Annons

Arkiv: jan 2012

Studiebesök på Svenskt Tenns textiltryckeri

Jag håller på och gör research till ett ännu hemligt projekt och har därför spenderat dagen här. På Svenskt Tenns textiltryckeri strax utanför Borås. Bakom en till synes anonym industrifasad pågår febril aktivitet med schabloner och färg. Jag blev alldeles hänförd av hantverket, de många momenten och det genuina precisionsarbetet på de 65 meter långa handtrycksborden. Efter att ha sett processen från ax till limpa kan jag förstå varför tygerna kostar som de gör, och har om möjligt än mer respekt för Josef Frank som mönstergeni. Får ni tillfälle, någon gång i livet. Besök! Här kommer lite detaljbildsgodis.

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Nude blonde

Just nu är jag sugen på att mjuka upp alla hårda kontraster. Fila ner kanterna på det grafiskt svartvita och byta ut mot naturnära, nakna uttryck. Jag vill bjuda in material som läder, kork, koppar, ull och blonda träslag och låta dem bekanta sig med vår vita soffa och våra danska designklassiker i vardagsrummet. Inspirerad av Olsson Gerthels kollage bjuder jag på önskelista modell accessoarpussel. Vill ha. Allt.

1) Davids nya Parisposter 2) Snyggaste spegeln orginalutförd av Hermés – nu i nyproduktion av Gubi 3) Mjuk kudde modell stickad Olle 4) Stolen Vilda (kan ni tänka er hur fin denna kommer bli om ett par år?) 5) Kvist av Jonas Bohlin, ja tack! 6) Pläd från Missoni 7) Hand från HAY 8) Vävd ullmatta från Asplunds med fina geometriska former 9) Klongs ljuslykta i koppar 10) CH28 i valnöt 11) De fina klädhängare Dots i ek från Muuto 12) Korkpallarna av Jasper Morrison från Vitra

Måndag kl 12.56

Idag består bloggjobbet av en mix mellan möten och mässplanering, liksom krönikeförfattande och experimentverkstad modell papper. Jag viker geometrisk origami och försöker hitta en lagomnivå på TV-pyssel, samtidigt som jag funderar på lämplig inledning till en text om styling och multitaskar inför en dejt med min revisor. Det gäller att hålla tungan rätt i mun med andra ord. Dagens detalj får bli en snapshot från skrivbordet. Inbjudningsbonanza och en egenhändigt tillverkad skål (gjord av vanligt skrivarpapper) som nu tjänstgör som visitkortshållare. Vill du göra en likadan finns instruktioner här.

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

På tal om konst

På tal om de två senaste blogginläggen, som dels handlade om Lovisa Burfitt (för jo, det är hennes illustrationer som syns på muggen jag visade i bild) dels om vackra tavelväggar (med inspiration hämtad hemma hos Hotspot), så är det ju snart dags för mig att åka till Lidköping och hämta orginalmålningen jag köpte i höstas. Om lite drygt en månad får jag hänga upp tavlan här hemma. Och för er som undrat så var det just detta motiv jag slog jag till på. Typiska Burfitt-ben, med skor av skimrande bladsilver.

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

After Work nere på landet

Efter en helt makalös vecka (jag önskar verkligen att jag kunde berätta mer, men det måste vänta) med viktiga möten och stora beslut, så rafsade jag ihop det mest nödvändiga i en liten väska och hängde med svärföräldrarna ner till landet. I eftermiddag har jag jobbat från soffan, med datorn i knät, och nyss gick den sista texten iväg. Om en stund kommer Niklas. Tills dess firar jag fredag med en AW modell Bua = en stor kopp kaffe, en knastrande brasa och en skön känsla i magen. Favoritmuggen fick jag av min ”svärmoster” Eva i julklapp. Ser ni vem som kluddat på den? Nu tar vi helg tycker jag!

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Byredo + Edvin Öhström = ?

Är i Stockholm på äventyr, igen. Möten och spännande saker på schemat. Men inte så fasligt fullknökat att det hindrat mig från att titta förbi favoritparfymbutiken på Mäster Samuelsgatan för påfyllning. Vet att jag har nämnt det tidigare men förutom de flytande godsakerna är jag ju förtjust i deras taklampa. Misstänkt lik en Edvin Öhström. Försökte få det bekräftat av min barndomsgranne från Holmsund, som jobbar på Byredo. Men icket. Han hävdar, Svenskt Tenn? Naaeeh. Kan det väl inte vara va? Halade upp kameran och fick en bättre bild den här gången. Vad tror ni? Någon som har en kvalificerad gissning?

