = EMV? Inredningsbutiken och ehandlaren LÄNNA lanserar två egna soffkollektioner – Famn och Folk. Pris från 15 000 kr med ett generöst djup på hela 108 cm (om jag tolkar pressreleasen rätt). I butik från oktober.


Formgivaren Nina Christensen vars alster vi sålde på Trendenser & Friends är aktuell med en helt ny serie för Kosta Boda. Jomo består av fyra munblåsta glas där materialet ”vikts ihop” i botten för att skapa en oväntad kombination av former och organiska linjer.


Höganäs Kakel har lanserat Kalmarsund, en serie som efterliknar kalkstenen från Ölands kust genom avancerad 3D-teknik avsedd som alternativ till traditionell natursten för golv och väggar.

Notiser
– H&M lägger ner hela Afound och 40 personer förlorar sina jobb
– Natalie Schuterman stänger sin ikoniska butik
– Varuhuset Åhléns firar 125-år och lanserar en uppdaterad ehandel.
– Zetas siktar på utlandsexpansion.
– Även Hemtex ska lanseras utanför Norden och ägarbolaget ökar vinsten



Svenska Gense relanserar formgivaren Folke Arströms Thebe anpassad till framtiden, genom att besticksserien släpps i en version större.


När Formex öppnar på tisdagen den 27 augusti fokuserar årets mässa på hållbarhet med en ny utställning av IMMA Agency (Malin Jensen, Maria Lagerman och Maria Soxbo) i entréhallen till Stockholmsmässan. Utställningen ska visa hållbarhet utifrån åtta perspektiv med fokus på lokal produktion, återbruksdesign, innovativa material, transparens och hantverk. Målet är att inspirera besökarna till reflektion, inte bara konsumtion. Modigt av en inköpsmässa där majoriteten av de besökande butikerna ju är återförsäljare av nyproducerade saker som tillverkats i fjärran – men icke desto mindre viktigt just därför. Heja alla inblandade!

Das Möbel-Handbuch

Reklam för egen verksamhet


Översättningarna av min senaste bok Handbok i möblering fortsätter att rulla ut över världen och det är alltid lika spännande att se hur de olika länderna gör sina tolkningar av omslag, marknadsföring och PR-bearbetning. Näst på tur? Tyskland! Nu i slutet av augusti kommer Das Möbel-Handbuch ut på Ullstein bokförlag. Ein Leitfaden für Auswahl, Anordnung und Pflege von Objekten in Ihrem Zuhause. Tipsa gärna vidare om du känner någon tysktalande.

Inredningsnyheter v 33/2024

Skolstart och nystrukna arbetskläder, väckarklockan och kaffebryggaren i givakt. Nu smyger den igång för de allra flesta; Jobbhösten. Här kommer en snabb summering av den senaste veckans inredningsnyheter för dig som vill ha lite koll inför uppstarten.


Formgivaren Carina Seth Andersson ställer ut på Galleri Glas i Stockholm från 4 September, 2024.


Svenska Himla har släppt höstens nyheter . Bland annat i den kryddstarka kulören Ginger men också i Gold, Jade och Oatmeal. Se mer här.


Ett annat svenskt textilvarumärke; Tell me more från Göteborg, är aktuella med en ny serie våfflade handdukar.


I mötet mellan det oväntade uppstår det intressanta. Vad händer till exempel när keramik möter MTV? När formspråk möter breakdance? När glasyr möter pop? Med stor respekt för danska Kählers konstkeramiska arv har designduon KIMPOP utforskat klassisk keramik och designreferenser från sent 80-tal och tidigt 90-tal. Se mer här.


Svenska tennvarumärket Munka Sweden byter namn till Munka Tenn.

Notiser
– Ellos Group i ekonomisk kris. Skulder på 1,5 miljarder.
– Titta in i den nya sängbutiken! Han lämnade kedjan SOVA och startade konceptbutiken Bed.
– IKEA rullar ut försök med drönare i Europa och USA.
– Thérèse Elmquist blir ny VD på Lagerhaus (tidigare marknad- och försäljningschef på bolaget). Hon ersätter delägaren Anette Yngvesson, delägare, som nu fortsätter i en styrelseroll. Dessutom tar man in nya delägare i Johan Rybrink (Gunry) Peter Grönvall, Christer Ridderheim, Ulla Bäckström och Charlotta Warnhammar.


Jag väntade med att posta tills klockan ramlat över efter midnatt. Varför? Jo, den 19 augusti löper embargot ut för nyheten att Danska Vipp lanserar sin klassiska pedalhink i ett nytt rostfritt utförande. ”While the original bin was off-white powder-coated stainless steel, this new raw, polished version highlights 85 years of enduring craftsmanship…” säger Kasper Egelund, CEO och tredje generationens ägare i ett pressmeddelande. Dessa kommer att finnas i butik från och med september 2024.

Vill du läsa ikapp mer om vad som hänt i sommar? Här hittar du länkar till tidigare svep för vecka 32, vecka 31, vecka 30, 29 och 28!

Mjuk rivstart


Första arbetsveckan efter semestern är över. Musklerna ömmar av att ha burit flyttkartonger och tunga möbler. Butiken har monterats ner i en rasande takt och hyllplanen är avtorkade och doftar såpa. I måndags fick jag nämligen ett erbjudande från hyresvärden om att flytta ur lokalen redan till sista augusti. Alltså en hel månad tidigare än planerat. Jag var inte sen att nappa på förslaget. Även om det förstås innebär en rejäl rivstart – så sparar jag ju också in hel månadshyra, en elräkning, en abonemangskostnad till STIM och Spotify Företag mindre, en larmkostnad, en månads sophantering, fönsterputs, försäkring, faktura för kassasystemen…  Jamen, ni fattar. Det är ganska många löpande kostnader förknippade med att ha en butikslokal som man kan göra roligare saker för. Speciellt när man har stängt ner sin butik. Så det kändes värt att gasa på ändå, trots att jag egentligen hade tänkt mig mer av en mjukstart innan vi gick på sommarlov.

Tidigare idag (söndag) stod jag prick här för att vinka av Serge Mouille golvlampan (som har sålts till ett fint hus i Billdal) och de låsbara förvaringsskåpen (som kommer att stå i en tvättstuga i en hyresfastighet i Varberg). Nu har jag bara det fina gamla träbordet kvar att sälja, sen kan jag boka flyttstädning och blicka framåt. Mot en mjukstart på blankt blad istället. Skön känsla ändå. 

Inredningsnyheter v 32/2024

Danmark och inte minst Köpenhamns modevecka har bidragit med en del nyheter och snackisar i inredningsbranchen under vecka 32, 2024. Här kommer en snabb scroll för dig som vill hålla koll!


Danska Skall studio firar 10 år i år och höll sin visning av SS25 i vintage-möbel-butiken Fil de Fer’s lokaler i Köpenhamn. Kolla in bilderna/filmerna via deras instagramkonto för både mode och inredningsinspo!


The Garment visade upp sin SS25 på Thorvaldsens museum. Otroligt inspirerande miljö (noterar för framtida besök i Köpenhamn) och en fin inramning till deras middag. Noterar också att den stora smultrontårtan fått konkurrens av björnbär på toppen. Kolla in detta klipp för inspiration!


Under Copenhagen Fashion Week lanserade Marimekko sin satsning på ”Maridenim” med plagg i jeanstyg där bl a det klasssiska Unikko-mönstret tryckts blått, på blå denim. De har också lanserat en uppdaterad version av Carina Seth Anderssons ikoniska Marimekko-vas, i en jeansblå variant.


Sara N Bergman har gjort tre nya verk för AXLINGS LINNE som lanseras senare i höst. Detta mönster syns bland annat på en duk.


Danska FDB Møbler har inlett ett nytt samarbete med det danska märket Linolie og Pigment och lanserar en serie möbler som ska kombinera traditionellt hantverk och modern estetik.


Norm Architechts är aktuella med en ny bok om japansk estetik ur ett skandinaviskt perspektiv med foton av Jonas Bjerre-Poulsen. Utgivning via Gestalten.

Notiser
– När fastighetsbolaget Oscar Properties fick avslag på sin ansökan om rekonstruktion i veckan skickade företaget ut ett minst sagt känsloladdat pressmeddelande som blivit en snackis i både traditionella och sociala medier. Läs det i sin helhet här.
– Här är designtalangerna som har valts ut till årets Formex Talents!
– Stockholms Auktionsverk auktionerar ut danska designern Niels Gammelgaard’s ”furniture collection”. Visning online från 16 augusti, klubbas den 26:e. Ställ ett alarm så du inte missar!


Till sist! Danska PP Möbler lanserar Wegners skrivbordsstol i en ny variant med tre exklusiva träslag: wengé, valnöt och mahogny.