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Hälsa på hos Ylva Skarp, via Plaza Interiör

Ni som gillar Ylva Skarp har väl inte missat att hon visar upp sitt kreativa hem i senaste numret av tidningen Plaza Interiör. Hon och familjen gjorde en klassisk storstadsflykt för ett par år sedan och bor numera i en ombyggd gammal skola, med sådan takhöjd att man baxnar. Mina hjärnceller ställde sig upp och spontanapplåderade när jag fick syn på bilderna första gången. Och kolla in ”Kaligrafittin” som hon ritat på ett pappersark till vardagsrumsväggen. Hur snyggt? Ylva, varför gör du inte tapeter av det till oss vanliga dödliga. Köp tidningen så hittar du resten av bildkavalkaden. Inspiration deluxe utlovas!

Foto: Karin Foberg för Plaza Interiör

Gråskala galore

I höstas fick jag i uppdrag av IKEA att tolka en trend inför 2012. Jag valde grått. För är det någon basfärg som jag tror att vi kommer att få se mycket av under de kommande 12 månaderna så är det just den. Gärna i kombination med ”rena” och genuina materialval. Så, bulla upp med kuddar, slå dig till ro med en kopp kaffe och vila hjärnan från intryck. Här hittar du resten av mina bilder på samma tema.

trend 2012 grått inredning
Foto: Frida Ramstedt för IKEA Livet Hemma

Formex våren 2012: Fem favoritnyheter

Okej, jag ska ta bladet från munnen. Formex var som alltid inspirerande, fyllt av härliga möten och människor som bubblar av energi och expertis. Men, mässan bjöd inte på några herrejössesupplevelser i form av nyheter och spektakulära montrar i år. Det verkar bloggarna som bevakade Formex också vara rörande överens om. Varför är det då ingen som ifrågasätter om vi verkligen behöver ha nytt, nytt, nytt – hela tiden? Det kanske rentav är en sund utveckling / bieffekt av lågkonjunkturen att leverantörerna slutar servera ”lanseringsbullimikerna” i branschen de vansinniga volymer som vi vant oss att se – till förmån för ett mer försiktigt tänkande? Jag vet inte. Först blev jag också besviken, men med lite distans till det hela har jag insett att det kanske snarare är min egen nyhetsaptit det är fel på. Inte mässan. I vilket fall har jag i vanlig ordning listat fem Formexfavoriter. Och här kommer de!

Mini Empires tecknade fantasivärldar och figurer fick mig att spinna loss. Otroligt fina mönster. Jag. Gillar. Dem. Massor. Kolla dessutom in hemsidan för fler fina produktbilder. Snyggt stylat!
Andersson Lejon Design är agenturer för de bedårande små fågelholkarna i stengods som jag visade i det förra inlägget. De tillverkas och gjuts för hand av en familj utanför Bangkok och tål att hänga utomhus (även om jag själv skulle vilja ha dem som prydnad inne i lägenheten). Jag fastnade även för de små ljuslyktorna i samma serie. Speciellt de toppiga, som ser ut som lysande små mössor.
Kajsa Cramer
En annan keramiker vars alster jag är väldigt förtjust i sedan en tid tillbaka är Kajsa Cramer. Hon hade uppdaterat sina vita ljuslyktor i porslinslera med pastellfärgade insidor. Snyggt! Mässingsprodukterna nedan är signerade Carl Hagerling. Serien Titanic bestod av speglar, klockor och en väderstation. Samtliga inspirerade av det klassiska skeppet. Och mässing som material är onekligen i ropet, igen.
Jag fastande också för Cult designs Hommage till kända arkitekter i form av miniatyrhus modell ljuslyktor tillverkade av rostfritt stål. Jag gillade speciellt funkishusen från Aalto, Asplunds och Gropious. Kolla in dem om du har en återförsäljare i närheten. Snyggt jobbat Marita Lord!

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se

Formex våren 2012: Trädgårdstrender

Jag har ju berört fenomenet med Urban Farming inom mode och inredning redan tidigare. Men, med anledning av alla roliga trädgårdsprodukter som ”poppat” upp som svampar ur jorden (förlåt min Göteborgshumor) så tänkte jag tipsa er som ska springa på mässan i helgen att kolla in följande nyheter. Garden Glory har tagit itu med de fula trädgårdsslangarna och gör moderna diton för kräsna husägare, Bacsac gör fina odlingssäckar för hobbyodlare i innerstan, Garden Girl gör romantiska trädgårdskläder för tjejer, Ernst Kirchsteiger har tagit fram egna odlingslådor, Dixie säljer kreativa betongkragar för att märka ut kryddväxter/plantor och Andersson Lejon säljer de mest bedårande fågelholkarna, som också skymtar på bilden nedan. Men mer om dem i ett senare inlägg.

Foto: Frida Ramstedt, Trendenser.se
1 4