Årets sommarpresent till mig själv


Som trogna läsare kanske minns har jag för vana att köpa en liten sommarpresent till mig själv. Ett ansvar man får ta när man inte längre är anställd och har en chef som kan ombesörja den saken. 🙂 För ett par år sedan köpte jag Signe Persson Melins fat Sigill. Nu har jag fått tag på en kompis till det. Under möbelmässan 2023 gjorde Byarums Bruk nämligen ett antal mini-Sigill i sin monter för att visa hur processen med sandgjutning av aluminium går till. Efter att ha bevakat och förlorat ett par budgivningar på Tradera lyckades jag äntligen lägga vantarna på ett exemplar lagom till sommarsemesterns avslut (detta är min sista semestervecka). Visst är den söt? Bara 15×3 cm stor. Fint som serveringsfat, planteringskärl i miniatyr eller som en vattenspegel med blommor på bordet. Ett tips att hålla utkik efter!

Inredningsnyheter v.31/2024

Vi har vänt blad till augusti och det har blivit dags att summera de senaste inredningsnyheterna och branschsnackisarna i ett veckosvep. Här har ni några höjdpunkter från vecka 31 i en samlad scroll!


Artilleriet har släppt en ny bildserie i veckan, med inspiration för en Kräftskiva 2.0 Hittar ingen info om fotograf och stylist men lägger gärna till alla uppgifter om någon vet mer.


Till sensommaren kommer du att kunna duka upp med ytterligare fem nyheter i danska Royal Copenhagens serie ’Royal Creatures’, gjord i samarbete med designduon GamFratesi. Tallriken med snäckmotivet är en av dem. Riktpris i butik 1 119 danska kronor. Tipstack till Elle.dk


Nordiska galleriet har lanserat doftljus under egna varumärket NoGa. Finns i fler starka kulörer.


Svenska mattföretaget Kathea Rugs är aktuella med en ny serie som bland annat har inspirerats av mönstret som bildas i sand. Se mer av Mimic här.


Via Blå Hallens sommarutställning i Höganäs som stängde för säsongen i dagarna fick jag upp ögonen för svenska Lump Studio som syr kläder av återbrukade textilier. Den här kimonon är tillverkad av broderade bordsdukar.


Ellos har lanserat en rad nyheter, bland annat sin storsäljande bäddserie Candice i bredrandigt mönster tillverkad i 100% linne. Kommer även i fler färgställningar.

Notiser
– Belysningsföretaget Växjö Elektriska har stängt butiken på hörnet Tegnérgatan och Sveavägen i Stockholm och anger förändrade köpbeteenden som skäl till att lämna cityadressen enligt tidningen Dagens Handel.
Cervera tappar i franchiseledet. Ytterligare 4 butiker hoppar av.

– Har du ännu lite kvar av semestern? Kanske rent av vägen hem att se fram emot? Kolla in Sambla som har sammanställt var i landet de bästa sommarloppisarna hittas – både längs våra motorvägar och i varje län.


Låt oss avrundar det blå temat med ett nytt Hemnet-objekt som kom ut till salu via Sothebys / Skeppsholmes mäkleri idag. En Nationalromantisk villa med sjötomt och strålande utsikt över Baggensfjärden / Saltsjöbaden. Fler bilder här. Ha en fin söndag kväll!

Boktips: Style – The art of creating a beautiful home

Jag fick en intressant fråga som berörde viljan att behålla sina möbler och sin inredningsstil när man flyttar till en ny hustyp. Alltså om man inte vill bli en ”ny person” för att man byter bostad. Många tips kring flytt och inredning handlar ju om det omvända, att man ska ta chansen att transformera sig. Jag ber att få återkomma med ett svar när jag har formulerat mina tankar i ämnet. Tills dess vill jag ge ett varmt boktips på temat att få hjälp att förstå vad man gillar, i grund och botten och kanske hitta svar på varför – så att man kan stå stadigare i det.



Jag berör ju också ämnet i mina böcker Handbok i inredning och Handbok i möblering, men ur ett lite mer praktisk och funktionellt perspektiv. Natalie Waltons bok Style – The art of creating a beautiful home djupdyker mer i känslorna runt ett hem och kring olika stilriktningar. Hon vägleder också med tankeväckande frågor och praktiska stylingövningar för olika rum och sammanhang. Den här titeln kom ut 2022, så ingen nyhet men det är en väldigt bra inredningsbok att läsa och att använda – inte bara att titta på för de vackra bildernas skull.




Av upphovsrättsliga skäl får man inte fota inlagan och sprida innehållet i böcker, därav dessa blurriga bilder för att visa några exempeluppslag – men ta mig på orden. Om jag bara fick rekommendera en enda bok som ett perfekt komplement till mina egna så är det denna. Finns i lager hos Engelska magasinet. Obs! Inte sponsrat inlägg och ingen adlink.